Zobacz pełną wersję : 50 czy 85??
Witam.Mam takie małe pytanko do was, jako bardziej doświadczeni w świecie obiektywów proszę doradźcie mi. Szukam szkła do portretów i wybrałem 2 opcje.OM 50 1,4 + przejściówka z dandelionem (tańsza opcja) i falcon 85 1,4.Z tym,że 85 x2 chyba nie bardzo nadaje się do portretów.Istnieje jeszcze opcja 3,mianowicie falcon 8mm 3,5 5,6 do landszaftów,które także mnie interesują.Prosze powiedzcie,która opcja wydaje się sensowniejsza.
To zależy od CIEBIE.
Widzę w stopce, że masz 40-150. To do dzieła, ustaw na 50mm i porób zdjęcia, ustaw na 85mm i pofoć, sprawdź, która Ci bardziej pasuje, zerknij, na jakiej ogniskowej do tej pory robiłeś podobne zdjęcia.
To jest wybór indywidualny. Na pewno 50tka jest bardziej uniwersalna, bo nie trzeba aż tak daleko od modela odchodzić. No ale co kto lubi.
Istnieje jeszcze opcja 3,mianowicie falcon 8mm 3,5 5,6 do landszaftów,które także mnie interesują.Prosze powiedzcie,która opcja wydaje się sensowniejsza.
Skoro Wiesz jak rysuje ten FishEye i Co to odpowiada to chyba najmniej ryzykowny zakup, bo w takim obiektywie AF w sumie nie jest potrzebny. Brak AF w jasnym portretowym szkle to jednak spore ograniczenie, można się zniechęcić, z pewnością zabawa nie dla każdego.
85mm to za daleko moim zdaniem na portreciki więc tą metodą pozostają OM 50 1,4 i fiszka .
EuroLiberty
4.04.10, 15:26
Z tym,że 85 x2 chyba nie bardzo nadaje się do portretów.
Jako jedyny i podstawowy obiektyw raczej nie, ale... Portret, to nie tylko ogniskowe 85mm i 135mm. Dłuższe tele daje fantastyczną perspektywę. Jak kiedyś wrócę do e-systemu, to kupię ZD 150mm f/2,0. Również z myślą o portrecie.
Jako jedyny i podstawowy obiektyw raczej nie, ale... Portret, to nie tylko ogniskowe 85mm i 135mm. Dłuższe tele daje fantastyczną perspektywę. Jak kiedyś wrócę do e-systemu, to kupię ZD 150mm f/2,0. Również z myślą o portrecie.
Ja uwielbiam portrety zrobione na przykład na 150 mm
myślę że ze 150 f2 było by bajecznie zwłaszcza że to fikusne szkiełko
fajnie jest dlatego że wycinek tła za fotografowaną osoba jest niewielki wiec łatwo sie pozbyć śmieci
zatem są momenty kiedy 85 mm jest lepsze a są kiedy 50 mm jest lepsze :)
Jeśli tylko jest miejsce to 85ka będzie o niebo lepsza. Zresztą pamiętam jak miałem E-510 dual-kit to robiłem 40-150@150/5.6 foty ;)
może i 150 f2 jest super ale ja mówię o tańszych opcjach, niestety nie stać mnie na wydatek 9k
EuroLiberty
4.04.10, 16:46
może i 150 f2 jest super ale ja mówię o tańszych opcjach, niestety nie stać mnie na wydatek 3k
Nikt Ci tego obiektywu nie proponował. Zwróciłem Ci jedynie uwagę, że dłuższe ogniskowe doskonale się sprawdzają również przy portrecie.
Najlepszym dla Ciebie rozwiązaniem będzie kupno którejś 50-tki. Zainteresuj się ZD 50 Macro. Przy portrecie szybkość AF nie jest, aż tak ważna.
Jest jeszcze opcja, którą wybrałbym będąc na Twoim miejscu. Którą masz wersję 40-150? Jeśli ciemniejszą, to kup jaśniejszą 40-150/3.5-4.5. Na Allegro nówka za około 700zł. Nic Ci więcej nie potrzeba.
Nikt Ci tego obiektywu nie proponował. Zwróciłem Ci jedynie uwagę, że dłuższe ogniskowe doskonale się sprawdzają również przy portrecie.
Najlepszym dla Ciebie rozwiązaniem będzie kupno którejś 50-tki. Zainteresuj się ZD 50 Macro. Przy portrecie szybkość AF nie jest, aż tak ważna.
Ok. Zwracam honor :P
Zgadzam się, że obiektywy z długimi ogniskowymi też świetnie się sprawdzają przy portrecie. sama używam 70-300 do portretów czasem. Wszystko zależy od tego, co fotografujemy :)
Ostatnim obiektywem, którym ładnie mi sie fotografowało to fisheye samyanga. Kumpel kupił niedawno w foto-tipie.
kawał dobrego szkła do portretów właśnie.
Więc jeśli lubujesz sie w takich pokrzywionej estetyce to polecam :)
150 /f2 przy portrecie wywala z kapci, ale trzeba mieć tzw odejście.
Dzięki uprzejmości nieocenionego Jacka bawiłem się nią i w Zamościu i w warunkach studyjnych. Bajka.
Chyba nawet większa niż 35-100.
Witam. Nie miałem czasu napisać.Nabyłem szkiełko OM 50 f/1.8.Miły bokeh dla oczka a ostre jak żyleta. Więc przestałem interesować się falconami, może za jakiś czas.Dzięki wszystkim za rady.
Samyangi są fajne. Dobre szkła a płaci się za nie jak za zboże, wieć naprawde się opłaca.
Mój kumpel robi sobie teraz cały zestawik tych obiektywów z foto-tipa. Jak sie ma przypływ gotówki to trzeba wykorzystywac, prawda? :)
A z aile kupiłeś OM 50 f/1.8 ??
Świetna jasność. Chciałoby sie miec taką 50tkę :roll:
ja swego czasu sprzedałem OM 50mm/1.8 razem z adapterem pod 4/3 za 170 zł. ;)
A za ile kupiłeś OM 50 f/1.8 ??
Świetna jasność. Chciałoby sie miec taką 50tkę :roll:
Ja dałem za niego 250 z adapterem pod 4\3. Szukałem czegoś do portretu i szczerze mogę powiedzieć,że od f/4 do f/8 idealnie się do tego celu nadaje.