PDA

Zobacz pełną wersję : lustrzanka manualna OM

michaelangelo
25.01.07, 19:57
Część!!!

Od dłuższego czasu myślę żeby kupić sobie aparat analogowy - manualny. Strasznie fajnie jest ustawiac ostrość, pierścieniem ustawiac przeslone i czekać do wywołania żeby zobaczycć efekt.

W grę wchodzi OM-1, OM-2 (n), OM-10. Dwa pierwsze do kiedyś wysoka półka, trzeci amatorski.

Macie jakieś zdanie o tych aparatach? Własne dośwaidczenia, opinie które pomoga mi wybrać?

pozdrawiam

chomsky
25.01.07, 21:35
OM2 lepsiejszy. Najpiekniejszy wizjer swiata. Aparat malutki. Wszystko Ok. wady, stopka lampy peka zawsze po jakims czasie. Po wlozeniu baterii nie olowiowych zmienia sie naopiecie zasilania i pomiar swiatla. Trzeba dokonac niewielkich ale koniecznych przerobek by wlozyc pastylki litowe. troszke niewytlumiona migawka, lekko szarpie.
manualne Canony pod optyke FD maja lepsze tlumienie migawki i lustra i latwiej utrzymac nieporuszone fotki. Za to wizjer ciemniejszy.
Swietna optyka.Wszystko ma swoje wady i zalety. jakbym kupowal manuala to Nikona z serii F, np FM2. FM2N, FM3- fenomenalnie trwale, lepsze od serii OM.
Unikaj OM 10/40 bardzo awaryjne.
czesc.Ch.

michaelangelo
25.01.07, 22:57
OM2 lepsiejszy. Najpiekniejszy wizjer swiata. Aparat malutki. Wszystko Ok. wady, stopka lampy peka zawsze po jakims czasie. Po wlozeniu baterii nie olowiowych zmienia sie naopiecie zasilania i pomiar swiatla. Trzeba dokonac niewielkich ale koniecznych przerobek by wlozyc pastylki litowe. troszke niewytlumiona migawka, lekko szarpie.
manualne Canony pod optyke FD maja lepsze tlumienie migawki i lustra i latwiej utrzymac nieporuszone fotki. Za to wizjer ciemniejszy.
Swietna optyka.Wszystko ma swoje wady i zalety. jakbym kupowal manuala to Nikona z serii F, np FM2. FM2N, FM3- fenomenalnie trwale, lepsze od serii OM.
Unikaj OM 10/40 bardzo awaryjne.
czesc.Ch.

hmmmm...mówisz Nikon FM2, FM3. Używałem kiedyś FM-2 (mamy w pracy) fajny jest. i Masz rację - mega trwałe sa te Nikony tej serii.

Dzięki za opinie.

Smerf Maruda
25.01.07, 23:59
W grę wchodzi OM-1, OM-2 (n), OM-10. Dwa pierwsze do kiedyś wysoka półka, trzeci amatorski.

Właśnie ten temat przerabiam - obecnie posiadam OM-20 (OM-G) i OM-2n.

Zasada jest taka: obojętnie, co kupisz - poza egzotycznym OM-2000, który nie był produkowany przez Olympusa i uszkodzoną OM-10 - będziesz zadowolony. OM-1 - warto o tym pamiętać - działają na baterie o napięciu 1,35V, które są praktycznie nie do dostania.

Dag
26.01.07, 01:14
OM-1 - warto o tym pamiętać - działają na baterie o napięciu 1,35V, które są praktycznie nie do dostania.

ale jako jedyny dziala tez bez baterii na wszystkich czasach, bo sluzy ona tylko do zasilania swiatlomierza, to aparat calkowicie mechaniczny o czym tez warto pamietac ;)

Smerf Maruda
26.01.07, 18:01
ale jako jedyny dziala tez bez baterii na wszystkich czasach, bo sluzy ona tylko do zasilania swiatlomierza, to aparat calkowicie mechaniczny o czym tez warto pamietac ;)

No, jak komuś pomiar TTL nie jest potrzebny to po co ograniczać się do formatu 135 :-) Poważnie mówię - kupić *dobrego* p-siksa i zabawa o niebo lepsza niż małym obrazkiem.

johan
26.01.07, 18:10
Wszystko ma swoje wady i zalety. jakbym kupowal manuala to Nikona z serii F, np FM2. FM2N, FM3- fenomenalnie trwale, lepsze od serii OM.
czesc.Ch.
Chomsky ma rację. Jeśli się decydować na manuala to raczej Nikon i to FM3. Praktycznie nie do zdarcia i masz do tego kupę dobrego szkła. Tylko cenowo wyjdzie raczej drożej. :cry:

Smerf Maruda
26.01.07, 18:14
Chomsky ma rację. Jeśli się decydować na manuala to raczej Nikon i to FM3. Praktycznie nie do zdarcia i masz do tego kupę dobrego szkła. Tylko cenowo wyjdzie raczej drożej. :cry:

Oczywiście. OMy są do zdarcia i nie ma żadnych dobrych obiektywów. Tylko Nikon :-/

johan
26.01.07, 18:23
Oczywiście. OMy są do zdarcia i nie ma żadnych dobrych obiektywów. Tylko Nikon :-/
Napisałem raczej Nikon, a nie tylko Nikon. Czytaj dokładnie :razz:
Jak ktoś się uprze, to wszystko zepsuje.... :mrgreen:

Smerf Maruda
26.01.07, 18:27
Napisałem raczej Nikon, a nie tylko Nikon. Czytaj dokładnie :razz:
Jak ktoś się uprze, to wszystko zepsuje.... :mrgreen:

Rzecz w tym, że Twoje argumenty nie świadczą jakoś szczególnie wyraźnie na rzecz Nikona, bo to samo można powiedzieć o systemie OM.

Dag
26.01.07, 19:03
zapytam chomsky'ego czy mial porownanie wizjera OM'owego z pentaxem ME super?
bo ja uzywalem dosc sporo me super i tam wizjer to tez telewizja plazmowa o przekatnej 50 cali, ciekaw jestem jak to jest przy OM
a przy okazji system pentaxa jest tez swietny i na dzien dzisiejszy kupujac pierwszego manuala wybieral bym raczej miedzy pentaxem a OM, a dlaczego? kasa, kasa , kasa... a nikon to kasa dosc duza, a solidnosc taka sama jak u konkurencji

chomsky
26.01.07, 19:30
Dobre porownanie mam do Canona A1?AE1/AE1program. Tam przykladalem jedno i drugie do oka doslownie w tym samym czasie. Wiec wydaje mi sie, ze OM1/2 ma lepsiejszy, jasniejszy wizjer ( tak troche ale widac) natomiast taka migawka AE1 to zupelna cisza, klap i nic a w OM szarpie. Jak kto pracuje dlugimi ogniskowymi w plenerze to ma to duze znaczenia ( he, he, brak stabilizacji optycznej, klania sie statyw). Natomiast wg moich obserwacji i tego co kiedys zaslyszalem to OM troszke kaprysil i miewal humorki. Coraz trudniej sie to naprawia i dlatego zaproponowalem niewychodzone FM2/3 Nikona.
Natomiast do Pentaxa bezposrednio nie przykladalem jednoczesnie oka, jednak to takze piekny wizjer ( owszem patrzylem) i sporo optyki roznych firm ( Ricoh- Rikenony) z mocowaniem Pentaxa. Tak malo mialem z Pentaxem do czynienia, ze nie chce sie wypowiadac. W opinii wielu to bardzo fajny system manualny.
Dzis jest to tanie i nawet dla zabawy warto wziac to do reki. Zapewniam, wrazenia nieslychane i niech sie cyfrowe gnioty spala ze wstydu. Oprocz E1 oczywista.
Czesc.Ch.

michaelangelo
26.01.07, 21:46
A Nikon F3? Ciekawostka - na Allegro jest jeden - zupelnie nowy za bagatelka 4700zł!!!

Jaka jest róznica miedzy FM2 i FM3?

Acha jakie szkło do Nikona? Nikkor czy innych producentów?

Dag
27.01.07, 13:13
ja u Ciebie z jezykami obcymi?
http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/nikonfmseries/fm2n/fm2manual/

http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/nikonfmseries/fm3a/

roznica jest dosc spora, poczytaj a dowiesz sie wszystkiego

fotomic
27.01.07, 13:50

Zasada jest taka: obojętnie, co kupisz - poza egzotycznym OM-2000, który nie był produkowany przez Olympusa i uszkodzoną OM-10 - będziesz zadowolony. OM-1 - warto o tym pamiętać - działają na baterie o napięciu 1,35V, które są praktycznie nie do dostania. podobno baterie od aparatów słuchowych mają 1,4v i podobno pasują. Czy sprawdzał to ktoś ? Bardzo mnie to interesuje.

Dag
27.01.07, 14:11

Zasada jest taka: obojętnie, co kupisz - poza egzotycznym OM-2000, który nie był produkowany przez Olympusa i uszkodzoną OM-10 - będziesz zadowolony. OM-1 - warto o tym pamiętać - działają na baterie o napięciu 1,35V, które są praktycznie nie do dostania. podobno baterie od aparatów słuchowych mają 1,4v i podobno pasują. Czy sprawdzał to ktoś ? Bardzo mnie to interesuje.

pasuja i sprzet podobno dziala jak nalezy, sam oema niemam wiec informacji nie autoryzuje :)

fotomic
27.01.07, 15:09

pasuja i sprzet podobno dziala jak nalezy, sam oema niemam wiec informacji nie autoryzuje :) ale potwierdzenie jakieś jest, czyli też gdzieś coś słyszałeś. a to dobrze wróży.

suchar
27.01.07, 17:38
Znalazlem akucje na allegro OM-1 http://allegro.pl/item160094103_olympus_om_1_50_1_8_35_2_8.html gdzie jest napisane "baterie 1,4v od aparatów słuchowych".
Pzdr