Zobacz pełną wersję : olympus do portretu? głebia ostrości
bartek-ustka
29.01.07, 10:43
Chcę kupić teraz lustrzankę, którą chciałbym robić krajobrazy ale i portrety. Podobno sytem Olympusa daje większą głebie ostrości przy tej samej przysłonie. Czy jest to wyrażnie widoczne??? Chciałbym robić fotki z ładnym rozmyciem tła i stąd te obawy. Czy lepiej wybrać systen nikona czy canona?
I jak to jest z obiektywami M42 na oli? Mam cudownie ostry Zeiss Sonnar 135mm/3,5 i jaka wyjdzie ogniskowa przy podłaczeniu do Olympusa (w przeliczeniu na system 35mm)?
W kazym systemie 4/3 ogniskową wspomnianych obiektywów mnozysz razy 2.Do systemu M42 stosuje się specjalne przejsciówki.Jednak ostrzenie odbywa się recznie.Resztę powiedzą Ci fachowcy z tego forum......mozliwe ze odesłany zostaniesz do wczesniejszych dyskusji na ten temat :D
Rafał Czarny
29.01.07, 10:52
Różnica głębi ostrości w praktyce między 4/3 a ASP-C jest niezauważalna. Tu masz link do kalkulatora GO i sprawdź sobie.
http://www.dofmaster.com/dofjs.html
Po prostu obejrzyj portrety robione Olympusami, myślę, że to powiem Ci najwięcej.
Rafał Czarny
29.01.07, 11:08
Po prostu obejrzyj portrety robione Olympusami, myślę, że to powiem Ci najwięcej.
Tyż racja. Tu link do portretów galerii publicznej - portrety (https://galeria.olympusclub.pl/thumbnails.php?album=13)
Chcę kupić teraz lustrzankę, którą chciałbym robić krajobrazy ale i portrety. Podobno sytem Olympusa daje większą głebie ostrości przy tej samej przysłonie. Czy jest to wyrażnie widoczne??? Chciałbym robić fotki z ładnym rozmyciem tła i stąd te obawy. Czy lepiej wybrać systen nikona czy canona?
I jak to jest z obiektywami M42 na oli? Mam cudownie ostry Zeiss Sonnar 135mm/3,5 i jaka wyjdzie ogniskowa przy podłaczeniu do Olympusa (w przeliczeniu na system 35mm)?
Do portretu nadaje się jak najbardziej. Polecam obiektywik 50/2.0, wtedy można się pobawić małą go i portrety wychodzą super.
Co do m42 to spokojnie dokupisz przejściówkę 4/3 na m42 i spokojnie możesz stosować wszystkie obiektywy z tym mocowaniem. W przypadku Sonnara da Ci to już teleobiektyw 270/3.5 (ogniskowa mnożymy x2).
Więcej na temat m42 w Olku:
m42 (https://forum.olympusclub.pl/topics27/esystem-m42-vt6471.htm)
bartek-ustka
30.01.07, 08:54
Dzięki za info. Retry, aż 270 mm z tego obiektywiku, super!:)
Zastanawiam się wiec nad E400, bo mały i do podrózy dobry. A może Oli wyda na wiosnę coś innego? Poczekam do marca.
Dzięki za info. Retry, aż 270 mm z tego obiektywiku, super!:)
Zastanawiam się wiec nad E400, bo mały i do podrózy dobry. A może Oli wyda na wiosnę coś innego? Poczekam do marca.
Bartek, pamietaj tylko, ze Olki nasze maja nikczemnie male wizjery, wyjatkiem jest tu tylko stary, ale jary E-1. Natomiast ostrzenie z m42 odbywa sie na oko, recznie, bez potwierdzenia ostrosci.
A ja powiem ze olki do portretu tak sobie sie nadają, chociaz sam jestem portrecistą.... poprostu popatrzmy na dwa szkła nikona 85/1.4 i canona 85/1.8 (po przeliczeniu tyle co twoj zeiss 135mm) , w olympusie tylko 50/2.0.... jedyna zaleta w tym wzgledzie to kolory i brak BF FF, co przy malej glebi ostrosci (czyli portret) jest niezbedne, i dlatego mimo wszystko wybralem olka.
Ps. do studia gdzie sie uzywa malych przyslon np. f8 to niezastanawiac sie tylko olek.
Pps. 14-45 raczej do portretu sie nie nadaje , stanowczo lepiej 14-54, ale tez troche przyciemny jest na koncu, chyba ze 40-150 ale jego w rekach nie mialem i nie wiem jak sie spisuje podobno dobrze.....
bartek-ustka
30.01.07, 12:48
Dzięki za uwagi, ale co to jest "BF FF"?
Apropos obiektywu 40-150mm: zauważyłem, że E400 jest sprzedawany z nowym 40-150 f/4-5,6 a E330 (biorę go pod uwagę) ma w dual kicie 40-150 f/3.5-4.5. Chyba lepszy jest ten starszy (większe światło) a czy ostrzejszy? Ktoś to miał w rękach?
Dzięki za uwagi, ale co to jest "BF FF"?
BF - Back Focus
FF - Front Focus
Oba to błędy pracy systemu AF (Auto Focus) objawiające się ustawianiem ostrości odpowiednio za i przez pożądanym celem.
Apropos obiektywu 40-150mm: zauważyłem, że E400 jest sprzedawany z nowym 40-150 f/4-5,6 a E330 (biorę go pod uwagę) ma w dual kicie 40-150 f/3.5-4.5. Chyba lepszy jest ten starszy (większe światło) a czy ostrzejszy? Ktoś to miał w rękach?
Za względu na światło starsza wersja jest lepsza. Nowa za to jest zupłnie mikroskopijnych wymiarów - coś za coś. Na razie nie ma testów porównawczych ale już niedługo dwóch kolegów z tego forum (celebrity plus i fotomic) mają taki test przeprowadzić.
Z zakupem wstrzymaj się lepiej do marcowych targów - będą jakieś nowości w ofercie.
Jak pokazuja portrety w Galerii (np. Magusa), Olkami portrety focic mozna :) Do portretow (sam go nie uzywalem) dobrym obiektywem w E-systemie jest 50/2, jest chwalony. Tez radze, poczekaj do PMA, zeby nie kupic czegos a potem zalowac.
Pzdr