Zobacz pełną wersję : Porównanie odkurzacza w canonie/olku/pentaxie/minolcie
http://pixinfo.com/en/articles/ccd-dust-removal/
w skrócie:
Here is our ranking according to effectiveness:
Olympus: good
Canon: poor (we are disappointed)
Pentax és Sony: useless (we are very disappointed)
Efektywność:
Olek - 50%
Camuń - 5%
Pentax i Sony - 0%
PO: popatrzcie jakie winiety dają słoiki ;)
Wiadomo :) Widac patent Olka byl bardzo dobry, skoro innym firmom tak to wyszlo...
Pzdr
No Olek ich rozwalił. Weźmy jeszcze pod uwagę, że E300 jaki tam był prezentowany to chyba najstarszy sprzęt z porównywanych. Canon to przeciez ostatni hit i chyba nie ma dnia bez 3 reklam więc tym bardziej canon, sony i pentax dostali w kość.
tak to już jest. OLEK robi, robi, robi i długo to zwykle trwa. ale jak już coś puści na rynek to działa świetnie i nie ma lipy. inne firmy robią żeby sprzedać, niekoniecznie żeby wszystko działało zgodnie z deklaracjami.
dlatego wciąż jeszcze czekam na duży, czarny aparat...
Np. taki canon wypuścił eos 400, reklamuje, ze głowa boli a czy jest dobry, no lepszy od kompaktów ;) . taki nikon na jednej matrycy zrobił d40, d50 i d70 zrobił i już. A Olek każe czekać na następcę E1 już sporo czasu. Ale jedno jest prawie pewne jak to w jednym filmie było jak tata zrobi dziubek to nie ma ...... we wsi. Jak Olek zrobi aparat to... :mrgreen:
Rafał Czarny
21.03.07, 09:28
Panowie, nie dajmy się zwariować. Ja nie wierzę, że trzepaczka Canona, Pentaxa i Sony ma skuteczność zero proc. Czyli, że po prostu nie działa. Nie wierzę w to. Być może te firmy zrobiły gorszą trzepaczkę, ale... bez jaj. Nie wierzę, że nie ich patenty nie działają w ogóle.
Ja tylko przytoczyłem stronkę z danymi, które mnie interesowały ;)
BTW nie wiidzieliście jakiejś podobnej, żeby zaistniała możliwość porównania?
Ja tylko przytoczyłem stronkę z danymi, które mnie interesowały ;)
BTW nie wiidzieliście jakiejś podobnej, żeby zaistniała możliwość porównania? podobno są jeszcze 2 ale nie moge namierzyć
Ciekawe na ile to prawda. Duże różnice. Trzeba znaleść chetnych co by przetestowali :D
Faktycznie, mocno zaskakujące są te wyniki i trudno uwierzyc, aby skutecznosc innych firm w tej dziedzinie byla zupelnie zerowa, tym bardziej, ze, o ile dobrze pamietam, Canon oprocz fizycznego odkurzacza nakombinowal cos rowniez z zastosowanymi do budowy materialami. Ale ile w tym prawdy?
Po co robić coś po nic. Jeśli jest tam odkurzacz to napewno coś działa no chyba że go nie ma a jest jedynia atrapa i chwyt marketingowy.
i pomyśleć, że E 300 to już archiwum produktów które z powodzeniem konkuruje z nowościami innych firm.
i pomyśleć, że E 300 to już archiwum produktów które z powodzeniem konkuruje z nowościami innych firm.
Ale chyba tylko w jednym aspekcie...
Te dane na pewno sa przesadzone, ale mysle, ze wazniejsze sa komentarze do nich, czyli, ze testerzy sa rozczarowani. To nie znaczy, ze nie dziala, ale dziala zle. A u Olka lepiej.
Pzdr
I po 1,5 roku użytkowania aparatu filtr pierwszy raz zawiódł, zrobił mi się jakiś paproch na matrycy, jednak wystarczyło z gruszki podmuchać i jest ok. :)
szumik z E-300 pominę milczeniem, ale sam aparat wciąż jest wporzo. po prostu potrzebuje dużo światła i z zewnętrzną lampą daje radę.
Rafał:
czemu nie wierzysz? klienci łykają slogany, nie zawsze testują skuteczność. widziałem też inny test na necie, w którym zostawili aparaty na jakiś czas bez obiektywów. Alfa zarypała się syfem, który nie zszedł, OLEK przedmuchał paprochy.
lubię solidne rozwiązania i dlatego cenię OLKA. body może być zacofane technologicznie, ale wiem że jak będę potrzebował aparatu to on się uruchomi a dostępne opcje działają zgodnie z przeznaczeniem.
luc4s:
a wygotowałeś?