PDA

Zobacz pełną wersję : nikkor 24-70

dzemski
19.10.10, 15:19
epicure napisał:
Ten obiektyw Nikona nie jest prostą w budowie stałką makro, a pancernym zoomem o złożonej konstrukcji, zoptymalizowanym do pracy z "pełną klatką" (która nie ma tak dużego upakowania pikseli, jak mniejsze formaty, przez co nie stawia optyce tak wielkich wymagań co do rozdzielczości).

niezly lol, to jak wyjdzie Najkon 48Mpix w FF to trzeba będzie wyprodukować nowe 24-70. Ubawiłeś mnie bardzo. Szkło to szkło. Najkonowcy onanizują się tym 24-70 jakby to był fetysz otrzymany wprost od jakiegos boga, a tu taka skucha bo to szkło robione tylko na FF o ilości pikseli nieprzekraczającej 12M, bo jak będzie więcej to kiepska jakość w detalu zwalimy na konstrukcję pod mniejszą ilość ;) hehehe, zastanawiasz się czasem nad tym co piszesz ?

Po 2. Nikos D3x ma to samo upakowanie pikseli co D300s, myślę, ze wynik na d3x będzie podobny skoro na d300s wyszło tak sobie.

PS. Zaraz nikoniarze będą uważać za kłamstwo i tendencyjnośc lepszej jakości zdjęć z Pentaxa K5, bo jak na chwilę obecną wygląda na to, że K5 będzie liderem jakości obrazka z matrycy sony.

epicure
19.10.10, 15:28
niezly lol, to jak wyjdzie Najkon 48Mpix w FF to trzeba będzie wyprodukować nowe 24-70. Ubawiłeś mnie bardzo.

Jak wyjdzie taki Najkon, to chętnie porównam go do jakiegoś Olympusa z 25 megapikselami. Wtedy pogadamy.

Szkło to szkło.

Przedni argument. A gips to gips.

Najkonowcy onanizują się tym 24-70 jakby to był fetysz otrzymany wprost od jakiegos boga, a tu taka skucha bo to szkło robione tylko na FF o ilości pikseli nieprzekraczającej 12M, bo jak będzie więcej to kiepska jakość w detalu zwalimy na konstrukcję pod mniejszą ilość ;) hehehe, zastanawiasz się czasem nad tym co piszesz ?

Zastanawiam się nad tym, co Ty napisałeś i za cholerę nie widzę związku między moimi wypowiedziami, a tym, czym podniecają się Najkonowcy, nie mówiąc już o Twojej próbie zestawienia obu tych rzeczy.

Nikos D3x ma to samo upakowanie pikseli co D300s.

No chyba nie bardzo...

Ani na jednym ani na drugim 24-70 rady nie dało, a przecież ono jest pod FF ;)

Nie wiem, czy dało radę, czy nie. Co to ma do rzeczy?

Bzdury piszesz. Wyostrzenia, a detal to dwie różne sprawy.

A w którym miejscu ja piszę, że wyostrzanie to detal? Odpowiadając mi wyjaśnij przy okazji, co to w ogóle jest ten "detal".

dzemski
19.10.10, 15:32
D3x - 24 Mpix na FF
D300s - 12 Mpix na APS-C

APS-C jest połową klatki FF, jak nic wychodzi praktycznie to samo upakowanie.

No więc pod co jest 24-70 ? Pewnie pod to co epicure w danej chwili będzie uważał za najlepsze do polemiki ;)

Jesli już teraz taki tytan jak 24-70 nie wyrabia na matrycach o większym upakowaniu, to nie polecam zakupu, bo jest kompletnie nieprzyszłościowy. Wywalenie 7000 zł za szkiełko które już teraz nie wyrabia jest głupie. (wysnute na podstawie rozumowania kolegi epicure) ;P

Epicure: nie zauwazyłem żebym gdziekolwiek napisał "szkło to szkło", proszę nie wkładaj w moje usta czegoś czego nie powiedziałem.

tomek s
19.10.10, 15:45
D3x - 24 Mpix na FF
D300s - 12 Mpix na APS-C

APS-C jest połową klatki FF, jak nic wychodzi praktycznie to samo upakowanie.

Chciałbym zwrócić uwagę, że trochę Ci się pomerdało w tych wyliczeniach:
2x 4/3 = FF :wink:
pozdr

dzemski
19.10.10, 15:49
FF: 35.9 x 24.0 mm
APS-C: 23.6 x 15.8 mm

jest tylko trochę węższa, a to przez proporcję boków, jednak samo upakowanie jest bardzo podobne

D3X - 5.9 µm
D300S - 5.42 µm

Dyskusja jest oczywiście bezcelowa, bo zamiast cytować wkładasz w moje usta coś czego nie powiedziałem, a to niestety nie świadczy o Tobie dobrze.

Tomek S - 4x 4/3 to jest matryca FF, Zobacz sobie długości boków a nie przekątne. Kłania się geometria.

grizz
19.10.10, 15:54
Odpuście sobie osobiste docinki, albo poleca bany. Bez kolejnych ostrzeżeń.

dzemski
19.10.10, 15:55
Odpuście sobie osobiste docinki, albo poleca bany. Bez kolejnych ostrzeżeń.

Ja nic nie docinkuję, epicure za to zniknął posta ;)

epicure
19.10.10, 15:58
dzemski, rzuć okiem na pierwszy post. Drugi akapit Twojej wypowiedzi. Trzecie zdanie. A właściwie równoważnik zdania. Jeśli to nie Ty napisałeś "szkło to szkło", to przeskanuj sobie kompa antywirusem, bo chyba Ci się jakiś hakier włamał.

A jeśli APS-C to połowa FF, to 80 zł jest połową 200 zł. Może rozmienić Ci trochę kasy? Mógłbym zrobić na tym niezły interes...

EOT.

dzemski
19.10.10, 16:01
dzemski, rzuć okiem na pierwszy post. Drugi akapit Twojej wypowiedzi. Trzecie zdanie. A właściwie równoważnik zdania. Jeśli to nie Ty napisałeś "szkło to szkło", to przeskanuj sobie kompa antywirusem, bo chyba Ci się jakiś hakier włamał.

A jeśli APS-C to połowa FF, to 80 zł jest połową 200 zł. Może rozmienić Ci trochę kasy? Mógłbym zrobić na tym niezły interes...

EOT.

Napisałem "praktycznie połowa", bo praktycznie połową jest, co oczywiście udowodniło pokazanie wielkości pojedynczego piksela. Tak samo można powiedzieć, że Olkowe 4/3 nie do końca jest 1/4 matrycy FF, bo ma inne proporcje boków i rzeczywiste upakowanie w przeliczeniu na FF będzie na poziomie ok 42 MPix, nie 48. to sa różnice w tej dyskusji pomijalne.

rzeczywiście, napisałem szkło to szkło (przepraszam), ale pominąłeś niestety kontekst tego zdania. Więc Ci go łopatologicznie wyłożę. Jesli ktoś robi flagowe szkło za grubą kasę i robi go tak, że nie wyrabia na flagowych aparatach, to ja się pytam o co chodzi ? 50tka Olka jak widać wyrabia, a 24-70 nie, smutne to jest. Ciagnąc dalej Twoje rozumowanie wyobraź sobie jak genialne jest ZD50, bo jakby tak samo je zaprojektować dla FF zabiło by każde praktycznie szkło innych producentów ;)

jeszcze jedno pytanie. Skoro 24-70 jest do kitu na matryce o sporym upakowaniu, to czemu sam Nikon pokazuje z niego zdjęcia na swojej oficjalnej stronie ? myślę intensywnie o D7000, ale zdjęcia na oficjalnej stronie nikona mnie mocno zniechęcają do tego aparatu, a bardziej nawet do flagowego Nikkora 24-70. Dać 7k zł za szkło które daje taką kaszanę, dziękuję. Zdjęcia z D300s z tym szkłem na fotopolis dodatkowo utwierdzają w przekonaniu, że opinia o genialności szkła jest mocno przesadzona.

mariush
19.10.10, 16:35
dzemik, przez ile miesięcy używałeś tej kaszany?

Fatman
23.10.10, 22:22
Hmmm, w ogóle nie wiem o czym dyskusja.......... gorszy system to gorszy system i już. Po kiego grzyba kombinować ?

.
.
.
.
.
.
no już tak na serio..... ;-)

dzemski, już niebawem będę miał D7000 (głównie do zabawy w filmowanie), niestety 24-70 2.8 już nie mam, ale w razie czego z przyjemnością podeślę Ci kilka RAWów z 14-24 2.8, jeśli naturalnie będziesz miał na to ochotę (no chyba, że w jakimś FJ będzie na wystawie sensowne 24-70 2.8 to cyknę troszkę...)

thorgal
30.11.10, 00:35
24-70 to bardzo dobre szkło.
Można rzec, że w tej ogniskowej jedno z lepszych na rynku. Nadal.

I naprawdę nie trzeba dorabiać ideologii.

outsider
30.11.10, 09:47
24-70 to bardzo dobre szkło.
Też uważam, że 24-70 to bardzo dobre szkło.
Pod warunkiem, że dogada się z korpusem.... bo LUSTRO to samo zło! :twisted:

Ach jak przyjemnie focić sprzętem, który nie posiada lustra i wszelkie BF-y, czy FF-y już nie wpływają na ocenę jakości szkła :cool:

p.s. podobno nikon pracuje nad swoim EVILem, być może dopiero wtedy dowiemy się jak dobre jest to szkło :grin:

epicure
30.11.10, 10:01
Ach jak przyjemnie focić sprzętem, który nie posiada lustra i wszelkie BF-y, czy FF-y już nie wpływają na ocenę jakości szkła :cool:

Tiaaa...

http://optyczne.pl/212.10-Test_obiektywu-Samsung_NX_18-55_mm_f_3.5-5.6_OIS_Autofokus.html

"Praca autofokusu bezlusterkowego systemu NX oparta jest na detekcji kontrastu, zatem na jej skuteczność wpływ ma przede wszystkim korpus aparatu. W testowanym obiektywie współpraca z NX10 przebiegała sprawnie, aczkolwiek czasem zdarzało się zauważyć lekki front-focus..."

http://optyczne.pl/210.10-Test_obiektywu-Panasonic_LUMIX_G_14_mm_f_2.5_ASPH._Autofokus.html

"...Panasonic 2.5/14 w połączeniu z Olympusem E-PL1, pokazywał wyraźny front-fokus."

Fatman
30.11.10, 10:55
Hmmmm ciekawa sprawa, bo rzeczywiście problem FF/BF powinien w EVILach zniknąć..... dziwne.

outsider
30.11.10, 11:58
Mnie też to trochę dziwi, ale nie jestem elektronikiem z wykształcenia. Jednak przyznam się uczciwie, że swoją wiedzę czerpię głównie z doświadczenia ;-) Ostatni przykład to problemy z D7000: AF pod LV trafia w punkt, a po fazie jest BF/FF.... z tego można wysnuć wniosek, że LV jest bardziej niezawodny :-)

Jakoś nie spotkałem się w necie z problemami BF/FF w puszkach bez lustra.
Jedynie Optyczni natrafili na tego typu problem. Chociaż znając niektóre 'genialne' testy tych panów i wyciągane z nich wnioski (do kanonu humoru przejdzie ich test Nikkora 105VR (http://www.optyczne.pl/70.11-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_Micro_105_mm_f_2.8G_IF-ED_VR_Podsumowanie.html) :grin: -zwłaszcza warto poczytać komentarze do tego testu...ubaw po pachy ) to nie za bardzo im ufam ;-)

Chętnie dowiem się jak to jest na prawdę z tym BF/FF w EVIL-ach.

Fatman
30.11.10, 12:47
Mnie się jeszcze nie udało zrobić zdjęcia z FF/BF kiedy używałem ostrzenia w LV czyli na zasadzie detekcji kontrastu na matrycy. A próbowałem w D3, D90, D300s, D7000, 7D (tyle pamiętam, mogło być więcej).

Mój obecny D7000 kiedy używam czujników fazowych trafia w zasadzie tylko do odległości 2-3 metrów (z wyjątkiem Nikkora 180 2.8, z którym trafia zawsze bezproblemowo).

Powyżej tej odległości to już loteria -niestety ma uwalony AF i kiedyś tam trafi do serwisu.
Natomiast na LV bez najmniejszego problemu trafia z dowolnej odległości.