Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Aparat 800-1000 zł

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Aparat 800-1000 zł

Witam.
    Szukam czegoś dla żony w cenie jak w tytule. Generalnie chcę postawić na jakość zdjęć. Myślałem głównie o Sp-500 lub 510. Zastanawiają mnie dwie rzeczy:
    1. Czy te aparaty są szybsze od dziadka c4000z? Jak długo się uruchamiają.
    2. Czy w trybie standard 0,6 m minimalna odległość do nie za daleko? Czy przełączenie na tryb makro będzie kłopotliwe i będzie ograniczało jakieś możliwości aparatu?
    Proszę o pomoc w wyborze. Acha i w miarę możliwości obiektywnie a nie na zasadzie sentymentu do Olka Innym typem był Lumix FZ7
    mente et malleo

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Re: Aparat 800-1000 zł

Cytat Zamieszczone przez marecki
    Czy przełączenie na tryb makro będzie kłopotliwe i będzie ograniczało jakieś możliwości aparatu?
    W trybie makro nie ma narzuconych zadnych (chyba) ograniczen, w supermakro nie dziala lampa i ogniskowa jest ustawiona na sztywno. Tradycyjnie obiektyw zaslania lampe wiec w zwyklym makro tez trzeba uwazac na cien.

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    A jak jest z szybkością tego sprzętu? Czy od chwili włączenia długo się czeka na możliwość zrobienia zdjęcia?
    mente et malleo

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Nie mierzylem dokladnie czasow, ale startuje w okolicach 2 sek do trybu fotografowania.

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Hmmm. Dotknęła sp500 i stwierdziła że "obudowa jakby miała się zaraz rozpaść na kawałki".
    Inne trzymane aparaty w ręce to c4000z i e330. Faktycznie że plastik się wydaje nieco niesolidny.
    Użytkownicy sp500 jak to jest z tą obudową naprawdę? Coś się z nią dzieje? Jest jakaś taka delikatna?
    mente et malleo

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Ostatnio miałem okazję bawić się Ricoh-em R5. Nie sądziłem, że istnieją takie cudeńka... Nie wiedziałem, że sa kompakty bez opóźnien spustu migawki, tak szybko włączające się, tak małe, metalowe i z takim zoom-em, flash-em odsunietym tak daleko od osi obiektywu. Nie wspominając o jakości optyki, braku winiety, jednolitej ostrości w całym kadrze, geometrii, o funkcji prostowania dokumentów, zdjęciach poklatkowych, możliwych wszyskich ustawieniach ręcznych nie wspominając. Jego poprzednicy R3 i R4 mieli małe kłopoty z zaszumieniem, ale R5 dorósł. Normalnie szczeka mi opadła, że w obudowie wielkości pudełka papierosów można zmieścić coś takiego. Już zbieram na taki dla żony. Dla mnie nie do pobicia. I jeszcze ta automatyka trafiająca niemal 100%. Brak mi słów. Tylko dlaczego są tak mało popularne? Nie rozumiem. Na pewno nie jest to najlepszy aparat na swiecie, ale w klasie małych kompaktów nie widze konkurencji.
    Można go kupić wysyłkowo za 1123PLN, a za granica ponizej 1000PLN już z karta 2GB.
    Nie namawiam, ale poczytaj o nich bo w sklepie na półce raczej nie znajdziesz.
    Pozdrawiam.

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Wreszcie konkretna propozycja. Dzięki wielkie. Zabieram się za szukanie info na ten temat.
    mente et malleo

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ogladalem w sklepie sp500 przed zakupem mojej 510, i nie wygladal na dalikatny. Nic nie trzeszczalo itp, tak samo zreszta jak i w 510.
    A co do ricoh to TU jest info na jego temat. Wyglada ciekawie, ale niestety nie ma mozliwosci wlaczenia trybu manualnego, a tylko presety. Zwracaja tam tez uwage na pozycje lampy ktora mozna latwo zaslonic podczas robienia zdjecia!
    Dobry aparacik na wycieczki, bo jest dosc lekki i nie zajmuje duzo miejsca, trzeba pamietac tylko o zasilaniu, bo baterii w kiosku nie dostaniemy...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez krzysiekz
    ...niestety nie ma mozliwosci wlaczenia trybu manualnego, a tylko presety. Zwracaja tam tez uwage na pozycje lampy ktora mozna latwo zaslonic podczas robienia zdjecia!
    ...
    Jestes pewien? Ja miałem go kilka godzin i zdazyłem tylko najwazniejsz etesty zrobic w automacie, jednak niemal dałbym rękę uciąc, że miał w menu pełny manual z ustawianiem ostrości włącznie?!?
    Pozycja flash-a fakt, wada i zaleta. Wada, bo łatwo zasłonić, zaleta czerwone oczy zdarzają się rzadziej...
    W ogóle to moja opinia jest nieobiektywna, bo jestem nim zauroczony. Sam poczytaj i podejmij decyzję. Ja będę "przesładzał"
    Pozdrawiam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Jestem pewnien. Mozna tylko kontrolowac manualnie ostrosc, iso, wb i inne pomocnicze funkcje. Nie ma dostepu do manualnego ustawienia czasu i przyslony