Zobacz pełną wersję : Wątek ćwiczebny yoggiego:)
Witajcie,
Od jakiegoś czasu częściej udzielam się na forum, w szczególności w galerii. Robię to głownie dlatego, żeby odkryć jak robić lepsze zdjęcia:) Galeria nadaję się do tego średnio, tzn. dowiem się stamtąd czy zdjęcie jest fantastyczne czy nie, ale to na tyle:) Stany pośrednie raczej nie występują - albo dostaję dużo 4-ek i 5-tek, albo nikt nie komentuje moich zdjęć, co można interpretować jako "fota taka se".
Widzę, że forumowicze się chętniej udzielają w wątkach w tym dziale, więc postanowiłem założyć swój:)
Na początek kilka zdjęć, które ostatnio wrzuciłem do galerii:
Zapraszam do komentowania:)
jedynka i dwójka bardzo fajne. Zwłaszcza dwójka - tam podoba mi się mieszanie światła o różnej temeraturze - bardzo fajne zdjęcie nic bym nie zmieniał
mooże gdybym sie miał przyczepić to ta biała pionowa kreska w połowie dolnego boku...
trójka - bez zachwytu, ale tez solidnie zroione zdjęcie. ładnie szeroko i postać w charakterze sztafażu.. ta trójeczka zdjęć bardzo zacnie się prezentuje
O... ciekawie.
Na pierwszym ciut brakuje mi ostrości, może też trochę bardziej kontrastu - pasuje mi tu większa żyleta.
Drugie - za dobasem. Fajny klimacik.
Trzecie fajne, dynamiczne.
Czekam na kolejną serię ćwiczeń :)
Dziękuję bardzo za komentarze:) 1 i 2 były zrobione jakiś rok temu, 3 ponad dwa, wtedy miałem mniej wprawne oko:)
Dziś wybraliśmy się do Kew Gardens (to taki ogromny ogród botaniczny w południowo zachodniej części Londynu). Pogoda niestety nie dopisała, mieliśmy dosłownie 5 minut słońca:
w pierwszym strasznie skopsana obróba tego co powyżej trawnika - zniknęły gałęzie i krawędzie lisci 9 moze podczs robienia zdjęcia szara połówka wiele by dała) sam kadr i przerysowanie liści z pierwszego planu mi sie podoba czyli dół - góra nie bardzo... ale może da się mniej "spsuć " w programie graficznym...
Zgadzam się ze nie wygląda to dobrze, ale przyczyna była inna - trochę brakło DR, niebo było kompletnie białe, tu jest JPG prosto z aparatu. W rawie nie było wiecej informacji :/
EDIT: Teraz doczytałem o szarej połówce - niestety, to było zrobione obiektywem 8mm fisheye, on nie łyka filtrów.
Zgadzam się ze nie wygląda to dobrze, ale przyczyna była inna - trochę brakło DR, niebo było kompletnie białe, tu jest JPG prosto z aparatu. W rawie nie było wiecej informacji :/
EDIT: Teraz doczytałem o szarej połówce - niestety, to było zrobione obiektywem 8mm fisheye, on nie łyka filtrów.
nooo to można się ratować techniką czarnej kartki....
jak nie mozna zastosować filtra... tylko musiało by być ciemnawo i pochmurno...
przysłona na max, czulośc na minimum tak aby uzyskać długi czas naświetlania ( przykładowo np 4 sekundy )
to co powyżej horyzontu zasłaniasz czarną kartką robiąc nią szybkie delikatne ruchy góra dół aby nie było wyraźniej krawędzi - po 2 sekundach zabierasz kartkę szybkim ruchem.
Efekt : niebo naświetlane połowę krócej niż dół I mimo że obiektyw rybie oko
to masz to co oferuje Ci połóweczka... :)
nie koniecznie na tym zdjęciu by to wyszlo ale przy krajobrazach na prawdę sposób jest świetny...
tu zerknij...
http://www.flickr.com/photos/anthonyko/sets/72157600257527104/?page=4
Skoro fiszajka nie łyka połówek to trzeba ją zmusić inaczej do współpracy ;)
Hahaha:) Fantastyczny pomysł - nie słyszałem o tym wcześniej. Dzięki:))
minus taki że można robić tylko na długich czasach tak, żeby zdążyć zasłonić i uciec z kartką - ale sposób jest rzeczywiście świetny
Też tego nie znałam. :shock: Wypróbuję. :mrgreen:
Też tego nie znałam. :shock: Wypróbuję. :mrgreen:
a bo ja tak od czasu do czasu różne smaczki zdradzam ;)
a bo ja tak od czasu do czasu różne smaczki zdradzam ;)
Szacunek. Trzeba mieś najpierw tę wiedzę by zdradzić. Mądre książki , które czytałem nie piszą o takich sztuczkach.
Pozdrawiam AP.
Dziś wybraliśmy się do Kew Gardens (to taki ogromny ogród botaniczny w południowo zachodniej części Londynu). Pogoda niestety nie dopisała, mieliśmy dosłownie 5 minut słońca:
To dobrze raczej, że tylko 5 minut słońca. Chyba na dobre by to wyszło tym fotkom.
A z pierwszych, rzeczywiście schody bardzo dobre, fajny temat i wykonanie. Jeśli masz je jeszcze pod ręką to męcz temat dalej!
A pierwszy listek wolałbym jakby cały był równomiernie oświetlony (albo cień albo światło).
pzdr
Wiesz co? Popatrzyłem sobie na tę fotkę i takie coś mi wyszło:
39899
Co prawda chmur niema, ale nie widać tej bieli, co Ty na to ?
Hm, interesujące. Sądze żę byłoby lepiej gdyby ten niebieski był tylko w górnej połowie kadru. Niebieska trawa jest fuj ;)
Hm, interesujące. Sądze żę byłoby lepiej gdyby ten niebieski był tylko w górnej połowie kadru. Niebieska trawa jest fuj ;)
Piszesz- masz
39979
Teraz Pokombinuj jak to zrobić, żeby na przyszłość uniknąć takiego białego nieba, lub żeby się go pozbyć.
Po ponad dwuletniej przerwie postanowiłem wrócić do własnego wątku.
Na początek fotka z dzisiaj
6.73618
I kilka z zeszłego weekendu:
7.73619
8.73620
9.73621
Po ponad dwuletniej przerwie postanowiłem wrócić do własnego wątku.
...
Świetnie,że wróciłeś.
To morskie (8.) podoba mi się najbardziej. :grin:
Błyskotka - fajna abstrakcja wyszła. Sztorm świetny - podoba mi się kadr i prostota.
barmichal76
12.11.12, 14:51
6 - 8 mi się podobają, najbardziej chyba 7. 9 natomiast nie bardzo. Może gdyby z innej perspektywy zrobić ujęcie to by do mnie przemówiło?
Pozdr
6 fajna.
7 bym powalczył z geometrią tak, żeby te beczki były równo. Na miniaturce są jak piskee, a tu masz śmieci po bokach.
8 ciekawe, ale dziwny kontrast - czarna ziemia i mdle morze.
9 detale - w prawym górnym rogu wychodzi Ci "coś" i tak samo w lewym dolnym. Troche inne kadrowanie i byloby super.
Dziękuję wszystkim za komentarze. Poniżej poprawiona 7:
10.74789
Hmm, znowu cos dziwnego sie dzieje z tym forum. Teoretycznie mam w tekscie posta jeden obrazek, a wyświetlają się dwa. Hmm...
11. Auto-(cienio)-portret
74790
Dziękuję wszystkim za komentarze. Poniżej poprawiona 7:
10.74789
Hmm, znowu cos dziwnego sie dzieje z tym forum. Teoretycznie mam w tekscie posta jeden obrazek, a wyświetlają się dwa. Hmm...
Poprawiona wygląda jak należy. Załącznik pokazuje się zawsze w białej ramce. jak chcesz zapisać powiększenie to zapisz , kliknij na załącznik , zapisz linka do dużego i w drodze ponownej edycji , zapisz link do obrazka w dużym wymiarze przez trzecią od końca ikonkę - dawno tu Pana nie było , zmieniło się oprogramowanie forum w międzyczasie....
Dzisiaj będzie paczka zdjęć w nieco nowym dla mnie temacie - tj. streetowe portrety z zaskoczenia. Prawdę powiedziawszy temat dla mnie jest trudnym, trochę brakuje mi odwagi zeby tak po prostu podejsc do kogoś i zrobic mu fote bez pytania, wiec raczej staram sie robić te zdjęcia z zaskoczenia, tak żeby fotografowana niewiasta lub jegomość mnie nie zauwazyli zanim zrobię zdjęcie.
Zdjęcia są z targów kultury japońskiej które odbywały się w ten weekend w Londynie.
12.
75048
13.
75049
14.
75050
15.
75051
16.
75052
17.
75053
Bardzo mi się podaba ten reportaż(yk).
Pierwsza fotka - świetna. Ona Ci patrzy prosto w obiektyw!
majeczek78
25.11.12, 21:13
Kapitalna wrzuta. 12 super.