Zobacz pełną wersję : Fotografia ekranu telewizora.
Antoni Mysiura
11.03.07, 13:09
Jak ustawić aparat, aby uzyskać dobry obraz z telewizora? Przeszukałem masę postów i nie znalazłem odpowiedzi. A walczę ze swoją "kablówką".
RadioErewan
11.03.07, 13:13
Czas dłuższy od 1/30 s. Im dłuższy, tym lepiej (z punktu widzenia rozmiksowania wiązki biegającej po ekranie i rysującej na nim obraz). 1/30 da ci mniej więcej oba półobrazy.
Musisz poeksperymentować, jaki czas będzie z jednej strony na tyle długi, byś nie widział paska odświeżania, z drugiej zaś, na tyle krótki, by obraz się nie rozmazał.
ps. Lampa błyskowa to głupi pomysł.
Pozdrawiam
Antoni Mysiura
11.03.07, 14:23
Dziękuję za pomoc. Będę próbował. Czegoś się może nauczę.
A więc tak z fotografią monitora, ekranu nie jest tak łatwo. Moi zdaniem jest to metoda prób i błedów. Raz ci wyjdzie ok, raz nie za bardzo. Co prawda polecam bardziej robić z monitora niż z tv. A i tak wogóle, żeby nie było złudzeń nie da się uzyskać dobrego jakościowo obrazu.
Laser_1985
14.03.07, 17:09
Ekrany LCD mają inny niż kineskopy sposób wyświetlania obrazu, zdjęcia wychodzą idealne popróbuj ...
Witam
Post stary - aktulany jeszcze? Jakie masz problemy z kablówką - jaki telewizor?
Na LCD-ku można zrobić ładne zdjęcie - nie wiem jak na zwykłym CRT - nie próbowałem.
Bardzo dobrze na takim telewizorze widac działanie filtra polaryzacyjnego - można całkowicie wyciąć obraz.
Jeżeli chcesz reklamować jakość obrazu, myślę, że same zdjęcie nie wystarczy, jeżeli posiadasz internet przez kablówke, możesz odczytać parametry sygnału na modemie.
Pzdr
generalnie fajne ujecia mozna zlapac w aparat strzelajac do telewizora. nie tylko podczas emisji kultowego filmu prod. usa, ale dajmy na to gdy leci ktorys z tych polskich seriali. az dzis poprobuje:)
Ta a po tem na forum zagoszczą tylko Ryśki z Klanu... :roll: