Zobacz pełną wersję : czarna d**a ;)
Witam
W zeszły weekend korzystając z okazji, iż księżyc był w nowiu oraz jeszcze dość intensywnej obecności perseidów pokusiłem się o pierwsze zdjęcia gwiazd na nocnym niebie. Na drugi dzień zrzuciłem fotki na kompa i lekko się zdziwiłem kiedy zobaczyłem praktycznie całe czarne prostokąty zamiast ugwieżdżonego nieba (dla uwidocznienia problemu załączam przykładowe zdjęcie - parametry: ISO800, f=16, t=480sek, ogniskowa 14mm, obiektyw kit 14-45, body E-510).
W związku z powyższym mam pytanie: czy ktoś może zna tego przyczynę? Może ktoś robił kiedyś zdjęcia gwiazd na nocnym niebie i mógłby się wypowiedzieć w kwestii parametrów do takich zdjęć. Jakiś czas temu chyba dobas zamieścił w którymś z postów zdjęcie nocnego nieba z gwiazdami (parametry z tego co pamiętam ISO1600, t=90sek(!) z canona chyba 5d). Przyznaję że nie oczekiwałem, aż takich efektów (sprzęt o parę klas lepszy) ale to co mi wyszło to zdeczko mnie zdziwiło.
Uprzedzając co mądrzejsze odpowiedzi nadmienię, iż dekeliek z obiektywu był zdjęty :), a niebo bez jednej chmurki ugwieżdzone jak bokech na zdjęciach madness'a ;), zdjęcia robione na wsi, a więc bez świateł z latarni, domów, ulic, etc).
Uprzedzając co mądrzejsze odpowiedzi nadmienię, iż dekeliek z obiektywu był zdjęty .
przy f/16 to wsumie mogłeś nie zdejmować... ;)
redukcja szumu (w sensie ta z odejmowaniem czarnej klatki) wyłączona była?
przy f/16 to wsumie mogłeś nie zdejmować... ;)
redukcja szumu (w sensie ta z odejmowaniem czarnej klatki) wyłączona była?
Nie wiem czy dobrze rozumiem (nie kumam o co chodzi z tym odejmowaniem czarnej klatki) ale filtr szumu ustawiony mam w aparacie na wartość Standard.
Nie wiem czy dobrze rozumiem (nie kumam o co chodzi z tym odejmowaniem czarnej klatki) ale filtr szumu ustawiony mam w aparacie na wartość Standard.
To jeszccze poszukaj drugiej opcji z szumem... Nie wiem jak w 510 się to nazywa.
Organoleptycznie - przy dłuim czasie aparat klapie lustrem jeden, czy dwa razy?
To jeszccze poszukaj drugiej opcji z szumem... Nie wiem jak w 510 się to nazywa.
Organoleptycznie - przy dłuim czasie aparat robi Ci jedno, czy dwa zdjecia?
Jedno zdjęcie robi.
Przy okazji - czy 510-ka ma jakiś limit czasu naświetlania w trybie bulb? Bo właśnie w przypadku powyższej fotki po 480sek sam się wyłączył (w sensie przestał naświetlać). Myślałem, że bulb nie ma ograniczeń i o ile rzecz jasna matryca się nie sfajczy to i dobę można naświetlać.
Jedno zdjęcie robi.
Przy okazji - czy 510-ka ma jakiś limit czasu naświetlania w trybie bulb? Bo właśnie w przypadku powyższej fotki po 480sek sam się wyłączył (w sensie przestał naświetlać). Myślałem, że bulb nie ma ograniczeń i o ile rzecz jasna matryca się nie sfajczy to i dobę można naświetlać.
A przeczytaj instrukcję ;)
A przeczytaj instrukcję ;)
ok..jest faktycznie w instrukcji :) To kiszka trochę, że max tylko 8min można robić. Chciałem zrobić fotki gdzie gwiazdy się układają w a'la spiralę po wędrówce po niebie, a tu ****...
a w ogóle exif mówi tak:
Noise Filter Standard
Noise Reduction Noise Reduction
Noise Reduction 2 Noise Reduction
Sprawdź sobie czy Noise Reduction jednak nie masz właczonego.
Witam
W zeszły weekend korzystając z okazji, iż księżyc był w nowiu oraz jeszcze dość intensywnej obecności perseidów pokusiłem się ....
Polecam:
ISO maksymalne używalne,
obiektyw otwarty jak się da.
Takie średnio udane zdjęcie wymagało [iso 1600 f3.5. 30 second.]
http://fc02.deviantart.net/fs71/f/2010/220/d/7/Perseid_Meteorite_Trail_by_KevLewis.jpg
a w ogóle exif mówi tak:
Noise Filter Standard
Noise Reduction Noise Reduction
Noise Reduction 2 Noise Reduction
Sprawdź sobie czy Noise Reduction jednak nie masz właczonego.
Mówiąc szczerze nie mam pojęcia czy mam włączone czy ni. Jak wchodzę w menu to pole RED.SZUMU jest wyszarzone i nie mam do niego dostępu. W instrukcji co prawda jest napisane, że jeśli redukcja jest włączona to po zrobieniu zdjęcia miga kontrolka odczytu karty uniemożliwiając robienie dalszych zdjęć. Tak było kiedy robiłem foty gwiazd. Zresztą zawsze tak jest kiedy czas naświetlania jest dłuższy teraz sobie przypomniałem. Ale czy to znaczy że red.szumu jest włączona, nie wiem. A jak jest to co? dobrze to czy źle? :)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Polecam:
ISO maksymalne używalne,
obiektyw otwarty jak się da.
Takie średnio udane zdjęcie wymagało [iso 1600 f3.5. 30 second.]
http://fc02.deviantart.net/fs71/f/2010/220/d/7/Perseid_Meteorite_Trail_by_KevLewis.jpg
Ja nastawiłem f16 bo właśnie na paru forach i portalach dot. fotografi czytałem że ma być duże, im więcej tym lepiej
Ale czy to znaczy że red.szumu jest włączona, nie wiem. A jak jest to co? dobrze to czy źle? :)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Ja nastawiłem f16 bo właśnie na paru forach i portalach dot. fotografi czytałem że ma być duże, im więcej tym lepiej
1. a [poczytaj trochę o co w tym chodzi i pomysl jak to na robienie zdjeć gwiazd może wpłynać...
2. to zrób sobie dla porównania zdjęcie z dużym otworem.
Co do noise red. to chyba było wyłączone. Według instrukcji gdy jest tryb fotografowanie sekwencyjne (a u mnie tak chyba było) to noise red. jest off.
Znaczy się do zdjęć nocnych używać trybu SCENE nastawionego na foty nocne czy tak? Zawsze jakoś omijałem te zaprogramowane tryby nie zdając się na automatykę aparatu i jechałem właściwie non stop na manualu.
Co do noise red. to chyba było wyłączone. Według instrukcji gdy jest tryb fotografowanie sekwencyjne (a u mnie tak chyba było) to noise red. jest off.
Znaczy się do zdjęć nocnych używać trybu SCENE nastawionego na foty nocne czy tak? Zawsze jakoś omijałem te zaprogramowane tryby nie zdając się na automatykę aparatu i jechałem właściwie non stop na manualu.
1. Nie było - miałeś tryb pojedyńczego zdjecia
2. Tryb? Co to jest? PASM masz. Z tego korzystaj nie baw się w tryby.
2. Tryb? Co to jest? PASM masz. Z tego korzystaj nie baw się w tryby.[/QUOTE]
Na pokrętle trybów masz poza PASM m.in. SCENE i tam do wyboru m.in. 'sztuczne ognie'. I to wybierając - wg instrukcji - noise red. zostaje włączona.
Pytanie tylko czy to dobrze czy źle? Czy to faktycznie pomaga przy takich zdjęciach (gwiazdy, meteory, etc). Do tej pory robiłem nocne foty na manualu i - poza wyjątkami gdzie było gorąco i wilgotno (Chiny np.) i matryca się nagrzewała - to nie wydaje mi się by ten cały noise red. był jakoś bezwzględnie potrzebny (czyt. nie były foty zaszumione bardzo)
Witamdobas zamieścił w którymś z postów zdjęcie nocnego nieba z gwiazdami (parametry z tego co pamiętam ISO1600, t=90sek(!) z canona chyba 5d).
ale gość miał szkiełko 1:1,4 i robił zdjęcie na całkiem otwartej przesłonie !!
Przy włączonym trybie zdjęć seryjnych nie da się włączyć Redukcji Szumów czyli odejmowania ciemnej klatki. A matryca nagrzewa się nie tylko w Chinach, efektem przy zdjęciach nocnych są wtedy "gwiazdy" w stałych punktach kadru. A przy serii zdjęć 30sek można także zobaczyć na LCD alarm przegrzanej matrycy, wyskoczył mi parę dni temu przy próbie złapania jakichś meteorów.
No tak, tylko tam chodziło zapewne o robienie "kresek" z gwiazd, najlepiej jakbyś dał jakiś link to można by to sprawdzić. Do meteorów się nie nada. Maks. domknięcie, min. ISO - i można dłuuugo naświetlać. Jeżeli mają być punkty i to jak najjaśniejsze to ustawienia zupełnie odwrotne (oczywiście ISO raczej używalne).