Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : paluszek - nowe foty

paluszek1
1.06.10, 09:48
Stary wątek mi się blokuje, więc zakładam nowy po dłuuuugiej przerwie :) Oto dwa pierwsze zdjęcia ze zlotu w kielcach.

Igorra
1.06.10, 16:23
Drugie widziałabym w BW :) :wink:

paluszek1
1.06.10, 21:20
Myślałam o tym, chociaż raczej wolę kolor. Spróbuję :)

rol6
1.06.10, 21:37
W pierwszym przypadku ciekawy kadr, jednak w moim odczuciu zbyt silne światło z tyłu (z góry) powoduje, że głowa zierzaka jest zbyt ciemna.

Drugie to fajny portret. W B&W byłoby chyba lepiej, ale w kolorze też nie jest źle. Ja może skadrowałbym trochę ciaśniej.

Igorra
1.06.10, 22:09
Naczy głównie chodziło mi o to białe niebo, które MZ troszke psuje no i szkoda tej uciętej jednej dłoni :)

ale zdjęcie ma "coś" w sobie :)

:wink:

paluszek1
2.06.10, 11:18
W pierwszym przypadku ciekawy kadr, jednak w moim odczuciu zbyt silne światło z tyłu (z góry) powoduje, że głowa zierzaka jest zbyt ciemna.

Na niebie był przepał. Trochę przyciemniłam, więc i ,konik ciemniejszy wyszedł.

Drugie to fajny portret. W B&W byłoby chyba lepiej, ale w kolorze też nie jest źle. Ja może skadrowałbym trochę ciaśniej.

Mam jeszcze dwie foty z tym panem. Wrzucę, oceńcie.

paluszek1
5.06.10, 12:19
Dobra, teraz pan w BW. Foty mają nr 25 i 26 (poprzewdnie są w moim starym zablokowanym wątku, więc zachowuję ciągłość :)

paluszek1
5.06.10, 12:21
i Kilka nowych. Nr 27 i 28

fura
5.06.10, 13:16
Trzecie zdjęcie podoba mi się, konik się rozmazał, widać że był niespokojny w przeciwieństwie do właściciela, B&W też moim zdanie pasuje do seri z tym panem. Pozdrawiam

Igorra
5.06.10, 13:27
27 straszne przepały :roll:
25 troszke szkoda tego rozmazanego konika bo byłoby super! :wink:
26 w BW dużo bardziej mi się podoba :wink: jeszcze by mozna troszke kontrastu dodać.
28 śmieszny konik :)

Dawid
5.06.10, 22:05
Dziadek w bw bardzo fajny

paluszek1
5.06.10, 22:22
Dzięki za uwagi. Dziadek w BW rzeczywiście zyskał.
Konik był tak niespokojny, że nie dało się normalnie zdjęcia zrobić :)
A co do przepałów na 27 - mnie takie nie rażą. Nawet je lubię, choć technicznie rzecz biorąc, to błąd.

Wrzucam nr 28.

rol6
5.06.10, 23:16
Dziadek w BW jest o wiele lepszy.
Konik rewelacja. Lubię takie kadry i przymykam oko na delikatne niedomagania ostrości. :wink:

fura
6.06.10, 08:01
28 Zdjęcie ok tylko ja zebrałbym te mlecze z twarzy tego pana bo trochę przeszkadzają.

buzka
6.06.10, 11:33
Dziadek bw najlepszy, zarówno sam, zdołu, jak i ten z konikiem.
Co do przepałów - zdjęcia w słoneczny dzień są trudne, a czasem wręcz niemożliwe do zrobienia, właśnie ze względu na b. duże kontrasy (stąd przepalenia/niedoświetlenia) i ostre, kłujące w oczy cienie.
Ja coraz bardziej doceniam słońce świecące zza chmurki, co większość takich problemów likwiduje. Oczywiście polecam do zdjęć godziny poranne/przedwieczorne.

paluszek1
6.06.10, 19:01
28 Zdjęcie ok tylko ja zebrałbym te mlecze z twarzy tego pana bo trochę przeszkadzają.

Jakbym zabrała, to pan by się kapnął, że mu robiłam zdjęcie :mrgreen:

fura
6.06.10, 19:18
Ano to stawia sprawę w zupełnie innym świetle:)

paluszek1
14.06.10, 17:19
Rzadko się kapują :)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Dziadek bw najlepszy, zarówno sam, zdołu, jak i ten z konikiem.
Co do przepałów - zdjęcia w słoneczny dzień są trudne, a czasem wręcz niemożliwe do zrobienia, właśnie ze względu na b. duże kontrasy (stąd przepalenia/niedoświetlenia) i ostre, kłujące w oczy cienie.
Ja coraz bardziej doceniam słońce świecące zza chmurki, co większość takich problemów likwiduje. Oczywiście polecam do zdjęć godziny poranne/przedwieczorne.

Ale i w takie słoneczne dni da się zdjęcia fajne robić. Po prostu trzeba przesłonę dużą dać i korekcję ekspozycji. Spróbowałam ostatnio w taki ostrym słońcu i bez przepałów wyszło. Pokażę jak obrobię.

paluszek1
14.06.10, 22:08
a teraz nr 29 i 30. Kto wyjdzie na solo?

paluszek1
14.06.10, 22:10
a teraz 31 i 32. Bardzo bolało, ale warto było.

NightCrawler
14.06.10, 22:12
Pana z 29 i 30 już nam Rafał zaprezentował więc się nie przestraszyłem :)
Ale trzeba przyznać, że oryginalny jest... i w środku nocy na ulicy bym się bał spotkać.

paluszek1
14.06.10, 22:18
coś Ty, Samppa jest strasznie sympatyczny. I gra jak prawdziwy aktor :)

NightCrawler
14.06.10, 22:21
Nie mówię, że nie jest. A i modelem wydaje się być dobrym :)

Wiejo
14.06.10, 23:07
Model jest imponujący. Jego niesamowity wygląd przyciąga uwagę. Scenka robienia tatuażu i jej efekt fajna. Przyznam, że dopatrywałem się śladów gryzienia zakrętki na butelce lecz dzielność dziewczyny była większa:grin:.

rol6
15.06.10, 08:50

Może jest sympatyczny, ale budzi respekt :wink:

Jak dla mnie najciekawsza jest scenka robienia tatuażu. Widać zarówno zaangażowanie artysty jak również emocje ozdabianej.

paluszek1
15.06.10, 13:11
Model jest imponujący. Jego niesamowity wygląd przyciąga uwagę. Scenka robienia tatuażu i jej efekt fajna. Przyznam, że dopatrywałem się śladów gryzienia zakrętki na butelce lecz dzielność dziewczyny była większa:grin:.

Oj dzielna była bardzo. Może dlatego, że Niemka ( i tu upada mit, że Niemki są brzydkie). Miałam zdjęcia, gdzie się bardziej krzywi, ale trochę poruszone wyszły.

Może jest sympatyczny, ale budzi respekt :wink:

Jak dla mnie najciekawsza jest scenka robienia tatuażu. Widać zarówno zaangażowanie artysty jak również emocje ozdabianej.

Dzięki. Za niedługo wstawię nowe emocje artystów i ozdabianych :)

Igorra
15.06.10, 13:57
Jacie :shock: ten model mnie zadziwił :grin: najbardziej ten "irokez" na glowie :)

NightCrawler
15.06.10, 15:28
Oj dzielna była bardzo. Może dlatego, że Niemka ( i tu upada mit, że Niemki są brzydkie).

Nie pada mit tylko mamy wyjątek który potwierdza... ;)

paluszek1
15.06.10, 15:38
Nie pada mit tylko mamy wyjątek który potwierdza... ;)

Jak Ci pokażę drugi wyjątek, to chyba uznasz że jednak pada. Już niedługo. :mrgreen:

Jacie :shock: ten model mnie zadziwił :grin: najbardziej ten "irokez" na glowie :)

Jeszcze bardziej by Cię zadziwił, gdybyś zobaczyła jak sobie te kolce odkręca z głowy (ma je na takich śrubkach-implantach) :mrgreen:

Kaz de Wro
16.06.10, 23:35
Bardzo interesujące fotki z tatuowania.
Pozdrawiam
Kaz

Lolita
17.06.10, 11:52
No cudak z irokiezem cóś... Ciekawy i rzadki egzemplarz jak nic. Choć ja kijem bym go nawet nie tknęła :wink:
Za to zdjęcie dziewczyny podczas robienia tatuażu bardzo mi się podoba. Widać ten ból na jej twarzy i zarzem zawściekłość. A musiało boleć okropnie, bo w tym miejscu przy rzebrach jest najgorzej dziargać tatuaże :???:

paluszek1
18.06.10, 14:16
Oj bolało bardzo. Ale sama bym taką Meduzę chciała.
Dzięki za oceny. Jutro następna porcja.

paluszek1
19.06.10, 14:09
33 i 34 - ksiazka dobra na wszystko

witia
19.06.10, 17:47

A tegom nie wiedział - książeczka jako środek p-bulowy:wink:
Fajne fotki.
Pozdrawiam.

Wiejo
19.06.10, 21:43
Ostatnim troche sie przyglądałem i trudno mi uwierzyć w to co widzę. Wolałbym gryzienie np. butelki ale taka moc zapanowania nad sobą i czytanie książki w takim momencie daje do myślenia.

tomir
19.06.10, 21:53
Pomysł zdjęcia super, mam nadzieje że książka już przeczytana to chętnie pożyczę. Może za książką łzy chowa :wink: Pozdrawiam

rol6
19.06.10, 21:53
A może to tylko reakcja na obiektyw??

Nie książka, tylko obiektyw może być środkiem przeciwbólowym. :wink:

Chcę dobrze wyglądać mimo wszystko.

paluszek1
20.06.10, 21:08
Dzięki wielkie za oceny. A tak na marginesie, to wcale nie była poza czy reakcja na obiektyw (złapałam ją po prostu na festiwalu tatuażu i bezczelnie pstrykałam). Dziewczyna po prostu twarda :) A ksiąźeczkę czytała, bo widać jej się nudziło - ten tatuaż powstawał kilka godzin.
A propos gryzienia butelki - jednak w tamtym miejscu, blisko żeber, boli o wiele bardziej niż na udzie.

A tegom nie wiedział - książeczka jako środek p-bulowy:wink:

Ano tak! Włożyć do zamrażarki, przyłożyc do żródła bólu i gotowe. PZDR

paluszek1
25.06.10, 11:24
No to jeszcze coś z festiwalu. 35-księgowa na wypasie i 36 - Hellboy

witia
25.06.10, 13:16
Świetny ten królikołoś!
Fajne foty.
Pozdrawiam.

IronMario
25.06.10, 16:08
podobają mi się B&W

paluszek1
28.06.10, 11:46
Świetny ten królikołoś!
Fajne foty.
Pozdrawiam.

Dzięki dzięki. Szkoda żeś go nie widział w kolorze :)

gaw270
28.06.10, 13:01
Fajne zdjęcia te od momentu „tatuażowatego”, fajnie przyciągają, chce się patrzeć, dotknąć… super.

Subtelly
30.06.10, 15:34
Ostatnia seria bardzo fajna : ) Szczególnie ten tatuaż królikopodobny fajnie umieszczony w kadrze z bdb b&w : )
Kolejna bardzo reporterska, też się fajnie prezentuje : )
Pozdrawiam : )

rol6
1.07.10, 07:54
Foty bardzo fajne. Doskonale ujęłaś klimat. :grin:

Księgowa zdecydowanie łamie stereotypy dotyczące wyglądu osoby wykonującej ten zawód. :wink:

paluszek1
1.07.10, 12:34
Tak naprawdę to nie wiem czy jest księgową. Tak mi się wydawało, po tych okularkach :oops:
Dzięki za opinie. Niedługo cdn.

damnian
1.07.10, 13:02
29 i 30 niby orginalne i zwracające powszechną uwagę ale z drugiej strony jest lekkim przegięciem.. :)

fura
3.07.10, 17:52
Super ta seria tattoo, b&w pasuje do tych zdjęć

paluszek1
4.07.10, 00:44
29 i 30 niby orginalne i zwracające powszechną uwagę ale z drugiej strony jest lekkim przegięciem.. :)

Co jest przegięciem - fota czy model?

paluszek1
23.08.10, 22:34
Po długiej przerwie witam znowu. I czekam na deszcz krytyki (byle niezbyt rzęsisty :)
nr 36 -38 Bałkańscy Cyganie

rol6
24.08.10, 08:57
Co do krytyki to z mojej strony nie musisz się obawiać nawet mżawki. :wink:

Staram się pisać pozytywnie i podkreślać dobre strony prac, które oceniam, od czasu do czasu wtrącając własne sugestie.

Jeżeli coś mi się w ogóle nie podoba ograniczam się tylko do krótkiego stwierdzenia, staram się nie dołować autora zdjęć deszczem krytyki, lub się nie wypowadam o danej pracy.

Twoje ostatnie zdjęcia mają bardzo pozytywny przekaz - oglądając je odczuwa się optymizm tych dzieci.
Co do kwestii technicznych w przypadku 37 przekaz rozprasza trochę czerwona reklama (nie wiem dokładnie co to jest) w tle, ale oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że dzieciaki pozowały spontanicznie, a Ty nie miałaś wpływu na jakim są one fotografowane.

paluszek1
24.08.10, 12:31
Dzięki. Zdjęcia były robione na ulicy, więc rzeczywiście na tło nie miałam wpływu. Natomiast co do pozytywnego przekazu... Są mylące. To młodzi żebracy, którzy naciągają ludzi w Belgradzie. Coś tam jednak radości w nich zostało jak widać.

Jeśli chodzi o krytykę techniczną, to nie jestem z cukru :)) Wiem, że na tym polu mogę się dużo nauczyć i jestem otwarta na uwagi.

paluszek1
24.08.10, 20:18
nr 39-40

piotrdwr
24.08.10, 21:07
no to się uśmiałem:lol: twarze na pewno oryginalne wyłapałaś z tłumu...przydałoby się jakąś historyjkę dopisać w jakich okolicznościach złapane te osoby, gdzie, kim są itp., chociaż ich twarze są tak charakterystyczne że można bez problemu pofantazjować na temat ich bytu. Co do foto to jako reporterskie mogą być, wszak ta kategoria luźnymi zasadami się rządzi. Wcześniejsze foty zwłaszcza te z przedostatniej wrzuty z dzieciakami bardzo pozytywny wydźwięk i resztę reporterskich też całkiem dobrze się ogląda

Pozdrawiam:)

paluszek1
24.08.10, 21:16
No więc historyjka: jedna gestykulująca pani na rynku w Guczy (Serbia), podczas festiwalu trąbki przekonuje turystów, że dobrze jest dawać kasę żebrzącym. Pani z kwiatkiem próbuje przekonac do tego samego za pomocą mimiki :)

Dzieciaki już opisałam. Dodam, że dałam sie im naciągnąć.

piotrdwr
24.08.10, 21:27
tak tez myślałem że sprawa rozgrywa się na rynku lub targu, a rysy twarzy rzeczywiście bałkańskie i wszystko wiadomo:)

rol6
25.08.10, 08:15
Dzieciaki są spontaniczne. Wykonują swoją "pracę" z entuzjazmem.
Być może jest to dla nich w pewnym sensie normalne.

Dorośli starają się wzbudzić litość, przynajmniej takie mam odczucie w przypadku 39. zdjęcia.

witia
25.08.10, 13:48
Świetne te portreciki - wszystkie.
Pozdrawiam.

Quentin35
25.08.10, 15:22
Fajne zdjęcia, zwłaszcza dzieciaków. Co do pań to ktoś kiedyś powiedział, że nie ma brzydkich kobiet... przepraszam...nie zgadzam się ;)

Igorra
25.08.10, 15:31
Bardzo ładnie poradziłas sobie z tymi portrecikami :wink:

Quentin35 naraziłeś sie kobietom na forum :-P :wink:

Quentin35
25.08.10, 15:40
Bardzo ładnie poradziłas sobie z tymi portrecikami :wink:

Quentin35 naraziłeś sie kobietom na forum :-P :wink:
Nie widziałem takich kobiet na forum ;) Zresztą facetów to także dotyczy. Zasłyszane ostatnio: "Widziałaś pana młodego? Ja rozumiem, że można być brzydkim...ale aż tak?!" ;) Sorki za OT.

Igorra
25.08.10, 17:22
Nie widziałem takich kobiet na forum ;) .

to chociaz tyle :-P :mrgreen:

:wink:

paluszek1
25.08.10, 17:28
Dzięki dzięki. Postaram się wrzucić trochę ładniejszych Cyganek (i Cyganów :)

Tommy_G
25.08.10, 17:47
bardzo pozytywne zdjęcia.

PioRo
25.08.10, 18:23
Ładne - nareszcie wiem gdzie byłaś, jak Cię nie bylo u nas na piwie:wink:

Lolita
25.08.10, 18:54
Bardzo fajne te "serbskie" fotki. Uchwiciłaś bałkański klimat. I że by nie bylo ja tak nie wyglądam :-P:wink:

Co do pań to ktoś kiedyś powiedział, że nie ma brzydkich kobiet... przepraszam...nie zgadzam się ;)

Bo nie ma... tylko czasami wódki brak :twisted:

paluszek1
25.08.10, 21:01
Ładne - na reszcie wiem gdzie byłaś, jak Cię nie bylo u nas na piwie:wink:

Tam też było piwo. "Jeleń" się nazywa :grin:

Dzięki wszystkim za ciepłe słowa. I nikt się do przepałów nawet nie przyczepił :lol:

paluszek1
25.08.10, 22:24
Żeby nie było że życie żebraka jest takie wesołe. Trzeba cały czas się rozglądać... nr 41-42

rol6
26.08.10, 12:10
Te już są mniej optymistyczne...

Bardzo dobrze moim zdaniem ich ujęłaś. Twoje zdjęcia "trzymają" klimat.

Saboor
26.08.10, 22:46
i Kilka nowych. Nr 27 i 28
Witaj Paluszku/Paluszkówno ! :grin:
28 Kapitalne- mina konia bezcenna (świetny strzał) za resztę Zapłacisz ....card :grin:

Stary wątek mi się blokuje, więc zakładam nowy po dłuuuugiej przerwie :) Oto dwa pierwsze zdjęcia ze zlotu w kielcach.
Diadek z Kielc rządzi - życiem sterany a szczęśliwy :grin:

a teraz nr 29 i 30. Kto wyjdzie na solo?
Hmmm foty bardzo udane, co do obiektu to MNZ 'miejsce pasztetu jest w lodówce' :mrgreen:

To to się ugotowałem jak to się sprawdzają ludowe porzekadła : nie sądź Samppa po pozorach ? Czy jakoś tak.

Zaczytana-zadziargana następna proszę ! :mrgreen::mrgreen:
Ciekawe sytuacje Uwieczniasz

No to jeszcze coś z festiwalu. 35-księgowa na wypasie i 36 - Hellboy
Księgowa mina jak przed uzgodnieniem kont na koniec miesiąca .Prima sort :!:
Reszta jutro bo mi się oczy kleją :-P

Saboor
27.08.10, 11:22
36-40 Kapitalnie wyłuskane twarze tak dzieciaków, jak i starszych.
Wiesz co ? Ładnych cyganów, ślicznych cyganeczek jest fot masa,
Może Zalazła byś starszych ludków z zapisem życia na twarzy ?

paluszek1
27.08.10, 14:30
Wiesz, te dwie starsze panie Cyganki (nr 39-40) to mają co nieco na twarzy wypisane :) Poza tym te moje dzieci to jednak wychowankowie ulicy (co widać na fotkach) i na ich twarzach nie tylko śliczność widać.
Mam jeszcze starszych ludzi trochę, wrzucę niebawem.
Dzięki za obszerne i miłe komentarze do mojej tfu-rczości.

paluszek1
3.10.10, 20:21
dodaje nowe. nr 43-44

Saboor
3.10.10, 20:27
dodaje nowe. nr 43-44
44 niesamowita twarz, kapitalna fota !!
Gratulacje

rol6
3.10.10, 20:41
Ostatnia fota robi wrażenie. Doskonale uchwycony moment.

Ania_
3.10.10, 21:02
Zastanawiałam się czy to napisać. Nie chciałabym wywołać przypadkiem jakiejś burzy, ale po dłuższym namyśle uważam, że to napiszę. Nie ulega wątpliwości, że pani na zdjęciu karmi dziecko na ławce. Część moich znajomych również to robi, np. w parku, bo jak wiadomo nie ma w Polsce prawie żadnych miejsc, gdzie spokojnie można by nakarmić niemowlę (abstrahuję teraz od chowania się w toaletach, krzakach itp.).

Wyjdę pewnie teraz na jakąś "dewotę", ale trudno. :roll: Nie wiem czy ta chwila, mimo wszystko, nie jest zbyt intymna, aby walić tak z zaskoczenia zdjęcie. Zgadzam się, że kadr, mimika itp. wszystko jest cacy. Tylko... Ja, pewnie z uwagi na płeć - nie ukrywajmy, mężczyzn to zapewne tak nie razi, nie chciałabym, aby takie moje zdjęcie - gdybym karmiła publicznie - trafiło bez mojej wiedzy do sieci. Ta pani pewnie do gadania zbyt wiele nie miała. Piszę pewnie, bo mogę się mylić. Ale o historii tego zdjęcia, niewiele wiemy. :wink:

Się rozpisałam. Ale trudno. Możecie mnie pogonić, zrozumiem. :wink:

helmuth
3.10.10, 21:58
Ta pani pewnie do gadania zbyt wiele nie miała. Też mam takie wrażenie.

paluszek1
3.10.10, 23:02
dzięki za komentarze. A w kwestiach obiekcji, to oczywiście, że je miałam. Ale zdecydowałam sie fotę zamieścić, bo:
1. Ta pani karmiła przy głównym deptaku pełnym turystów, w biały dzień, nie kryła się gdzieś w kącie parku
2. Zdjęcie jest zrobione za granicą, a więc mało prawdopodobne żeby ktos ją poznał
3. Ta scena jest piękna. I jesli się dobrze przypatrzycie, to hardecore'u nie ma, nie fotografowałam z brodawką na wierzchu.
4. I najważniejsze - to nie jest zdjęcie z przyczajki. Pani wiedziała, że ją fotografuję i nie protestowała. Gdyby to zrobiła, dałabym sobie spokój
Pozdrawiam

paluszek1
4.10.10, 18:13
No to się gromy posypią. Raz kozie śmierć.Nr 45

Mirek54
4.10.10, 18:28
Sie ciesz,ze Pan tej Pani Ciebie nie widzial,bo inaczej moglo by sie to potoczyc.Moze Ona myslala,ze On wie.

Ps.A to brodawka to cos zlego,ze nie mozna pokazywac,nawet na focie???

Fotka ciekawa

Wieprz
4.10.10, 19:25
może jestem jakiś dziwny ale jeśli ktoś robi cokolwiek bardzo otwarcie, w bardzo publicznym miejscu, to sfotografowanie tego nie różni się od sfotografowania np. twarzy.
Jeśli przyjmiemy, że można sfotografować na środku parkowej alejki twarz obcej osoby to tak samo można sfotografować np. parę całującą się i niepróbującą się w żaden sposób zasłonić.
Trudno mi dostrzec różnicę. Ale jeszcze to przemyślę.

paluszek1
4.10.10, 22:01
Sie ciesz,ze Pan tej Pani Ciebie nie widzial,bo inaczej moglo by sie to potoczyc.Moze Ona myslala,ze On wie.

Ps.A to brodawka to cos zlego,ze nie mozna pokazywac,nawet na focie???

Fotka ciekawa

dzięki za kompliment. PS. nie mam nic przeciwko brodawkom, tylko że wiesz, to jednak foto uliczne, a nie studio z modelką.

paluszek1
6.10.10, 12:38
może jestem jakiś dziwny ale jeśli ktoś robi cokolwiek bardzo otwarcie, w bardzo publicznym miejscu, to sfotografowanie tego nie różni się od sfotografowania np. twarzy.
Jeśli przyjmiemy, że można sfotografować na środku parkowej alejki twarz obcej osoby to tak samo można sfotografować np. parę całującą się i niepróbującą się w żaden sposób zasłonić.
Trudno mi dostrzec różnicę. Ale jeszcze to przemyślę.

Ja też tak myślę. Czuwaj!

A teraz kolejne.

paluszek1
6.10.10, 12:42
Nr 46 i 47. Zaznaczam, że obie panie na zdjęcia się zgodziły :)

paluszek1
17.10.10, 23:07
Aż tak źle? Litości! Ta cisza gorsza niż surowa krytyka.
Nr 48 i 49

witia
17.10.10, 23:09
47 - jak "dla mnie".
Pozdrawiam.

paluszek1
17.10.10, 23:14
Dzieki. Modelka się ucieszy:grin:

rol6
18.10.10, 08:22
Dziadkowie z 48. wyglądają na bardzo zadowolonych, z faktu, że są bohaterami Twojej fotografii, co sprawia, że zdjęcie jest bardzo przyjemne w odbiorze.

madziazywczak
18.10.10, 10:01
zdjęcie 48 fajne - ale tylko za postacie. ale to białe tło troszkę razi
zdjęcie 49 - o ile się nie mylę to ostrość uciekła i jest tylko na oczach.

paluszek1
18.10.10, 10:45
Dzięki za oceny. Co do tła od dziadków, to strasznie trudno mi się tam robiło, bo słońce okropnie ostre było. To są zdjęcia z ulicy (mimo że pozowane jak widać), więc nie było wyboru wielkiego. A co do ostrości na oczach to rzeczywiście. Pan się ruszał i śpiewał, więc trudno mi było uchwycić więcej ostrości :)

aga_piet
18.10.10, 10:56
Fajne i ciekawe twarze wyłapałaś.
Mam uwagę co do pierwszych portretów kobiet - 46. - trochę nie podoba mi się perspektywa (z góry), 47. zaś - twarz w cieniu.
O białym tle na 48. już zostało napisane.

paluszek1
18.10.10, 11:33
Portret w cieniu został sporo rozjaśniony. Miałam spory problem ze zrobieniem normalnego zdjęcia w tym miejscu – pod daszkiem był cień, a tło tonęło w słońcu. Będę wdzięczna za jaieś rady w tym temacie. PS. obiektyw szerokokątny stosowałam.

Alleg_pl
18.10.10, 13:05
Portret w cieniu został sporo rozjaśniony. Miałam spory problem ze zrobieniem normalnego zdjęcia w tym miejscu – pod daszkiem był cień, a tło tonęło w słońcu. Będę wdzięczna za jaieś rady w tym temacie. PS. obiektyw szerokokątny stosowałam.

poprostu dopalamy delikatnie lampą na 2 kurtyne, najlepiej odbijając od czegos.

Zasadniczo w duzym uproszczeniu czas odpowiada za swiatlo zastane a przysłona za swiatlo błyskowe. manewrujac czasem przysłoną i moca lampy mozesz uzyskac b. dobre efekty.

paluszek1
18.10.10, 14:45
Hm, a bez lampy się nie da jakoś zakombinować? Na razie nie mam lampy (oprócz wbudowanej, ale to wiadomo jak działa) a o wzięciu ze sobą blendy na wakacje to raczej nie myślę, za dużo klamotów.

Alleg_pl
19.10.10, 11:20
Hm, a bez lampy się nie da jakoś zakombinować? Na razie nie mam lampy (oprócz wbudowanej, ale to wiadomo jak działa) a o wzięciu ze sobą blendy na wakacje to raczej nie myślę, za dużo klamotów.

statyw, 2 zdjecia, i mieszanie na warstwach?:P

paluszek1
20.10.10, 10:43
O! To jest myśl. Dzięki.

paluszek1
20.10.10, 11:00
KOlejny pan. nr 50

chimol
20.10.10, 16:16
KOlejny pan. nr 50
Ciekawie wyłapane i fajnie skadrowane. Na moim laptopku za ciemno jednak troszkę

Rafał Czarny
20.10.10, 20:06
Na ostatniej focie wydać jak ładnie E-500 wyrobił się z trudnym kontrastem. To był (nadal jest) bardzo fajny aparacik.

witia
20.10.10, 20:16
KOlejny pan. nr 50

Świetna fotka.
Pozdrawiam.

masakrer
20.10.10, 23:47
Fajne to ostatnie.

rol6
22.10.10, 07:43
Ostatnia fotka świetna. :grin:

Idealnie dobrałaś GO, gratuluję.

paluszek1
22.10.10, 15:40
Dzięki za oceny
nr 51 i 52. teraz zachwytów technicznych pewnie nie będzie (ciemno było strasznie). Ale ciekawa jestem Waszych opinii, bo lubię te zdjęcia. :oops:

joss
22.10.10, 16:06
super! to są właśnie uchwycone emocje, bardzo lubię takie zdjęcia ;-) W tym tkwi właśnie urok fotografii, że zdjęcia aby było dobre wcale nie musi być ostre jak żyleta i idealnie doświetlone. Musi mieć to coś w sobie i dla mnie to coś właśnie ma zdjęcie nr. 1, w drugim rzeczywiście lepiej byłoby złapać ostrość na twarzy żeby nabrało znaczenia..

paluszek1
23.10.10, 21:17
Oba zdjęcia były robione w ruchu na ulicy, było ciemno. Strasznie żałuję tej ostrości, bo nastawiłam na oczy w obu przypadkach, ale panowie za szybko się ruszali :)) Ten drugi wbrew pozorom strasznie wywijał z trąbką.

rol6
23.10.10, 21:37
W przypadku pierwszego faktycznie widać trudne warunki :wink:, ale jak dla mnie niedociągnięcia techniczne znosi świetny przekaz zdjęcia.
A w przypadku drugiego to nie wiem... :roll: co Tobie w nim nie odpowiada - dla mnie wszystko jest OK - gra i huczy. :wink:

fura
24.10.10, 13:35
Drugie bardzo mi się podoba, nie wydaje mi się żeby było zbyt ciemne, jest w sam raz. Pozdrawiam

paluszek1
26.10.10, 19:19
dzieki. niedlugo nastepne.

paluszek1
27.10.10, 11:25
nr 53
Serbski sprzedawca. Zwróćcie uwagę na butelkę i sumę za głowy zbrodniarzy wojennych. Jak widać, mają już dystans do pewnych spraw :)

Dawid
27.10.10, 12:15
Fajna ta butla ;)

paluszek1
29.10.10, 14:31
:) Trunku niestety nie próbowałam.

chimol
29.10.10, 14:53
:) Trunku niestety nie próbowałam.

Żałuj. Swego czasu będąc w Kosowie zakupiłem od Serbów dwie buteleczki. Szybko wyparowały.
Pozdrawiam

paluszek1
29.10.10, 16:01
Dwie buteleczki czego? Bo ja myślałam, że tam jest śliwowica.

chimol
29.10.10, 16:43
Dwie buteleczki czego? Bo ja myślałam, że tam jest śliwowica.
Zgadza się. Powinienem napisać, że "wyparowały" - tzn. wypiliśmy bardzo szybko. :wink: Butelki nie były tak okazałe jak na Twoim zdjęciu. Były litrowe, płaskie, a w środku były powkładane krzyże prawosławne z drewna. Takie składane z listewek. Po złożeniu krzyża w butelce zalewa się butelkę rakiją (śliwowica). Kosowscy Serbowie robią ją ze śliwek, a albańczycy tam mieszkający z winogrona.
Pozdrawiam

paluszek1
29.10.10, 22:06
Widzę, że rozkminiłeś temat :) Ja tam tylko piłam. Ale i tak prawdziwą rakiję robią tylko z winogron. Tak jak wódkę robi sie tylko z żytkia lub ziemniaków. Tak mówią Serbowie.

paluszek1
29.10.10, 22:19
54. Panowie z gumy...

Saboor
30.10.10, 11:01
54. Panowie z gumy...
No popatrz.. niby zwykli "gumiarze", ale za to jak uchwyceni!!
Świetnie i jest dynamika, a to rzadkość na takich fotach, zwłaszcza lewa ręka lewego "gumiarza": puści czy nie puści?

Plumek
30.10.10, 12:43
Po złożeniu krzyża w butelce zalewa się butelkę rakiją (śliwowica). Kosowscy Serbowie robią ją ze śliwek, a albańczycy tam mieszkający z winogrona.
Pozdrawiam

Rakija jest zawsze z winogron :) A dokładniej z wytłoczek winogron, które zostały zużyte do produkcji wina. I jest to brandy - nie tak, jak nasz rodzimy bimber... Z winogron niezużytych do produkcji wina robi się najbardziej szlachetną rakiję: lozovačę :) I chyba nie ma śliwowicy z samych śliwek w krajach bałkańskich. Taka może być węgierska palinka lub polska śliwowica łącka - na spirytusie i wódce ;)

Dziękuję, zapraszam ponownie :)

P.S. Sorki, ale moje wewnętrzne JA kazało mi uściślić i doedukować... A co! Człowiek uczy się całe życie, a ta wiedza za darmoszkę...

Widzę, że rozkminiłeś temat :) Ja tam tylko piłam. Ale i tak prawdziwą rakiję robią tylko z winogron. Tak jak wódkę robi sie tylko z żytkia lub ziemniaków. Tak mówią Serbowie.

Dokładnie tak jest :)

paluszek1
1.11.10, 23:06
Dzięki za ocenę. Światło na panów bardzo fajnie padało wtedy. A co do trunków, to chylę czoła. Nie wiedziałam, że rakija to brandy :)

rol6
2.11.10, 09:50
54 bardzo mi się podoba - dobre dybamiczne ujęcie. :grin:

paluszek1
13.11.10, 21:01
Dzieki za oceny. Teraz dwie serie dla odmiany. Pierwsza - nr.55-57 - jak muzyka radość ludziom daje

paluszek1
13.11.10, 21:06
I seria nr 2. Jak Kuba Bogu... Sceny z pewnej dyskoteki pod gołym niebem.
Nr 58-60

Thomasso
16.11.10, 01:25
Środkowe z "trąbami" chyba najlepsze. Dobrze złapany moment. Śmieszne, sympatyczne. Niesie mega pozytywny ładunek.
Sesji z "Kubą" nie rozumiem :roll: nie czaję, nie kminię, nie kumam itp. itd.
Po prostu... brzydkie to jest :( Nie wiem.. może był w tym jakiś zamysł, ale nic z tego (IMHO oczywiście) nie wyszło.

T.

paluszek1
18.11.10, 22:46
Najpierw pani wachluje pana, a potem odwrotnie.