PDA

Zobacz pełną wersję : Matryca? Soft? [e400]

Czaroz
9.06.10, 22:12
Przejdzmy odrazu do sedna, bez zbednych pierdolek.
Przy podbijaniu ISO w e400 (napoczatku myslalem ze tylko dla 1250/1600, teraz okazalo sie ze nawet przy ISO500) wyskakuje mi wysyp z lewej strony... mhmm... czegos w rodzaju ziarna/rozowych pikselikow. Slyszalem o martwych pikselach, czy to moze byc to?
Znajomy powiedzial mi iz moze to byc wina softa. (do tego tez mam pytanie: gdzie sprawdzic jaki soft aktualnie jest wbity?)
Ja to odrazu powiazalem z matryca...
Odrazu zastrzegam ze moze to byc przyczyna wielu przygod, pylow (zuzel), czy wilgoci (focenie w deszczu).
Nie interesuje mnie jednak przyczyna a tak naprawde co jest pierdzielniete i jak to naprawic.
Prosze o szybka odpowiedz.

grizz
9.06.10, 22:14
Zdjecia. Pokaż.

W RAW.

Czaroz
9.06.10, 22:18
http://img218.imageshack.us/img218/9185/p6080075p.jpg
Zanim sie raw przesle to jpeg...

skow
9.06.10, 22:23
Przy podbijaniu ISO w e400 (napoczatku myslalem ze tylko dla 1250/1600, teraz okazalo sie ze nawet przy ISO500) wyskakuje mi wysyp z lewej strony... mhmm... czegos w rodzaju ziarna/rozowych pikselikow. Slyszalem o martwych pikselach, czy to moze byc to?

Martwe pikse - nie sądzę.

A co z WB? "Słoneczko" czy jakieś skrajne?
Jeśli sie ustawi na niska temperaturę (np "świeczka") to mocniej szumi kanał niebieski;
przy wysokiej - kanał czerwony.

Najlepiej zamiast pitu, pitu pokazałbyś jakis przykład.

qbic
9.06.10, 22:28
Znana cecha E-400, matryca, naprawialne w serwisie.

http://csgzsfoto.zs2.hu/technical/e1e400/ (na dole strony)

PS: dokładnie nie pamiętam czy to cecha samej matrycy czy tez jakichś elementów w jej pobliżu, ale problem miało bardzo wielu użytkowników i części z nich udało się problem usunąć w serwisie.

Czaroz
9.06.10, 22:35
Dzieki za szybka odpowiedz, nie spodziewalem sie az tak szybkiej, dzieki chlopaki ;)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Mam jeszcze jedno pytanie, czy ktos sie orientuje ile taka impreza kosztuje?

Czaroz
15.06.10, 23:47
Na zakonczenie tematu, zeby nie bylo ze nie dowiedzialem sie co i jak z ta matryca, Pan w serwisie (zaufanym serwisie) powiedzial mi ze sam koszt rozdziubania apratu i ponownego zlozenia w celu zlikwidowania usterki (wymiany matrycy wedlug niego) mija sie z celem. Dlatego przy najblizszym wiekszym zastrzyku gotowki szykuje sie zmiana systemu- jestem pod wrazeniem tego co moj e400 przeszedl ale i tak wiem czego mam wymagac teraz od sprzetu, olek niestety mi tego nie da

PS: zastrzyk ten jednak za szybko nie nadejdzie ;/ dlatego jeszcze sie pomecze z pol roku / rok z ta matryca (od tego jest odszumianie )