Zobacz pełną wersję : lustrzanka manualna OM
michaelangelo
25.01.07, 19:57
Część!!!
Od dłuższego czasu myślę żeby kupić sobie aparat analogowy - manualny. Strasznie fajnie jest ustawiac ostrość, pierścieniem ustawiac przeslone i czekać do wywołania żeby zobaczycć efekt.
W grę wchodzi OM-1, OM-2 (n), OM-10. Dwa pierwsze do kiedyś wysoka półka, trzeci amatorski.
Macie jakieś zdanie o tych aparatach? Własne dośwaidczenia, opinie które pomoga mi wybrać?
pozdrawiam
OM2 lepsiejszy. Najpiekniejszy wizjer swiata. Aparat malutki. Wszystko Ok. wady, stopka lampy peka zawsze po jakims czasie. Po wlozeniu baterii nie olowiowych zmienia sie naopiecie zasilania i pomiar swiatla. Trzeba dokonac niewielkich ale koniecznych przerobek by wlozyc pastylki litowe. troszke niewytlumiona migawka, lekko szarpie.
manualne Canony pod optyke FD maja lepsze tlumienie migawki i lustra i latwiej utrzymac nieporuszone fotki. Za to wizjer ciemniejszy.
Swietna optyka.Wszystko ma swoje wady i zalety. jakbym kupowal manuala to Nikona z serii F, np FM2. FM2N, FM3- fenomenalnie trwale, lepsze od serii OM.
Unikaj OM 10/40 bardzo awaryjne.
czesc.Ch.
michaelangelo
25.01.07, 22:57
OM2 lepsiejszy. Najpiekniejszy wizjer swiata. Aparat malutki. Wszystko Ok. wady, stopka lampy peka zawsze po jakims czasie. Po wlozeniu baterii nie olowiowych zmienia sie naopiecie zasilania i pomiar swiatla. Trzeba dokonac niewielkich ale koniecznych przerobek by wlozyc pastylki litowe. troszke niewytlumiona migawka, lekko szarpie.
manualne Canony pod optyke FD maja lepsze tlumienie migawki i lustra i latwiej utrzymac nieporuszone fotki. Za to wizjer ciemniejszy.
Swietna optyka.Wszystko ma swoje wady i zalety. jakbym kupowal manuala to Nikona z serii F, np FM2. FM2N, FM3- fenomenalnie trwale, lepsze od serii OM.
Unikaj OM 10/40 bardzo awaryjne.
czesc.Ch.
hmmmm...mówisz Nikon FM2, FM3. Używałem kiedyś FM-2 (mamy w pracy) fajny jest. i Masz rację - mega trwałe sa te Nikony tej serii.
Dzięki za opinie.
Smerf Maruda
25.01.07, 23:59
W grę wchodzi OM-1, OM-2 (n), OM-10. Dwa pierwsze do kiedyś wysoka półka, trzeci amatorski.
Właśnie ten temat przerabiam - obecnie posiadam OM-20 (OM-G) i OM-2n.
Zasada jest taka: obojętnie, co kupisz - poza egzotycznym OM-2000, który nie był produkowany przez Olympusa i uszkodzoną OM-10 - będziesz zadowolony. OM-1 - warto o tym pamiętać - działają na baterie o napięciu 1,35V, które są praktycznie nie do dostania.
OM-1 - warto o tym pamiętać - działają na baterie o napięciu 1,35V, które są praktycznie nie do dostania.
ale jako jedyny dziala tez bez baterii na wszystkich czasach, bo sluzy ona tylko do zasilania swiatlomierza, to aparat calkowicie mechaniczny o czym tez warto pamietac ;)
Smerf Maruda
26.01.07, 18:01
ale jako jedyny dziala tez bez baterii na wszystkich czasach, bo sluzy ona tylko do zasilania swiatlomierza, to aparat calkowicie mechaniczny o czym tez warto pamietac ;)
No, jak komuś pomiar TTL nie jest potrzebny to po co ograniczać się do formatu 135 :-) Poważnie mówię - kupić *dobrego* p-siksa i zabawa o niebo lepsza niż małym obrazkiem.
Wszystko ma swoje wady i zalety. jakbym kupowal manuala to Nikona z serii F, np FM2. FM2N, FM3- fenomenalnie trwale, lepsze od serii OM.
czesc.Ch.
Chomsky ma rację. Jeśli się decydować na manuala to raczej Nikon i to FM3. Praktycznie nie do zdarcia i masz do tego kupę dobrego szkła. Tylko cenowo wyjdzie raczej drożej. :cry:
Smerf Maruda
26.01.07, 18:14
Chomsky ma rację. Jeśli się decydować na manuala to raczej Nikon i to FM3. Praktycznie nie do zdarcia i masz do tego kupę dobrego szkła. Tylko cenowo wyjdzie raczej drożej. :cry:
Oczywiście. OMy są do zdarcia i nie ma żadnych dobrych obiektywów. Tylko Nikon :-/
Oczywiście. OMy są do zdarcia i nie ma żadnych dobrych obiektywów. Tylko Nikon :-/
Napisałem raczej Nikon, a nie tylko Nikon. Czytaj dokładnie :razz:
Jak ktoś się uprze, to wszystko zepsuje.... :mrgreen:
Smerf Maruda
26.01.07, 18:27
Napisałem raczej Nikon, a nie tylko Nikon. Czytaj dokładnie :razz:
Jak ktoś się uprze, to wszystko zepsuje.... :mrgreen:
Rzecz w tym, że Twoje argumenty nie świadczą jakoś szczególnie wyraźnie na rzecz Nikona, bo to samo można powiedzieć o systemie OM.
zapytam chomsky'ego czy mial porownanie wizjera OM'owego z pentaxem ME super?
bo ja uzywalem dosc sporo me super i tam wizjer to tez telewizja plazmowa o przekatnej 50 cali, ciekaw jestem jak to jest przy OM
a przy okazji system pentaxa jest tez swietny i na dzien dzisiejszy kupujac pierwszego manuala wybieral bym raczej miedzy pentaxem a OM, a dlaczego? kasa, kasa , kasa... a nikon to kasa dosc duza, a solidnosc taka sama jak u konkurencji
Dobre porownanie mam do Canona A1?AE1/AE1program. Tam przykladalem jedno i drugie do oka doslownie w tym samym czasie. Wiec wydaje mi sie, ze OM1/2 ma lepsiejszy, jasniejszy wizjer ( tak troche ale widac) natomiast taka migawka AE1 to zupelna cisza, klap i nic a w OM szarpie. Jak kto pracuje dlugimi ogniskowymi w plenerze to ma to duze znaczenia ( he, he, brak stabilizacji optycznej, klania sie statyw). Natomiast wg moich obserwacji i tego co kiedys zaslyszalem to OM troszke kaprysil i miewal humorki. Coraz trudniej sie to naprawia i dlatego zaproponowalem niewychodzone FM2/3 Nikona.
Natomiast do Pentaxa bezposrednio nie przykladalem jednoczesnie oka, jednak to takze piekny wizjer ( owszem patrzylem) i sporo optyki roznych firm ( Ricoh- Rikenony) z mocowaniem Pentaxa. Tak malo mialem z Pentaxem do czynienia, ze nie chce sie wypowiadac. W opinii wielu to bardzo fajny system manualny.
Dzis jest to tanie i nawet dla zabawy warto wziac to do reki. Zapewniam, wrazenia nieslychane i niech sie cyfrowe gnioty spala ze wstydu. Oprocz E1 oczywista.
Czesc.Ch.
michaelangelo
26.01.07, 21:46
A Nikon F3? Ciekawostka - na Allegro jest jeden - zupelnie nowy za bagatelka 4700zł!!!
Jaka jest róznica miedzy FM2 i FM3?
Acha jakie szkło do Nikona? Nikkor czy innych producentów?
ja u Ciebie z jezykami obcymi?
http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/nikonfmseries/fm2n/fm2manual/
http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/nikonfmseries/fm3a/
roznica jest dosc spora, poczytaj a dowiesz sie wszystkiego
Zasada jest taka: obojętnie, co kupisz - poza egzotycznym OM-2000, który nie był produkowany przez Olympusa i uszkodzoną OM-10 - będziesz zadowolony. OM-1 - warto o tym pamiętać - działają na baterie o napięciu 1,35V, które są praktycznie nie do dostania. podobno baterie od aparatów słuchowych mają 1,4v i podobno pasują. Czy sprawdzał to ktoś ? Bardzo mnie to interesuje.
Zasada jest taka: obojętnie, co kupisz - poza egzotycznym OM-2000, który nie był produkowany przez Olympusa i uszkodzoną OM-10 - będziesz zadowolony. OM-1 - warto o tym pamiętać - działają na baterie o napięciu 1,35V, które są praktycznie nie do dostania. podobno baterie od aparatów słuchowych mają 1,4v i podobno pasują. Czy sprawdzał to ktoś ? Bardzo mnie to interesuje.
pasuja i sprzet podobno dziala jak nalezy, sam oema niemam wiec informacji nie autoryzuje :)
pasuja i sprzet podobno dziala jak nalezy, sam oema niemam wiec informacji nie autoryzuje :) ale potwierdzenie jakieś jest, czyli też gdzieś coś słyszałeś. a to dobrze wróży.
Znalazlem akucje na allegro OM-1 http://allegro.pl/item160094103_olympus_om_1_50_1_8_35_2_8.html gdzie jest napisane "baterie 1,4v od aparatów słuchowych".
Pzdr