PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwne winietowanie - wilgoć na matrycy?

AdSR
25.02.10, 22:08
Ostatnio zrobiłem serię zdjęć, na których przy dolnej krawędzi kadru jest cień, mniej więcej na 1/3 szerokości od prawego rogu. Trochę się wystraszyłem, jak to dziś zauważyłem, więc zrobiłem parę zdjęć na próbę (ten sam obiektyw i ogniskowa) - problem się nie powtórzył. Co to mogło być? Moje pierwsze podejrzenie pada na wilgoć zgromadzoną na matrycy (aparat przechowuję poziomo). Mam rację? Co z tym robić, oprócz trzymania saszetek silica-gelu w torbie? Kupić porządną silikę? Częściej wyjmować aparat z torby :) ?

grizz
25.02.10, 22:11
Pokaż zdjęcia...

AdSR
25.02.10, 22:28
Pokaż zdjęcia...

Pionowy kadr, więc tutaj to jest prawy górny róg:

qbic
25.02.10, 22:59
To bardziej na migawkę wygląda (zgaduje).

Alleg_pl
26.02.10, 00:02
chyba troche pojechales z ta wilgocia na matrycy.

moim zdaniem tak jak Q, listek migawki, albo cos.

AdSR
26.02.10, 10:58
chyba troche pojechales z ta wilgocia na matrycy.

Może dlatego, że problem wystąpił tylko wtedy.

moim zdaniem tak jak Q, listek migawki, albo cos.

To by wymagało dość fikuśnego kształtu, ale oczywiście niewykluczone. Przy okazji połapałem się, że się pomyliłem w jednej rzeczy - na matrycy to było u góry, bo przecież obraz jest odwrócony.

Poobserwuję. Jak się kiedyś powtórzy, to się będę martwić.

Alleg_pl
6.03.10, 22:32
http://www.pictureline.com/newsletter/images/459_shutter.jpg

[edit]wyżej: Migawka mechaniczna szczelinową sterowana elektronicznie - wlasnie taki "fikusny" ksztalt posiada

Dzieki RE, skrót myslowy.
pisząc elektroniczna własnie taką migawkę (wyzej)mialem na mysli.

jako szczelinową natomiast mialem na mysli taka starego typu, kazdy znas pamieta , 2 kawalki materialu przesuwajacego się poziomo ;)

migawka elektroniczna fizycznie nie istnieje ;)
sa tez rozwiazania hybrydowe, jak migawka lamelkowa do pewnego czasu, potem eletroniczna (np d70s)

takie sprostowanie odn. mojej wypowiedzi.

RadioErewan
6.03.10, 22:40
http://www.pictureline.com/newsletter/images/459_shutter.jpg

elektroniczna migawka ma wlasnie taki "fikusny" ksztalt, niewiem jak dokladnie wyglada olkowa.

Migawki robią dwie firmy na świecie. Ich dizajn jest praktycznie taki sam. Listki faktycznie nie są symetryczne. By nie wprowadzić niektórych w maliny. To jest migawka mechaniczna, sterowana elektronicznie.

Pozdrawiam

szalik07
7.03.10, 02:17
Migawki robią dwie firmy na świecie.

O kurcze, zaskoczyłeś mnie (mam nadzieje, ze żaden moderator nie uzna tego za wulgarne ale czuje się jakby ktoś mnie chlasną po ryju mokrym dorszem) czyli tak teoretycznie różnice w wytrzymałości migawek między aparatami różnych firm z tej samej półki cenowej mogą być czystą marketingową papką? Może wiesz jakie to firmy produkują migawki?

Alleg_pl
7.03.10, 02:29
to ze 2 firmy produkuja migawki nie znaczy ze produkuja ich 2 rodzaje.
domyslam sie rodzajów migawek i materialow uzytych w ich produkcji moze byc naprawde masa.

piotrek204
7.03.10, 02:31
A nie zauwazyles ze jeden producent moze produkowac produkty bardzo zroznicowane wykonaniem i jakoscia a rozniace sie cena?

Alleg_pl
7.03.10, 02:34
A nie zauwazyles ze jeden producent moze produkowac produkty bardzo zroznicowane wykonaniem i jakoscia a rozniace sie cena?
j/w ;)

szalik07
7.03.10, 02:49
Macie racje ale nie sądzę by była duża różnica w budowie pomiędzy np Nikodem d300, a Olkiem E3 czy canonem 50d

Alleg_pl
7.03.10, 03:07
Macie racje ale nie sądzę by była duża różnica w budowie pomiędzy np Nikodem d300, a Olkiem E3 czy canonem 50d

moga byc roznice w materialach. firmie to jeden ciul czy produkuja takie czy takie, pod warunkiem ze zamowisz odpowiednia ilosc. robia wtedy np 2 mln sztuk dla olka, i przestawiaja maszyny na czesci dla nikona, i tak w kolko.

najwyzsze nikony maja napewno z innych stopow migawki niz "tansze".
mysle ze w innych systemach jest podobnie.

gibberpl
7.03.10, 08:22
Skoro jestemy juz w temacie migawek, to mam pytanie. Wiele sie mówi o takiej i siakiej ilosci cykli, ktore migawka wytrzyma. Mial ktos z forumowiczow przypadek, ze migawka sie rozleciala ?

Ja nie, co w przypadku aparatow cyfrowych mnie nie dziwi, bo zadko jaki model mialem dluzej jak 1.5 roku, ale mialem tez Canon'a A-1 wg. numeru seryjnego z roku 1978, ktory mial zapewne nawalone pentylion zdjec i migawka oparta na szmacie gumowanej ciagle nie puszczala swiatla.

grizz
7.03.10, 10:41
Skoro jestemy juz w temacie migawek, to mam pytanie. Wiele sie mówi o takiej i siakiej ilosci cykli, ktore migawka wytrzyma. Mial ktos z forumowiczow przypadek, ze migawka sie rozleciala ?

Ja nie, co w przypadku aparatow cyfrowych mnie nie dziwi, bo zadko jaki model mialem dluzej jak 1.5 roku, ale mialem tez Canon'a A-1 wg. numeru seryjnego z roku 1978, ktory mial zapewne nawalone pentylion zdjec i migawka oparta na szmacie gumowanej ciagle nie puszczala swiatla.

luc4sowi padła w e-1 i to chyba po ok 30tys.

Myślisz, ze ten canon miał więcej zdjęć napstrykane niż przeciętna dwuletnia cyfrówka?

gibberpl
7.03.10, 10:54
Nie wiem, nie mial przeciez licznika :grin:
Ostroznie statystycznie mozna zalozyc dwie rolki 36 w miesiacu. Od 78 do 2008 to jest 30 lat, czyli 3000 rolek, czyli ponad 110 000 klapniec.

Pisze statystycznie, czyli moze sie okazac totalnym klamstwem. Moze zrobil 200 rolek, moze 20 000. Nie wiem. Materialowo przez 30 lat sie nie zestarzal. Brak zimnych lutow, rozrywajacej sie gumy itp. Odbilo mi i go sprzedalem. Fak.

RadioErewan
7.03.10, 13:08
Szaliku, nie pamiętam nazw. Padły, ale nie interesowało mnie to aż tak bardzo, by się utrwaliły. Compur, Copal, największa firma ma nadal coś z migawki w nazwie.
A co do problemów z posiadaniem tego samego... Zauważ, że takie Delphi obsługuje pół przemysłu samochodowego, a jednak wnętrza samochodów się różnią.
Zrobienie dobrego i niezawodnego wkładu migawki to nie jest prosta sprawa, obwarowana masą patentów. Skuteczne obejście SSWF zajęło Canonowi 8 lat.
Proponuję też zastanowić się, jak to jest, że Nikon, korzystający z fabów Sony osiąga na tych samych technologiach o wiele lepsze wyniki.
Albo fakt, że największym producentem małpek było Sanyo, które 99% produkcji dostarczało wszystkim graczom posiadającym fotograficzną markę na rynku. Nikon wręcz nie posiadał swojej fabryki małpek.

Pozdrawiam

Alleg_pl
7.03.10, 14:54
wlasnie mialem napisac o matrycach. A900(pozdro Q) i D3x :D zdaje sie ta sama matryca(zebym nie skłamał). roznica w obrazie... xD!

jakosc i trwalosc i efekt koncowy zalezy od BARDZO wielu czynnikow!

szalik07
8.03.10, 00:01
moga byc roznice w materialach. firmie to jeden ciul czy produkuja takie czy takie, pod warunkiem ze zamowisz odpowiednia ilosc. robia wtedy np 2 mln sztuk dla olka, i przestawiaja maszyny na czesci dla nikona, i tak w kolko.

najwyzsze nikony maja napewno z innych stopow migawki niz "tansze".
mysle ze w innych systemach jest podobnie.

Sądziłem bardziej, że technologia wykonania migawek jest bardzo zbliżona. Różnica w użytych materiałach w tej samej klasie cenowej aparatów jest zapewne znikoma. Więc różnica w wytrzymałości podawana przez producentów 150 000 czy 100 000 to bardziej kwestia na ile kalkuluje im się dać gwarancję.

W analogowym canonie, jakiś amatorski EOS nie pamiętam dokładnie modelu. Padła po ok... 10 - 20k zdjęć. Co któraś klatka w ogóle nie jest naświetlana, a czasem są ciemne pasy na zdjęciach.

luc4sowi padła w e-1 i to chyba po ok 30tys.

Aż tak bym nie ufał licznikowi w Olku, mi się zerował już przynajmniej 4 razy ;-) także wskazuje 12k klatek teraz, przy czym rzeczywisty przebieg na pewno jest ponad 70k.

Dzięki wszystkim za wytłumaczenie wątpliwości.
Pozdrawiam,
Maciek

piotrek204
8.03.10, 00:57
wlasnie mialem napisac o matrycach. A900(pozdro Q) i D3x :D zdaje sie ta sama matryca(zebym nie skłamał). roznica w obrazie... xD!

W przypadku matryc to Sony robi czesc analogowa, czyli wafel, to jak Nikon sobie to elektronika oblozy to jego sprawa i ma ogromny wplyw na koncowy wynik co wlasnie widac.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

W canonie z doswiadczenia innych wynika ze jesli migawka padnie po gwarancji na aprat nie osiagajac przebiegu to wymieniaja. Dotyczy to modeli z deklarowana iloscia cykli, czyli xxD w gore.
Padaja swieze, podaja tez przebiegi w setkach tysiecy zdjec dla najnizszych modeli.

grizz
8.03.10, 09:29
Baza danych żywotności migawek.

http://www.olegkikin.com/shutterlife/

Używać szukajki, albo kliknąć w "sitemap"
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Choć czuję, ze wartości tam przedstawione, będą mocno zaniżone, bo do takich serwisów trafiają głownie te osoby, które mają problemy ze sprzętem.