Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: olympus do portretu? głebia ostrości

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

olympus do portretu? głebia ostrości

Chcę kupić teraz lustrzankę, którą chciałbym robić krajobrazy ale i portrety. Podobno sytem Olympusa daje większą głebie ostrości przy tej samej przysłonie. Czy jest to wyrażnie widoczne??? Chciałbym robić fotki z ładnym rozmyciem tła i stąd te obawy. Czy lepiej wybrać systen nikona czy canona?

I jak to jest z obiektywami M42 na oli? Mam cudownie ostry Zeiss Sonnar 135mm/3,5 i jaka wyjdzie ogniskowa przy podłaczeniu do Olympusa (w przeliczeniu na system 35mm)?

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    W kazym systemie 4/3 ogniskową wspomnianych obiektywów mnozysz razy 2.Do systemu M42 stosuje się specjalne przejsciówki.Jednak ostrzenie odbywa się recznie.Resztę powiedzą Ci fachowcy z tego forum......mozliwe ze odesłany zostaniesz do wczesniejszych dyskusji na ten temat
    Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Różnica głębi ostrości w praktyce między 4/3 a ASP-C jest niezauważalna. Tu masz link do kalkulatora GO i sprawdź sobie.

http://www.dofmaster.com/dofjs.html
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Po prostu obejrzyj portrety robione Olympusami, myślę, że to powiem Ci najwięcej.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Eddie
    Po prostu obejrzyj portrety robione Olympusami, myślę, że to powiem Ci najwięcej.
    Tyż racja. Tu link do portretów galerii publicznej - portrety
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Re: olympus do portretu? głebia ostrości

Cytat Zamieszczone przez bartek-ustka
    Chcę kupić teraz lustrzankę, którą chciałbym robić krajobrazy ale i portrety. Podobno sytem Olympusa daje większą głebie ostrości przy tej samej przysłonie. Czy jest to wyrażnie widoczne??? Chciałbym robić fotki z ładnym rozmyciem tła i stąd te obawy. Czy lepiej wybrać systen nikona czy canona?

I jak to jest z obiektywami M42 na oli? Mam cudownie ostry Zeiss Sonnar 135mm/3,5 i jaka wyjdzie ogniskowa przy podłaczeniu do Olympusa (w przeliczeniu na system 35mm)?
    Do portretu nadaje się jak najbardziej. Polecam obiektywik 50/2.0, wtedy można się pobawić małą go i portrety wychodzą super.
    Co do m42 to spokojnie dokupisz przejściówkę 4/3 na m42 i spokojnie możesz stosować wszystkie obiektywy z tym mocowaniem. W przypadku Sonnara da Ci to już teleobiektyw 270/3.5 (ogniskowa mnożymy x2).
    Więcej na temat m42 w Olku:
    m42
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki za info. Retry, aż 270 mm z tego obiektywiku, super!
    Zastanawiam się wiec nad E400, bo mały i do podrózy dobry. A może Oli wyda na wiosnę coś innego? Poczekam do marca.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bartek-ustka
    Dzięki za info. Retry, aż 270 mm z tego obiektywiku, super!
    Zastanawiam się wiec nad E400, bo mały i do podrózy dobry. A może Oli wyda na wiosnę coś innego? Poczekam do marca.
    Bartek, pamietaj tylko, ze Olki nasze maja nikczemnie male wizjery, wyjatkiem jest tu tylko stary, ale jary E-1. Natomiast ostrzenie z m42 odbywa sie na oko, recznie, bez potwierdzenia ostrosci.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

tymin3
    Gość
    A ja powiem ze olki do portretu tak sobie sie nadają, chociaz sam jestem portrecistą.... poprostu popatrzmy na dwa szkła nikona 85/1.4 i canona 85/1.8 (po przeliczeniu tyle co twoj zeiss 135mm) , w olympusie tylko 50/2.0.... jedyna zaleta w tym wzgledzie to kolory i brak BF FF, co przy malej glebi ostrosci (czyli portret) jest niezbedne, i dlatego mimo wszystko wybralem olka.

Ps. do studia gdzie sie uzywa malych przyslon np. f8 to niezastanawiac sie tylko olek.
    Pps. 14-45 raczej do portretu sie nie nadaje , stanowczo lepiej 14-54, ale tez troche przyciemny jest na koncu, chyba ze 40-150 ale jego w rekach nie mialem i nie wiem jak sie spisuje podobno dobrze.....

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki za uwagi, ale co to jest "BF FF"?
    Apropos obiektywu 40-150mm: zauważyłem, że E400 jest sprzedawany z nowym 40-150 f/4-5,6 a E330 (biorę go pod uwagę) ma w dual kicie 40-150 f/3.5-4.5. Chyba lepszy jest ten starszy (większe światło) a czy ostrzejszy? Ktoś to miał w rękach?