Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: lustrzanka manualna OM

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

lustrzanka manualna OM

Część!!!

Od dłuższego czasu myślę żeby kupić sobie aparat analogowy - manualny. Strasznie fajnie jest ustawiac ostrość, pierścieniem ustawiac przeslone i czekać do wywołania żeby zobaczycć efekt.

W grę wchodzi OM-1, OM-2 (n), OM-10. Dwa pierwsze do kiedyś wysoka półka, trzeci amatorski.

Macie jakieś zdanie o tych aparatach? Własne dośwaidczenia, opinie które pomoga mi wybrać?

pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    OM2 lepsiejszy. Najpiekniejszy wizjer swiata. Aparat malutki. Wszystko Ok. wady, stopka lampy peka zawsze po jakims czasie. Po wlozeniu baterii nie olowiowych zmienia sie naopiecie zasilania i pomiar swiatla. Trzeba dokonac niewielkich ale koniecznych przerobek by wlozyc pastylki litowe. troszke niewytlumiona migawka, lekko szarpie.
    manualne Canony pod optyke FD maja lepsze tlumienie migawki i lustra i latwiej utrzymac nieporuszone fotki. Za to wizjer ciemniejszy.
    Swietna optyka.Wszystko ma swoje wady i zalety. jakbym kupowal manuala to Nikona z serii F, np FM2. FM2N, FM3- fenomenalnie trwale, lepsze od serii OM.
    Unikaj OM 10/40 bardzo awaryjne.
    czesc.Ch.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez chomsky
    OM2 lepsiejszy. Najpiekniejszy wizjer swiata. Aparat malutki. Wszystko Ok. wady, stopka lampy peka zawsze po jakims czasie. Po wlozeniu baterii nie olowiowych zmienia sie naopiecie zasilania i pomiar swiatla. Trzeba dokonac niewielkich ale koniecznych przerobek by wlozyc pastylki litowe. troszke niewytlumiona migawka, lekko szarpie.
    manualne Canony pod optyke FD maja lepsze tlumienie migawki i lustra i latwiej utrzymac nieporuszone fotki. Za to wizjer ciemniejszy.
    Swietna optyka.Wszystko ma swoje wady i zalety. jakbym kupowal manuala to Nikona z serii F, np FM2. FM2N, FM3- fenomenalnie trwale, lepsze od serii OM.
    Unikaj OM 10/40 bardzo awaryjne.
    czesc.Ch.

hmmmm...mówisz Nikon FM2, FM3. Używałem kiedyś FM-2 (mamy w pracy) fajny jest. i Masz rację - mega trwałe sa te Nikony tej serii.

Dzięki za opinie.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Re: lustrzanka manualna OM

Cytat Zamieszczone przez michaelangelo
    W grę wchodzi OM-1, OM-2 (n), OM-10. Dwa pierwsze do kiedyś wysoka półka, trzeci amatorski.
    Właśnie ten temat przerabiam - obecnie posiadam OM-20 (OM-G) i OM-2n.

Zasada jest taka: obojętnie, co kupisz - poza egzotycznym OM-2000, który nie był produkowany przez Olympusa i uszkodzoną OM-10 - będziesz zadowolony. OM-1 - warto o tym pamiętać - działają na baterie o napięciu 1,35V, które są praktycznie nie do dostania.

| OlyJedi Awatar Dag
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez lgrabun
    OM-1 - warto o tym pamiętać - działają na baterie o napięciu 1,35V, które są praktycznie nie do dostania.
    ale jako jedyny dziala tez bez baterii na wszystkich czasach, bo sluzy ona tylko do zasilania swiatlomierza, to aparat calkowicie mechaniczny o czym tez warto pamietac

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Dag
    ale jako jedyny dziala tez bez baterii na wszystkich czasach, bo sluzy ona tylko do zasilania swiatlomierza, to aparat calkowicie mechaniczny o czym tez warto pamietac ;)
    No, jak komuś pomiar TTL nie jest potrzebny to po co ograniczać się do formatu 135 :-) Poważnie mówię - kupić *dobrego* p-siksa i zabawa o niebo lepsza niż małym obrazkiem.

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez chomsky
    Wszystko ma swoje wady i zalety. jakbym kupowal manuala to Nikona z serii F, np FM2. FM2N, FM3- fenomenalnie trwale, lepsze od serii OM.
    czesc.Ch.
    Chomsky ma rację. Jeśli się decydować na manuala to raczej Nikon i to FM3. Praktycznie nie do zdarcia i masz do tego kupę dobrego szkła. Tylko cenowo wyjdzie raczej drożej.
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez johan
    Chomsky ma rację. Jeśli się decydować na manuala to raczej Nikon i to FM3. Praktycznie nie do zdarcia i masz do tego kupę dobrego szkła. Tylko cenowo wyjdzie raczej drożej. :cry:
    Oczywiście. OMy są do zdarcia i nie ma żadnych dobrych obiektywów. Tylko Nikon :-/

| OlyJedi Awatar johan
    Mieszka w
    Siedlce
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lgrabun
    Oczywiście. OMy są do zdarcia i nie ma żadnych dobrych obiektywów. Tylko Nikon :-/
    Napisałem raczej Nikon, a nie tylko Nikon. Czytaj dokładnie
    Jak ktoś się uprze, to wszystko zepsuje....
    E-620 | HLD-5 | 14-42 | 40-150 |
    5DmkII | 50D | C20/2.8 | C28/1.8 | C50/1.4 | C85/1.8 | C100/2.8L IS | C200/2.8L II | 300/2.8L IS | TC 1.4X II | TC 2.0X II | 580exII

Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez johan
    Napisałem raczej Nikon, a nie tylko Nikon. Czytaj dokładnie :razz:
    Jak ktoś się uprze, to wszystko zepsuje.... :mrgreen:
    Rzecz w tym, że Twoje argumenty nie świadczą jakoś szczególnie wyraźnie na rzecz Nikona, bo to samo można powiedzieć o systemie OM.