Zobacz pełną wersję : To i ja się poddam krytyce :)
Witam,
Szanowne grono forumowiczów chciałbym prosic o ocenę zdjęci które będę dodawał wiem, że daleko mi do was ale zaczynam swoją przygodę z Olym.
pozdrawiam
Niestety nie bardzo przede wszystkim nie ostro, znaczy nie wiem gdzie ostrość i za wielkie do prezentacji. Ale kombinuj dalej. Badyle na górze tez nie poprawiają odbioru.
NightCrawler
8.03.10, 21:23
Do tego krzaczki na górze nie fajne.
A obetnij te krzaczki troche i jakos suwaki poprzestawiaj.
Przy papierosku tak mi sie widzi:wink: jak w Sydney z lewej strony.
NightCrawler
8.03.10, 21:45
Mirku co za wkładkę masz do tych papierochów? :) JA też chcę takie wizje...
kornik50000
8.03.10, 21:55
o ile z pierwszego da się jeszcze coś wykrzesić to drugie podło na kolana po całości....ostrość poszła w las na obydwu fotografiach .
Pierwsza fotka do odratowania na wiele sposobów :)
Ale zachecam do dalszych prób:)
Oto jak ja bym zmienił fotografie...może się spodoba
Witaj.
Mirek dał Ci bardzo dobrą podpowiedź - jeśli już nie wyszło z kompozycją kadru podczas focenia,zawsze można poprawic nieco softem.Zdjęcia z aparatu to tylko połowa sukcesu - druga do obróbka.
Nocne zdjęcia nie wychodzą najciekawiej gdy jest już ciemno - zupełnie innego nastroju nabierają,kiedy widoczne jest jeszcze niebo.
Najważniejsze - poczytaj o kompozycji,to naprawdę nie trudna sztuka a bardzo pomaga.Zdjęciom. :)
Pozdrawiam.
dzięki serdeczne za wskazówki postaram się skorzystac. kornik50000 i Mirek54 dziękuję za pkazanie co można zrobic z fotką programem.
co do drugiego zdjecia miałem tylko stałkę 50/1,8 i jeszcze nie wyczułem kiedy jest prawidłowa ostrosc.
kowalikster
9.03.10, 00:55
Zdjęcia można powiedzieć dobre na start. Jednakże dużo musisz popracować nad kompozycją i kadrowaniem, nie tylko podczas robienia zdjęcia ale też przy wspomnianej wcześniej obróbce.
Teraz goń na miasto pyknąć następne fotki i zobaczymy czy będzie coś lepiej.
Dobrze zacząłeś ale nie do końca poradziłeś sobie technicznie. Za głębokie wody na początek.
Te efekty to PS tylko czy jakieś bardziej proste programiki potrafią?
Mirku co za wkładkę masz do tych papierochów? :) JA też chcę takie wizje...
Dobre pytanie Night, też bym się chętnie dowiedziała :wink: Ja macham suwaczkami przy Vouge`ach ale widocznie to nie to :idea:
Ja macham suwaczkami przy Vouge`ach ale widocznie to nie to :idea:
A ja nawet nie wiem co to te Vouge`ach .Widocznie nie doszedlem jeszcze do tego.Narazie jestem na etapie jasnosc,kontrast i nasycenie.:grin:.Jak to dobrze poznam to bede goglowac o tych Vouge`ach i wtedy sie zacznie,oj bedzie sie dzialo:-P.
nie lubie jak ktos pali vougi:D smierdzi:P
3.
Ciekaw jestem co sądzicie o moim pierwszym portrecie czekam na oceny i krytykę.
Pozdrawiam
Spróbuj tak ustawiać światło (tu zdaje się była jakaś lampa z boku), aby nie było tak wyraźnego cienia. To psuje cały efekt.
Zgadzam się z kolegą slaszyszem w sprawie światła. Poza tym ciaśniejsze kadrowanie dałoby moim zdaniem lepszy efekt.
Zgadzam się z kolegą slaszyszem w sprawie światła. Poza tym ciaśniejsze kadrowanie dałoby moim zdaniem lepszy efekt.
zgadzam się z Kolegami ale, niestety miałem takie warunki, że mogłem światło tylko tak ustawić.