PDA

Zobacz pełną wersję : Wątek ćwiczebny yoggiego:)

yoggie
8.10.10, 19:40
Witajcie,

Od jakiegoś czasu częściej udzielam się na forum, w szczególności w galerii. Robię to głownie dlatego, żeby odkryć jak robić lepsze zdjęcia:) Galeria nadaję się do tego średnio, tzn. dowiem się stamtąd czy zdjęcie jest fantastyczne czy nie, ale to na tyle:) Stany pośrednie raczej nie występują - albo dostaję dużo 4-ek i 5-tek, albo nikt nie komentuje moich zdjęć, co można interpretować jako "fota taka se".

Widzę, że forumowicze się chętniej udzielają w wątkach w tym dziale, więc postanowiłem założyć swój:)

Na początek kilka zdjęć, które ostatnio wrzuciłem do galerii:

Zapraszam do komentowania:)

dobas
8.10.10, 20:26
jedynka i dwójka bardzo fajne. Zwłaszcza dwójka - tam podoba mi się mieszanie światła o różnej temeraturze - bardzo fajne zdjęcie nic bym nie zmieniał

mooże gdybym sie miał przyczepić to ta biała pionowa kreska w połowie dolnego boku...

trójka - bez zachwytu, ale tez solidnie zroione zdjęcie. ładnie szeroko i postać w charakterze sztafażu.. ta trójeczka zdjęć bardzo zacnie się prezentuje

aga_piet
8.10.10, 22:39
O... ciekawie.
Na pierwszym ciut brakuje mi ostrości, może też trochę bardziej kontrastu - pasuje mi tu większa żyleta.
Drugie - za dobasem. Fajny klimacik.
Trzecie fajne, dynamiczne.

Czekam na kolejną serię ćwiczeń :)

yoggie
9.10.10, 22:20
Dziękuję bardzo za komentarze:) 1 i 2 były zrobione jakiś rok temu, 3 ponad dwa, wtedy miałem mniej wprawne oko:)

Dziś wybraliśmy się do Kew Gardens (to taki ogromny ogród botaniczny w południowo zachodniej części Londynu). Pogoda niestety nie dopisała, mieliśmy dosłownie 5 minut słońca:

dobas
9.10.10, 22:25
w pierwszym strasznie skopsana obróba tego co powyżej trawnika - zniknęły gałęzie i krawędzie lisci 9 moze podczs robienia zdjęcia szara połówka wiele by dała) sam kadr i przerysowanie liści z pierwszego planu mi sie podoba czyli dół - góra nie bardzo... ale może da się mniej "spsuć " w programie graficznym...

yoggie
9.10.10, 22:36
Zgadzam się ze nie wygląda to dobrze, ale przyczyna była inna - trochę brakło DR, niebo było kompletnie białe, tu jest JPG prosto z aparatu. W rawie nie było wiecej informacji :/

EDIT: Teraz doczytałem o szarej połówce - niestety, to było zrobione obiektywem 8mm fisheye, on nie łyka filtrów.

dobas
9.10.10, 23:09
Zgadzam się ze nie wygląda to dobrze, ale przyczyna była inna - trochę brakło DR, niebo było kompletnie białe, tu jest JPG prosto z aparatu. W rawie nie było wiecej informacji :/

EDIT: Teraz doczytałem o szarej połówce - niestety, to było zrobione obiektywem 8mm fisheye, on nie łyka filtrów.

nooo to można się ratować techniką czarnej kartki....
jak nie mozna zastosować filtra... tylko musiało by być ciemnawo i pochmurno...

przysłona na max, czulośc na minimum tak aby uzyskać długi czas naświetlania ( przykładowo np 4 sekundy )

to co powyżej horyzontu zasłaniasz czarną kartką robiąc nią szybkie delikatne ruchy góra dół aby nie było wyraźniej krawędzi - po 2 sekundach zabierasz kartkę szybkim ruchem.

Efekt : niebo naświetlane połowę krócej niż dół I mimo że obiektyw rybie oko
to masz to co oferuje Ci połóweczka... :)

nie koniecznie na tym zdjęciu by to wyszlo ale przy krajobrazach na prawdę sposób jest świetny...

tu zerknij...

http://www.flickr.com/photos/anthonyko/sets/72157600257527104/?page=4

Skoro fiszajka nie łyka połówek to trzeba ją zmusić inaczej do współpracy ;)

yoggie
9.10.10, 23:36
Hahaha:) Fantastyczny pomysł - nie słyszałem o tym wcześniej. Dzięki:))

dobas
9.10.10, 23:46
minus taki że można robić tylko na długich czasach tak, żeby zdążyć zasłonić i uciec z kartką - ale sposób jest rzeczywiście świetny

Ania_
10.10.10, 21:21
Też tego nie znałam. :shock: Wypróbuję. :mrgreen:

dobas
10.10.10, 22:08
Też tego nie znałam. :shock: Wypróbuję. :mrgreen:

a bo ja tak od czasu do czasu różne smaczki zdradzam ;)

apz
10.10.10, 22:33
a bo ja tak od czasu do czasu różne smaczki zdradzam ;)

Szacunek. Trzeba mieś najpierw tę wiedzę by zdradzić. Mądre książki , które czytałem nie piszą o takich sztuczkach.

Pozdrawiam AP.

luna2002
11.10.10, 13:19
Dziś wybraliśmy się do Kew Gardens (to taki ogromny ogród botaniczny w południowo zachodniej części Londynu). Pogoda niestety nie dopisała, mieliśmy dosłownie 5 minut słońca:

To dobrze raczej, że tylko 5 minut słońca. Chyba na dobre by to wyszło tym fotkom.
A z pierwszych, rzeczywiście schody bardzo dobre, fajny temat i wykonanie. Jeśli masz je jeszcze pod ręką to męcz temat dalej!
A pierwszy listek wolałbym jakby cały był równomiernie oświetlony (albo cień albo światło).
pzdr

Saboor
11.10.10, 18:31

Wiesz co? Popatrzyłem sobie na tę fotkę i takie coś mi wyszło:

39899
Co prawda chmur niema, ale nie widać tej bieli, co Ty na to ?

yoggie
13.10.10, 01:08
Hm, interesujące. Sądze żę byłoby lepiej gdyby ten niebieski był tylko w górnej połowie kadru. Niebieska trawa jest fuj ;)

Saboor
13.10.10, 08:28
Hm, interesujące. Sądze żę byłoby lepiej gdyby ten niebieski był tylko w górnej połowie kadru. Niebieska trawa jest fuj ;)

Piszesz- masz
39979

Teraz Pokombinuj jak to zrobić, żeby na przyszłość uniknąć takiego białego nieba, lub żeby się go pozbyć.

yoggie
11.11.12, 23:21
Po ponad dwuletniej przerwie postanowiłem wrócić do własnego wątku.

Na początek fotka z dzisiaj

6.73618

I kilka z zeszłego weekendu:

7.73619

8.73620

9.73621

apz
12.11.12, 00:06
Po ponad dwuletniej przerwie postanowiłem wrócić do własnego wątku.

...
Świetnie,że wróciłeś.

rol6
12.11.12, 12:55
To morskie (8.) podoba mi się najbardziej. :grin:

aga_piet
12.11.12, 13:53
Błyskotka - fajna abstrakcja wyszła. Sztorm świetny - podoba mi się kadr i prostota.

barmichal76
12.11.12, 14:51
6 - 8 mi się podobają, najbardziej chyba 7. 9 natomiast nie bardzo. Może gdyby z innej perspektywy zrobić ujęcie to by do mnie przemówiło?

Pozdr

strOOs
12.11.12, 23:46
6 fajna.
7 bym powalczył z geometrią tak, żeby te beczki były równo. Na miniaturce są jak piskee, a tu masz śmieci po bokach.
8 ciekawe, ale dziwny kontrast - czarna ziemia i mdle morze.
9 detale - w prawym górnym rogu wychodzi Ci "coś" i tak samo w lewym dolnym. Troche inne kadrowanie i byloby super.

yoggie
23.11.12, 01:52
Dziękuję wszystkim za komentarze. Poniżej poprawiona 7:

10.74789

Hmm, znowu cos dziwnego sie dzieje z tym forum. Teoretycznie mam w tekscie posta jeden obrazek, a wyświetlają się dwa. Hmm...

yoggie
23.11.12, 02:01
11. Auto-(cienio)-portret
74790

apz
23.11.12, 06:07
Dziękuję wszystkim za komentarze. Poniżej poprawiona 7:

10.74789

Hmm, znowu cos dziwnego sie dzieje z tym forum. Teoretycznie mam w tekscie posta jeden obrazek, a wyświetlają się dwa. Hmm...

Poprawiona wygląda jak należy. Załącznik pokazuje się zawsze w białej ramce. jak chcesz zapisać powiększenie to zapisz , kliknij na załącznik , zapisz linka do dużego i w drodze ponownej edycji , zapisz link do obrazka w dużym wymiarze przez trzecią od końca ikonkę - dawno tu Pana nie było , zmieniło się oprogramowanie forum w międzyczasie....

yoggie
25.11.12, 20:31
Dzisiaj będzie paczka zdjęć w nieco nowym dla mnie temacie - tj. streetowe portrety z zaskoczenia. Prawdę powiedziawszy temat dla mnie jest trudnym, trochę brakuje mi odwagi zeby tak po prostu podejsc do kogoś i zrobic mu fote bez pytania, wiec raczej staram sie robić te zdjęcia z zaskoczenia, tak żeby fotografowana niewiasta lub jegomość mnie nie zauwazyli zanim zrobię zdjęcie.

Zdjęcia są z targów kultury japońskiej które odbywały się w ten weekend w Londynie.

12.
75048
13.
75049
14.
75050
15.
75051
16.
75052
17.
75053

Amigo!
25.11.12, 20:42
Bardzo mi się podaba ten reportaż(yk).
Pierwsza fotka - świetna. Ona Ci patrzy prosto w obiektyw!

majeczek78
25.11.12, 21:13
Kapitalna wrzuta. 12 super.