Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: E500 + FL-36 i jednoczesny błysk aparat+lampa

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

E500 + FL-36 i jednoczesny błysk aparat+lampa

Witam! Jak w temacie zwracam się z prośbą o potwierdzenie czy możliwy jest jednoczesny błysk lampy z aparatu E500 i opcjonalnej lampy FL-36? Czytałem już te forum, ale nikt jednoznacznie tego nie potwierdził. Ponoć według np Steve's Digicams jest to możliwe. Jakie są Wasze doświadczenia z tym problemem? Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jest to możliwe w E-300. W E-500 po zamontowaniu lampy na aparacie wbudowana nie bardzo ma się jak podnieść. Możliwe, że da się wykorzystać obie montując FL-kę na kablu podpiętym do stopki. Nie widzę w recenzji E-500 na steve's digicams wzmianki o użyciu dwóch lamp - gdzie to dokładnie wycztałeś?
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Zakładając, że Fl-36 masz na stopce nie jest to możliwe - wbudowana lampka jest pod nią centralnie - nie otworzy się. Takie cuda to tylko w E-300/330 z Fl-36 ale już nie Fl-50. Chyba, że chcesz wyzwalać lampę zewnętrzną (nie na gorącej stopce aparatu) kablem czy fotocelą to oczywiście tak...
    Pozdrawiam...
    P.S. Bawiłem się D80 z SB-600 - fajnie tak sobie wyzwalać bezprzewodowo lampkę - nie pogardziłbym takim wynalazkiem w E-systemie...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam ponownie! Informacje, że taka informacja znajduję się na stronie Steve's Digicams wyczytałem na jakimś forum. Pytanie padło, ponieważ mam narazie samego Olka E-500... szkoda, bo taka kombinacja daje więcej możliwości. Pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świnoujście
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Sluchaj , mam E500 i FL36. W pracy mam tez lampe z fotocela.
    Probowalem wielokrotnie otworzyc lampe stala z zalozonym FL ,ale nic z tego....nie chce sie
    podniesc. Probowalem przez kostke i kabel ale z racji tego,ze chyba ktorys element byl "Nokia not connected people" wiec te probe zaniechalem wzasadzie bez rozwiazania.
    Wiadomo,ze lampa zfotocela wyzwalana byla idealnie ze stalej i FL, no ale, tekie jest jej zadanie.
    Wiem ,ze niewiele pomoglem, ale moze cos wycisniesz z tego postu..

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lukas220
    Witam ponownie! Informacje, że taka informacja znajduję się na stronie Steve's Digicams wyczytałem na jakimś forum. Pytanie padło, ponieważ mam narazie samego Olka E-500... szkoda, bo taka kombinacja daje więcej możliwości. Pozdrawiam
    Jest dokladnie tak, jak ktotek napisal. Tylko w E300 i E330 (z racji dziwnego ksztaltu obudowy i niecentralnego umieszczenia lampy wbudowanej) mozna odpalac FL36 i wbudowana lampe naraz. W E500 stopka do lampy zewnetrznej i lampa wbudowana sa w jednej lini i majac podczepiona FL wbudowanej nie otworzysz. Na forum ktos pisal, ze sprawdzal, ze w E330 i E300 mozna tak robic tylko z FL36, z FL50 juz nie, bo jest za duza, wiec i tak blokuje wbudowana. Jesli chcesz je odpalac razem w E500 to tak jak juz pisano pozostaje fotocela i jakis kabel synchro... "Inny" ksztalt E330 i E300 ma tez swoje zalety
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Lakuta
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    czyli z e-500 się nie da, tylko 300 i 330, no i jak słusznie zauważono powyżej kabel z kostką

| OlyJedi
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam
    Napiszcie na czym polega działanie aparatu z fotocelą. Oglądałem gdzieś fotkę zrobioną w nocy Canonem przy użyciu lampy, która stała na statywie parę metrów od aparatu. Robię dużo zdjęć szybkich samochodów i chyba rozumiecie, że zbliżanie się z moją fl-36 na aparacie nie zawsze jest rozsądne. Czy do tego służy fotocela i czy również jest to sprzęt dedykowany, ewentualnie jaki jest przybliżony koszt?
    Pzdr
    E-500

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Fotocela to urządzenie pozwalające wyzwalać lampę błyskiem. Więcej znajdziesz np. tu:
    http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/p...ion_77449.html
    http://www.fotosite.pl/index.php?title=Fotocela
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez GLX
    Witam
    Napiszcie na czym polega działanie aparatu z fotocelą. Oglądałem gdzieś fotkę zrobioną w nocy Canonem przy użyciu lampy, która stała na statywie parę metrów od aparatu. Robię dużo zdjęć szybkich samochodów i chyba rozumiecie, że zbliżanie się z moją fl-36 na aparacie nie zawsze jest rozsądne. Czy do tego służy fotocela i czy również jest to sprzęt dedykowany, ewentualnie jaki jest przybliżony koszt?
    Pzdr
    fotocela sprawdza się głównie w studio, ew. warunkach domowych. Jakoś nie za bardzo to widzę przy fotografowaniu "szybkich samochodów", zresztą w ogóle sens używania lampy w takiej fotografii (poza bardzo specyficznymi sytuacjami) jest dyskusyjny...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook