Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dziwactwa Snoopy'ego

Snoopy_jb
3.07.10, 18:39
Za dużo nie pstrykam ale chciałbym usłyszeć co nieco o moich fotografiach od ludzi kompetentnych.

Karol
3.07.10, 18:48
Dość przyjemne, ale szkoda, że na pręcikach brak ostrości. Wstaw więcej fot.

judasz
3.07.10, 18:54
wlasnie wlasnie dawaj wiecej...

Snoopy_jb
3.07.10, 19:13
To jeszcze 3 dodałem do pierwszego postu.

Czaroz
3.07.10, 22:38
Mucha kozacka :D

judasz
3.07.10, 22:42
mucha fajna ,w reszcie jakby ostrosci brakowalo...

Thomasso
4.07.10, 14:03
Drugie najlepsze. Fajne kolory, plastyka zdjecia, dobra obrobka.
Trzecie nieostre.. szkoda.
Mucha fajna, ale jakies kolory dziwne (zaniebieszczone). Moze pod slonce robione?

Tom

tomir
4.07.10, 19:34
Pierwsze dla mnie rządzi

Snoopy_jb
4.07.10, 22:37
Muszka jest troszkę uświniona z tego powodu, że jakiś czas sobie leżała za biurkiem, i to bynajmniej nie w celach rekreacyjnych. Mówiąc szczerze, ugięcie odnóż i mętne 'wielooczy' świadczą o wysoce zaawansowanym stężeniu pośmiertnym. Tyle o muszce (obrzydliwe stworzenie, ale fotogeniczne). Zdjęcie zrobione w pokoju, nie pod słońce ale z użyciem sowieckiej lampy błyskowej Elektronika FE-27 wyzwalanej błyskiem z lampy wbudowanej dzięki polutowanej na szybko pseudo fotoceli z elementów które miałem pod ręką czyli zepsuty zasilacz ATX oraz mysz komputerowa :D

Ja osobiście najbardziej zadowolony jestem z fotografii 1 i 3 (mimo wątpliwej ostrości). Do makro użyłem manualnego Heliosa z pierścieniami pośrednimi i nie mam jeszcze wprawy z uzyskaniem zadowalającej ostrości (szkoda że mój e-300 ma taki ciemny wizjer i nie można wymienić standardowej matówki na klin, jakie body Olka ma największy wizjer? jedyna lustrzanka jaką też miałem w ręce to Zenit a tam jest potężny wizjer). Mucha natomiast jest zrobiona przy pomocy mieszka z Heliosem.

Snoopy_jb
5.07.10, 12:08
Tu jeszcze parę moich starych dziwactw:

Igorra
5.07.10, 12:34
5 i 7 są fajne :)

madziazywczak
5.07.10, 13:41
3 i 5 jak dla mnie

tomir
5.07.10, 15:33
6 całkiem fajna

m_kola
5.07.10, 15:39
Mi się podoba 4 i 6. Zwłaszcza to 6. Jakoś tak fajnie wyszło i z tymi kolorkami..

Subtelly
5.07.10, 17:39
Ostatnia seria podoba mi się ze względu na ciekawy, intrygujący klimat : )
Podoba mi się tu ujęcie nr 5 i 2 : ) W 5 za GO, tonacje i kadrowania, a także wyszukanie motywu : ) 2...jakoś zachęcająca jest : )
Pozdrawiam : )

Snoopy_jb
5.07.10, 17:59
Dziękuję za komentarze. Czyli jednak potrafię wypstrykać coś co się komuś spodoba, to miłe :) Nie każdemu się podobają fotografie z taką obróbką ale osobiście uważam takie zabiegi są integralną częścią tej sztuki. No i przecież jak by się człowiek nie starał to czasem nie uzyska pożądanego efektu tylko dzięki zapleczu sprzętowemu ;)

Tommy_G
5.07.10, 18:54
Gdyby na czwartej nie ten obcięty budynek, to byłby mój zdecydowany faworyt. Fajny kadr, fajna obróbka dała tu extra klimat. Jak masz jeszcze rawa i wieżowiec nie jest obcięty to obrób tak samo i wstaw do galerii :)

Snoopy_jb
5.07.10, 19:07
No niestety, przycinka miała zastosowanie tylko do górnej części zdjęcia. W oryginale jest w zasadzie tak jak widać. :/

Lifter
9.07.10, 16:49
Z drugiej serii najbardziej podoba mi się dworzec i przyczepa ale MSZ obydwa "lecą w prawo". Mógłbyś je wyprostować odrobinę... Śmiało wrzucaj kolejne fotki :)

Snoopy_jb
2.08.10, 21:22
A teraz krótka seria z Festiwalu im. Ryśka Riedla:

jerryg3
2.08.10, 21:48
O jasna ciasna, miałem tam być. O jasna ciasna, numeruj zdjęcia. O... ale Muniek to się obrazi jak Swoje foto zobaczy. Z tego wrzutu ostatnie najlepsze.

Snoopy_jb
2.08.10, 21:52
Dlaczego ma się obrazić... dostał odbitkę :D

nie wiem jak je numerować, dodaję je jako załączniki, nie ma tagów w treści postu

jerryg3
2.08.10, 22:29
Dlaczego ma się obrazić... dostał odbitkę :D

nie wiem jak je numerować, dodaję je jako załączniki, nie ma tagów w treści postu

Ja kożystam z imageshack luw własnego serwera, wrzucam adres obrazka między [img] i wszystko gra. Zresztą tutaj powinno być wszystko wyjaśnione : https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=12293

Co do zdjęć, właśnie za takie odbitki bym sie obraził. Nieostro, poruszone, to nie to. Fotografowałem kiedyś Coma z większej odległości niż Ty stałeś przed T.Love. Robiłem to w wielkim niezadowoleniu i z 40-150 kit, ale chyba lepiej wyszło z czasami i ostrością. Nie wiem, może się niepotrzebnie chwalę, zawsze możesz zerknąć na moje www i porównać. PZD

Rafał Czarny
2.08.10, 22:36
Pierwsze trzy kadry bardzo ładne, ale brakuje Ci trochę ostrości. Za mało było światła jak to często bywa na koncertach.

jerryg3
2.08.10, 22:40
Nie mogę zgodzić sie z Rafałem. W pierwszych dwuch, światła koncertowego było aż za dość. Dobry, ale nie wykożystany moment MZ

Snoopy_jb
2.08.10, 22:42
W twoim przypadku miałeś o tyle łatwiej, że korzystałeś z AF. Ja nie miałem tej przyjemności. Pstrykałem z Jupitera 135 na M42, poza tym był już późny wieczór a jak wszyscy zapewne wiedzą olki nie mają jakiegoś specjalnie dużego i jasnego wizjera więc... Co do czasów, mogłem wykręcić krótsze ale niestety kosztem zwiększenia ISO a przy moim E300, ISO400 już ledwo się do czegokolwiek nadaje. Nie żebym tłumaczył swoje porażki czy coś :) Chciałbym się tylko upewnić czy to ograniczenia sprzętowe czy umiejętności mi brak tym bardziej że nie usłyszałem nic o bardziej 'artystycznych' aspektach fotografii.

jerryg3
2.08.10, 22:53
Fakt, nie spojrzałem na exif. Wydaję mi się jednak, że iso 400 dało by tutaj radę, ale mogę tylko gdybać. Co prawda teraz focę z E-30, ale niegdyś tylko z E-510. Choć obiektywy z Af, to nie zawsze z tego dobrodziejstwa kozystałem, ale jednak. Trochę jednak ogranicza puszka, mały, malutki wizjer, co do obiektywu nie mogę się wypowiedzieć. "artystycznych " ?

Snoopy_jb
2.08.10, 23:09
Uwierz, światła było niewiele, jeśli uważasz inaczej to znaczy, że odwaliłem dobrą robotę podczas obróbki :)
Gdyby nie fakt, że prawie w ciemnościach musiałem ostrzyć ręcznie to może trochę znośniej by było. Z AF mam tylko kita 14-45mm który nawet pod samą sceną kiepsko się sprawdził (ciemny jak okrężnica). Z niego mam zdjęcia ostre (AF) ale poruszone (czasy i szalony muniek). Planuję kupić sobie coś dłuższego (do 200mm) ale jakoś nie ma zbyt dużego wyboru dla olka :/ idealna wydaje mi się byłaby sigma 18-200mm ze stabilizacją optyczną, widziałem sample i całkiem nieźle się to spisuje, ale chyba nie ma jej dla 4/3