Zobacz pełną wersję : E-520 czy Pentax K20D
Pytanie jak w tytule.
Na dzień dzisiejszy te dwa modele sa w przystępnych cenach , ale teraz ktory? Posiadam od 7 lat olympusa c-4000 staruszek ale jednak udany model robi naprawdę wysokiej jakiości zdjęcia porównywałem nawet do olympusa e-510 ( plener) i osobiście nie widzę różnicy) Ale pora na cos lepszego jeżeli mozna tak nazwać Zdjęcia robię głownie w plenerze i wnętrza kosciołów muzeuw i tutaj mój c4000 juz nie daje rady chyba że na statywie i samowyzwalacz ale chodż teraz z tymi akcesoriami po kościołach trochę jest to uciążliwe i klopotliwe Dlatego trzeba wejść w coś innego.Patrzylem jeszcze na canona 50D ale ciągle nie mogę się zdecydowac Może mi coś poradzicie
Nikona D90 nie nie kupię a to dlatego że za wiele jest z nim klopotów ( nikoniarze.pl tam można poczytać co ten aparat może ludzią odwalic niemiłego-zwiechy)
A może u4/3? Skoro C4000 ci dobrze leży...
wojciech_gd
8.07.10, 22:08
skoro chcesz robić zdjęcia w kościołach lub w muzeum to i tak bez statywu przy tej klasie sprzętu się nie obejdziesz - lub inwestując w jasne szkła - ale to też koszty; a skoro wskazujesz na e-520 to raczej budżet masz nieduży:)
skoro chcesz robić zdjęcia w kościołach lub w muzeum to i tak bez statywu przy tej klasie sprzętu się nie obejdziesz - lub inwestując w jasne szkła - ale to też koszty; a skoro wskazujesz na e-520 to raczej budżet masz nieduży:)
Prawda że budżet jest nie duży ale czy warto płacić za nowości? to jest podobnie jak z komputerem Teoria od lat sprawdzona nie kupuj najnowszego nawet jak masz dużo kasy to się nigdy nie popłaca no chyba że dla szpanu
Ps wolę kupić coś z poprzednich wersji (starszych) a rożnice zaiwestować w jasne szkła
może pentax kx?
najmniej szumiąca matryca APS-C a czego chcieć więcej do fotografii wnętrz ;)
może pentax kx?
najmniej szumiąca matryca APS-C a czego chcieć więcej do fotografii wnętrz ;)
Poważnie rozważałem ten model Ale ma on jednak kilka drobnych wad
1 malo szczególów przy zdjęciach odszumionych
2 zdjęcia odszumiane są mało ostre. pomimo tego, że w ustawieniach aparatu jest ustawiona ostrość i kontrast na Hard
3 kiepsko leży w dłoni ( duże ręce)
4 mały zakres tonalny
Mam kilkase zdjęć z tego aparatu najlepiej wychodzą zdjęcia stalkami np. 50 F1,4 itp Kit do tego aparatu wogóle się nie sprawdza chyba że ktoś nie widzi!!! lub jest początkujący
każdy aparat przy bardzo mocnym odszumianiu gubi szczegóły...
a jeśli chodzi o ścisłość to kit pentaxa jest najlepszy tuż po olkowym ;)
Nikona D90 nie nie kupię a to dlatego że za wiele jest z nim klopotów ( nikoniarze.pl tam można poczytać co ten aparat może ludzią odwalic niemiłego-zwiechy)
Nie sugeruj się takim czymś, każdy aparat odwala jakieś numery u pewnych użytkowników. Popatrz przez wizjer jednego i drugiego ;)
każdy aparat przy bardzo mocnym odszumianiu gubi szczegóły...
a jeśli chodzi o ścisłość to kit pentaxa jest najlepszy tuż po olkowym ;)
Oly ma większą głębię ostrości.
Jestem posiadaczem pentaxa k20d wcześniej posiadałem e510
plusy pentaxa to
mniej szumiąca matryca niż w olku
wszystkie guziki wywalone na zewnątrz ( pomiar światła punktowy matrycowy etc)
dodatkowy wyświetlacz
dodatkowe kółko do zmiany czasu migawki
Autofokus dobrze ostrzy w ciemnych pomieszczeniach
uszczelnione body
duża matówka
większy ekran lcd
minusy
słaby obiektyw kitowy
wolny Af ( śilnik Af w body )
słaba jakoś szkieł pentaxa w przedziale do 1000 zł
Plusy e520
LV
Możliwość kupna dobrej lampy błyskowej dedykowanej
Znakomity obiektyw 14-54
cichy af
dobry jakościowo Kitowy obiekty
Oba aparaty są małe .
do tego Pentax ma znacznie większy rynek wtórny + możliwość kupna szkieł z półki tamrona czy sigmy [tak wiem, ze do olka jest pare modeli ;)]
piotrox Naczytałeś się jakiś bzdur na stronie i teraz powtarzasz je na każdym forum (włącznie z foto.recenzja.pl). Każdy aparat sprawia jakieś problemy ale weź pod uwage że D90 jest dosyć popularny i statystycznie zawsze wypada gorzej od innych modeli które nie mają takiego popytu.
Poważnie rozważałem ten model Ale ma on jednak kilka drobnych wad
1 malo szczególów przy zdjęciach odszumionych
2 zdjęcia odszumiane są mało ostre. pomimo tego, że w ustawieniach aparatu jest ustawiona ostrość i kontrast na Hard
3 kiepsko leży w dłoni ( duże ręce)
4 mały zakres tonalny
Mam kilkase zdjęć z tego aparatu najlepiej wychodzą zdjęcia stalkami np. 50 F1,4 itp Kit do tego aparatu wogóle się nie sprawdza chyba że ktoś nie widzi!!! lub jest początkujący
A to mnie troszke zaskoczyles?!
Mam Kx z Tamronem 17-50/2,8mk.II i nie sadze by zdjecia posiadaly za malo szczegolow. Dobrze naswietlone iso 1600- 3200 spawuje sie naprawde dobrze jak na taka czulosc.
Zakres tonalny jest przyzwoity a po stronie cieni bardzo dobry. Funkcja DR200 porawia go od strony swiatel w sposob widoczny.
Owszem w dloni duzej lezy tak sobie ale to male body z zalozenia i trudno.
Pewna wada moze byc wspolpraca z Tamronem ( nie wiem jak z innymi)na szerokim kacie, lubi nie trafic z AF w ciemniejszych miejscach z malym kontrastem, jak juz spudluje to okropnie. Zamiast 20 metrow ustawi 1,5 metra. Trzeba uwazac na tych 17 mm. Osobiscie ustawiam recznie korzystajac z hiperfokalnej.
Pentaks K20D to lepszy aparat od E520 w wielu aspektach. Zarowno biorac pod uwage budowe jak i prace matrycy. Do wnetrz Olympus ma fajne 9-18 mm, a do pentaksa kupisz Sigme 10-20 lub nawet 8-16, w obu przypadkach wydatek jeszcze mozliwy do zaakceptowania.
Czesc.ch.
p.s. raczej polecam Kx, czasem strzela focha ale to dobry aparacik.
wszedłem na Twoja stronę tj.http://www.witoldmiasik.netstrefa.pl/ i musze Ci pogratulowac ,świetne zdjęcia
Jakiego olympusa i jakich szkiel uzywasz?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
piotrox Naczytałeś się jakiś bzdur na stronie i teraz powtarzasz je na każdym forum (włącznie z foto.recenzja.pl). Każdy aparat sprawia jakieś problemy ale weź pod uwage że D90 jest dosyć popularny i statystycznie zawsze wypada gorzej od innych modeli które nie mają takiego popytu.
to nie są zadne bzdury ale fakty i poważny problem wydasz prawie 4k na sprzet idziesz robić wazne zdjęcia a tu zamiast robić zdjęcia to na okrągło wyjmujesz akumulatory celem odwieszenia systemu Jakoś z canonami pentaxami olympusami nie spotkałem się z tego rodzaju problemami z poprzednimi wersjami nikona rownież jedynie tylko z modelem nikona d90
Witam z Krakowa !
Pentax K20D
1. Bardzo dobra matryca
2. Lepszy zakres tonalny
3. Lepszy matrycowy algorytm pomiaru swiatla
4. Wieksza rozdzielczosc
5. Uszczelniony korpus
6. Wsparcie dla formatu DNG
7. Duzy wizjer w stosunku do e-520
8. Bardzo dobra wspolpraca z manualnymi szklami
Minusem jest tutaj, ze nie zawsze jest dostepnosc
szkiel "DA" pod Pentaxa i czasem trzeba poczekac na
osobne zamowienie i dostawe.
Do Olka latwiej kupic dobre szklo a Zuiko jest pewnym towarem.
Z drugiej strony E-520 jest wrazliwy na przepalanie bieli i trzeba bardziej uwazac na to...
Pozdrawiam
Pentaks K20D to lepszy aparat od E520 w wielu aspektach. Zarowno biorac pod uwage budowe jak i prace matrycy. Do wnetrz Olympus ma fajne 9-18 mm, a do pentaksa kupisz Sigme 10-20 lub nawet 8-16, w obu przypadkach wydatek jeszcze mozliwy do zaakceptowania.
Też wolałbym K20d z tej dwójki, lubię aparaty z dwoma kółkami i dodatkowym wyświetlaczem, wszystko zależy jednak od budżetu i potrzeb - K20d z kitem jest ciągle kilkaset zł droższy (700?) niż E-520 z dwoma kitami.
Co do szerokiego kąta - Sigma 10-20 jest fajna bo szersza na APS-X od 9-18 na 4/3, ale w sumie na tym jej walory względem Zuiko się kończą. S 10-20 to takie szkiełko do przymykania do F8 i więcej...
E-520 i K20... to nie ta sama półka, ta gwoli ścisłości. Zresztą sam namówiłem Rennsporta by trochę wysilił portfel i zainwestował w dwucyfrowego pentaxa.
Prawda że budżet jest nie duży ale czy warto płacić za nowości? to jest podobnie jak z komputerem Teoria od lat sprawdzona nie kupuj najnowszego nawet jak masz dużo kasy to się nigdy nie popłaca no chyba że dla szpanu
Ps wolę kupić coś z poprzednich wersji (starszych) a rożnice zaiwestować w jasne szkła
Jakby każdy wychodził z takiego zalozenia, to pewnie do dzis byśmy pracowali na komputerach typu ODRA :), co do aparatu to polecam k-x.
Mały OT.
to nie są zadne bzdury ale fakty i poważny problem wydasz prawie 4k na sprzet idziesz robić wazne zdjęcia a tu zamiast robić zdjęcia to na okrągło wyjmujesz akumulatory celem odwieszenia systemu
Idąc na ważne zdjęcia rzadko kiedy zabiera się jeden korpus.
piotrox Ja myśle że to nie powinno cie demotywować w żaden sposób. Jest wiele opini na różne sprzęty, ale z tego co widze to 90% z nich to zwykłe ploty przekazywane z for tak jak w tym przypadku a poniekąd ze zwykłej niechęci do tej firmy. Jest aktualizacja firmware która rozwiazuje problemy ale ludzie o tym nie wiedzą i szerzą takie herezje.
Miałem E system,mam teraz Pentaxa....mnie przypadł do gustu:grin:.
Piotrox - powtórzę za Damnianem: rzekoma częsta awaryjność D90 wynika z popularności lustrzanki. Przecież nikt nie będzie zakładał wątków: Hej! D90 działa bez zarzutu!
Czysta statystyka.
Jakby każdy wychodził z takiego zalozenia, to pewnie do dzis byśmy pracowali na komputerach typu ODRA :)
ale za to z jakim monitorem
Piotrox - powtórzę za Damnianem: rzekoma częsta awaryjność D90 wynika z popularności lustrzanki. Przecież nikt nie będzie zakładał wątków: Hej! D90 działa bez zarzutu!
Czysta statystyka.
temat wątku to E520 czy k20D wiec nie zasmiecajcie wątku nikonem d90
Mam jeszcze pytanie do posiadaczy K20 na optyczne.pl i dpreview.com w testach mowa jest o duzej ilości hot pixeli w tym modelu czy coś wam wiadomo na ten temat?
Odnosząc się tylko i wyłącznie do tytułu wątku - Pentax z tego duetu lepszy !! Ach ten wizjer, do tego uszczelnienia oraz korekcja FF/BF jak w E-620/E-30.
Ale to tylko przymioty, które nie gwarantują lepszych zdjęć ;).
Pozdrawiam
rumpel
Odnosząc się tylko i wyłącznie do tytułu wątku - Pentax z tego duetu lepszy !! Ach ten wizjer, do tego uszczelnienia oraz korekcja FF/BF jak w E-620/E-30.
Ale to tylko przymioty, które nie gwarantują lepszych zdjęć ;).
Pozdrawiam
rumpel
Powiem tak gdyby olympus e-620 miał body jak E520(wymiary i grip) to nie zadawał bym pytań czy 520czy K20 bez wachania bym kupił 620 ale ten model wogóle nie leży w dłoni tutaj olympus popełnił chyba największą gafe jaka mógł popełnić
Jeżeli chodzi o małe gabaryty to dalej powinien rozwijać serję E4xx a wersję E5xx utrzymywać dalej a nie wprowadzać serje E6xx przecież E6xx to dalsze rozwinięcie serii E4xx Dla mnie to głupota Pozostaje wiec E30 ale jest drogi i cięzki.
Moim zdaniem seria E510 i 520 to najlepsze modele olympusa I jeszcze jedno zauważyłem ze 510 robi lepsze zdjęcia od 520 osobiście robiłem zdjęcia 510 około 2000szt (aparat pożyczony) i porównując te zdjęcia z testowymi z 520 to one są lepsze lepsza wyrazistość i oddanie szczegółów Ja tak przynajmniej odczuwam
Dlatego na dzisiaj szukam coś innego a K20 wybralem dlatego że ma podobne odzwierciedlenie kolorów co olek
Ciągle odwołujesz się do testów, a tablic fotografować nie będziesz przecież... zależy jeszcze od szkła jakimi zdjęcia były robione, chyba ze robili bez szkła :D
a jeśli chodzi o kolory to :???::shock::roll:
Dlatego na dzisiaj szukam coś innego a K20 wybralem dlatego że ma podobne odzwierciedlenie kolorów co olekLustro daje ci materiał do obróbki a jeśli chcesz mieć gotowe cukierkowe zdjęcia to ja ci radze zainwestować w dobry kompakt bo widze stosujesz jakieś dziwne bezpodstawne porównania
Lustro daje ci materiał do obróbki a jeśli chcesz mieć gotowe cukierkowe zdjęcia to ja ci radze zainwestować w dobry kompakt bo widze stosujesz jakieś dziwne bezpodstawne porównania
pierdziu pierdziu bo ja nie mam co robić tylko każde zdjęcie obrabiać Nie bądź szmieszny
Dobry aparat i dobry fotografujacy = dobre zdjecie a nie siedzenie przy kompie i obrobka w Photoshopie
Dzisiaj i jutro mam okazję pobawic sie canonem 50D+ Tamron 17-50 F2,8 do tego mam kilkaset fotek wykonanych tym zestawem I powiem tak ten zestaw jest godny uwagi fotki lepsze od K20D
ale przecież temat brzmi e-520 czy k20D...
Czytając Twoje posty ma się wrażenie, że wszystko wiesz, że znasz wszystkie testy i masz masę sampli. Skoro tak, to po co ten temat?
Porównywanie 50D do K20D a K20D do E-520 to dwie różne sprawy. System 4/3 jest specyficzny i trzeba to mieć na uwadze.
pierdziu pierdziu bo ja nie mam co robić tylko każde zdjęcie obrabiać Nie bądź szmieszny
Dobry aparat i dobry fotografujacy = dobre zdjecie a nie siedzenie przy kompie i obrobka w Photoshopie
Robisz zdjęcia w JPG czy w RAWach?
pierdziu pierdziu
Nie puszczaj bąków w towarzystwie drogi kolego.
Dzisiaj i jutro mam okazję pobawic sie canonem 50D+ Tamron 17-50 F2,8 do tego mam kilkaset fotek wykonanych tym zestawem I powiem tak ten zestaw jest godny uwagi fotki lepsze od K20D
Tere fere kuku.
[quote=oczko;643892]ale przecież temat brzmi e-520 czy k20D...
Czytając Twoje posty ma się wrażenie, że wszystko wiesz, że znasz wszystkie testy i masz masę sampli. Skoro tak, to po co ten temat?
Porównywanie 50D do K20D a K20D do E-520 to dwie różne sprawy. System 4/3 jest specyficzny i trzeba to mieć na uwadze.
Sampli mam setki i na róznych obiektywach może aż za dużo i czlowiek może zgłupieć
Właśnie nie wiem dlatego się pytam ale pytam się tych ludzi co mają ten sprzęt a nie domyślnych posiadaczy a z tego co tu czytam to większość osób zabierających głos nie ma tych aparatów (za wyjątkiem chyba dwoch osób) ale za to mądrzą się, że przysparza o ból glowy Jak nie masz tego sprzętu o który pytam to poprostu nie zabieraj glosu!!!!!!!!
Po co się mądrzyć jak się niema doczynienia i doświadczenia z danym sprzętem?
A co do canona 50D to poprostu wpadl mi przypadkowo w ręce i dlatego poruszyłem ten temat
heh...
E-520 używałem ponad rok, teraz Pentaxa K7...
K20D także robiłem kilka razy zdjęcia.
Po prostu ten temat jest tak zbudowany ze trudno cos sensownego napisać ;)
piotrek204
10.07.10, 22:40
szlachetne i naiwne
heh...
E-520 używałem ponad rok, teraz Pentaxa K7...
K20D także robiłem kilka razy zdjęcia.
Po prostu ten temat jest tak zbudowany ze trudno cos sensownego napisać ;)
skoro miałes te modele (pentaxa) to chyba możesz się dokladnie wypowiedzieć, porownac K20 do K7 czy warto wydac na K7 roznica w cenie jest duza i czy warta? I pewnie jest ci coś wiadomo na temat hot pixeli w K20 i czy naprawde nowe software usuwa ten problem , poza tym podobno E510 robi zdjęcia lepsze w jpg od E520
Chyba że jest to dla ciebie jakas tajemnicaWypowiadajac sie na ten temat pomożesz nie tylko mnie ale na pewno innym osobom, które maja ten problem
szlachetne i naiwne
nie zabieraj lepiej głosu bo tylko zasmiecasz ten temat
piotrox Skoro już wszystko wiesz to ja nie widze senu dalszej dyskusji bo ty również nie masz pojęcia o czym mówisz. Ktoś zrobił ci whiskas w głowie naczytałeś się jakiś bzdur w internecie i nawet nie zdajesz sobie sprawy że rozmawiasz z ludźmi którzy chcą ci doradzić a ze sprzetem tego typu mają wieloletnie doświadczenie. No ale cóż są ludzie i taborety a z mojej strony zalecam zamknięcie tego tematu.
Drodzy dyskutanci, wyluzujcie.
bez urazy, ale prosisz o( a raczej żądasz) porady, kiedy je dostajesz odpowiadasz, że ludziee się mądrzą, a tymczasem chcą Ci pomóc.
Są to niestety aparaty z różnych klas.
a wracając do tematu: z tej pary (powtarzam: Z TEJ PARY) wybrałbym k20d. Powód: wizjer, Wizjer, WIZJER. Będzie bardzo pomocny kiedy podepniejsz manualne szkiełko i zaczniesz się bawić w ostrzenie. Resztę zalet podali inni, którzy użytkowali go więcej niż ja.
Co do N d90 ja znam np kilka osób które go kupiły i bardzo chwalą.
pozdrawiam i życzę życia bez dylematów, to tylko aparat - nie dostrzeże kadrów za Ciebie i nie wciśnie migawki
...bo ja nie mam co robić tylko każde zdjęcie obrabiać...
...Dobry aparat i dobry fotografujacy = dobre zdjecie a nie siedzenie przy kompie i obrobka w Photoshopie...
Popieram całkowicie, w przypadku Olka bardzo rzadko decyduję się na RAWy,
czego nie mogę powiedzieć o 50D. To co mój E-400 wypluwa w JPEG jest bardzo OK!
No i ja tam żadnej "landrynki" nie zauważam - ale może ja jakiś "dziwny jestem ;)
Pozdrówka!
EuroLiberty
11.07.10, 12:28
Patrzylem jeszcze na canona 50D ale ciągle nie mogę się zdecydowac [...]
Ja właśnie jestem po zmianie systemu. Przesiadka z D700; 14-24; 24-70 i 70-200 VR na coś skromniejszego 50D; 17-40L, 70-200/4,0L i 85/1,8.
Ze względu na obiektywy rozważ Canona. Zachowaj ostrożność kierując się opiniami innych. O 17-40L czytałem sporo niepochlebnych opinii, a okazał się bardzo udaną konstrukcją. W przypadku Canona możesz kupić używany sprzęt objęty jeszcze gwarancją za relatywnie nieduże pieniądze. To, IMO bardzo istotne. Trzeba jednak zachować ostrożność. Canon ma spory rozrzut jakościowy.
Cały interesujący mnie zakres pokryłem równowartością Nikkora 70-200 VR. 17-40L 1900zł; 70-200/4,0L 1750zł; 85/1,8 1150zł
Jak mawia statystyczny Yankee "no questions about it".
Jak będziesz szukał poglądowych zdjęć z obiektywów Canona zarknij pod poniższy LINK (warto)...
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=141406
Pozdrawiam
k@mil
hej. Ja dwa lata temu jak kupowałem lustro wahałem się między e-510 a k10d.
Zdecydowały dwa aspekty: system i cena.
k10d aż tak bardzo się nie różni chyba od k20d by porównanie nie miało sensu.
Pucha w P jest niewątpliwie lepsza, ale zastanów się tylko co zamierzasz podpiąć pod to.
Kupiłem używaną 14-54mm i jakoś nie widzę godnego rywala
w P i zamiennikach w jego cenie (<=1300zł).
Mam niewielką Sigmę 105mm i także mnie cieszy,
że za 1250zł mam ekw. 210mm f/2,8 i makro 1:1.
Natomiast jak mnie natchnie na Sigmę 150mm kiedyś,
to będę miał 300mm, podczas gdy w P to nadal ekw. 225mm.
Powiem tak gdyby olympus e-620 miał body jak E520(wymiary i grip) to nie zadawał bym pytań czy 520czy K20 bez wachania bym kupił 620 ale ten model wogóle nie leży w dłoni tutaj olympus popełnił chyba największą gafe jaka mógł popełnić
Ale to tylko Twoje zdanie. Jest wielu ludzi, którzy wybrali ten aparat właśnie przez jego gabaryty, i taką osobą byłem ja. Rak wcale małych nie mam, pół życia byłem bramkarzem i łapska mam spore bo rozmiar 9,5 (to raczej górny przedział) i nie narzekam na słabe trzymanie e-620.
Poza tym zawsze można dokupić grip oryginalny za 90 zł o nie marudzić ;)
Po prostu jak chce się do czegoś człowiek przyczepić to się zawsze przyczepi :P
Tak, puszka to jedno, ale trzeba pod nią coś podpiąć.
W systemie na "P" trudno znaleźć dobre szkiełka w sensownej cenie.
W Olku masz 14-54 i 70-300 w cenach, które nie rujnują budżetu.
Kolega kupił KX-a i to naprawdę dobry aparacik (spora dynamika i bardzo niskie szumy) tylko brak szkieł.
kornik50000
15.07.10, 10:58
Osobiście posiadam Pentaxa k10d oraz Olka e-510 do niedawna też Canona 30d.
Różnice są naprawdę spore na korzyść P...
Co do szklarni to tak jak w olku te naprawdę dobre kosztują powyżej 2000zł ,
wyjątkiem jest tu 14-54 który ma rewelacyjny stosunek cena/jakość.
Do pentaxa można podpiąć tamrona 17-50 i naprawdę nie będzie źle .....
Co prawda lepszy obraz daje nam 14-54 ale tamron za to rekompensuje stałym światłem na całej długości.
Co do portretu to w obu nie uświadczysz taniej 50 tki no chyba że mówimy o manualach ale to będzie na korzyść Pentaxa .
Ja od siebie mogę polecić k10/k20 ze względu na mniejsze tendencje do przepalenia oraz całkowicie użyteczne iso 1600 .
Choć z drugiej srony zestaw olka w dualu kusi ceną :)
Ahhh do wszytkch co mówią że do P brak szkieł.... Jak kupowałem swoją pierwszą lustrzankę to na każdym kroku słyszałem ze w Olku to brak szkieł lub są bardzo drogie! A okazało się ze za 14-54 , 50mm , 50-150 , 30 1,4 nie są wcale tak strasznie drogie a świetnie się sprawdzają. Tak samo P może zaoferować dobre obiektywy w przystępnej cenie bo chyba nikt nie sądzi kupic niezły obiektyw poniżej 1000zł?!? I nie podawać mi 50 mm firm C oraz N bo co prawda są tanie i dają rade ale daleko im do obrazowania ZD 50mm:)
Podsumowując nie przejmuj się pierwszym wyborem:) Jeśli będzie to Olek to napewno zrobisz na nim dobre zdjęcia jak wybieżesz inny system też nic się nie stanie:)
chyba nikt nie sądzi kupic niezły obiektyw poniżej 1000zł?!? I nie podawać mi 50 mm firm C oraz N bo co prawda są tanie i dają rade ale daleko im do obrazowania ZD 50mm:)
N50 1.4 kupiłem poniżej 1000zł. Jeśli chcesz mieć tyle samo światła wpadającego to przymknij do f2 i wtedy porównaj do ZD.
Chcesz mieć tą samą GO to przymknij do 2.8 w przypadku aps-c i do f4 w przypadku ff i porównaj do ZD na f2 :)
Jesteś pewien, że daleko im do obrazowania ZD50? Pod którym względem?
Nie jestem fanatykiem, nie mam zamiaru bronić tych szkieł, jestem świadom ich wielu wad, ale takie teksty pochwalne bez przełożenia na rzeczywistość mnie irytują...
Jesteś pewien, że daleko im do obrazowania ZD50? Pod którym względem?
Pod względem kąta widzenia ;)
Osobiście posiadam Olympusa E-520 i jestem bardzo zadowolona. Polecam go, bo przez prawie 2 lata nie zawiódł mnie ani razu. Jedyne co mnie czasem drażni to autofokus, bo czasem nie łapie tam gdzie chcę, ale raczej w każdym aparacie tak jest.
Na Twoim miejscu kupiłabym właśnie Olka ;D
Tak, puszka to jedno, ale trzeba pod nią coś podpiąć.
W systemie na "P" trudno znaleźć dobre szkiełka w sensownej cenie.
W Olku masz 14-54 i 70-300 w cenach, które nie rujnują budżetu.
Kolega kupił KX-a i to naprawdę dobry aparacik (spora dynamika i bardzo niskie szumy) tylko brak szkieł.
O, zgadzam się z Tobą. Szkła do Olympusa nie są bardzo drogie, a do Pentaxów jest mało obiektywów.
Ja osobiście polecam E-1, miałem go 3 lata i nigdy mnie nie zawiódł, nawet w tych trudnych i kłopotliwych momentach.
http://www.comicbookmovie.com/images/users/uploads/10959/chuck-norris-approved.jpg
kornik50000
15.07.10, 12:01
w tamtej wypowiedzi chodziło mi o "tanie 50mm" czyli 50/1.8 ....Bo dużo słyszałem fenomenalnych tanich szkłach typ 50mm 1.8 za 300zł ....Sam miałem i wiem ze tak nie jest i o to mi chodziło ...
w tamtej wypowiedzi chodziło mi o "tanie 50mm" czyli 50/1.8 ....Bo dużo słyszałem fenomenalnych tanich szkłach typ 50mm 1.8 za 300zł ....Sam miałem i wiem ze tak nie jest i o to mi chodziło ...
Tere fere kuku, mam 50mm F1.8 na Canonie 5d i jak za ta cenę jest fenomenalne (350 zł). Jak się zepsuje to je wyrzucę do kosza i kupie drugie.
odnośnie tytułu wątku... ZDECYDOWANIE K20D
kornik50000
15.07.10, 12:28
mi się obrazowanie nie podoba w tym szkle a miałem je podpięte do c30d ....więc nie biore moich teorii z kosmosu :)
jeśli ktoś przeczyta mój post dokładnie będzie wiedział o co chodzi ...nie stawiam żadnego systemu na piedestale jedynie zwracam uwagę na pewne rzeczy .
Tobie w 5d się podoba mi z c30d nie.... za to zd50 podpięte do mojego e510 zrobiło na mnie wrażenie
Co do wątku to ja stawiam na k10d lub k20d
K20 bierz!O braku szkieł u Pentaxa to jakieś brednie,już nie wspomnę o analogowych.... bezpośrednio na bagnet.Sigma,Tamron,aby Ci kasiory starczyło:wink:!
Darekw1967
15.07.10, 13:14
Tere fere kuku, mam 50mm F1.8 na Canonie 5d i jak za ta cenę jest fenomenalne (350 zł). Jak się zepsuje to je wyrzucę do kosza i kupie drugie.
Witam !
Tez mam EF 50/f.1.8 II i optycznie jest swietne.
Kupilem kolezance w prezencie to samo szklo i tez
wychodzi z tego wysoka jakosc zdjec.
Canon EF 50mm f/1.4 USM jest lepszym szklem ale cena tez
jest odpowiednio wieksza. Moim zdaniem jego jakosc (optyczna/cena) nie
jest 3 x lepsza.
Pozdrawiam
K20 bierz!O braku szkieł u Pentaxa to jakieś brednie,już nie wspomnę o analogowych.... bezpośrednio na bagnet.Sigma,Tamron,aby Ci kasiory starczyło:wink:!
Ja już Wam wszystkim powiem tak: za dużo się naczytałem poprostu zgłupiałem Na początku bardziej byłem zdecydowany na K20+tamron 17-50 F2,8 ale jak zwykle czytalem i ludzie skarżyli się na Hot pixele nawet pomimo nowego firmware i mapowania pixeli do tego doczytałem się o kiepskiej stabilizacji i słabego systemu czyszczenia matrycy I bądź tu mądry?
Na temat Olka dowiedziałem że olympusy mają najskuteczniejszą i najlepszą metodę czyszczenia matrycy do tego powiem tak : z kolegą byliśmy na wycieczce w Jurze on miał olka 510 i co chwila zmienial obiektywy Na zdjęciach nie ma żadnych śladów paproków czy innych śmieci pozatym olek ma świetne kity a na dzisiaj olka 520 można kupić naprawdę tanio Jedno tylko co mnie wstrzymuje to to że w testach jeżeli chodzi o jakośc zdjęć to każdy wyżej ocenia 510
olek 520 zawsze o mały krok w tył zdjęcia są oceniane o 0,5 punktu niżej dla mnie to dziwne i nieprawdopodobne
Rafał Czarny
16.07.10, 22:58
Co do szerokiego kąta - Sigma 10-20 jest fajna bo szersza na APS-X od 9-18 na 4/3, ale w sumie na tym jej walory względem Zuiko się kończą. S 10-20 to takie szkiełko do przymykania do F8 i więcej...
Eeee, bez przesady. Mam ten słoik pod Nikosia i sobie chwalę. Dla mnie ostrość wystarczająca, nie badam cropów pod lupą.
Eeee, bez przesady. Mam ten słoik pod Nikosia i sobie chwalę. Dla mnie ostrość wystarczająca, nie badam cropów pod lupą.
Ja też staram się nie badać, aberracje i spadek ostrości rzuciły mi się jednak w oczy, na aparacie Canona, ale to chyba znaczenia nie ma. Zresztą może być to kwestia lepszego/gorszego egzemplarza.
Darekw1967
16.07.10, 23:52
Witam !
Wydaje mi sie, ze szukasz nieco na sile... powodow oceniania
wyzej E-520, E-510 wzgledem Pentaxa K20D.
System czyszczenia matryc w Olkach jest tak samo skuteczny
jak w Pentaxie a jak czasem pojawi sie paproch na fotce... to
funkcja klonowania w programie graficznym latwo to zlikwiduje.
Poza tym Technologia sie rozwija i konkurencja rozwija sie
wymyslajac nowe i coraz lepsze rozwiazania.
Na Twoim miejscu pomyslalbym na tym etapie analizy
czy nie lepiej kupic Pentaxa K-X ktory jest nowszy
i oferuje wiecej od K20D.
Jak masz dostep to poszukaj sobie FOTO-VIDEO z LUTEGO 2010.
Pozdrawiam
System czyszczenia matryc w Olkach jest tak samo skuteczny
jak w Pentaxie
To jest *BS*, w Olympusie działa, w reszcie średnio.
Niemniej jednak system czyszczenia matrycy nie jest najważniejszym elementem aparatu i nie sugerowałbym się jego skutecznością przy wyborze aparatu.
Mam Sigmę 50 oraz tego plastikowca, Sigma jest zdecydowanie lepsza....
A jak z autofocusem w tej Sigmie? Też jest tak niezdecydowany i powolny w słabym oświetleniu, jak w wersji pod 4/3?
A jak z autofocusem w tej Sigmie? Też jest tak niezdecydowany i powolny w słabym oświetleniu, jak w wersji pod 4/3?
W Sony mam czerwoną lampkę do AF i prawie zawsze trafia, szybkościowo cud to nie jest.
Nie chodzi o lampkę. Taki ZD 14-54, mimo że ciemniejszy, w kiepskim świetle bez wspomagania lampką robi "bzzzzt bzzzt ... bzzt" i trafia. Sigma robi "bzzzt bzzzzzzt ... pryk pryk pryk pryk ... bzzt" i też w końcu trafia, ale jestem zawiedziony kulturą jej pracy. Zastanawiam się, czy w innych systemach jest z nią tak samo, czy jednak lepiej i jak na jej tle wypadają inne systemowe 50-tki, w tym np. Zuiko.
jedno bzzz
Jedno bzzzz-dobre szklo
Jedno bzzzzzzzzz-troche gorsze
Jedno bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz-jeszcze gorsze
Zadne bzzzzzzzzzzz-serwis
Dwa bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz(jedno w glowie)-serwis i lekarz
:wink::-P
Jedno bzzzz-dobre szklo
Jedno bzzzzzzzzz-troche gorsze
Jedno bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz-jeszcze gorsze
Zadne bzzzzzzzzzzz-serwis
Dwa bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz(jedno w glowie)-serwis i lekarz
:wink::-P
Nie będę cytował klasyka/legendy Czornyja tylko wkleje link:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=223262&postcount=28
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Kurde mówicie bzzzz... bzzzz....? Albo ew. wizzz, wizzzz?
A moja 50 mm wydaje takie dźwieki (http://tiny.pl/h77l4).
Zaczynam się martwić.
Kurde mówicie bzzzz... bzzzz....? Albo ew. wizzz, wizzzz?
A moja 50 mm wydaje takie dźwieki (http://tiny.pl/h77l4).
Zaczynam się martwić.
Masz po prostu damska wersje obiektywu-nie musisz sie martwic
Mam jedno proste pytanie, moze toche z kosmosu ale gdzies sie zgubilem i musicie mnie naprowadzic spowrotem.
Dobrze rozumiem ze pod Pentaxa (dajmy na to ze k10d) podepne ZD14-54?
A tak przy okazji sie spytam, w czym niby e520 jest lepszy od e510?? (pomijajac roznice cen :P )
dobrze rozumiem ze pod pentaxa (dajmy na to ze k10d) podepne zd14-54?
nie .
Dzieki qbic za szybka odpowiedz ;)
Darekw1967
18.07.10, 13:36
Mam jedno proste pytanie, moze toche z kosmosu ale gdzies sie zgubilem i musicie mnie naprowadzic spowrotem.
Dobrze rozumiem ze pod Pentaxa (dajmy na to ze k10d) podepne ZD14-54?
A tak przy okazji sie spytam, w czym niby e520 jest lepszy od e510?? (pomijajac roznice cen :P )
Witam
E-520 ma bezprzewodowe sterowanie lampami.
Zdjecia z E-520 maja nieco mniejszy szum a
JPG-i sa wyraznie mniejsze od JPG-ow z E-510.
Pozdrawiam
Wszystkie ostatnie wątki zboczyły z tematu
Do administratora
Skasowac wątki nie na temat
Ja już postanowiłem co kupić tak więc proponuję zamknąć ten temat tym bardziej że zboczył z tematu i stał się nie ciekawym
Ja kupuję canona 50D + tamron 17-55 F2,8 trochę się nadźwigam ale jak chcesz mieć jakość to warto trochę podźwigać