PDA

Zobacz pełną wersję : Porównanie odkurzacza w canonie/olku/pentaxie/minolcie

grizz
20.03.07, 20:34
http://pixinfo.com/en/articles/ccd-dust-removal/

w skrócie:

Here is our ranking according to effectiveness:
Olympus: good
Canon: poor (we are disappointed)
Pentax és Sony: useless (we are very disappointed)

Efektywność:
Olek - 50%
Camuń - 5%
Pentax i Sony - 0%

PO: popatrzcie jakie winiety dają słoiki ;)

suchar
20.03.07, 21:01
Wiadomo :) Widac patent Olka byl bardzo dobry, skoro innym firmom tak to wyszlo...
Pzdr

rrrradek
20.03.07, 22:55
No Olek ich rozwalił. Weźmy jeszcze pod uwagę, że E300 jaki tam był prezentowany to chyba najstarszy sprzęt z porównywanych. Canon to przeciez ostatni hit i chyba nie ma dnia bez 3 reklam więc tym bardziej canon, sony i pentax dostali w kość.

KaarooL
21.03.07, 00:43
tak to już jest. OLEK robi, robi, robi i długo to zwykle trwa. ale jak już coś puści na rynek to działa świetnie i nie ma lipy. inne firmy robią żeby sprzedać, niekoniecznie żeby wszystko działało zgodnie z deklaracjami.

dlatego wciąż jeszcze czekam na duży, czarny aparat...

rrrradek
21.03.07, 00:55
Np. taki canon wypuścił eos 400, reklamuje, ze głowa boli a czy jest dobry, no lepszy od kompaktów ;) . taki nikon na jednej matrycy zrobił d40, d50 i d70 zrobił i już. A Olek każe czekać na następcę E1 już sporo czasu. Ale jedno jest prawie pewne jak to w jednym filmie było jak tata zrobi dziubek to nie ma ...... we wsi. Jak Olek zrobi aparat to... :mrgreen:

Rafał Czarny
21.03.07, 09:28
Panowie, nie dajmy się zwariować. Ja nie wierzę, że trzepaczka Canona, Pentaxa i Sony ma skuteczność zero proc. Czyli, że po prostu nie działa. Nie wierzę w to. Być może te firmy zrobiły gorszą trzepaczkę, ale... bez jaj. Nie wierzę, że nie ich patenty nie działają w ogóle.

grizz
21.03.07, 09:32
Ja tylko przytoczyłem stronkę z danymi, które mnie interesowały ;)

BTW nie wiidzieliście jakiejś podobnej, żeby zaistniała możliwość porównania?

fotomic
21.03.07, 09:47
Ja tylko przytoczyłem stronkę z danymi, które mnie interesowały ;)

BTW nie wiidzieliście jakiejś podobnej, żeby zaistniała możliwość porównania? podobno są jeszcze 2 ale nie moge namierzyć

ziemia01
21.03.07, 10:22
Ciekawe na ile to prawda. Duże różnice. Trzeba znaleść chetnych co by przetestowali :D

zigger
21.03.07, 12:16
Faktycznie, mocno zaskakujące są te wyniki i trudno uwierzyc, aby skutecznosc innych firm w tej dziedzinie byla zupelnie zerowa, tym bardziej, ze, o ile dobrze pamietam, Canon oprocz fizycznego odkurzacza nakombinowal cos rowniez z zastosowanymi do budowy materialami. Ale ile w tym prawdy?

marecki
21.03.07, 12:21
Po co robić coś po nic. Jeśli jest tam odkurzacz to napewno coś działa no chyba że go nie ma a jest jedynia atrapa i chwyt marketingowy.

Wiejo
21.03.07, 12:28
i pomyśleć, że E 300 to już archiwum produktów które z powodzeniem konkuruje z nowościami innych firm.

suchar
21.03.07, 19:49
i pomyśleć, że E 300 to już archiwum produktów które z powodzeniem konkuruje z nowościami innych firm.

Ale chyba tylko w jednym aspekcie...

Te dane na pewno sa przesadzone, ale mysle, ze wazniejsze sa komentarze do nich, czyli, ze testerzy sa rozczarowani. To nie znaczy, ze nie dziala, ale dziala zle. A u Olka lepiej.
Pzdr

luc4s
30.03.07, 12:04
I po 1,5 roku użytkowania aparatu filtr pierwszy raz zawiódł, zrobił mi się jakiś paproch na matrycy, jednak wystarczyło z gruszki podmuchać i jest ok. :)

KaarooL
30.03.07, 15:01
szumik z E-300 pominę milczeniem, ale sam aparat wciąż jest wporzo. po prostu potrzebuje dużo światła i z zewnętrzną lampą daje radę.

Rafał:

czemu nie wierzysz? klienci łykają slogany, nie zawsze testują skuteczność. widziałem też inny test na necie, w którym zostawili aparaty na jakiś czas bez obiektywów. Alfa zarypała się syfem, który nie zszedł, OLEK przedmuchał paprochy.

lubię solidne rozwiązania i dlatego cenię OLKA. body może być zacofane technologicznie, ale wiem że jak będę potrzebował aparatu to on się uruchomi a dostępne opcje działają zgodnie z przeznaczeniem.

luc4s:

a wygotowałeś?