Zobacz pełną wersję : Problem z wyświetlaniem na monitorze... ręce opadają.
Jeśli ktoś ma ochotę zabawić się z dr. Housa w sprawach sprzętowych, to zapraszam do zapoznaniem się z moim "przypadkiem".
Opiszę wszystko łopatologicznie, wybaczcie mało "medyczny" język.
Nabyłem drogą kupna laptopa przeznaczonego do obróbki zdjęć. Podpiąłem go więc czym prędzej do zewnętrznego monitora, którego używałem z powodzeniem przez ostatnie kilkadziesiąt miesięcy ze starym kompem. No i tu pojawił się problem, który kosztował mnie wczoraj ok. 6 godzin życia. Obraz.
Obraz jest zupełnie inny niż ze starego kompa. Oczywiście, po podłączeniu monitor został skalibrowany za pomocą Spydera Express, ale to tylko pogorszyło sytuację (ten sam monitor kalibrowany pod starym kompem wyślwietla obraz znakomicie). Nie ma znaczenia czy podłączam monitor przez DVI-HDMI czy przez zwykłe łącze VGA.
Na czym polega problem? Obraz jest bardzo kontrastowy i ostry, trochę przypomina obraz z laptopów. Ustawienia monitora oczywiście nie zmieniły się po zmianie komputera, ale nawet gmeranie w kontraście, itp. nie pomaga.
Pytanie na koniec - czy to możliwe aby nowa laptopowa karta graficzna ATI MOBILITY RADEON 4650HD dawała gorszy obraz niż jakaś stara, "skrzynkowa", 2-3 letnia NVIdia (dokładnej nazwy i modelu nie pamiętam)? Jeśli nie - gdzie może leżeć problem?
Druga sprawa - obraz na monitorze po podpięciu do laptopa jest bardzo "męczący" wzrok. Sprawa wrażenie lekko migającego. Oczywiście, odświeżanie, itp. po podpięciu do laptopa i blaszaka są takie same - w starym blaszaku nie ma tego problemu. Gdzie może leżeć problem?
Monitor to Gateway fpd2185w.
Jakiś cudownych profili w ustawieniach karty nie masz poustawianych, suwaczkami nie pozmieniane?
Jakiś cudownych profili w ustawieniach karty nie masz poustawianych, suwaczkami nie pozmieniane?Pytasz o profile "fabryczne", czy tak? Trzeba to sprawdzić, może Winda coś daje na gotowo (?)
System miałeś instalowany na czysto, czy masz jakieś "ulepszenia" od producenta lapka... oni lubią mieszać na tysiące sposobów.
Jakiego dokładnie masz lapka? U mnie w pracy z racji wykonywanego zwodu mamy wszyscy podpięte lapki do monitorów. Pytanie: czy zmienia się jakość wyświetlanego obrazu, jak podłączasz/odłączasz zasilanie lapka? U nas strasznie "siało" zasilanie i widać to było na monitorze - nie dało się pracować. W końcu zaczęlismy korzystać z Dynadocków. I za grizzem: stos progrmików isntalowanych firmowo w lapkach (potrzebnych jak rybie ręcznik) nieraz w "cudowny" sposób ulepsza pracę :???:
Nie mam karty Ati w zadnym komputerze ale grizz ma racje, karta graficzna ma opcje "ulepszania obrazu" i to ona moze powodowac problemy, powinno sie to jednak dac prosto wylaczyc.
Pewnie masz tam Viste lub W7, wiec nie powiem Ci gdzie dokladnie szukac suwaczkow do zmian, daje jednak screen shot z XP gdzie takie cuda sie konfiguruje, moze Cie naprowadzi.
Wydaje mi się, że wszystko jest jednak w ustawieniach nautralnych. Jest taka zakładka Catalyst Control Center z podobnymi ustawieniami do tych szalika - i wszystko jest tam domyślnie, tzn. gamma 1 (w zakresie 0,5-3), Jasnosć 0 (zakres: -100 do 100) i kontrast 100 (zakres: 0-200).
grzesj - ten model dokładnie http://www.kuplaptopa.pl/product_info.php/cPath/81_87_1062_1076/products_id/3781/DELL_Studio_1747_I7_QUAD_720QM_%284_x_2.80_GHz_6MB %29_4GB_DDR3_1333Mhz_500GB_17,3%601600x900ATI_4650 _1GB_DVDRW_WIN7_PRO_Czarny
Co to znaczy "siało zasilanie"? Kiedy włączam kompa bez zasilacza, na bateriach, efekt jest taki sam.. :-(
Jejku... kolory lepiej wyglądają na monitorze lapka (choć i tak daleko im do doskonałośći ...) niż na podłączonym, z matrycą PVA... :-( Co jest grane?
NightCrawler
25.02.10, 11:57
Wywal wszystkie śmieci instalowane przez Della fabrycznie.
Ściągnij najnowsze sterowniki ze strony ATI.
Zapytam jeszcze - podpinasz monitor tym samym kablem co do blaszaka? Może to wina wadliwego kabla? Póki co nie przychodzi mi do głowy nic innego.
1. Myśle sobie, że sygnał video transmitowany do monitora jest bardzo czuły na zakłucenia, jeśli idzie w pobliżu kabli zasilania itp może powodować problemy, choć raczej obiawiało by się to drgającym obrazem.
2. Zapewne wywaliłeś już wszystkie programy jak polecił Grizz na początku?
3. Stary sposób informatyków, wyłącz i włącz, usuwa problem w 50% przypadków ;-)
4. Jaki profil kolorów jest ustawiony na monitorze? Wiem, że kalibrowałeś spiderem, ale windows robi róże rzeczy czasem i mógł nie użyć profilu z programu, miałem raz taką sytuację.
5. Już nie wiem... Dziwny ten Twój problem
RadioErewan
25.02.10, 12:25
Mam taki obraz na monitorze jak wprowadzam sygnał po dsub. Nie da się tego oglądać. Strasznie kontrastowo, ostro, połowy kolorów "brak". Może producent laptopa przyoszczędził na złączu cyfrowym?
1. Myśle sobie, że sygnał video transmitowany do monitora jest bardzo czuły na zakłucenia, jeśli idzie w pobliżu kabli zasilania itp może powodować problemy, choć raczej obiawiało by się to drgającym obrazem.
2. Zapewne wywaliłeś już wszystkie programy jak polecił Grizz na początku?
3. Stary sposób informatyków, wyłącz i włącz, usuwa problem w 50% przypadków ;-)
4. Jaki profil kolorów jest ustawiony na monitorze? Wiem, że kalibrowałeś spiderem, ale windows robi róże rzeczy czasem i mógł nie użyć profilu z programu, miałem raz taką sytuację.
5. Już nie wiem... Dziwny ten Twój problem
1. To możliwe, ale chyba nie wpływa na przekontrastowany obraz.
3. NIe działa :-)
4. Obecnie nie mam żadnego. Profil kalibratora jest do d... (co dziwne, bo na starym kompie i tym samym monitorze działa znakomicie).
5. To wiem....
Wywal wszystkie śmieci instalowane przez Della fabrycznie.
Ściągnij najnowsze sterowniki ze strony ATI.
Zapytam jeszcze - podpinasz monitor tym samym kablem co do blaszaka? Może to wina wadliwego kabla? Póki co nie przychodzi mi do głowy nic innego.Przejrzałem wszystko - wydaje mi sie, że poza tym programem catalyst nie ma nic związanego z ekranem, wyświetlaniem, itp.
Sterowniki sprawdzimy zaraz, ale czy mogą mieć znaczenie?
Kabel jest ten sam oczywiście (dokładniej - są dwa kable: VGA i HDMI, ale na obydwu obraz wygląda tak samo).
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Mam taki obraz na monitorze jak wprowadzam sygnał po dsub. Nie da się tego oglądać. Strasznie kontrastowo, ostro, połowy kolorów "brak". Może producent laptopa przyoszczędził na złączu cyfrowym?Rodzaj połączenia nie wpływa na obraz - i dsub i dvi-hdmi daje taki sam efekt.
RadioErewan
25.02.10, 12:47
Ale po "zwykłym" kablu VGA jest tak samo...
A co to znaczy dsub?
No właśnie VGA. Kompy jak muszę serwisuję podłączając przez VGA. Z lenistwa. Sporo się z tym nawalczyłem, ale to nic nie daje. Obraz bardzo kontrastowy, nieostry, czarne krawędzie jak po unsharp mask i zakłócenia biegające po monku w poziomie.
Podobne efekty zawsze widziałem przy komunikacji z tanimi monitorami po kablu VGA lub przez przelotkę z DVI na VGA.
Próbowałeś HDMI (jak ten laptop je ma)?
Pozdrawiam
NightCrawler
25.02.10, 12:50
Sterowniki mogą sporo namieszać w systemie więc sprawdź je.
No właśnie VGA. Kompy jak muszę serwisuję podłączając przez VGA. Z lenistwa. Sporo się z tym nawalczyłem, ale to nic nie daje. Obraz bardzo kontrastowy, nieostry, czarne krawędzie jak po unsharp mask i zakłócenia biegające po monku w poziomie.
Podobne efekty zawsze widziałem przy komunikacji z tanimi monitorami po kablu VGA lub przez przelotkę z DVI na VGA.
Próbowałeś HDMI (jak ten laptop je ma)?
PozdrawiamTak, po kablu HDMI nie ma (nie widzę) różnicy. Obraz wydaje się pozbawiony pewnego zakresu tonalnego (takie jest wrażenie), a kolory są przesycone. Przed kalibracją, po kalibracji (po kalibracji jest gorzej) - to samo.
Porównuję wszystko oczywiście do dotychczas używanego kompa. Dlatego bardzo poważnie zastanawiam się nad tym czy problem nie lezy jednak po sprzętowej stronie laptopa. Może być tak że laptop ten nie nadaje sie po prostu do współpracy z zewn. monitorem, czy to możliwe?
NightCrawler
25.02.10, 12:56
Ja się z czymś takim nie spotkałem.
RadioErewan
25.02.10, 13:00
Tak, po kablu HDMI nie ma (nie widzę) różnicy. Obraz wydaje się pozbawiony pewnego zakresu tonalnego (takie jest wrażenie), a kolory są przesycone. Przed kalibracją, po kalibracji (po kalibracji jest gorzej) - to samo.
Porównuję wszystko oczywiście do dotychczas używanego kompa. Dlatego bardzo poważnie zastanawiam się nad tym czy problem nie lezy jednak po sprzętowej stronie laptopa. Może być tak że laptop ten nie nadaje sie po prostu do współpracy z zewn. monitorem, czy to możliwe?
No, na to stawiam, że ma analogowy sygnał zamieniony po cienkich w namiastkę cyfrowego. A czy się nie nadaje do pracy z zewn. monitorem... Obraz jest? Jest :-)
Napisz co to za laptop, by go nikt nie kupił.
Pozdrawiam
No, na to stawiam, że ma analogowy sygnał zamieniony po cienkich w namiastkę cyfrowego. To możliwe w ogóle? :shock:
Po cholerę sygnał cyfrowy (który idzie na lcd laptopa) zamieniać na analogowy a potem znów na cyfrowy? Bez sensu... na logikę
NightCrawler
25.02.10, 13:20
Tak właśnie sobie czytam i nie Ty jeden masz problemy z kolorami na kartach ATI.
Próbowałeś zmienić te sterowniki?
Tak właśnie sobie czytam i nie Ty jeden masz problemy z kolorami na kartach ATI.
Próbowałeś zmienić te sterowniki?Są aktualne, windows nie znalazł nic nowszego niż to co komp ma w środku.
NightCrawler
25.02.10, 13:27
Ze strony Ati ściągnij.
Edit:
Na stronie Della ostatnie datowane są na 23.09.2009, a te u Ciebie w systemie?
Niestety stronka Ati odsyła do stron producentów. Trzeba by się bawić z instalowaniem nowszych sterowników z kart zwykłych do mobilnych. Coś czytałem jak to zrobić ale dokładnie nie pamiętam.
Czy możesz pokazać zdjęcie monitora z wyświetlonym zdjęciem gdy źródłem jest nowy laptop a potem stary komputer?
Kalibracja jest wgrywana do LUT monitora?
Czy możesz pokazać zdjęcie monitora z wyświetlonym zdjęciem gdy źródłem jest nowy laptop a potem stary komputer?Zrobię tak po południu.
Co to znaczy LUT?
RE może mież rację. Ale wtedy masz problem bo z g*a bata nie ukręcisz ;-)
Zrobię tak po południu.
Co to znaczy LUT?
Lookup Table, w której są trzymane krzywe. Generalnie pytanie było czy monitor jest kalibrowalny sprzętowo.
Lookup Table, w której są trzymane krzywe. Generalnie pytanie było czy monitor jest kalibrowalny sprzętowo.Raczej nie.
Raczej nie.
Jak widać gdy w systemie nie ma softu od kalibratora?
Jak widać gdy w systemie nie ma softu od kalibratora?Podczas kalibracji tworzy się profil icc, który jest wgrywany przy starcie windowsa.
Nie wydaje mi się jednak aby problem leżał po stronie kalibracji...
RadioErewan
25.02.10, 13:52
Sprawdź na innym monitorze.
Sprawdź na innym monitorze.Sprawdzę po południu czy problemem może być monitor.
W międzyczasie pojawiła się jeszcze jedna teoria - czy to możliwe że karta graficzna wysyła do łącza HDMI sygnał "sprofilowany" do telewizora LCD zamiast monitora, który w rezultacie nie nadaje się do monitora?
ja bym zasugerowal uzycie sterowników typu Omega, czy coś. takie pozbawione smieci.
Sterowniki Della albo ati, pod specyficzny laptopowy chipset moga byc "stuningowane" zeby lepiej wyswietlac obraz na marnej jakosci matrycy.
kiedy przesiadasz się na dobry monitor, wszelkie ulepszenia zaczynaja psuc obraz.
pozatym jesli masz windows 7 to radze pogrzebac w profilach bo sam mialem z nim jaja (jescze za czasow RC, i niestety w oficial relase nie naprawili tego. zeby uzyskac prawidlowe kolory musze uzywac profilu kolorow do innego monitora niz mam :< wiem ze to glupio brzmi ale dziala.)
opisywalem moj problem na forum, razem z obrazkami, ginely mi pewne zakresy tonalne.
tak to mniejwiecej wygladalo:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=69971
i np czesto brazowy przechodzil w zolty... ogolnie kupa straszna i bardzo mnie to denerwowalo.
Sugerowałbym jak napisał Radio Erewan -sprawdzenie na innym monitorze -może zaoszczędzić wiele nerwów,lub też jak napisał Alleg_pl sterowniki ze strony http://www.omegadrivers.net/ mnie osobiście te sterowniki ożywiły kartę ATI 9600 w laptopie mediona od znajomego ,tak sobie naraz przestała działać, (co ciekawe pasowała tylko jedna wersja z całej gamy sterowników) teraz pracuje ale też bez akcleracji 3D wraz ze startem sytemu ,tak więc problemów może być wiele albo czasem banał ale jak to mówią diabeł siedzi w szczegółach ,życzę szybkiego i spokojnego rozwiązania problemu
pozdrawiam
ja bym zasugerowal uzycie sterowników typu Omega, czy coś. takie pozbawione smieci.
Sterowniki Della albo ati, pod specyficzny laptopowy chipset moga byc "stuningowane" zeby lepiej wyswietlac obraz na marnej jakosci matrycy.
kiedy przesiadasz się na dobry monitor, wszelkie ulepszenia zaczynaja psuc obraz.
pozatym jesli masz windows 7 to radze pogrzebac w profilach bo sam mialem z nim jaja (jescze za czasow RC, i niestety w oficial relase nie naprawili tego. zeby uzyskac prawidlowe kolory musze uzywac profilu kolorow do innego monitora niz mam :< wiem ze to glupio brzmi ale dziala.)
opisywalem moj problem na forum, razem z obrazkami, ginely mi pewne zakresy tonalne.
tak to mniejwiecej wygladalo:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=69971
i np czesto brazowy przechodzil w zolty... ogolnie kupa straszna i bardzo mnie to denerwowalo.Alleg_pl - to moze być jakiś trop... a jak poradziłeś sobie z problemem? Tzn - jak "grzebać" w profilach (i gdzie? w profilach ICC?)
W międzyczasie udało mi sie ustalić, że do mojego monitora producent ne przewidział indywidulanych profili bo "winda sama wykryje, a więc będzie zawsze monito PnP"... ech...
napisz do mnie na GG to bedziemy coś kombinowac, ja tak naprawde metoda prób i bledów doszedlem do obecnego stanu.
A może przywrócić ustawienia fabryczne w monitorze? Czytałem gdzieś że LUT może być przesyłany do monitora przez kabel sygnałowy i to nawet dsub chyba(pomimo że to sygnał analogowy). Może Ci siedzi jakiś LUT w monitorze.
Dziwny przypadek.
Albo spróbuj odpalić jakieś dirstro linuxa i zobacz co sie bedzie działo.
Byłem po południu u znajomego sprawdzić jak obrazek będzie wyglądał na jego Eizo. Było ok. Wygląda więc na to, ze problem może leżec po stronie monitora... a więckolejny zakup przede mną :-(
Co nie rozwiązuje jednak zagadki - dlaczego na starym kompie było ok :shock:
Reputacje porozdawane, dzięki za pomoc!
a masz starego kompa pod reka? bo jesli na starym pc DALEJ jest ok, wina lezy po stronie wspolgrania laptop-monitor, a nie po stronie laptop LUB monitor.
a masz starego kompa pod reka? bo jesli na starym pc DALEJ jest ok, wina lezy po stronie wspolgrania laptop-monitor, a nie po stronie laptop LUB monitor.Tak, to rozumiem, nie łapię jednak dlaczego tak jest :-(
NightCrawler
25.02.10, 22:51
Wyglądało na to, że faktycznie jakieś ustawienia zapisały się w monitorze bo skoro działa ze starym komputerem, a z laptopem nie chce, a sam laptop na innym monitorze ok...
Czeka Cię lektura instrukcji monitora/grzebanie po opcjach.
Byłem po południu u znajomego sprawdzić jak obrazek będzie wyglądał na jego Eizo. Było ok.
... więc sprawdź jeszcze w drugą stronę - Twój monitor z innym laptopem. Jeśli będzie źle, to wina po stronie monitora lub kabla. Połączenie kablem VGA to słaby pomysł - filtry wyjściowe karty grafiki mogą obcinać pasmo sygnału, bo do tego złącza zwykle w laptakach podpina się projektory. Mają one znacznie mniejszą rozdzielczość niż Twój monitor więc dla nich pasmo jest wystarczające. Potwierdzałoby to miganie monitora, o którym wspomniałeś. Karta zmniejsza częstotliwość odświeżania by lepiej wykorzystać dostępne pasmo. Podpinałeś też przez DVI, ale to niczego nie rozstrzyga. Pełne DVI (DVI-I) zawiera też złącze analogowe - te 4 szpilki ustawione w kwadrat z "blaszką" w środku (włąśnie one są wyprowadzane na przejściówkę D-Sub). Z jakiegoś powodu monitor/laptak (albo ta kombinacja monitor-Twój laptak) może wymuszać przesyłanie "po analogu". Żeby się upewnić kup/pożycz kabel DVI-D (nie będzie miał tych 4 szpilek) albo zrób sobie - po kilku zgięciach te szpilki odłamią się, "blaszkę" możesz zostawić, to masa analogowa, nie przeszkadza.
Jedno mnie dziwi (podobnie jak RE) - piszesz najpierw o DVI/HDMI, a dalej o HDMI. Masz w laptaku złącze HDMI i używałeś go, czy chodzi Ci o DVI/HDCP? W tym drugim wypadku HDCP to protokół zabezpieczeń przed kopiowaniem, używany w złączu HDMI i DVI. Jeśli rzeczywiście masz i podpinałeś przez kabel HDMI to zapomnij o moim wywodzie - w tym złączu nie ma sygnału analogowego, jest to praktycznie DVI-D z inną wtyczką.
Sprawa sterowników to wg mnie ślepa uliczka - przecież ich nie zmieniałeś przed podpięciem do Eizo.