PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografia ekranu telewizora.

Antoni Mysiura
11.03.07, 13:09
Jak ustawić aparat, aby uzyskać dobry obraz z telewizora? Przeszukałem masę postów i nie znalazłem odpowiedzi. A walczę ze swoją "kablówką".

RadioErewan
11.03.07, 13:13
Czas dłuższy od 1/30 s. Im dłuższy, tym lepiej (z punktu widzenia rozmiksowania wiązki biegającej po ekranie i rysującej na nim obraz). 1/30 da ci mniej więcej oba półobrazy.
Musisz poeksperymentować, jaki czas będzie z jednej strony na tyle długi, byś nie widział paska odświeżania, z drugiej zaś, na tyle krótki, by obraz się nie rozmazał.

ps. Lampa błyskowa to głupi pomysł.

Pozdrawiam

Antoni Mysiura
11.03.07, 14:23
Dziękuję za pomoc. Będę próbował. Czegoś się może nauczę.

kali999
11.03.07, 14:54
A więc tak z fotografią monitora, ekranu nie jest tak łatwo. Moi zdaniem jest to metoda prób i błedów. Raz ci wyjdzie ok, raz nie za bardzo. Co prawda polecam bardziej robić z monitora niż z tv. A i tak wogóle, żeby nie było złudzeń nie da się uzyskać dobrego jakościowo obrazu.

Laser_1985
14.03.07, 17:09
Ekrany LCD mają inny niż kineskopy sposób wyświetlania obrazu, zdjęcia wychodzą idealne popróbuj ...

kasprzyk
1.04.07, 10:54
Witam

Post stary - aktulany jeszcze? Jakie masz problemy z kablówką - jaki telewizor?
Na LCD-ku można zrobić ładne zdjęcie - nie wiem jak na zwykłym CRT - nie próbowałem.
Bardzo dobrze na takim telewizorze widac działanie filtra polaryzacyjnego - można całkowicie wyciąć obraz.
Jeżeli chcesz reklamować jakość obrazu, myślę, że same zdjęcie nie wystarczy, jeżeli posiadasz internet przez kablówke, możesz odczytać parametry sygnału na modemie.

Pzdr

dka
1.04.07, 14:03
generalnie fajne ujecia mozna zlapac w aparat strzelajac do telewizora. nie tylko podczas emisji kultowego filmu prod. usa, ale dajmy na to gdy leci ktorys z tych polskich seriali. az dzis poprobuje:)

luc4s
1.04.07, 14:17
Ta a po tem na forum zagoszczą tylko Ryśki z Klanu... :roll: