Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : E500 + FL-36 i jednoczesny błysk aparat+lampa

lukas220
29.01.07, 00:14
Witam! Jak w temacie zwracam się z prośbą o potwierdzenie czy możliwy jest jednoczesny błysk lampy z aparatu E500 i opcjonalnej lampy FL-36? :?: Czytałem już te forum, ale nikt jednoznacznie tego nie potwierdził. :roll: Ponoć według np Steve's Digicams jest to możliwe. Jakie są Wasze doświadczenia z tym problemem? Pozdrawiam

siwyjohn
29.01.07, 00:54
Jest to możliwe w E-300. W E-500 po zamontowaniu lampy na aparacie wbudowana nie bardzo ma się jak podnieść. Możliwe, że da się wykorzystać obie montując FL-kę na kablu podpiętym do stopki. Nie widzę w recenzji E-500 na steve's digicams wzmianki o użyciu dwóch lamp - gdzie to dokładnie wycztałeś?

Karol
29.01.07, 04:50
Zakładając, że Fl-36 masz na stopce nie jest to możliwe - wbudowana lampka jest pod nią centralnie - nie otworzy się. Takie cuda to tylko w E-300/330 z Fl-36 ale już nie Fl-50. Chyba, że chcesz wyzwalać lampę zewnętrzną (nie na gorącej stopce aparatu) kablem czy fotocelą to oczywiście tak...
Pozdrawiam...
P.S. Bawiłem się D80 z SB-600 - fajnie tak sobie wyzwalać bezprzewodowo lampkę - nie pogardziłbym takim wynalazkiem w E-systemie...

lukas220
29.01.07, 15:31
Witam ponownie! Informacje, że taka informacja znajduję się na stronie Steve's Digicams wyczytałem na jakimś forum. Pytanie padło, ponieważ mam narazie samego Olka E-500... szkoda, bo taka kombinacja daje więcej możliwości. Pozdrawiam

blacha
29.01.07, 22:26
Sluchaj , mam E500 i FL36. W pracy mam tez lampe z fotocela.
Probowalem wielokrotnie otworzyc lampe stala z zalozonym FL ,ale nic z tego....nie chce sie
podniesc. Probowalem przez kostke i kabel ale z racji tego,ze chyba ktorys element byl "Nokia not connected people" wiec te probe zaniechalem wzasadzie bez rozwiazania.
Wiadomo,ze lampa zfotocela wyzwalana byla idealnie ze stalej i FL, no ale, tekie jest jej zadanie.
Wiem ,ze niewiele pomoglem, ale moze cos wycisniesz z tego postu..

suchar
31.01.07, 19:30
Witam ponownie! Informacje, że taka informacja znajduję się na stronie Steve's Digicams wyczytałem na jakimś forum. Pytanie padło, ponieważ mam narazie samego Olka E-500... szkoda, bo taka kombinacja daje więcej możliwości. Pozdrawiam

Jest dokladnie tak, jak ktotek napisal. Tylko w E300 i E330 (z racji dziwnego ;) ksztaltu obudowy i niecentralnego umieszczenia lampy wbudowanej) mozna odpalac FL36 i wbudowana lampe naraz. W E500 stopka do lampy zewnetrznej i lampa wbudowana sa w jednej lini i majac podczepiona FL wbudowanej nie otworzysz. Na forum ktos pisal, ze sprawdzal, ze w E330 i E300 mozna tak robic tylko z FL36, z FL50 juz nie, bo jest za duza, wiec i tak blokuje wbudowana. Jesli chcesz je odpalac razem w E500 to tak jak juz pisano pozostaje fotocela i jakis kabel synchro... "Inny" ksztalt E330 i E300 ma tez swoje zalety :)
Pzdr

Lakuta
31.01.07, 19:55
czyli z e-500 się nie da, tylko 300 i 330, no i jak słusznie zauważono powyżej kabel z kostką

GLX
31.01.07, 23:43
Witam
Napiszcie na czym polega działanie aparatu z fotocelą. Oglądałem gdzieś fotkę zrobioną w nocy Canonem przy użyciu lampy, która stała na statywie parę metrów od aparatu. Robię dużo zdjęć szybkich samochodów i chyba rozumiecie, że zbliżanie się z moją fl-36 na aparacie nie zawsze jest rozsądne. Czy do tego służy fotocela i czy również jest to sprzęt dedykowany, ewentualnie jaki jest przybliżony koszt?
Pzdr

dog_master
1.02.07, 01:16
Fotocela to urządzenie pozwalające wyzwalać lampę błyskiem. Więcej znajdziesz np. tu:
http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/printversion/printversion_77449.html
http://www.fotosite.pl/index.php?title=Fotocela

Karol
1.02.07, 05:01
Witam
Napiszcie na czym polega działanie aparatu z fotocelą. Oglądałem gdzieś fotkę zrobioną w nocy Canonem przy użyciu lampy, która stała na statywie parę metrów od aparatu. Robię dużo zdjęć szybkich samochodów i chyba rozumiecie, że zbliżanie się z moją fl-36 na aparacie nie zawsze jest rozsądne. Czy do tego służy fotocela i czy również jest to sprzęt dedykowany, ewentualnie jaki jest przybliżony koszt?
Pzdr
fotocela sprawdza się głównie w studio, ew. warunkach domowych. Jakoś nie za bardzo to widzę przy fotografowaniu "szybkich samochodów", zresztą w ogóle sens używania lampy w takiej fotografii (poza bardzo specyficznymi sytuacjami) jest dyskusyjny...

kisi
1.02.07, 07:48
fotocela sprawdza się głównie w studio, ew. warunkach domowych. Jakoś nie za bardzo to widzę przy fotografowaniu "szybkich samochodów", zresztą w ogóle sens używania lampy w takiej fotografii (poza bardzo specyficznymi sytuacjami) jest dyskusyjny...

No chyba ze ustawiasz fotocele bezposrednio przy torze wyscigowym a sam z bezpiecznej odleglosci pstrykasz foty. Wieksze bezpieczenstwo jak i zasieg...