PDA

Zobacz pełną wersję : E-5 - wrażenia z testu

Strony : 1 [2]

Marcin510
2.10.10, 17:41
bo w mediamarkcie nie sprzedaja srednioformatowych

w tv tez rekam nie bylo

po 3 nowe, cyfrowe czy analogowe sa strasznie drogie

Jack
2.10.10, 18:50
z pisaniem listow do Olka, to wiem, ze skutkuje (prawda Jacku?)...Tak, tak, póki Jacek był kierownikiem serwisu i umiał znajdować czas i energię, by sam robić testy i reagować na każdą najdrobniejszą skargę użytkowników, równiez pana Krzysztofa. To se pane ne vrati!:wink::grin:
Pozdrawiam bardzo serdecznie
Jack

dobas
2.10.10, 19:13
po 3 nowe, cyfrowe czy analogowe sa strasznie drogie

analogowe - są śmiesznie tanie

Rafał Czarny
2.10.10, 19:35
Jak tak was czytam to nie rozumiem dlaczego kupiliście sobie lustrzanki i różne obiektywy i lampy. Kompaktem też da się robić zdjęcia :lol:

Nie ma sie z czego smiac. 90 proc. zdjec z mojej galerii jest zrobiona kompaktem. Rikohem Gx100 i Lumixem Lx3. www.robert-sadowski.pl

staryman
2.10.10, 21:23
na chwilkę wrócę do "pralki", nie modlę się do niej, ale się zżywam, lubię ją, podobnie jest Olkiem, lubimy się, ja naciskam on robi, zdjęcia owszem, ale obaj na to pracujemy, gdy zmieniam maszynkę, to obaj nad tym bolejemy, nie lubimy się rozstawać, ja po prostu jestem monogamiczny, nad sprzedażą olka E500 myślałem pół roku:) tak mam:)

yendash
2.10.10, 22:01
O kurcze Rafał, aż boli jak się*patrzy na ludzkie zdjęcia. Ale fotografia świetna. Gratuluję.

sando
2.10.10, 22:42
Nie ma sie z czego smiac. 90 proc. zdjec z mojej galerii jest zrobiona kompaktem. Rikohem Gx100 i Lumixem Lx3. www.robert-sadowski.pl

A widzisz, mnie śmieszą teksty o tym, że byle aparat wystarczy do świetnych zdjęć gdy pochodzą od osób obkupionych w lustrzankę cyfrową i często kilka obiektywów. Po co kupowali to wszystko? Ja widzę w tym pewną niekonsekwencję.

Alleg_pl
3.10.10, 00:37
A widzisz, mnie śmieszą teksty o tym, że byle aparat wystarczy do świetnych zdjęć gdy pochodzą od osób obkupionych w lustrzankę cyfrową i często kilka obiektywów. Po co kupowali to wszystko? Ja widzę w tym pewną niekonsekwencję.
dlaczego. Posiadanie dobrego sprzętu to jedno, umiejetność zrobienia zdjęcia "czymkolwiek" to drugie.
i niestety rzadko idą w parze.

Marcin510
3.10.10, 10:29
analogowe - są śmiesznie tanie

no to wskaz mi gdzie moge kupic NOWY analogowy srednioformatowy ktory jest smiesznie tani

nie ma nowych tanich

Mirek54
3.10.10, 10:47
no to wskaz mi gdzie moge kupic NOWY analogowy srednioformatowy ktory jest smiesznie tani

nie ma nowych tanich

E tam.Wskaz mi takiego,ktoremu cos jest nie za drogo.My polacy juz to w genach mamy,ze wszystko jest nam za drogie,za malo zarabiamy,a na zachodzie to kasa z nieba leci.:wink:

Rafał Czarny
3.10.10, 11:15

Ja nie wiedzę tu żadnej niekonsekwencji. Pozostałe 10 proc. zdjęć w mojej galerii jest zrobionych lustrzanką. I do tych 10 proc. potrzebuję innego sprzętu niż kompakt. Wystarczy mi do szczęścia aparat klasy E500 i dwa obiektywy 14-54 i 40-150 plus jakieś tanie błyskacze. Przez całe lata robiłem foty tym świetnym zestawem.

Zmieniłem system nie dlatego, że mi czegoś brakowało w Olympusie. Po prostu miałem taki kaprys, nieuzasadniony w żaden racjonalny sposób. Jestem amatorem, nie zarabiam na zdjęciach.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

nie ma nowych tanich

Proszę bardzo link do nowego, śmiesznie taniego średnioformatowca. http://holgapolska.pl/

Koriolan
12.10.10, 23:15
E tam.Wskaz mi takiego,ktoremu cos jest nie za drogo.My polacy juz to w genach mamy,ze wszystko jest nam za drogie,za malo zarabiamy,a na zachodzie to kasa z nieba leci.:wink:

Jeżeli cena samochodu -salon, ts sama wersja wyposażenia- w lutym 09 brutto równą się dzisiejszej netto i to mimo silniejszej złotówki - to chyba jednak ktoś chce zrobić z nas wałów.
Wyklikane z mobilka

apz
12.10.10, 23:35
Policz sobie stosunek złotego do jena,
Dolicz koszty utrzymania firmy w tym prac rozwojowych przy zmniejszonej przez kryzys sprzedaży,
Dolicz oczekiwaną przez korporację premię za nowośc i uszczelnienie profi,
A wyjdzie Ci cena wyższa od dzisiejszej cennikowej.

Tyle tylko, ze aparatu nie ma do dzisiaj w dystrybucji, tutaj tez nie ma: https://us.buyolympus.com/digital-cameras.html .

Potem gdy już będzie, trzeba będzie cenę dopasować do realiów rynku, zaczną się pakiety, promocje itd, itp.

sando
13.10.10, 09:34
Policz sobie stosunek złotego do jena,

To raczej kiepski argument :)
luty - marzec 2009, 1 jen = od 4 do 4.2 zł
październik 2010, 1 jen = 3.5zł

Marcin510
13.10.10, 09:37
nie wydaje wam sie dziwne ze nie ma tego aparatu jeszcze w sprzedazy??

jestem ciekaw dlaczego

Eddie
13.10.10, 10:07

jestem ciekaw dlaczego

There is no spoon?

:)

Jeszcze nie przekręciła się połowa października.

Jack
13.10.10, 10:11

jestem ciekaw dlaczegoNie jest dziwne, bo Olympus już dawno temu zapowiedział, że zaplanowany termin pojawienia się E-5 w sklepach to koniec października 2010. Czy już mamy koniec października?
Jack

Sebu$
13.10.10, 10:28
Nie jest dziwne, bo Olympus już dawno temu zapowiedział, że zaplanowany termin pojawienia się E-5 w sklepach to koniec października 2010. Czy już mamy koniec października?
Jack

a na Śląsku będziesz ?
Górnym Śląsku ... :)

.

Jack
13.10.10, 11:15
a na Śląsku będziesz ?
Górnym Śląsku ... :)

.Mój dotychczasowy kalendarz jest niubłagany, w Katowicach będę dopiero 15. listpada. Wcześniej, będę trochę bardziej na wschód: 25. października w Sandomierzu i 26. października w Zamościu.
Jack

nyny
13.10.10, 22:02
Mój dotychczasowy kalendarz jest niubłagany, w Katowicach będę dopiero 15. listpada. Wcześniej, będę trochę bardziej na wschód: 25. października w Sandomierzu i 26. października w Zamościu.
Jack

A kiedy Bydgoszcz lub okolice (Toruń, Piła, Poznań)? pozdro

darkelf
13.10.10, 22:51
Ciekawe że dpreview nadal nie przetestował E-5.

Eddie
13.10.10, 23:05

Bo nie dostali jeszcze egzemplarza "sklepowego"?
Albo spisek jakiś.
No, musi być jakiś spisek.

epicure
13.10.10, 23:35

Wszystkiego na raz nie przetestują. Było w ostatnim czasie kilka ciekawych premier i z puntu widzenia takiego serwisu, któremu zależy na ilości odwiedzin, są ważniejsze rzeczy do opublikowania w pierwszej kolejności, test E-5.

BezLustra
14.10.10, 08:41
Wszystkiego na raz nie przetestują. Było w ostatnim czasie kilka ciekawych premier i z puntu widzenia takiego serwisu, któremu zależy na ilości odwiedzin, są ważniejsze rzeczy do opublikowania w pierwszej kolejności, test E-5.

Zwlaszcza ze czeka D7000 i K-5... Ze o Samsungu NX100 nie wspomne.

Swoja droga to zdaje mi sie ze to jakies embargo na informacje jest, przynajmniej do jakiegos czasu, ze wzgledu na tego Samsunga zagladam tam codziennie i nic... No moze poza tym ze pojawily sie sample z GH2.

wulf
16.10.10, 10:04
Jest już test na fotopolis.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11711
Myślę, że jego wyniki nie będą niespodzianką dla nikogo.

Lailonn
16.10.10, 12:34
Wypadł zadziwiająco dobrze a to zadziwiające ;D Sporo plotek na temat poprawy AF ale chyba dopiero gdy ktoś z klubowiczów kupi, poznamy prawdę...

wulf
16.10.10, 13:34
Wypadł zadziwiająco dobrze a to zadziwiające ;D Sporo plotek na temat poprawy AF ale chyba dopiero gdy ktoś z klubowiczów kupi, poznamy prawdę...
Zobaczymy co napiszą optyczni :roll:
A z tym AF to nie bardzo rozumiem, z jednej strony olek chwali się, że poprawił c-af a z drugiej taka sobie opinia w teście. Da się to jakoś "naukowo" zmierzyć-porównać? Pewnie by trzeba w takich samych warunkach czy coś.

Co do narzekania na ilość kl/sek. to trochę rozumiem bo nawet proste modele już mają więcej ale w sumie jak ktoś nie robi sportu to mu raczej wystarczy.

apz
16.10.10, 14:38
Jeśli dobrze pamiętam sekwencję wydarzeń, nieco później pokazały się poprawki oprogramowania do obiektywów Olympusa z SWD, czytałem ,że znacznie poprawiła się ich sprawność w trybie C-AF.

Z mojego osobistego, acz krótkiego doświadczenia wynika, że jest to zadziwiająco dobry aparat.

Pozdrawiam AP,

psemo
16.10.10, 21:23
Zobaczymy co napiszą optyczni

raczej co będzie w komentach pod testem :oops:

wulf
18.10.10, 09:24
raczej co będzie w komentach pod testem :oops:
Co będzie w komentarzach to wiadomo: narzekania ludzi, którzy go nie kupią, narzekanie, że nie ma 10 kl./sek. Będzie też kondukt żałobny systemu 4/3. Każdy kto ośmieli się wspomnieć że to fajny i funkcjonalny aparat zostanie nazwany olytalibem. Będzie płacz, że nie jest nawet w połowie tak dobry jak Nikon D5000 a kosztuje o połowę za dużo. Po raz enty zostanie napisane, że system 4/3 od początku był przegrany i po co reanimować trupa. I jeszcze, że każdy użytkownik lustrzanek 4/3 powinien założyć wór pokutny i czołgać się w kierunku światła (najlepiej f/1.2L) bo to jedyne wyjście.

jagger
18.10.10, 09:56
Co będzie w komentarzach to wiadomo: narzekania ludzi, którzy go nie kupią, narzekanie, że nie ma 10 kl./sek. Będzie też kondukt żałobny systemu 4/3. Każdy kto ośmieli się wspomnieć że to fajny i funkcjonalny aparat zostanie nazwany olytalibem. Będzie płacz, że nie jest nawet w połowie tak dobry jak Nikon D5000 a kosztuje o połowę za dużo. Po raz enty zostanie napisane, że system 4/3 od początku był przegrany i po co reanimować trupa. I jeszcze, że każdy użytkownik lustrzanek 4/3 powinien założyć wór pokutny i czołgać się w kierunku światła (najlepiej f/1.2L) bo to jedyne wyjście.
nic dodać nic ująć... dlatego codziennie w plecaku mam E30 i raduję się tym że z tak kiepskiego aparatu takie fajne fotki mi wychodzą:wink: chyba mam talent :grin:

Eliot
18.10.10, 11:16
COś w tym jest co piszesz, najbardziej istotne jest to że olek pogrzebał
system dla amatorów nie wypuszczając żadnej taniej puszki, a E-5 za tą kasę jest spozycjonowany w miejscu dla naprawdę wielkich fanów.

witia
18.10.10, 11:24
Mój dotychczasowy kalendarz jest niubłagany, w Katowicach będę dopiero 15. listpada. Wcześniej, będę trochę bardziej na wschód: 25. października w Sandomierzu i 26. października w Zamościu.
Jack

A można spytać - gdzie w Zamościu będzie Cię można spotkać?
Pozdrawiam.

Jack
18.10.10, 12:26
A można spytać - gdzie w Zamościu będzie Cię można spotkać?
Pozdrawiam.W starym, dobrym, wypróbowanym miejscu:-) Jestem 25.10. wieczorem, a następnie 26.10 do ok. 16:00 prowadzę zajęcia w Hotelu Renesans:-)
Jack

MichalS
18.10.10, 23:22
W takim razie ja zapytam o plany pobytu w Sandomierzu?

AndrzejSzczecin
19.10.10, 00:18
W starym, dobrym, wypróbowanym miejscu:-) Jestem 25.10. wieczorem, a następnie 26.10 do ok. 16:00 prowadzę zajęcia w Hotelu Renesans:-)
Jack

Jacek, a są jakieś plany związane ze Szczecinem?

Sebu$
19.10.10, 07:28
Jack

a czy jakąś wstępną lokalizację w Katowicach możesz podać ?

.

irek50
19.10.10, 08:07
W starym, dobrym, wypróbowanym miejscu:-) Jestem 25.10. wieczorem, a następnie 26.10 do ok. 16:00 prowadzę zajęcia w Hotelu Renesans:-)
Jack

-----------
Fajnie, że przyjedziesz do nas... Jeśli to pewne, to zaczynam załatwiać publiczność na Twój wykład i oczywiście zapraszamy zainteresowanych z okolic --pozdrawiam serdecznie

Jack
19.10.10, 09:02
-----------
Fajnie, że przyjedziesz do nas... Jeśli to pewne, to zaczynam załatwiać publiczność na Twój wykład i oczywiście zapraszamy zainteresowanych z okolic --pozdrawiam serdecznieNie jest to ani wykład, ani publiczny, więc nie możesz zapraszać kogokolwiek, nie do siebie! Jest to zamknięte szkolenie dla naszego klienta, więc nie może z wielu powodów, uczestniczyć w nim ktokolwiek "z zewnatrz". Ponieważ nie nie dotyczy on E-5, więc osobie, która podejmie się odpowiedzialności za sprzęt, mogę udostepnić E-5 na czas mojego pobytu w Zamościu. Te niepubliczne szkolenia odbędą się w innych miejscach, m.in. w Sandomierzu, w Katowicach i pod Ostrołęką, jednak zasady są identyczne. Dotyczą innych zagadnień, niż E-5 i są niedostepne dla osób innych, niż wydelegowane przez naszego klienta.
Jack

moose
19.10.10, 12:31
system dla amatorów nie wypuszczając żadnej taniej puszki, a E-5 za tą kasę jest spozycjonowany w miejscu dla naprawdę wielkich fanów.

Nie tylko dla fanów. Nie kupuję puszki dlatego, ze jestem fanem firmy ale dlatego, że taka mi odpowiada/dobrze mi się nią pracuje/podoba się/itp
Z tymi amatorami też bywa różnie, widuję nad Biebrzą wieeeeeelką rzeszę amatorów fotografujących 1DMKII,III,IV, 1Ds, D3 ,D3s i co tam jeszcze, które to korpusy są znacznie droższe od E-5. I wielu z tych amatorów podpina 300/2.8; 400/2.8; 500/4 czy 600/4.

grizz
19.10.10, 12:36

To co napisał moose + przykład z naszego 4/3-poletka:
Zerknij na zagraniczne fora, tam e-30/e-3 + 12-60 + 50-200 + 50 wśród fotoamatorów jest standardem, a nie jak u nas górną półką. I to z myślą zapewne o tamtych rynkach Olek ustala strategie produkcji... I zdaje mi się, ze zostawienie luster dla fotoamatorów, a do radosnego pstrykania µ4/3 jest słuszną drogą...

Pozostaje nam tylko dązyc do wyrównania poziomu zycia z zachodem... i cieszyć się, ze $ spada ;)

irek50
19.10.10, 16:58
Nie jest to ani wykład, ani publiczny, więc nie możesz zapraszać kogokolwiek, nie do siebie! Jest to zamknięte szkolenie dla naszego klienta, więc nie może z wielu powodów, uczestniczyć w nim ktokolwiek "z zewnatrz". Ponieważ nie nie dotyczy on E-5, więc osobie, która podejmie się odpowiedzialności za sprzęt, mogę udostepnić E-5 na czas mojego pobytu w Zamościu. Te niepubliczne szkolenia odbędą się w innych miejscach, m.in. w Sandomierzu, w Katowicach i pod Ostrołęką, jednak zasady są identyczne. Dotyczą innych zagadnień, niż E-5 i są niedostepne dla osób innych, niż wydelegowane przez naszego klienta.
Jack
--------------------
Mniej więcej rozumiem (więc po co podałeś datę i godzinę przyjazdu do Zamościa, skoro to jest zamknięte spotkanie?...znaczy: nikogo mam nie zapraszać...) --E5 chętnie bym porównał z E3 na podobnych motywach...--pozdrówka (przypominam mój telefon stacjonarny <wieczorem w niedzielę 25.10 : 84 639 1585>)

merti
19.10.10, 20:01
Pierwszy test E-5 na DC.WATCH (http://translate.google.com/translate?js=n&prev=_t&hl=it&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=ja&tl=en&u=http://dc.watch.impress.co.jp/docs/review/newproduct/20101019_400857.html)
Ogólnie to widać większą ingerencję w JPG w porównaniu do E-620, a efektem jest brak kolorowej kaszki. Ten test nie przekonał mnie jeszcze do tej puszki. Na dzień dzisiejszy foty z E-620 są wystarczające. Czekam na RAWy...

Jack
19.10.10, 21:20
Irku, i co ja mam Ci odpisać, żebyś się nie obraził?

Mniej więcej rozumiem...Moim zdaniem, nie tak do końca...

...więc po co podałeś datę i godzinę przyjazdu do Zamościa, skoro to jest zamknięte spotkanie?...Ponieważ jest to zgodne z prawdą, a Witia był tym zainteresowany. Jestem życzliwym gościem, mam sprzęt ze sobą, więc uznałem, że jest to okazja na pokazanie aparatu chętnej osobie, która się ze mną skomunikuje. W Zamościu spędzę 22 godziny, z czego moja praca trwa tylko 5 godzin.

...znaczy: nikogo mam nie zapraszać...Tak, nie ogłaszałem jakiegoś publicznego spotkania, ani nie prosiłem Ciebie o to. Jeżeli będę organizował w Zamościu spotkanie OC, czy podobne - otwarte, sam, czy wspólnie z Tobą, pojawi się publiczna informacja o tym i będziesz wtedy doskonale wiedział, że trzeba zaprosić gości.

...w niedzielę 25.10...25. października to poniedziałek.
Pozdrawiam
Jack

irek50
19.10.10, 21:46
Irku, i co ja mam Ci odpisać, żebyś się nie obraził?
Moim zdaniem, nie tak do końca...
Ponieważ jest to zgodne z prawdą, a Witia był tym zainteresowany. Jestem życzliwym gościem, mam sprzęt ze sobą, więc uznałem, że jest to okazja na pokazanie aparatu chętnej osobie, która się ze mną skomunikuje. W Zamościu spędzę 22 godziny, z czego moja praca trwa tylko 5 godzin.
Tak, nie ogłaszałem jakiegoś publicznego spotkania, ani nie prosiłem Ciebie o to. Jeżeli będę organizował w Zamościu spotkanie OC, czy podobne - otwarte, sam, czy wspólnie z Tobą, pojawi się publiczna informacja o tym i będziesz wtedy doskonale wiedział, że trzeba zaprosić gości.
25. października to poniedziałek.
Pozdrawiam
Jack
--------------
Wszystko jasne, więc do zobaczenia wieczorem w poniedziałek lub we wtorek, gdy nie będziesz zajęty :)

Jack
23.10.10, 20:15
Mój dotychczasowy kalendarz jest niubłagany, w Katowicach będę dopiero 15. listpada...Kalendarz okazał się jeszcze bardziej nieubłagany - zadania w Katowicach spadły z planów.
Jack

Sebu$
23.10.10, 20:18
Kalendarz okazał się jeszcze bardziej nieubłagany - zadania w Katowicach spadły z planów.
Jack

no to mnie nie pocieszyłeś :( .... trudno, może następnym razem ;)

.

AndrzejSzczecin
23.10.10, 20:56
Kalendarz okazał się jeszcze bardziej nieubłagany - zadania w Katowicach spadły z planów.
Jack

Przepraszam, tak troszkę z innej beczki, czy wg Twoich informacji premiera (dostępność w sklepach) dla puszki E-5 w październiku jest nadal aktualna, czy może przypadkiem coś ma się opóźnić?
Jeśli to marketingowa tajemnica to pytania nie było :)
Pozdrawiam

Jack
24.10.10, 20:13
...czy może przypadkiem coś ma się opóźnić?...Coś ma się opóźnić! E-5 będzie w magazynie dystrybucyjnym w Hamburgu w pierwszym tygodniu listopada. Kiedy będzie na półkach w sklepach, to już kwestia operatywności kupców. Największym "męczybułą w dręczeniu dostawcy" w tym kraju jest chyba fotozakupy.pl:wink:
Pozdrawiam
Jack

nyny
24.10.10, 20:41
Coś ma się opóźnić! E-5 będzie w magazynie dystrybucyjnym w Hamburgu w pierwszym tygodniu listopada. Kiedy będzie na półkach w sklepach, to już kwestia operatywności kupców. Największym &quot;męczybułą w dręczeniu dostawcy&quot; w tym kraju jest chyba fotozakupy.pl:wink:
Pozdrawiam
Jack

Ooo lubie u nich kupowac, to dobrze ze mecza bule;)
pozdro

KaarooL
24.10.10, 20:46
Obroty tym szpejem mają pewnie największe, to i męczą.... Gwiazdka tuż tuż.

Mirek54
24.10.10, 21:16
Ptaszki cwierkaja w Hamburgu o calkiem nowym sofcie w aparacie-podobno duuuuzo lepszym.

jagger
24.10.10, 21:18
Ptaszki cwierkaja w Hamburgu o calkiem nowym sofcie w aparacie-podobno duuuuzo lepszym.
to znaczy że jeszcze przy nim majstrują?

nyny
24.10.10, 22:15
to znaczy że jeszcze przy nim majstrują?

Poprawiaja, a to moze znaczyc tylko jedno, bedzie BOSKI:)

jagger
24.10.10, 22:26
a więc tupię nóżkami...

grizz
24.10.10, 22:32
Taaaa i w kontynerach robili aktualizacje....

apz
25.10.10, 23:15
Taaaa i w kontynerach robili aktualizacje....

Nie...
Wystawią na Stronie, by Szczęśliwy Nabywca mógł sobie sam , przez kabelek wymienić - tak już parę razy było,
ostatnio z penami, jeśli dobrze pamiętam.

irek50
25.10.10, 23:32
Dzięki Jackowi, który przyjechał do Zamościa z kolegą Łukaszem z OP, miałem dzisiaj w rękach E-5 (jako jeden z kilku pierwszych w Polsce :)) i jutro bedę robił przez parę godzin porównywalne motywy z E-3 (na tym samym obiektywie ZD-50) --między innymi portret Jacka w moim zakładzie :)

AndrzejSzczecin
26.10.10, 00:00
Coś ma się opóźnić! E-5 będzie w magazynie dystrybucyjnym w Hamburgu w pierwszym tygodniu listopada. Kiedy będzie na półkach w sklepach, to już kwestia operatywności kupców. Największym "męczybułą w dręczeniu dostawcy" w tym kraju jest chyba fotozakupy.pl:wink:
Pozdrawiam
Jack

Dziękuję, za info.
Może masz jeszcze jakieś informacje odnośnie wejścia E-5 na rynek- tzn. - czy planowane są do tego jakieś promocje, tak jak to było w przypadku E-3. Kupowałem E-3 w pierwszych dniach dostępności i były wówczas oferowane plecaki plus gripy - może coś do E-5 będzie?
Pozdrawiam Andrzej

witia
26.10.10, 22:32
I ja miałem to szczęście - dzisiaj troszeczkę "przećwiczyłem" E-5tkę.
Pewnie postawiłem przed NIM zbyt ambitne zadanie.
ISO 3200 w ciemnym kościółku... I na LCD wyglądało TO znakomicie, ale rzeczywistość...
Może to tak ma być - nie miałem okazji porównać innych "puszeczek" w takich warunkach.
Jeżeli jednak to i wyższe czułości są przewidziane w E-5 - to zastanawiam się "do czego ONE są?"
Muszę WAS przeprosić, ale jako amator nie widzę odpowiedzi na to pytanie.
Przyznaję, że rozpiętość tonalna, tolerancja matrycy - zaskoczyły mnie na plus, ale szumy - dla mnie zbyt widoczne.
Może nowa wtyczka w Ps-ie umożliwi jakieś sensowne wywołanie RAWu?
Tak mi się to "widzi" - po zmniejszeniu.
Pozdrawiam.

jagger
26.10.10, 22:41
jak dla mnie te szumy są do przyjęcia na tak wysokim iso...

Iwo
26.10.10, 22:55
Przyznaję, że rozpiętość tonalna, tolerancja matrycy - zaskoczyły mnie na plus,
na plus względem matryc kodaka, e-510, e-3 czy e-30?

irek50
26.10.10, 23:13
Jpegi, które wykonał Witia w pomieszczeniach przy świetle zastanym (kilkadziesiąt sztuk) na iso 3200 wyglądaja bardzo plastycznie i efektownie oraz mają bardzo ładny kolor (naturalne przejścia tonalne). Kłopot tylko z szumem w cieniach... Ja jutro ograniczę się do max ISO 1600 --pozdrawiam

apz
26.10.10, 23:13
na plus względem matryc kodaka, e-510, e-3 czy e-30?

Moim zdaniem na plus względem matryc kodaka, e-510, e-3 ora E-30.

A jakie jest Twoje zdanie witia1 ?

ISO 1600 jest przyzwoite, 3200 do użycia, gdy chcesz mieć zdjęcie stojąc przed wyborem mieć albo nie mieć fotkę.

Jestem ciekaw także Twojej opinii Irku. Jako zawodowiec patrzysz na materiał z aparatu inaczej niż ja.

Pozdrawiam AP.

irek50
26.10.10, 23:21
Myslę, że ISO 1600 będzie piękne a ISO 3200 jest (jak pisałem wyżej) bardzo ładne i efektowne --szczególnie (przypuszczam) na wydrukach mniejszych formatów (np A4)--pozdrówka
-------------------------------------------
ps: Teraz sprawdziłem w menu aparatu, że redukcja szumu była wyłączona, a enigmatyczna dla mnie pozycja "FILTR SZUM" jest w ustawiona na "standard".
ORF-ów niestety nie udaje mi się otworzyć --nie radzi nawet próba konwersji na dng...

Iwo
26.10.10, 23:30
Moim zdaniem na plus względem matryc kodaka, e-510, e-3 ora E-30.
To by była super informacja, bo ostatnio zastanawiałem się przez ilość przepałów,
czy ze względu na (m.in.) DR nic teraz nie kupować i zbierać by kiedyś kupić E-5,
łapać okazję na E-30, czy nie zrobić odwrotnie i brać jakiegoś dziadka E-1, e-300 etc.

epicure
27.10.10, 00:27
...redukcja szumu była wyłączona, a enigmatyczna dla mnie pozycja "FILTR SZUM" jest w ustawiona na "standard".

Czyli odszumianie standardowe, a wyłączone było odejmowanie czarnej klatki.

Bodzip
27.10.10, 06:08
czy można prosić o wrzucenie gdzieś rawa z tego kościółka ?
wywołam sobie i zobaczę po swojemu :)

zibi1303
27.10.10, 08:31
Z tego co piszecie wynika jedno. Użyteczne ISO w E3 ~1250 podniesiono w E5 do ISO3200. Większość tego chciała właśnie i .. no i jest :)

Mirek54
27.10.10, 08:37
Większość tego chciała właśnie i .. no i jest :)

I juz nigdy nie bedzie tak jak dawniej:cry:

Eddie
27.10.10, 08:43
Taka mała sugestia, robiąc kolejne testy E-5 na wysokich czułościach powyłączajcie wszystkie opcje związane z odszumianiem.

irek50
27.10.10, 08:47
Taka mała sugestia, robiąc kolejne testy E-5 na wysokich czułościach powyłączajcie wszystkie opcje związane z odszumianiem.

-----------------------------------
Tak zrobię--pozdrówka
ps: A ORF-y mogę (jutro-pojutrze) kazdemu wysłać przez Skype...

Eddie
27.10.10, 09:15
Tak zrobię--pozdrówka

A przez ftp?
Przy okazji jeszcze jedno przyszło mi do głowy. Zmorą podczas zdjęć ślubnych (no co, to mnie akurat interesuje) jest godzina 17-18 jesienią, gdy na zewnątrz jest już ciemno i kościół oświetlony jest tylko skąpym światłem źarówek wewnątrz. Jeśli będziesz mógł zrobić zdjęcia również w takich warunkach będę wdzięczny. Pozdrawiam!

sando
27.10.10, 09:47
Z tego co piszecie wynika jedno. Użyteczne ISO w E3 ~1250 podniesiono w E5 do ISO3200. Większość tego chciała właśnie i .. no i jest :)

Panowie tutaj wykazują się myśleniem życzeniowym. Nie wiem jak można wyciągać takie wnioski na podstawie zdjęcia o rozdzielczości 533x800 pikseli.

Mirek54
27.10.10, 10:03
Tak zrobię--pozdrówka

mozesz tu wstawic i zapodac linka

http://depositfiles.com/de/

witia
27.10.10, 10:05
Panowie tutaj wykazują się myśleniem życzeniowym. Nie wiem jak można wyciągać takie wnioski na podstawie zdjęcia o rozdzielczości 533x800 pikseli.

Pewnie, że TAK.
Życzeniem fotografującego jest np to - żeby fotka, którą wykonuje była do oglądania, do przyjęcia, a nie tylko żeby była.
Sprzęt, którym to robi powinien MU to ułatwiać i umożliwiać.
Tak myślę - a przecie mogę się mylić!
Mogę Wam wysłać wszystkie oryginalne, nieruszane pliki - tylko powiedzcie jak, gdzie i komu.
Wnioski? Wniosków nie wyciągam bo:
- nie mam porównania z innymi aparacikami.
Pytanie jednak pozostaje odnośnie tego ISO.
Pozdrawiam

epicure
27.10.10, 10:12
Nie ma się co liczyć na super jakości obrazu na iso 3200. Iso 6400 na APS-C i 12800 na FF jest już mało użyteczne i tego samego należałoby się spodziewać po iso 3200 w E-5.

irek50
27.10.10, 19:30
--------------
Zrobiłem charakterystyczne zdjęcia porównawcze na ISO 1600 z wyłączoną całkowicie opcją odszumiania i niestety efekt jest nieciekawy... Z drugiej strony odszumianie (opcja STANDARD) działa skutecznie nie niszcząc szczegółów, jednak po odszumianiu pozostają równomiernie rozłożone lekko kolorowe placki. To wszystko dzieje się na JPG --pewnie RAW na komputerze da się doprowadzić do ładu...
Wysyłam między innymi cropy 1:1, bo (jak pisał Sando) nie widać tego dobrze na zmniejszonych pełnych kadrach.
--------------------------------------------------------------
ps: Jakoś dziwnie te zdjęcia się pokazują --trzeba potrójnie klikać, aby było prawidłowo --poza tym jest znacznie ciemniej niż wysłane... Próbuję wysłać ORF-a w sposób podany przez Mirka54
-------------------
Link do ORF-a:http://depositfiles.com/files/gisejs3la

nyny
27.10.10, 21:19
Nie jest zle, ja tu sie nie mam do czego doczepic.
pozdro

irek50
27.10.10, 21:26
Porównanie ISO 1600 w E-5 z ISO 800 w E-3 tym samym obiektywem ZD12-60 (cropy1:1) Oba z odszumianiem "standard". Ostrość w obu aparatach była ustawiona na plus jeden.

Mirek54
27.10.10, 21:36
Pobralem tego orfa.
Wywolany w wievierze wg moich umiejetnosci(za wielkie one nie sa).
Nastepnie w CS3 pomniejszony,troche odszumiony i wyostrzony na potrzeby neta i naszego forum-waga,tez zrobilem jak potrafilem.
A ze niepodobal mi sie balans bieli to jeszcze skasowalem w RGB 187 174 170 w 37%.

irek50
27.10.10, 21:49
Mirek54 : Więc jak oceniasz te szumy w newralgicznym zacienionym miejscu? W JPG były trochę kolorowe placki...
----------
Wysyłam następnego ORFA z Katedry.
link:http://depositfiles.com/files/fgc8xa0fn

apz
27.10.10, 21:53
Patrząc na to co uzyskał z RAW-a Mirek, nie pozostaje nic innego jak napełniać systematyczne skarbonkę , bym ja jesienią przyszłego roku mógł stłuc i cieszyć się z nowego zacnego Olka piątego.

sympatyczny komunikat z serwera z plkiem :Przykro nam, ale wszystkie sloty pobierania dla danego kraju są zajęte. ( tłum. Google).

Mirek54 : Więc jak oceniasz te szumy w newralgicznym zacienionym miejscu? W JPG były trochę kolorowe placki...
----------
Wysyłam następnego ORFA z Katedry.
link:http://depositfiles.com/files/fgc8xa0fn

podałeś linka do: ile name: PA274914.JPG File size: 2.66 MB

irek50
27.10.10, 22:03
Patrząc na to co uzyskał z RAW-a Mirek, nie pozostaje nic innego jak napełniać systematyczne skarbonkę , bym ja jesienią przyszłego roku mógł stłuc i cieszyć się z nowego zacnego Olka piątego.

sympatyczny komunikat z serwera z plkiem :Przykro nam, ale wszystkie sloty pobierania dla danego kraju są zajęte. ( tłum. Google).

podałeś linka do: ile name: PA274914.JPG File size: 2.66 MB
----------------
Przepraszam --pomyłka

nyny
27.10.10, 22:03
P

Wlez przez proxy gdzies w swiecie i po problemie.

Mirek54
27.10.10, 22:08
----------

Ten szum jest w kazdym razie do usuniecia.Po wywolaniu orfa do JPG nawet darmowy Foto Filtre sobie z nim radzi.Uwazam,ze ktos kto majac dosc bogata szklarnie w systemie nie zawiedzie sie kupujac E5.Bedzie miec na kilka nastepnych lat spokoj.
Zobaczymy co wymysla z softem,i jak beda w oficjalnej sprzedazy puszki.
Na dzis z tego co otrzymujemy w egzemplarzach przedprodukcyjnych zle nie jest.

irek50
27.10.10, 22:15
Podaję następnego linka:http://depositfiles.com/files/grv4e0h5y

Bodzip
27.10.10, 22:21
wita1 właśnie uploaduje orfy na mój serwer.
Upoważnił mnie abym Wam podał linka jak się wszystko załaduje. Na razie jest 17 pełnych plików.
Serwer jaki jest taki jest - innego nie mam :) 8 MB / 512 KB :)

irek50
27.10.10, 22:24
Zobaczymy jak Mirek54 oceni na ORF-ach ISO3200 od Witii...
---------
Mój następne linki na ISO1600:http://depositfiles.com/files/ficxmz0ol
następny: http://depositfiles.com/files/5iw4xw2at
oraz: http://depositfiles.com/files/qweurxxgm

Mirek54
27.10.10, 22:43
Narazie tego z kosciola zrobilem,nawet w exif nie patrzylem,a w tym na wprost to "zemsta fotografa na laborancie(swiatlo od a do z)":wink::wink:

irek50
27.10.10, 22:46
Mirek54: Ładnie wywołałeś... Moje są wszystkie na ISO1600 przy ZD12-60, a Witii na ISO3200 z obiektywem Sigma 10-20 :)

Bodzip
27.10.10, 23:01
Ok, idę spać :)
Mam nadzieję, że pobieranie nie za wiele spowolni transfer od witii
Nie trzeba klienta ftp. W przeglądarce ->
ftp://old.dug.net.pl/raw/
login = dug
hasło = promocja

miłego ssania :)

Mirek54
27.10.10, 23:45
Jedno jakies pobralem.Tak na szybko to tak mnie wyszlo.Jednak widze,ze trzeba inaczej popracowac nad tym plikiem.

Mirek54
28.10.10, 00:28
A przed spaniem jeszcze zamiast piwka zapodalem sobie takiego z iso 3200.
Jesli exif co do iso nie klamie to ja nie mam nic do powiedzenia.Zabolalo troche,ze ta sigma widmo rozdziela.Widac to w LG na ramce okna.Ale to kwestja klikow pare i znika(ja nie klikalem).Dwie rozne obrobki.

Marcin510
28.10.10, 00:48
I ja miałem to szczęście - dzisiaj troszeczkę "przećwiczyłem" E-5tkę.
Pewnie postawiłem przed NIM zbyt ambitne zadanie.
ISO 3200 w ciemnym kościółku... I na LCD wyglądało TO znakomicie, ale rzeczywistość...
Może to tak ma być - nie miałem okazji porównać innych "puszeczek" w takich warunkach.
Jeżeli jednak to i wyższe czułości są przewidziane w E-5 - to zastanawiam się "do czego ONE są?"
Muszę WAS przeprosić, ale jako amator nie widzę odpowiedzi na to pytanie.
Przyznaję, że rozpiętość tonalna, tolerancja matrycy - zaskoczyły mnie na plus, ale szumy - dla mnie zbyt widoczne.
Może nowa wtyczka w Ps-ie umożliwi jakieś sensowne wywołanie RAWu?
Tak mi się to "widzi" - po zmniejszeniu.
Pozdrawiam.

na tej fotce mimo ze zmniejszona pieknie widac jak dziala odszumianie w tym olku

popatrzcie na gorne partie, tam gdzie powinno byc najwiecej szumu
drastycznie spada rozdzielczosc, gora jest rozmazana

a srodek ostry, tam gdzie bylo jasno i mniej suzmow

przez to fotka jest jakas dziwna, miejscami ostra a miejscami nie

jakbyscie zapodali rawy z e3 i e5 na tych samych przeslonach i czasach to bym sie chetnie pobawil w wywolanie wszystkich rawow i zapodanie wynikow w jpg z kazdego rawa

witia
28.10.10, 09:46
A przed spaniem jeszcze zamiast piwka zapodalem sobie takiego z iso 3200.
Jesli exif co do iso nie klamie to ja nie mam nic do powiedzenia.Zabolalo troche,ze ta sigma widmo rozdziela.Widac to w LG na ramce okna.Ale to kwestja klikow pare i znika(ja nie klikalem).Dwie rozne obrobki.

Dla mnie jest GIT, albo jeszcze lepiej.
I jeszcze raz można się przekonać, że nie tylko sprzęcik i umiejętne jego wykorzystanie - ale i umiejętności w "ciemni" się liczą (zawsze tak było i pozostało).
Chapeau bas Mirek.
Pozdrawiam.

Lailonn
28.10.10, 10:24
OV 2 został zaktualizowany o obsługę E-5, to teraz można mówić o sensownych testach i porównaniach :)

skow
28.10.10, 13:13
OV 2 został zaktualizowany o obsługę E-5

Pewnie jedyną rzeczą jaką zmienili to dodali "powalający filtr" czy jak tam to się nazywa :)

Darekw1967
28.10.10, 17:37
Witam !

Zrobione z pobranego z internetu RAW-a z E-5 1600 ISO.
Minimum obrobki czyli... GIMP + UFRAW + ustawienie poziomow i przeskalowanie do mniejszej rozdzielczosci.

http://darek.dobry.pl/foto/E5/PA274914-TEST-E5-1280.jpg

Moim zdaniem calkiem akceptowalne 1600 ISO.

Pozdrawiam

irek50
28.10.10, 18:17
Witam !

Zrobione z pobranego z internetu RAW-a z E-5 1600 ISO.
Minimum obrobki czyli... GIMP + UFRAW + ustawienie poziomow i przeskalowanie do mniejszej rozdzielczosci.

http://darek.dobry.pl/foto/E5/PA274914-TEST-E5-1280.jpg

Moim zdaniem calkiem akceptowalne 1600 ISO.

Pozdrawiam

-------------------------------
To samo zdjecie Mirek54 obrobił lepiej moim zdaniem ---skup się na ISO3200 od Witii, bo przy tym mogą być problemy-- Ja zrobiłem dzisiaj ostatnie próby z E-5 na ISO 3200 i plenerowe ISO 200.

(jutro odsyłam sprzęt Jackowi)---Jutro wyślę próbne zdjęcia w kościele z twarzą żony pod ołtarzem w katedrze zamojskiej (światło zastane bez wspomagania) przy ISO 3200 --- :)

MicSzu
28.10.10, 18:22

(jutro odsyłam sprzęt Jackowi)---Jutro wyślę próbne zdjęcia w kościele z twarzą żony pod ołtarzem w katedrze zamojskiej (światło zastane bez wspomagania) przy ISO 3200 --- :)

Czekam z niecierpliwością:)

Pozdrawiam.

irek50
28.10.10, 18:31
Czekam z niecierpliwością:)

Pozdrawiam.
-----------------
Może wyślę RAWY jeszcze dzisiaj :) pozdrówka

Eddie
28.10.10, 21:16
To samo zdjecie Mirek54 obrobił lepiej moim zdaniem ---skup się na ISO3200 od Witii, bo przy tym mogą być problemy-- Ja zrobiłem dzisiaj ostatnie próby z E-5 na ISO 3200 i plenerowe ISO 200.

O chwała Ci dobry człowieku, na takie właśnie czekałem! :)

Bodzip
28.10.10, 22:08
takie coś mi się wymodziło z tych 3200 ISO

edit

ta brama ze sztabą wychodzi bardzo ładnie bez żadnej zabawy

Tadeusz Jankowski
28.10.10, 23:05
Mój głos jako laika w dziedzinie E-3 i E-5 nie ma dużej wagi, ale po przestudiowaniu foteczek 1600 i 3200 ISO odniosłem wrażenie, że postęp jest nie tylko w odszumianiu, lecz w dynamice - zarówno cienie, jak i światła nieźle się prezentują, cienie może lepiej. Jest troche wodniście, lecz jak na te czułości znośnie bardzo.
Zastanawia mnie dlaczego Olympus odpuścił APS. Przy takich umiejętnościach. Cbyba upór bossa ukierunkowany na forsowanie nieodkrytych ścieżek przeważył.

Pzdr, TJ

jagger
28.10.10, 23:13
mnie interesują tylko surowe rawy, bez odszumiania w puszce...

apz
29.10.10, 06:28
mnie interesują tylko surowe rawy, bez odszumiania w puszce...

Chyba wymagasz zbyt wiele...

Nikon ingeruje, Pentax ingeruje, Oly ingeruje, Sony ingeruje, Canon nie ingeruje, o Sigmie niewiele wiadomo....

W technologii matryc u Panasonica nie nastąpił chyba jeszcze skokowy postęp.

Pozdrawiam AP

dzemski
29.10.10, 09:00
Ok, idę spać :)
Mam nadzieję, że pobieranie nie za wiele spowolni transfer od witii
Nie trzeba klienta ftp. W przeglądarce ->
ftp://old.dug.net.pl/raw/
login = dug
hasło = promocja

miłego ssania :)

chyba miłych wieków ssania, transfer na poziomie max 60 kb/s ;)

Mirek54
29.10.10, 09:08

Dzemik-nie kombinuj transfer to 42-50KB/s-bynajmniej u mnie

dzemski
29.10.10, 09:11
Dzemik-nie kombinuj transfer to 42-50KB/s-bynajmniej u mnie

współczuję, masz jeszcze gorzej niz ja ;) Zassanie takiej ilości RAWów to kilka godzin ssania.

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img831.imageshack.us/img831/2764/201010260032.jpg)

ISO6400, ujdzie w tłoku w prezentacjach w necie i na odbitkach w niezbyt wielkim formacie.
Jak na moje oko to to zdjęcie w ISO3200 jest niedoświetlone przynajmniej o 0,5 EV, przez co dodatkowo mamy sporo szumu.

źródło (http://img69.imageshack.us/img69/4219/201010260050.jpg)

Bodzip
29.10.10, 10:41

ale pisałem wyżej jakie mam łącze. Jakie mam, takie mam, lepszego nie zrobię.
Najlepiej zaznacz sobie pliki i zostaw na noc, na rano będzie gotowe.

Mirek54
29.10.10, 10:52
Nie ma tragedii.3-4 minuty na plik.

jacek00
29.10.10, 11:03
Bynajmniej, to bynajmniej nie jest przynajmniej ;)

Karol
29.10.10, 11:31
Troszkę mnie dziwi, że ów wątek i to testowanie poszło głównie w kierunku wysokiego ISO, w każdym razie dla mnie to cecha drugorzędna i 1 EV w jedną czy drugą stronę "użytecznego iso" w sumie niewiele wnosi. Mam więc prośbę do, przepraszam za słowo, macantów ;-), szczególnie posiadaczy E-trójek. Napiszcie więcej własnych odczuć na temat nowego Olka - jak się tym fotografuje, co jest lepiej, co jest gorzej, jak się sprawuje ostrzenie po kontraście, nowa bateria, układ AF (ważne!) - czy to kalka tego z E-3, czy jednak pracuje inaczej? Interesuje mnie też obrazek, ale na natywnym ISO - kolorystyka, dynamika, ilość detalu - chodzi o wrażenia z porównania obu aparatów...
Dzięki!

jagger
29.10.10, 16:39
Troszkę mnie dziwi, że ów wątek i to testowanie poszło głównie w kierunku wysokiego ISO, w każdym razie dla mnie to cecha drugorzędna i 1 EV w jedną czy drugą stronę "użytecznego iso" w sumie niewiele wnosi. Mam więc prośbę do, przepraszam za słowo, macantów ;-), szczególnie posiadaczy E-trójek. Napiszcie więcej własnych odczuć na temat nowego Olka - jak się tym fotografuje, co jest lepiej, co jest gorzej, jak się sprawuje ostrzenie po kontraście, nowa bateria, układ AF (ważne!) - czy to kalka tego z E-3, czy jednak pracuje inaczej? Interesuje mnie też obrazek, ale na natywnym ISO - kolorystyka, dynamika, ilość detalu - chodzi o wrażenia z porównania obu aparatów...
Dzięki!
dobre pytanie...

apz
29.10.10, 16:58
Troszkę mnie dziwi, że ów wątek i to testowanie poszło głównie w kierunku wysokiego ISO, w każdym razie dla mnie to cecha ...
Dzięki!

Test w Zamościu zrobili koledzy w celu sprawdzenie przydatności aparatu do fotografii ślubnej zamiast E-3 jak rozumiem - chcieli ocenić przydatność puszki dla siebie. I tyle.

Pozdrawiam AP.

irek50
29.10.10, 17:42
Test w Zamościu zrobili koledzy w celu sprawdzenie przydatności aparatu do fotografii ślubnej zamiast E-3 jak rozumiem - chcieli ocenić przydatność puszki dla siebie. I tyle.

Pozdrawiam AP.

Zrobiłem jeszcze na ISO200 kilka fotek na mieście i w zakładzie sztuczne kwiatki, które ponownie sfotografuję E-3 dla porównania w podobnym oświetleniu. Także wyżej w wątku jest porównanie z E-3 (lampa na korytarzu). Nie jesteśmy testerami -- pobawiliśmy się tym z Witią w miarę wolnego czasu ... --Jutro po południu bedę wysyłał rawy. (także dla Eddiego twarz w kościele przy świetle zastanym :) ) --sprzęt został już odesłany do Jacka...
Jeśli chodzi o obsługę brakowało mi guzika stabilizacji (przełączanie w menu), natomiast rewelacyjna jest jakość podglądu na LCD.
---------------------------------------------------
Karol: Co do wrażeń jakości obrazu wydaje mi się, że matryca lepiej niż w E-3 rejestruje światła... AF bez różnicy dla mnie w stosunku do E-3 --po kontraście nie sprawdzałem... Ostrość w JPG w ustawieniu plus jeden, nie jest wyraźnie lepsza w E-5 moim zdaniem...(ORF-y wywołują inni Koledzy :))Ściągnij jutro rawy i sam oceń jakość przy ISO200.

witia
29.10.10, 18:42
Zrobiłem jeszcze na ISO200 kilka fotek na mieście i w zakładzie sztuczne kwiatki, które ponownie sfotografuję E-3 dla porównania w podobnym oświetleniu. Także wyżej w wątku jest porównanie z E-3 (lampa na korytarzu). Nie jesteśmy testerami -- pobawiliśmy się tym z Witią w miarę wolnego czasu ... --Jutro po południu bedę wysyłał rawy. (także dla Eddiego twarz w kościele przy świetle zastanym :) ) --sprzęt został już odesłany do Jacka...
Jeśli chodzi o obsługę brakowało mi guzika stabilizacji (przełączanie w menu), natomiast rewelacyjna jest jakość podglądu na LCD.
Karol: Co do wrażeń jakości obrazu wydaje mi się, że matryca lepiej niż w E-3 rejestruje światła... AF bez różnicy dla mnie w stosunku do E-3 --po kontraście nie sprawdzałem... Ostrość w JPG w ustawieniu plus jeden, nie jest wyraźnie lepsza w E-5 moim zdaniem...(ORF-y wywołują inni Koledzy :))Ściągnij jutro rawy i sam oceń jakość przy ISO200.

Sam jestem ciekaw wyników z kościółka przy świetle zastanym i 3200ISO - jak wychodzą twarze...
Pozdrawiam.

irek50
29.10.10, 18:45
Witia: Uprzedzam, że niestety nie ma rewelacji z tą twarzą, ale ujdzie :)
1. ISO3200 1/13s f/3,9:http://depositfiles.com/files/xfkmtzd7w
2. ISO3200 1/25s f/2,8:http://depositfiles.com/files/zgwxjinec
3. ISO1600 1/5s f/3,2:http://depositfiles.com/files/avwgbnx6q
Poniżej surowy JPG --(Na pozostałych rawach jest większe zbliżenie twarzy.)

apz
29.10.10, 19:43
Zrobiłem jeszcze ... Nie jesteśmy testerami...pobawiliśmy się tym z Witią w miarę wolnego czasu... sprzęt został już odesłany do Jacka...

Irku - Dziękuję Ci za to że znalazłeś czas i chęci, by zrobić trochę zdjęć i je nam udostępnić.
Może nie ściśle się wyraziłem - "w celu sprawdzenie przydatności aparatu do fotografii ślubnej zamiast E-3 jak rozumiem - chcieli ocenić przydatność puszki dla siebie. I tyle."

Zinterpretuj to proszę tak: w celu sprawdzenia przydatności aparatu do rodzaju fotografii uprawianej przez Ciebie i Witię. ( ta ślubna - bo kościół i obrazowanie twarzy)
Ja wziąłbym E-5 na swoją ulubioną górkę, Ty tam gdzie spodziewasz sie, że może Ci on ułatwić pracę. A na zdjęcia z Zamościa czekam z niecierpliwością.

Wydaje mi się, że E-5 obrazuje znacznie lepiej od mojego E-30. przyzwoicie zachowuje się na ISO 1600 : ma lepszą dynamikę. Obrazki z LCD-eka to inna bajka w stosunku do E-30, cześć funkcji z guzików przeniesiono na wyświetlacz jak w penach dla mnie to było utrudnienie. Rozstawiłem statyw i przez chwilę szukałem jak wyłączyć IS

Pozdrawiam AP.

irek50
29.10.10, 19:49
apz: Dzięki, pozdrawiam ---Więc teraz jedno robione na zewnątrz: ISO200 1/100s f/5,6:http://depositfiles.com/files/ylj5h0o53
następne: ISO100 1/160 f/5,6:http://depositfiles.com/files/u8hjouhmy
Mam nadzieję, że przyjdzie do komputera Mirek54 i to wywoła :) Oczywiście innych też zapraszam do obróbki, jeśli potrafią otworzyć te ORF-y...

Bodzip
29.10.10, 20:50
Dałem dość duże, nie całe oczywiście - nie każdy ma wydajne łącze.
-----------edit----------
Irku, BB był ciekawie pojechany, poprawiłem jak potrafiłem :P

źródło (http://bodzio.dug.net.pl/roznosci/PA284985.jpg)

irek50
29.10.10, 20:59
Bodzip: Balans bieli był ciągle na auto -- przy rawach można się nie przejmować ustawieniami w aparacie -- pozdrówka

Bodzip
29.10.10, 21:26
i drugie :) - zrobiłem w 3:2

źródło (http://bodzio.dug.net.pl/roznosci/PA284970-1.jpg)

Mirek54
29.10.10, 21:31
apz: Dzięki, pozdrawiam ---Więc teraz jedno robione na zewnątrz: ISO200 1/100s f/5,6:http://depositfiles.com/files/ylj5h0o53
następne: ISO100 1/160 f/5,6:http://depositfiles.com/files/u8hjouhmy
Mam nadzieję, że przyjdzie do komputera Mirek54 i to wywoła :) Oczywiście innych też zapraszam do obróbki, jeśli potrafią otworzyć te ORF-y...

Skoro każesz to nie mam wyjscia:wink:
Wywolane wg akcji,ktora se zrobilem,dwukrotne pomniejszanie z moim wyostrzeniem na potrzeby neta.BB wg moich ustawien(napewno prawidlowe:-P)W tym ....970aa dodatkowo poprawione tylko doswietlenie rosliny w doniczce,przednie kolo pierwszego samochodu i cien w LD.

irek50
29.10.10, 22:02
Dzięki za wywołanie ... więc mamy już większe rozeznanie w obrazowaniu E-5 --pozdrawiam

Mirek54
29.10.10, 23:59
A jeszcze pobawilem sie tym plikem z ISO 3200 z ta Pania w kosciele.Byc moze blednie zalozylem ale sugerowalem sie tym,ze czarna kurtka ma inna czern niz czarna spodnica.

irek50
30.10.10, 00:11
Mirek54: Jest OK --Sam wreszcie też potrafię dobrać się do tych ORF-ów --po prostu ściągnąłem Viewera2 i aktualizację :)

Lailonn
30.10.10, 00:27
Teraz już na to za późno ale podobno E-5 lepiej działa z np 14-35. (Już E-30 niby robił to lepiej)

E-3 często robi nieostre fotki pomimo złapania ostrości(temat z forum) czy E-5 dalej ma ten mankament? Nawet ISO 6400 mi na nic jak będzie nieostre...

No ale chyba musimy poczekać z oceną AF. Póki co cieszmy się ISO :)

irek50
30.10.10, 00:33
Teraz już na to za późno ale podobno E-5 lepiej działa z np 14-35. (Już E-30 niby robił to lepiej)

E-3 często robi nieostre fotki pomimo złapania ostrości(temat z forum) czy E-5 dalej ma ten mankament? Nawet ISO 6400 mi na nic jak będzie nieostre...

No ale chyba musimy poczekać z oceną AF. Póki co cieszmy się ISO :)
---------------
Nie zauważyłem pomyłek z AF przy ZD12-60 --jeśli są jakieś błędy ostrości to prawdopodobnie moja wina, a nie sprzętu... Podobnie bez problemu ostrzył z ZD50.
Poniższy ORF z bukietem sztucznych kwiatów (dla oceny barw) zrobiony jest ZD50.
http://depositfiles.com/files/x0rnwbk60

epicure
30.10.10, 00:40
Ostrością to mnie te kadry jakoś nie zachwyciły. A Wy jesteście z niej zadowoleni?

irek50
30.10.10, 00:49
Ostrością to mnie te kadry jakoś nie zachwyciły. A Wy jesteście z niej zadowoleni?

Dużo zdjęć jest robionych na długich czasach --może zbyt zawierzyliśmy stabilizacji (a stabilizacja żołądkowa nie wchodziła w rachubę ze względu na cenę sprzętu :) ). To wszystko było robione "na szybko"...

MicSzu
30.10.10, 09:00
Dużo zdjęć jest robionych na długich czasach --może zbyt zawierzyliśmy stabilizacji (a stabilizacja żołądkowa nie wchodziła w rachubę ze względu na cenę sprzętu :) ). To wszystko było robione "na szybko"...

Te czasy są zdecydowanie za długie, mogłeś wziąść do kościoła jakiegoś misia i porobic mu zdjęcia w ławce (portrety itp.) dużo więcej było by wtedy widać...;) bo tak... niby fajnie ''nie ma szumu'' ale to tylko szerokie kadry to i E-3 daje od biedy radę podobnie.

irek50
30.10.10, 09:05
Miałem za mało czasu na dokładniejsze i przemyślane zdjęcia, gdyż robiłem w tym czasie pilne zdjęcia do plakatów wyborczych -- co wyszło widać :)

Mirek54
12.11.10, 20:10
A co Zone 10 publikuje o E5 mozna pod tymi linkami zobaczyc

Part 1. http://zone-10.com/cmsm/index.php?option=com_content&task=view&id=555&Itemid=1

Part 2. http://zone-10.com/cmsm/index.php?option=com_content&task=view&id=556&Itemid=1&limit=1&limitstart=1

Glebiej jak wejdziemy to zobaczymy jak "oni"stawiaja E5 w stosunku do innych.

Jedna z niemieckich gazet tez zrobila liste co ich zdaniem jak wysoko stoi.

http://www.fotomagazin.de/test_technik/kamerabestenliste/index.php?kamerakategorie=2966

Jednak dla nas najwazniejszy argument to cena.Wiec te wyzej i kilka nizej ja nie biore pod uwage.:grin:

Do niektorych typow mozna pobrac zdjecia testowe na roznym iso.

Jack
18.11.10, 10:22
Jeśli jaki Klubowicz z Krakowa lub okolic miałby chęć zobaczyć moją gębę, a przy okazji korpus E-5 (mogę udostępnić na parę godzin), to jest okazja w najbliższy weekend. Jestem na takiej wystawce zorganizowanej przez Mix Electronics,w sali wystawowej Chemobudowa, ul. Klimeckiego 14 (po pewnikiem jest już Nowa Huta?). Jestem tam w sobotę (20.11.) w godz. 11:00 - 16:00, oraz w niedzielę (21.11.) w tych samych godzinach. W niedzielę jestem bardzo wrażliwy na przedłużenie spotkania, gdyż chciałbym jeszcze zdążyć na wybory (a mam 300 km do przejechania). Jakby był jakiś problem w sobotę (wystawka jest tego dnia niepubliczna) z wejściem do hali, to można do mnie telefonować, albo spróbować magicznych słów, np: "jestem umówiony na stoisku Olympus":grin:
Jack

grizz
18.11.10, 12:44
ach, ale kusisz, a do domu mam jechać :/

apz
18.11.10, 20:03
Chętnie potrzymam ten aparacik raz jeszcze na chwilę w swoich łapskach.
Chętnie tez zobaczę się z Tobą raz jeszcze - ale mogę tylko w niedzielę.

Pozdrawiam AP.

Iwo
30.11.10, 10:12
Hej. Byłbym wdzięczny za 2 takie same kadry na ISO 800 z ZD 70-300mm na F/5,6 z E-5 z najlepiej E-3.

rakukrakow
16.12.10, 23:24
Jeśli jaki Klubowicz z Krakowa lub okolic miałby chęć zobaczyć moją gębę, a przy okazji korpus E-5 (mogę udostępnić na parę godzin), to jest okazja w najbliższy weekend. Jestem na takiej wystawce zorganizowanej przez Mix Electronics,w sali wystawowej Chemobudowa, ul. Klimeckiego 14 (po pewnikiem jest już Nowa Huta?). Jestem tam w sobotę (20.11.) w godz. 11:00 - 16:00, oraz w niedzielę (21.11.)
Jack

Ja bylem (ale dopiero dzisiaj przeczytałem tego posta) i "macałem".
Zewnętrznie prawie identyczny jak E-3, oczywiście tył trochę inny za sprawą większego LCD.

Jaki ten świat mały :grin: