Zobacz pełną wersję : SOKÓŁ
Witam Wszystkich
Jestem na forum po raz pierwszy (dzisiaj się zarejestrowałem).
W załączeniu jedno z moich zdjęć zrobione moim obecnym aparatem CAMEDIA C-220ZOOM (zamierzam kupić inny, też Olympusa).
Proszę o komentarz zdjęcia, dodam że jestem zupełnym amatorem fotografowania (ale co raz bardziej lubię to zajęcie).
Przede wszystkim zdjecie jest potwornie zaszumione, co powoduje utrate szczegolow i w okropnej ilosci roznokolorowe plamki. Kadr nie za ciekawy, sokol troche sie zlewa z tlem. Sprobuj jakos usunac to zaszumienie, bo jest straszne i bardzo psuje zdjecie...
Nie zrazaj sie, ale sam prosiles o komentarz :) Fotografia to trudna dziedzina i potwierdzi Ci to kazdy na tym forum :)
Absolutnie się nie zrażam, dzięki za szczerość.
Wcale się niespodziewam pochwał, interesuje mnie bardziej co jest złe, jak można to poprawić w przyszłości i czy rodzaj aparatu ma znaczenie na jakość zdjęcia (albo wyłącznie jest to moja wina tzn. zła jakość fotki).
thethomson
16.02.07, 23:29
Witam, napewno rodzaj aparatu ma znaczenie na jakoś zdjęcia jednak w wiekszści takim błędom można zaradzic. Kompaktami da się robic dobre zdjęcia uwierz, przykładowo: nad kadrem masz pełną władzę przy każdym aparacie, zlewaniu się ptaka z tłem też mogłeś zaradzic, no o szumach można dyskutowac bo niewiem na ile stac twój aparat ale zdaje mi się że poprzez odpowiednie ustawienie parametrów mógłbys zdecydowanie je zmniejszyc. ;) Pozdrawiam i życze sukcesów
Kadr przeciętny.
Technicznie jeszcze gorzej.
wrzuc cos wiecej, bo wszyscy sobie pomysla, ze zrobiles tylko jedna fotke tym aparatem :)
OK - załączam jeszcze 2 fotki podgrzybków - zdjęcia nie są w żaden sposób modyfikowane komputerowo.
thethomson
17.02.07, 15:31
Tutaj technicznie juz troszke lepiej ale musisz popracowac nad kompozycja i nad kadrem mozesz o tym poczytac w podstaowych ksiazkach na temat fotografi (mi przynajmniej choc troche to pomogło;) ) Sory ,że użyje tutaj takiego słowa ale zdjęcia sa troszke bez sensu i nie nie niosą ze soba zadnych walorów artstycznych ale itak jak na poczatek to zle nie jest(u mnie było gorzej :mrgreen: ) pozdr
Witaj Adamus.
Mysle ze zawitales do naszego - szerokiego zreszta - grona by dowiedziec sie co mysla inni o Twoich zdjeciach, co robisz zle, czego nie wiesz i nad czym musisz popracowac. Przedewszystkim nad czym musisz to kompozycja, staraj sie nie umieszczac glownego elementu zdjecia w centralnej czesci kadru, kazde Twoje zdjecie (z tych ktore pokazales) jest centralnie kadrowanie, nie zawsze to jest "złe i ble" ale przewaznie nie jest tolerowane. Absolutnie nie namawiam Cie bys calkowicie rezygnowal z centralnego kadrowania, jednak ogranicz je i uzywaj tylko wtedy gdy bedziesz uwazal ze akurat w takiej kompozycji zdjecie bedzie dla Ciebie i innych OK.
Powodzenia
Pzdr
Kuba_psk
Dziękuję za odpowiedzi.
Jeśli chodzi o odp. thethomsona - zgadza się, że walorów artystycznych fotki nie przedstawiają - są to przypadkowe zdjęcia robione przez przypadkowego pstrykacza dość przypadkowym aparatem. Na pewno skorzystam z rady kuby co do kadrowania.
A czy możecie polecić mi coś lepszego niż Camedia C 220 zoom ???
Jeśli tak to proszę o typy. W grę wchodzą kwoty 900 - 1500 zł. ; gdyby było coś extra dla takiego amatora jak ja to max. do 2000 zł.
thethomson
18.02.07, 00:58
http://www.forum.fotoexpert.pl/topics3/1167.htm
coś co znalazłem na ten temat może coś z tego. Ja osobiście mam olympusa sp500uz i choc jest to zwykły kompakt to narazie spisuje sie caukiem dobrze, mozesz jeszcze poczekac na sp550 ktory albo jest w drodze albo juz sie narodzil ;)
Wedlug najnowszego Foto-kuriera (ile to w takim numerze ciekawych rzeczy jest ;) ) cena detaliczna SP-550 to 1999zl, wiec bedzie go mozna kupic w sklepach internetowych taniej. Ciekawe tylko, jaka bedzie jakosc tego obiektywu. W koncu to 18x, a to bardzo duzo...
Pzdr
dzięki za odpowiedź
myślełem o SP 550 UZ, ale im więcej czytam na temat aparatów, tym mam więcej wątpliwości
z tego co czytam to lustrzanki są bezkonkurencyjne, ale i drogie, a ponadto są kierowane do ludzi którzy mają co najmniej podstawową wiedzę o fotografii szeroko pojętej, więc nie wiem czy się porywać z przysłowiową motyką na słońce
następny in minus dla kompaktów olympusa to taki że zdjęcia są "zaszumione", więc nie wiem czy nie pójść w stronę np. kodaka - olympus korzysta z tego co czytałem z pewnych rozwiązań, (matrycy ?) kodaka, a po za tym widziałem zdjęcia z aparatu porónywalnego do mojego i powiem - były supeeeeer
Co wy na to ???
Moje zdanie jest takie - kompakty mają swoje zalety, do których należy niewątpliwie cena. Lustrzanki to większe możliwości i frajda w fotografowaniu ale może są bardziej wymagające - nie należy się tego bać, że się będzie miało wpływ na własne zdjęcia - to ogromna zaleta. IMHO - jak kompakt to tani, praktyczny - niekoniecznie zbajerowany z meeeeeeeeeeega zooooomem, który jest trudny do okiełznania (poruszone zdjęcia) a często brak takiemu zoomowi szerokiego kąta - IMHO bardziej użytecznego w kompakcie niż jakieś tele - 380mm... Nie wiem jakiego Kodaka masz na myśli - generalnie nie są to mistrzowie w kategorii niskie szumy - zawsze można pooglądać sample. Super foty robi głównie super fotograf ;-)
Podsumowując - wybrałbym w miarę tani i funkcjonalny kompakt albo lustrzankę - za większe pieniądze ale do troszkę poważniejszej zabawy. Niespecjalnie wydaje mi się sensowne - przy obecnych cenach luster - wydawanie 1500zł czy więcej na kompakt... Tylko moje zdanie...
Dziękuję za odpowiedź.
Co to za skrót IMHO ?
http://www.google.pl/search?q=IMHO&ie=UTF-8&oe=UTF-8
Dzięki
PS
grizz - w zdjęciu pt "Droga na Jałowiec" w katalogu Zawoja fantastycznie wyszło niebo pośród fioletowo-zielonych szczytów drzew - SUPER !
Heh dzięki ;p
Ale pisz o tym w komentarzach w galerii na olyclubie lub na mojej stronce ;)