Zobacz pełną wersję : E-520 czy E-510 ???
Witam:esystem2:
nosze się zamaiarem zakupu któregos z tej dwójki, pytanie do Was co wybrać? nowy e 520 czy e 510 używke w dobrym stanie
ma to być dla mnie jako drugie body a i korzystać będzie z tego moja żona
prosze o ewentualne opinie
Hey.Ja mam 520 ale nie korzystam z LV więc wybrałbym 510,jednak jako,ze ma być body dla kobiety to zdecydowanie 520.Pozdrawiam
Ja mam 520 ale nie korzystam z LV więc wybrałbym 510,
E510 też posiada LV
Hey.Ja mam 520 ale nie korzystam z LV więc wybrałbym 510,jednak jako,ze ma być body dla kobiety to zdecydowanie 520.Pozdrawiam
Czy zastanowiłeś się co piszesz :?::!:
NightCrawler
2.02.10, 10:59
510 też ma LV więc nie rozumie poprzedniej odpowiedzi.
Ja bym kupił 510 (idzie wyrwać za małe pieniądze, a nie ma drastycznych różnic pomiędzy tymi modelami). Zaoszczędzone pieniądze można odłożyć na przyszłość na jakieś szkło.
gdzieś przeczytałem że 510 jest bardziej ceniona niż 520 ale zbytnio nie wiem czym ta opinia została poparta
ciężko będzie chyba dostać 510 na gwarancji
gdzieś przeczytałem że 510 jest bardziej ceniona niż 520 ale zbytnio nie wiem czym ta opinia została poparta
Na końcówce gwarancji jeszcze jesteś w stanie wyrwać E-510 :wink:
NightCrawler
2.02.10, 11:04
Poszukaj w naszej giełdzie. Ostatnio sporo osób przesiada się na E30 albo zmienia system - możne akurat się trafi dobra oferta.
cos by się znalazło tylko różnica w cenie nie jest duża między funkiel nówką nie śmiganą 520 a i do tego jakieś szkiełko 35 mm albo 70-300 no i zwrot kaski z Olka:)
NightCrawler
2.02.10, 11:26
A może pomyśl nad E620 albo E30?
Nowsze konstrukcję, a przy obecnych promocjach naprawdę mocno konkurencyjne cenowo.
Witam !
E-510 nieco dokladniej oddaje szczegoly i produkuje
znacznie wieksze i dokladniejsze JPG-i.
W zamian za to mamy nieco wieksze szumy od E-520.
Wszystko zalezy co komu lezy... E-510 nie ma
sterowanie bezprzewodowego lampami a E-520 ma.
Teraz sprawa kupienia uzywki czy nowego ?
Jak kogos dobrze znasz mozna kupic uzywke ale
jak nie znasz to... nie wiesz ile migawka przepracowala
i w jakim stanie masz matryce i czy aparat nie byl w serwisie.
Kupno nowego to masz gwarancje.
Pozdrawiam
NightCrawler
2.02.10, 11:42
jak nie znasz to... nie wiesz ile migawka przepracowala
Z tym się nie zgodzę bo można sprawdzić licznik klapnięć.
A poza tym zawsze można podjechać, zobaczyć, pomacać, przetestować.
Aczkolwiek co nowy to nowy :)
Misiaczek51
2.02.10, 11:46
Witam !
E-510 nieco dokladniej oddaje szczegoly i produkuje
znacznie wieksze i dokladniejsze JPG-i.
W zamian za to mamy nieco wieksze szumy od E-520.
....
Pozdrawiam
??????
no i właśnie o to chodzi nowy ma gwarancje 24 miechy
a zlisić się na pare złotych mniej za używke można wtopić i być w plecy
myślałem wprawdzie o e-30 (fajna promocja od Olka) ale bardziej 520 pasi dla kobiety zresztą nawet przymiarki zostały poczynione ja mam swoje E-3 a jako drugie 520 powinna być dobra wiadomo e-30 fajnie by było mieć :) ale żonka woli coś w stylu 520 :esystem:
NightCrawler
2.02.10, 11:53
No to jak woli to nic tylko brać i być zadowolonym.
myślałem wprawdzie o e-30 (fajna promocja od Olka) ale bardziej 520 pasi dla kobiety zresztą nawet przymiarki zostały poczynione ja mam swoje E-3 a jako drugie 520 powinna być dobra wiadomo e-30 fajnie by było mieć :) ale żonka woli coś w stylu 520 :esystem:
Na Twoim miejscu pomyslalbym o E-620.
hm E-620 też ciekawe rozwiązanie
no to doszedł trzeci model
Miałem ostatnio w ręku 620. Bardzo fajny aparat, nieduży więc w kobiecej ręce dobrze leżeć będzie. Z LCD korzystasz kiedy chcesz. Dla kobiety i osób lubiących małe body świetny aparat.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
dla poprawności dla wszystkich osób (a nie kobiet i osób)
Z tym się nie zgodzę bo można sprawdzić licznik klapnięć.
A poza tym zawsze można podjechać, zobaczyć, pomacać, przetestować.
Aczkolwiek co nowy to nowy :)
Witam !
Zgadza sie pod warunkiem, ze masz pod reka tego kogos ale
co jak kupujesz od nieznajomego z drugiego konca Polski.
Wlasnie mnie tak nacial jeden klient sprzedajac mi E-410.
Twierdzil, ze aparat byl malo uzywany a jak sie okazalo
mial ponad 25 000 zdjec a matowka byla mocno zabrudzona.
Pozdrawiam
cenowo chyba też nie ma wielkiej różnicy E-520 do E-620
zresztą szkła kitowe do jednego i drugiego nie bardzo mnie interesują (trzeba by było sprzedać)
jak bym brał szkiełka to 35mm albo 70-300
NightCrawler
2.02.10, 18:35
Witam !
Zgadza sie pod warunkiem, ze masz pod reka tego kogos ale
co jak kupujesz od nieznajomego z drugiego konca Polski.
Wlasnie mnie tak nacial jeden klient sprzedajac mi E-410.
Twierdzil, ze aparat byl malo uzywany a jak sie okazalo
mial ponad 25 000 zdjec a matowka byla mocno zabrudzona.
Pozdrawiam
No to tylko zażądać zwrotu kasy i oddać mu sprzęt.
A tak jak pisałem - można trafić ofertę niedaleko miejsca zamieszkania i podjechać zobaczyć. Ew. jeżeli chodzi o licznik poprosić o foto (raw'a żeby nie było, że kombinowane) - pewnie zaraz usłyszę, że co jak ktoś nie ma 2 aparatu... - to niech zrobi z użyciem 2 luster ;p
Niestety krętaczy można spotkać wszędzie.
jest ktoś może z mojej okolcy kto ma E-620 chętnie bym zrobił kilka fotek przed ewentualnym zakupem, ciężko zdecydować :)
a w zasadzie plan był na E-520
zresztą to i tak będzie szprzęt żony a dla mnie jako 2 body:esystem2: dzięki dla wszystkich za rade i opiniowanie
pozdro!!
nikolandia
10.02.10, 22:22
Jeżeli możesz sobie pozwolic na E-620 to polecam, osobiscie uwazam że opłaca sie wydac więcej. Ale jeżeli Ktoś woli cos mniejszego to E-520.
porównaj sobie testowe zdjęcia. ja nie mam pojęcia niestety czy jest przepaść czy nie ma różnicy między fotami z E510 albo E520 / E620
wiem ze jest duża różnica między E510 a E30/E3
samo E 510 jest bardszo zacnym aparatem w klawiszologii i obsłudze
ale sądzę że 520 i 620 dostarczy takie same rozwiązania.
Zacząłbym na Twoim miejscu od porównania RAWów JPGów
Jeżeli możesz sobie pozwolic na E-620 to polecam, osobiscie uwazam że opłaca sie wydac więcej. Ale jeżeli Ktoś woli cos mniejszego to E-520.
a mi się osobiście wydawało, ale mogę sie mylić, że 520 jest większa...
no chyba, że o tańsze chodzi...
a mi się osobiście wydawało, ale mogę sie mylić, że 520 jest większa...
no chyba, że o tańsze chodzi...
620 jest mniejsza i zdaniem użytkowników lepsza pod kilkoma względami.
Ja sam wybrałem 520 bo była tańsza o prawie 150 euro, posiadała dualkit w promocji (dostałem 40-150 za darmo) i wydawało mi się 620 nie ma wyraźnego uchwytu jak 520 wiec będzie się nią niewygodnie posługiwac ale to nieprawda bo niedawno oglądałem 620 i muszę powiedzieć, że ten uchwyt jest dostatecznie wygodny dla mnie.
Ja sam jestem zadowolony z e-520 bo jeszcze się uczę i przeważnie wykonuję zdjęcia statyczne - krajobrazowe i architektury ale gdybym potrzebował drugiego mniejszego body do zdjęć to bym wybrał 620 ze względu na jego poręczność.
osobiście posiadam 520 i jak dla mnie jest... mała... 620 to już miniatura...
czekam na to co Oly wymysli, moze pojawi sie następca e-3
ale na razie i tak sie uczę na tyle na ile czas pozwala...
Dlatego równie ważna co parametry jest ergonomia. Jak kupowałem to Lustro to kilka osób zwróciło mi uwagę na to żebym sprawdził jak mi leży w ręku; ja sam "pstrykałem" jeszcze na sprzętach Radzieckich i dlatego ergonomia w lustrzance wydawała mi się sprawą drugorzędną - no może dla profesjonalistów... Mieli oni jednak rację:wink:.
Z mojego wyścigu systemów szybko wyleciał canon 500d bo był wprawdzie wygodny ale trzeszczał plastyk w ręku i ekran 3 calowy nie podobał mi się.
Nikony z kolei miały niewygodny grip i brak śrubokręta i tylko D90 spodobał mi się ale nie widziałem sensu na początku kupowania tak zaawansowanego aparatu i drogiego aparatu którego wszystkich funkcji i tak nie potrzebowałem. Wybrałem :esystem: bo jest b. poręczny dla mnie i dysponuję jasno określoną optyką (posiada wprawdzie tylko kilkanaście obiektywów ale o dobrych parametrach i zróżnicowanych ogniskowych). Może tez wcześniejsze doświadczenia z APS mnie skłoniły do niego.
Teraz czekam na okazję i spróbuję za kilkanaście miesięcy zakupić Olypusa Pen w przystępnej cenie. Po podpięciu kita może być ciekawą alternatywą na wypady w te miejsca gdzie nie warto brać lustra ze sobą ze względu na gabaryty czy możliwość uszkodzenia/kradzieży.
gdy w lipcu ubiegłego roku kupowałem też koniecznie chciałem nówkę z gwarancją, e-510 double-kit dostałem za 1650zł, a e-520 wtedy kosztował minimum 2500zł, lepsze LV i ładniejszy wygląd pokręteł nie przeważył, wybór był oczywisty, jednak używkę na allegro można dostać w okolicach 1000zł, teraz bym się zastanawiał
Czy zastanowiłeś się co piszesz :?::!:
Tak kolego,wiem co pisze.Chodzi mi o ostrzenie w LV,w 520 LV ma Af na podstawie detekcji kontrastu,natomiast 510 ostrzy jedynie manualnie wiec to uciążliwe dla kobiety
NightCrawler
11.02.10, 12:33
Że co 510 w LV? Tylko MF? Miałeś ten aparat w rękach?
Daleko nie szukając, cytat z olypedii: "
Podgląd na żywo:
podgląd ekspozycji
podgląd balansu bieli
siatka
powiększenie 6-10x
MF/S-AF
ramka AF
punkt AF
parametry ekspozycji
histogram
stabilizacja obrazu