Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: czarna d**a ;)

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

czarna d**a ;)

Witam
    W zeszły weekend korzystając z okazji, iż księżyc był w nowiu oraz jeszcze dość intensywnej obecności perseidów pokusiłem się o pierwsze zdjęcia gwiazd na nocnym niebie. Na drugi dzień zrzuciłem fotki na kompa i lekko się zdziwiłem kiedy zobaczyłem praktycznie całe czarne prostokąty zamiast ugwieżdżonego nieba (dla uwidocznienia problemu załączam przykładowe zdjęcie - parametry: ISO800, f=16, t=480sek, ogniskowa 14mm, obiektyw kit 14-45, body E-510).
    W związku z powyższym mam pytanie: czy ktoś może zna tego przyczynę? Może ktoś robił kiedyś zdjęcia gwiazd na nocnym niebie i mógłby się wypowiedzieć w kwestii parametrów do takich zdjęć. Jakiś czas temu chyba dobas zamieścił w którymś z postów zdjęcie nocnego nieba z gwiazdami (parametry z tego co pamiętam ISO1600, t=90sek(!) z canona chyba 5d). Przyznaję że nie oczekiwałem, aż takich efektów (sprzęt o parę klas lepszy) ale to co mi wyszło to zdeczko mnie zdziwiło.
    Uprzedzając co mądrzejsze odpowiedzi nadmienię, iż dekeliek z obiektywu był zdjęty , a niebo bez jednej chmurki ugwieżdzone jak bokech na zdjęciach madness'a , zdjęcia robione na wsi, a więc bez świateł z latarni, domów, ulic, etc).
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	niebo1.jpg
Wyświetleń:	170
Rozmiar:	206,2 KB
ID:	38044  

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez benq Zobacz posta
    Uprzedzając co mądrzejsze odpowiedzi nadmienię, iż dekeliek z obiektywu był zdjęty .
    przy f/16 to wsumie mogłeś nie zdejmować...

redukcja szumu (w sensie ta z odejmowaniem czarnej klatki) wyłączona była?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    przy f/16 to wsumie mogłeś nie zdejmować...

redukcja szumu (w sensie ta z odejmowaniem czarnej klatki) wyłączona była?
    Nie wiem czy dobrze rozumiem (nie kumam o co chodzi z tym odejmowaniem czarnej klatki) ale filtr szumu ustawiony mam w aparacie na wartość Standard.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Nie wiem czy dobrze rozumiem (nie kumam o co chodzi z tym odejmowaniem czarnej klatki) ale filtr szumu ustawiony mam w aparacie na wartość Standard.
    To jeszccze poszukaj drugiej opcji z szumem... Nie wiem jak w 510 się to nazywa.

Organoleptycznie - przy dłuim czasie aparat klapie lustrem jeden, czy dwa razy?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    To jeszccze poszukaj drugiej opcji z szumem... Nie wiem jak w 510 się to nazywa.

Organoleptycznie - przy dłuim czasie aparat robi Ci jedno, czy dwa zdjecia?
    Jedno zdjęcie robi.
    Przy okazji - czy 510-ka ma jakiś limit czasu naświetlania w trybie bulb? Bo właśnie w przypadku powyższej fotki po 480sek sam się wyłączył (w sensie przestał naświetlać). Myślałem, że bulb nie ma ograniczeń i o ile rzecz jasna matryca się nie sfajczy to i dobę można naświetlać.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Jedno zdjęcie robi.
    Przy okazji - czy 510-ka ma jakiś limit czasu naświetlania w trybie bulb? Bo właśnie w przypadku powyższej fotki po 480sek sam się wyłączył (w sensie przestał naświetlać). Myślałem, że bulb nie ma ograniczeń i o ile rzecz jasna matryca się nie sfajczy to i dobę można naświetlać.
    A przeczytaj instrukcję

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    A przeczytaj instrukcję
    ok..jest faktycznie w instrukcji To kiszka trochę, że max tylko 8min można robić. Chciałem zrobić fotki gdzie gwiazdy się układają w a'la spiralę po wędrówce po niebie, a tu ****...
    Ostatnio edytowane przez benq ; 21.08.10 o 12:09

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    a w ogóle exif mówi tak:

Noise Filter Standard
    Noise Reduction Noise Reduction
    Noise Reduction 2 Noise Reduction

Sprawdź sobie czy Noise Reduction jednak nie masz właczonego.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam
    W zeszły weekend korzystając z okazji, iż księżyc był w nowiu oraz jeszcze dość intensywnej obecności perseidów pokusiłem się ....
    Polecam:
    ISO maksymalne używalne,
    obiektyw otwarty jak się da.

Takie średnio udane zdjęcie wymagało [iso 1600 f3.5. 30 second.]
    http://fc02.deviantart.net/fs71/f/20...y_KevLewis.jpg

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    a w ogóle exif mówi tak:

Noise Filter Standard
    Noise Reduction Noise Reduction
    Noise Reduction 2 Noise Reduction

Sprawdź sobie czy Noise Reduction jednak nie masz właczonego.

Mówiąc szczerze nie mam pojęcia czy mam włączone czy ni. Jak wchodzę w menu to pole RED.SZUMU jest wyszarzone i nie mam do niego dostępu. W instrukcji co prawda jest napisane, że jeśli redukcja jest włączona to po zrobieniu zdjęcia miga kontrolka odczytu karty uniemożliwiając robienie dalszych zdjęć. Tak było kiedy robiłem foty gwiazd. Zresztą zawsze tak jest kiedy czas naświetlania jest dłuższy teraz sobie przypomniałem. Ale czy to znaczy że red.szumu jest włączona, nie wiem. A jak jest to co? dobrze to czy źle?
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez Daniello Zobacz posta
    Polecam:
    ISO maksymalne używalne,
    obiektyw otwarty jak się da.

Takie średnio udane zdjęcie wymagało [iso 1600 f3.5. 30 second.]
    http://fc02.deviantart.net/fs71/f/20...y_KevLewis.jpg

Ja nastawiłem f16 bo właśnie na paru forach i portalach dot. fotografi czytałem że ma być duże, im więcej tym lepiej
    Ostatnio edytowane przez benq ; 21.08.10 o 12:20 Powód: Automatyczne scalenie postów