PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia z Olka a kolor skóry

Maestro1984
14.06.10, 11:33
Przeglądając zdjęcia robione Olkiem mam wrażenie, że na każdym mam efekt jakiegoś "żółtawego" odcienia skóry podczas gdy oglądając zdjęcia innych kolor skóry przechodzi bardziej w różowy (choćby z Nikona). Czy jest to spowodowane jakimiś złymi ustawieniami w aparacie (źle dobrany WB?)? A może po prostu zdjęcia w godzinach 17/19 będą miały taki "zafarb", a po "studyjne" mają efekt "różu"?

kojot3.0
14.06.10, 11:45
Może to wina odbitego światła.Występuje bardziej w cieniach pewnie... W czasach używania przeze mnie e-3 czasami taki delikatny efekt występował, obecnie używam nikona i taki efekt występuje w większej części fotek :) Dopiero po załadowaniu presetu z d2x troche to opanowałem :)

judasz
14.06.10, 11:47
tez to masz :)))))) wczoraj mi gizz napisal ze przy obrubce cos mam nie tak poustawiane adobe RGB czy jakos tak i jeszcze probuje do tego dojsc ale w szukajce jeszcze nic nie znalazlem zajrze tu puzniej bo dobre pytanie

Maestro1984
14.06.10, 12:01
judasz grizzowi chodziło bardziej o to że jak to sam napisałeś zmieniają Ci się kolory jak wstawiasz w neta. Po prostu w aparacie możesz sobie ustawić głębię kolorów i może masz AdobeRGB zamiast sRGB. Ewentualnie przy zapisywaniu zdjęcia masz ustawione żeby zapisywał w AdobeRGB.

kojot3.0 no właśnie nawet przy oświetleniu słońcem jest "żółto"

Np. to zdjęcie. Czy jest coś sknocone przy wywoływaniu a może po prostu ten efekt jest jak najbardziej naturalny i tylko ja jestem przewrażliwiony?

qbic
14.06.10, 12:04
tez to masz :)))))) wczoraj mi gizz napisal ze przy obrubce cos mam nie tak poustawiane adobe RGB czy jakos tak i jeszcze probuje do tego dojsc ale w szukajce jeszcze nic nie znalazlem zajrze tu puzniej bo dobre pytanie

Pży moćnej oprupdze morzna trzasem zełe kolóry ustawidź.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Np. to zdjęcie. Czy jest coś sknocone przy wywoływaniu a może po prostu ten efekt jest jak najbardziej naturalny i tylko ja jestem przewrażliwiony?

Skrzywdziłeś fotony złym WB, dodatkowo zbyt duża saturacja.

Alleg_pl
14.06.10, 12:10
zły wb, nic wiecej,

kojot3.0
14.06.10, 12:13
W Twoim przypadku , to nie zafarb skóry tylko całej fotki, a to świadczy o tym co napisał QBIC, czyli WB.... No chyba że bawisz się jakimiś filtrami...:D

Maestro1984
14.06.10, 12:16
Rzeczywiście WB, kurde czasem macham tym suwakiem i mi się chyba coś już w oczach mieni że nie umiem natrafić na prawidłowy...

Co do saturacji to tu nic nie ruszałem - z obróbki to jedynie zdjęcie zmniejszyłem i wyostrzyłem.

PS. Jaki ustawiać WB przy takim świetle? Coś te predefiniowane się za bardzo nie sprawdzają...

romek1967
14.06.10, 12:20
Jaki ustawiać WB przy takim świetle? Coś te predefiniowane się za bardzo nie sprawdzają...

Pomiar z białej kartki nie wchodzi w grę?

Maestro1984
14.06.10, 12:22
romek teraz już nie ;-) w sumie mogłem skorzystać z białej sukni (?) teraz po prostu chciałbym zdjęcia jeszcze raz wywołać już z prawidłowym ustawieniem...

Alleg_pl
14.06.10, 12:34
romek teraz już nie ;-) w sumie mogłem skorzystać z białej sukni (?) teraz po prostu chciałbym zdjęcia jeszcze raz wywołać już z prawidłowym ustawieniem...
daj awb, innymi slowy na auto...
wbrew pozorom jest bardzo duza szansa ze auto bedzie prawidłowe...

Maestro1984
14.06.10, 12:46
Wrzucając fotkę w RT i dając WB na auto sukienka znów przybiera mi jakiegoś niebieskawego koloru a tło nawet nie przypomina tego jakie Ty Alleg_pl pokazałeś. Właśnie podobny efekt miałem przy zabawie z RAWem że kolor sukienki uciekał mi w stronę niebieskiego... Alleg_pl Ty bawiłeś się samym WB czy może pomachałeś krzywymi?

Alleg_pl
14.06.10, 12:54
Wrzucając fotkę w RT i dając WB na auto sukienka znów przybiera mi jakiegoś niebieskawego koloru a tło nawet nie przypomina tego jakie Ty Alleg_pl pokazałeś. Właśnie podobny efekt miałem przy zabawie z RAWem że kolor sukienki uciekał mi w stronę niebieskiego... Alleg_pl Ty bawiłeś się samym WB czy może pomachałeś krzywymi?
otworzylem jpg w acr, auto wb, zapisz.

Maestro1984
14.06.10, 13:07
Dzięki za podpowiedź, czyli po prostu coś najwidoczniej funkcja auto w RawTherapee się nie sprawdza...

epicure
14.06.10, 13:20
Funkcja auto się sprawdza tak samo, jak w aparacie, czyli nijak...

chimol
14.06.10, 13:44
Maestro1984 spróbuj pobawić się WB na warstwach tak jak w tym tutorialu. Wspaniała metoda http://www.fototv.pl/artykuly/cyfrowa-ciemnia/korekta-balansu-bieli-na-warstwach.html

Alleg_pl
14.06.10, 13:51
Funkcja auto się sprawdza tak samo, jak w aparacie, czyli nijak...

czyli o niebo lepiej niz na zadanym przykładzie.

epicure
14.06.10, 13:55
czyli o niebo lepiej niz na zadanym przykładzie.

Jeśli dobrze zrozumiałem, to na zadanym przykładzie taka funkcja właśnie została użyta.

NightCrawler
14.06.10, 14:02
źle zrozumiałeś - bawił się suwaczkami przy wywoływaniu

sn00p
14.06.10, 14:03
Pży moćnej oprupdze morzna trzasem zełe kolóry ustawidź.
No nie, padłem na plecy i nie podniosę się do wieczora :mrgreen:

A tak w temacie to biorąc po uwagę mojego d90 to wolę Olkowy AWB z aparatu ;)

Maestro1984
14.06.10, 14:39
Ja zdjęcie robiłem na "chmurce", chciałem je poprawić pod względem właśnie WB przy wywoływaniu jednak machając suwaczkiem temperatury nie mogłem dojść do prawidłowej wartości. Funkcję Auto użył Alleg_pl w poprawionym zdjęciu i w tym przypadku się sprawdziła (choć ja jak próbuję tego użyć w RT to już się nie sprawdza).

Alleg_pl
14.06.10, 15:25
Jeśli dobrze zrozumiałem, to na zadanym przykładzie taka funkcja właśnie została użyta.
zle zrozumiales ;)

do autora. daj raw to sie wiecej wyciagnie ze zdjecia. z JPG'a to troche trudno.

Maestro1984
14.06.10, 17:24
chimol dzięki za podpowiedź, niestety mam kilka zdjęć tak sknoconych i muszę znaleźć prawidłowe ustawienie które będzie pasowało do każdego zdjęcia, a sposób przez Ciebie zaproponowany jest czasochłonny.

Udało mi się coś takiego z rawa wyciągnąć. Jest to już prawidłowe czy jeszcze można by popracować?

PS. Nie wiem jak dodać orf'a do posta...

NightCrawler
14.06.10, 17:28
chimol dzięki za podpowiedź, niestety mam kilka zdjęć tak sknoconych i muszę znaleźć prawidłowe ustawienie które będzie pasowało do każdego zdjęcia, a sposób przez Ciebie zaproponowany jest czasochłonny.

Udało mi się coś takiego z rawa wyciągnąć. Jest to już prawidłowe czy jeszcze można by popracować?

PS. Nie wiem jak dodać orf'a do posta...

Jeżeli wszystkie foty były robione w takich samych warunkach to z automatu wywołuj z danym ustawieniem (jeżeli używasz PS to tu masz przepis co i jak http://www.fototv.pl/artykuly/cyfrowa-ciemnia/wywolywanie-raw-w-adobe-photoshop-cs.html).
ORF'a do posta nie dodasz (możesz wrzucić na zew. serwer i podać linka).

kojot3.0
14.06.10, 17:29
Zaraz znów będzie burza o tak na prawde nic :) Moim zdaniem autor wątku już chyba uzystał odpowiedz co i jak i nie ma co przeciągać tematu i klepać nie potrzebnych postów.

Maestro1984
14.06.10, 17:41
Night wszystko było robione na jednych ustawieniach tylko że raz słońce świeciło a raz nie więc i WB musi zostać na niektórych korygowany a na niektórych MZ WB został prawidłowo określony :-)

Jeśli poprzednie zdjęcie które wsadziłem jest ok to chyba znalazłem "złoty środek" na to światło...

Raw z plikiem: http://rapidshare.com/files/398966823/P6126687.ORF.html

Mirek54
14.06.10, 19:58
Wywolane w CS3 i adobe Raw-Nic nie grzebane,wszystko z automata.Pomniejszone i nie ostrzone.

jacek00
14.06.10, 21:04
Wywolane w CS3 i adobe Raw-Nic nie grzebane,wszystko z automata.Pomniejszone i nie ostrzone.

Zdecydowanie najlepsze wołanie :)

Maestro1984
14.06.10, 23:18
Mirek widzę że ściągnąłeś światło z sukni. Z tego co napisałeś to zrobiłeś to automatem. Czy można widzieć jak? :o

Maestro1984
15.06.10, 08:35
Ja dziś wywołując z automata (automatyczny balans bieli i automatyczne ustawienia korekcji) w acr wychodzi mi coś takiego. Znacznie to odbiega od "automata" Mirka stąd też moje pytanie czy jakiś dodatkowy automat był zastosowany?

NightCrawler
15.06.10, 08:46
Automat u Mirka może mieć inne znaczenie - on już pewnie z automatu wstępne 30 suwaczków przesuwa, a dopiero później zaczyna "wstępną obróbkę" ;)

Mirek54
15.06.10, 09:17
Automat u Mirka może mieć inne znaczenie - on już pewnie z automatu wstępne 30 suwaczków przesuwa, a dopiero później zaczyna "wstępną obróbkę" ;)

Z automata to chodzilo mi o balans bieli.Naturalne jest to u mnie ze pozniej suwaczkami sie troche przesuwa.Do kazdego zdjecia podchodze indywidualnie.
To juz nie te czasy kiedy sie robilo ludziom po jednej z klatki(jak wyszlo).

Maestro-Zobacz na warstwie samej sukni slubnej opcje cien-podswietlenie.Wyciagnij z sukni slubnej to co mozliwe,wszak ona dla mlodej jest w wielu przypadkach najwazniejsza,obok mlodego.

Maestro1984
15.06.10, 09:27
Dzięki Mirek za podpowiedź, będę próbował jeszcze męczyć te zdjęcia, właśnie jak wyciągałem prześwietlenie sukni to reszta była ciemna, obawiałem się że będę musiał pomęczyć warstwy choć iskierka nadziei była ;-)

Chyba wyszło nie najgorzej?