Jak ustawić aparat, aby uzyskać dobry obraz z telewizora? Przeszukałem masę postów i nie znalazłem odpowiedzi. A walczę ze swoją "kablówką".
Jak ustawić aparat, aby uzyskać dobry obraz z telewizora? Przeszukałem masę postów i nie znalazłem odpowiedzi. A walczę ze swoją "kablówką".
anton
Czas dłuższy od 1/30 s. Im dłuższy, tym lepiej (z punktu widzenia rozmiksowania wiązki biegającej po ekranie i rysującej na nim obraz). 1/30 da ci mniej więcej oba półobrazy.
Musisz poeksperymentować, jaki czas będzie z jednej strony na tyle długi, byś nie widział paska odświeżania, z drugiej zaś, na tyle krótki, by obraz się nie rozmazał.
ps. Lampa błyskowa to głupi pomysł.
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Dziękuję za pomoc. Będę próbował. Czegoś się może nauczę.
anton
A więc tak z fotografią monitora, ekranu nie jest tak łatwo. Moi zdaniem jest to metoda prób i błedów. Raz ci wyjdzie ok, raz nie za bardzo. Co prawda polecam bardziej robić z monitora niż z tv. A i tak wogóle, żeby nie było złudzeń nie da się uzyskać dobrego jakościowo obrazu.
Zapraszam na: stronę - www.mikolaj-kalina.com foto blog -http://mikolajkalina.wordpress.com/
Ekrany LCD mają inny niż kineskopy sposób wyświetlania obrazu, zdjęcia wychodzą idealne popróbuj ...
Nikon D700 24-70 f2.8; Olympus E-30; E-500 ; ZUIKO 12-60 f2.8 14-54 f2.8 ; SIGMA 30 f1.4; Olympus C-740 UZ , FL-50, 2x FL-50R; 2x Makro Flash 500D,
Witam
Post stary - aktulany jeszcze? Jakie masz problemy z kablówką - jaki telewizor?
Na LCD-ku można zrobić ładne zdjęcie - nie wiem jak na zwykłym CRT - nie próbowałem.
Bardzo dobrze na takim telewizorze widac działanie filtra polaryzacyjnego - można całkowicie wyciąć obraz.
Jeżeli chcesz reklamować jakość obrazu, myślę, że same zdjęcie nie wystarczy, jeżeli posiadasz internet przez kablówke, możesz odczytać parametry sygnału na modemie.
Pzdr
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
generalnie fajne ujecia mozna zlapac w aparat strzelajac do telewizora. nie tylko podczas emisji kultowego filmu prod. usa, ale dajmy na to gdy leci ktorys z tych polskich seriali. az dzis poprobuje![]()
Ta a po tem na forum zagoszczą tylko Ryśki z Klanu...![]()
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska