Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Aparat 800-1000 zł

marecki
9.02.07, 15:50
Witam.
Szukam czegoś dla żony w cenie jak w tytule. Generalnie chcę postawić na jakość zdjęć. Myślałem głównie o Sp-500 lub 510. Zastanawiają mnie dwie rzeczy:
1. Czy te aparaty są szybsze od dziadka c4000z? Jak długo się uruchamiają.
2. Czy w trybie standard 0,6 m minimalna odległość do nie za daleko? Czy przełączenie na tryb makro będzie kłopotliwe i będzie ograniczało jakieś możliwości aparatu?
Proszę o pomoc w wyborze. Acha i w miarę możliwości obiektywnie a nie na zasadzie sentymentu do Olka :) Innym typem był Lumix FZ7

krzysiekz
9.02.07, 16:37
Czy przełączenie na tryb makro będzie kłopotliwe i będzie ograniczało jakieś możliwości aparatu?
W trybie makro nie ma narzuconych zadnych (chyba) ograniczen, w supermakro nie dziala lampa i ogniskowa jest ustawiona na sztywno. Tradycyjnie obiektyw zaslania lampe wiec w zwyklym makro tez trzeba uwazac na cien.

marecki
9.02.07, 17:45
A jak jest z szybkością tego sprzętu? Czy od chwili włączenia długo się czeka na możliwość zrobienia zdjęcia?

krzysiekz
10.02.07, 15:03
Nie mierzylem dokladnie czasow, ale startuje w okolicach 2 sek do trybu fotografowania.

marecki
13.02.07, 14:45
Hmmm. Dotknęła sp500 i stwierdziła że "obudowa jakby miała się zaraz rozpaść na kawałki".
Inne trzymane aparaty w ręce to c4000z i e330. Faktycznie że plastik się wydaje nieco niesolidny.
Użytkownicy sp500 jak to jest z tą obudową naprawdę? Coś się z nią dzieje? Jest jakaś taka delikatna?

Joki
13.02.07, 14:59
Ostatnio miałem okazję bawić się Ricoh-em R5. Nie sądziłem, że istnieją takie cudeńka... Nie wiedziałem, że sa kompakty bez opóźnien spustu migawki, tak szybko włączające się, tak małe, metalowe i z takim zoom-em, flash-em odsunietym tak daleko od osi obiektywu. Nie wspominając o jakości optyki, braku winiety, jednolitej ostrości w całym kadrze, geometrii, o funkcji prostowania dokumentów, zdjęciach poklatkowych, możliwych wszyskich ustawieniach ręcznych nie wspominając. Jego poprzednicy R3 i R4 mieli małe kłopoty z zaszumieniem, ale R5 dorósł. Normalnie szczeka mi opadła, że w obudowie wielkości pudełka papierosów można zmieścić coś takiego. Już zbieram na taki dla żony. Dla mnie nie do pobicia. I jeszcze ta automatyka trafiająca niemal 100%. Brak mi słów. Tylko dlaczego są tak mało popularne? Nie rozumiem. Na pewno nie jest to najlepszy aparat na swiecie, ale w klasie małych kompaktów nie widze konkurencji.
Można go kupić wysyłkowo za 1123PLN, a za granica ponizej 1000PLN już z karta 2GB.
Nie namawiam, ale poczytaj o nich bo w sklepie na półce raczej nie znajdziesz.
Pozdrawiam.

marecki
13.02.07, 15:17
Wreszcie konkretna propozycja. Dzięki wielkie. Zabieram się za szukanie info na ten temat.

krzysiekz
13.02.07, 15:32
Ogladalem w sklepie sp500 przed zakupem mojej 510, i nie wygladal na dalikatny. Nic nie trzeszczalo itp, tak samo zreszta jak i w 510.
A co do ricoh to TU (http://www.digicamreview.co.uk/ricoh_caplio_r5_review.htm) jest info na jego temat. Wyglada ciekawie, ale niestety nie ma mozliwosci wlaczenia trybu manualnego, a tylko presety. Zwracaja tam tez uwage na pozycje lampy ktora mozna latwo zaslonic podczas robienia zdjecia!
Dobry aparacik na wycieczki, bo jest dosc lekki i nie zajmuje duzo miejsca, trzeba pamietac tylko o zasilaniu, bo baterii w kiosku nie dostaniemy...

Joki
14.02.07, 15:48
...niestety nie ma mozliwosci wlaczenia trybu manualnego, a tylko presety. Zwracaja tam tez uwage na pozycje lampy ktora mozna latwo zaslonic podczas robienia zdjecia!
...
Jestes pewien? Ja miałem go kilka godzin i zdazyłem tylko najwazniejsz etesty zrobic w automacie, jednak niemal dałbym rękę uciąc, że miał w menu pełny manual z ustawianiem ostrości włącznie?!?
Pozycja flash-a fakt, wada i zaleta. Wada, bo łatwo zasłonić, zaleta czerwone oczy zdarzają się rzadziej...
W ogóle to moja opinia jest nieobiektywna, bo jestem nim zauroczony. Sam poczytaj i podejmij decyzję. Ja będę "przesładzał" ;-)
Pozdrawiam.

krzysiekz
14.02.07, 17:12
Jestem pewnien. Mozna tylko kontrolowac manualnie ostrosc, iso, wb i inne pomocnicze funkcje. Nie ma dostepu do manualnego ustawienia czasu i przyslony :(

zibi1303
14.02.07, 22:32
W SP500 "pełny" manual jest tylko w trybie 'M'. Tam można ustawiać przesłonę i czas itd, Nie wiem czy ten tryb jest w SP510, ale chyba powinien

krzysiekz
14.02.07, 22:45
Oczywiscie ze jest. Poza tym mozna zdefiniowac sobie w 'My' manuala z wszystkimi parametrami niezaleznie od tego co jest w M.

zibi1303
14.02.07, 23:28
W SP500 też już był tryb "My" :)