Zobacz pełną wersję : No to się zacznie...krytyka mile widziana :)
@Bernard 74Twoja wersja rzeczywiście ostrzejsza, chociaż moja mi się również podoba, jakoś uczuciowo z nią jestem związany :-P
@Holek, niestety tylko pionowy kadr tej uliczki :cry: ale w całości, (bez przycięcia do 2x3) wygląda tak jak poniżej.
Trójka z ostatniej wrzuty mi się najbardziej podoba i ta z targiem owoców, choć wydaje mi się że brakuje ostrości w tej focie, może kompresja zeżarła.
Chciałbym dla kontrastu zobaczyć zdjęcia tych miejsc z dzisiejszego poranku. Pozdrawiam
Trójka z ostatniej wrzuty mi się najbardziej podoba i ta z targiem owoców, choć wydaje mi się że brakuje ostrości w tej focie, może kompresja zeżarła.
Chciałbym dla kontrastu zobaczyć zdjęcia tych miejsc z dzisiejszego poranku. Pozdrawiam
Stragan owocowy ratowałem jak tylko można było, byliśmy w Sakkali około godziny 17.00 a o 17.30 robi się tam w zimie już ciemno :cry:
Ne sądzę żeby w Hurgadzie działo się za dużo złych rzeczy. To zamknięte i miasto tylko dla turystów. Każdy Egipcjanin chcący wejść do turystycznej części musi mieć przepustkę !
Dorzucam jeszcze dwa zdjęcia oddające klimat tej części miasta. Gdzie napisy są przeważnie po rosyjsku, angielsku i arabsku.
Ostatnie jest świetne.
Zawsze mnie dziwiło to zamykanie miast i odgradzanie turystów od reszty społeczeństwa. Z jednej strony może i jest bezpieczniej ale z drugiej nie poznaje się tej prawdziwej twarzy kraju który się odwiedza.
NO to koniec serii egipskiej :-P
Dzisiaj chciałem Wam pokazać i zapytać o opinie na temat zdjęć pseudo studyjnych. świeconych poprzez parasolkę z lewej Metz 48 oraz mały softbox z prawej Metz 58-af1.
Jak malujesz na czarnym to maluj takim samym czarnym.Czarny ma wszystkie kolory w sobie,ciezko go dobrac.
Jak malujesz na czarnym to maluj takim samym czarnym.Czarny ma wszystkie kolory w sobie,ciezko go dobrac.
Najgorsze że tego nie widzę :( w którym miejscu?
OOO już widzę plecy :oops: już poprawiam
Najgorsze że tego nie widzę :( w którym miejscu?
OOO już widzę plecy :oops: już poprawiam
Dalej nie widzisz-zrobie Ci tak zebys zobaczyl
Dalej nie widzisz-zrobie Ci tak zebys zobaczyl
Dziękuję, poprawione :) Gapa ze mnie...zapomniałem o tym drobiazgu.
Witajcie,
Dzisiaj pierwsze próby koncertowe z XZ-1. Ja wiem że to nie sprzęt na takie imprezy, ale mimo wszystko dzielny był :grin:
Panie i Panowie...Indios Bravos - Juwenalia UW 2011
A dzisiaj, właściwie wczoraj powrót do mojego E520 i badyle kolorowe na placu Grzybowskim :)
Siema.
Co do koncertu, to powiem CI, że ta "inteligentna małpka" nieźle dała radę z koncertem. Jestem pozytywnie zaskoczony.
Co do kwiatków, to jestem na nie. Ostatnio u Jagger'a siedzę w galerii. Ten to ma dopiero fajne badyle. Oczywiście makro-badyle.
Pozdrawiam.
Siema.
Co do koncertu, to powiem CI, że ta "inteligentna małpka" nieźle dała radę z koncertem. Jestem pozytywnie zaskoczony.
Co do kwiatków, to jestem na nie. Ostatnio u Jagger'a siedzę w galerii. Ten to ma dopiero fajne badyle. Oczywiście makro-badyle.
Pozdrawiam.
Chimol,
Dzięki za odwiedziny i parę słów komentarza. Byłem naprawdę zadziwiony co potrafi to maleństwo (XZ-1) fajnie że mimo dosyć dużej odległości od sceny można bez problemu podnieść aparat go góry i zrobić fotkę znad tłumu :)
Badyle badylami pozostaną, bardziej próbowałem pobawić się kompozycją i kolorem niż makro :)
Warszawska noc muzeów i rekonstrukcja odbicia budynku PAST'y Państwowej Akcyjnej Spółki Telefonicznej. Zapraszam do oglądania i komentarzy :grin:
Piatka najbardziej mi pasi z ostatniej wrzutki.
Dawno nic nie wrzucałem, aby wątek nie umarł dzisiaj pokażę Wam fotki rowerowe inaczej :P
Bardzo ciekawy jestem Waszych opinii :grin:
madziazywczak
27.06.11, 11:02
zanim powiększyłam podobało mi się pierwsze. jednak po powiększeniu nie ma już takiego fajnego efektu.
zdjęcia staranne ale jakoś nie do końca mi podchodzą. Myslę że to kwestia gustu
Magda,
Dziękuje za odwiedziny i komentarz, mam nadzieje że wrócisz jeszcze do tych zdjęć i Ci się choć trochę spodobają :)
Dla mnie trojka najbardziej pasi.
Waruga dziękuję za ocenę :)
Dzisiaj chciałem Wam pokazać serię kwiaty polskie parkowe.
Z rowerowej wystawki podoba mi się jedynka - ale wolałbym ją z jedna działką przysłony więcej. Z kwiatowej - malwy, ale to chyba przez moją słabość do tej rośliny.
Pozdrawiam AP.
Dwojka dla mnie przemawia z ostatniej wrzutki.
Z rowerowej wystawki podoba mi się jedynka - ale wolałbym ją z jedna działką przysłony więcej. Z kwiatowej malwy, ale to chyba przez moją słabość do tej rośliny.
Pozdrawiam AP.
APZ bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarz :) Rzeczywiście przy 1 rowerowej mogło by być troszkę głębiej...popróbuję następnym razem.
Co do malwy to bardzo ładny kwiatek, i sam się broni :-P swoim wdziękiem.
madziazywczak
28.06.11, 22:54
zdjęcia kwiatowe chyba za dużo słońca dostały. ojjj razi troszeczkę razi. ale jakbym miała wybierać to chyba drugie zdjęcie.
trzecie- myślę że nie trafiłeś z ostrością
Z serii kwiatowej najbardziej podoba mi się drugie. :grin:
Bardzo Wam dziękuję za wszystkie komentarze :) Dzisiaj kilka gołębich fotek, mam nadzieję że się spodobają...podtytuł gołąb nie wielbłąd :-P
Bardzo fajne gołąbki, nawet nie wiem który najbardziej mi się podoba, ale chyba pierwszy :grin:
Cześć Iza, bardzo dziękuje za komentarz i zapraszam częściej :grin:
z ptakami świetne kolory kadry dobrze to wygląda pozdrawiam powodzenia :wink:
Acidmk tak podziwiam Twoje fotki z gołębiami i przypomniało mi się, że ja tez bym się napił. :):wink: Pogoda barowa, a coś z niedzielą robić trzeba! :!:
Maćku, Ryśku bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze. Ja właśnie piję...ale tylko kawę jeszcze przecież przed 13.00 :grin:
Chłopie jesteś w błędzie! Coś mi się zdaje, że 13 nie obowiązuje juz od (ładnych) paru dni! :grin:
Na pewno będę częściej zaglądała, tylko do tej pory jakoś czas nie pozwalał, ale warto :wink:
Chłopie jesteś w błędzie! Coś mi się zdaje, że 13 nie obowiązuje juz od (ładnych) paru dni! :grin:
I Ty mi to teraz dopiero piszesz...tyle cennych chwil poszło w buraki :grin:
No to lecę po pifffko :-P
Dzisiaj postanowiłem Wam pokazać fotki MG namierzonego przy okazji wizyty na placu zabaw.
Będę wdzięczny za opinie i komentarze :grin:
W moim przypadku wybieram dwójkę i trójkę. Gdyby trójka była skadrowana nieco szerzej mogło być jeszcze lepiej przynajmniej dla mnie. :wink:
Waruga, Leon bardzo dziękuję za odwiedziny i słowo komentarza :grin:
Rol6 niestety nie dało się szerzej kadrować ze względu na samochód stojący bezpośrednio przed rzeczonym obiektem :-P Może uda się następnym razem na co liczę bo autko jest piękne.
MG jest na tyle ciekawym oldtimerem, że mógłbys śmiało pójść w kompozycje fragmentów auta - chromy, wypukłości, przetłoczenia, może deska rozdzielcza. Można też wtedy ładnie zagrać głębią ostrości, plastyką.
Jak dla mnie ostatnie, ale bez tablicy.
Pozdrawiam AP.
Witajcie,
Bardzo dziękuję za komentarze, dzisiaj postanowiłem Wam pokazać moje próby fotografii produktowej...może troszkę reklamowej. Ciekawy jestem jak Wam się spodobają :grin:
Dwojka oraz czworka najbardziej mi pasuje z tym, ze dwojka od dolu zbyt przycieta.
W piwku brakuje wg mnie piany w kuflach i szronu na butelkach, albo kropel wody, żeby było widać, że chłodne. Ostatnie za mało błyszczące? Nie wiem sam, ale chyba najsłabsze, choc jest ok.
Pozdrawiam
madziazywczak
10.07.11, 19:49
dla mnie pierwsze :) ale prawda brakuje piany i efektu "zimnej butelki"
piwo fajne ale kufel ma się nijak do butelki, lepiej by było tego samego producenta, bo tak to zaczną Cię ścigać że niezdrową konkurencję uprawiasz i takie tam;
ten młynek fajny, jak byś dorzucił w kadr trochę ziaren kawy, pieprzu albo czego się tam w młynku używa :)
LeonAmator
10.07.11, 23:46
Tak piwo i pokal powinny być tego samego producenta,bo tak nie zabardzo wiadomo co masz na myśli.Chyba ,że pokal w ogóle bez logo to wtedy tylko piana na 2 palce i jest ok .Młynek też fajny tylko brakuje w kadrze czegoś ,może właśnie kawy.
Bardzo, ale to bardzo podoba mi sie ta cala ostatnia wrzuta :)
Tak jak pisali poprzednicy brakuje kilku detali by zrobić klimat.
Piana + pokazanie schłodzenia na pokalu a przy młynku np. rozsypanych ziaren kawy
lub filiżanki z unoszącą się parą (zależy czego reklama ma dotyczyć ;) )
Z ostatniej wrzuty najbardziej odpowiada mi ostatnie. :grin:
Witajcie,
Dzisiaj chcę się z Wami podzielić zdjęciami z moich wakacji. Na pierwszy ogień pójdą fotki z Sanoka, a dokładniej z miejsca zwanego Bazar sztuki gdzie dzieciaki na zajęciach mogą rozwijać swoje talenty twórcze :)
52723527245272552726527275272852729
Fajna zabawa , nożyczki nr 6 i 3 najlepsze.
Pozdawiam AP.
popieram wypowiedź APZ pzdro
jak wyżej. 3 bardzo fajna.
Bardzo dziękuję za komentarze i oceny. Rzeczywiście wycinanka nożyczkowa też najbardziej mi się widzi :grin: Starałem się jednak zachować formę reportażu...żeby wszystko po kolei było.
Dzisiaj kilka dodatkowych zdjęć z tamtego miejsca.
5280152800528025279952803
Ostatnie to zapowiedź jednej z następnych historii :)
w dwójce przyciąć lewą strone i oczopląs gwarantowany-fajne i 3 koty są eleganckie chociaż głowy troche za ciemne
madziazywczak
12.08.11, 08:06
2 zdjęcie w kwadrat
Bardzo Wam dziękuję za odwiedziny i komentarze. Każdy z nich to kolejna lekcja :)
Dzisiaj coś nowego, wybraliśmy się do Leska gdzie stoi stara synagoga...spodziewaliśmy się czegoś zupełnie innego, bo znaleźliśmy galerię sztuki lokalnej :lol: Pogoda była taka jak na zdjęciu pierwszym czyli klasyczny Lipcopad :mrgreen:
Oto zdjęcia:
52815528165281752818528195282052821
Jak dla mnie czwarte najlepsze - doskonałe w swej prostocie. :grin:
Tez jestem za czworka :-)
Dzisiaj chciałem Wam pokazać kolejną Bieszczadzką atrakcję, kolejka wąskotorowa jeżdżąca na trasie Majdan (koło Cisnej) Przysłup.
529235292452925529265292752928
(6) ciufcia B/W - świetne
Widok z okna kolejki - zdjęcie 2. podoba mi się najbardziej. :grin:
Stragan owocowy ratowałem jak tylko można było, byliśmy w Sakkali około godziny 17.00 a o 17.30 robi się tam w zimie już ciemno :cry:
Ne sądzę żeby w Hurgadzie działo się za dużo złych rzeczy. To zamknięte i miasto tylko dla turystów. Każdy Egipcjanin chcący wejść do turystycznej części musi mieć przepustkę !
Dorzucam jeszcze dwa zdjęcia oddające klimat tej części miasta. Gdzie napisy są przeważnie po rosyjsku, angielsku i arabsku.
Mi podoba się pomysł pierwszej fotki. Dla moich oczu w tej chwili jest już trochę małe żeby się przyjrzeć szczegółom, ale Ci wyraźni ludzie w niewyraźnym otoczeniu mnie intrygują. Brakuje mi tylko trochę światełka na postaciach no i szkoda odrobinę nieba, ale i tak mi się podoba :)
4 i 6 fajne. W 6 może trochę góry za dużo :)
Witajcie,
Bardzo dziękuję za ostatnie wpisy i oceny :)
Dzisiaj chciałem Wam pokazać kilka kadrów związanych z samą kolejką wąskotorową.
530485304353046530445304553047
madziazywczak
18.08.11, 18:21
4 najlepsze :) jeszcze jakby zrobić agresywną obróbkę do tego bądź hdr to wogóle miodzio :)
co do reszty. hmmm w pierwszym próbowałabym zrobić jeszcze komin (o wydaje mi się że był), ciężarówkę z prawej bym wymazała i całe tło rozmyła i w b&w :)
ostatnie zdecydowanie nieciekawe. w piątym podoba mi się zamysł (im dalsze zawory tym mnie ostrości) ale wydaje mi się że ostrość uciekła również z pierwszego zaworu. czy mam rację?? chyba że chodziło aby dół śruby w PD rogu był ostry?
w 3 ostrość "lekko" uciekła z pokrętła. fajnie by było jakby wszystko było ostro i podkręcić czerwień :)
Szczerze mówiąc widoki z kolejki wyszły Tobie lepiej. Detale wrzucone ostatnio mniej do mnie przemawiają, a najciekawsza jest 4.
jestem za 4. piątka chyba trochę ruszona albo ostrość uciekła, ale 4 mi się widzi a potem może trójeczka :)
tadzik1231
19.08.11, 20:18
Napisałeś że krytyka mile widziana, więc wywołałeś wilka z lasu. Nie rozumiem dlaczego w wątku dla początkujących zamiast wytykać ewidentne błędy poklepujemy się po plecach utwierdzając twórcę/twórców w przekonaniu iż podąża słuszną drogą. Z wykształcenia i zamiłowania jestem inżynierem mechanikiem, kocham maszyny i za temat masz u mnie wielki plus ale:
1. Jeżeli chciałeś pokazać kupę złomu to Ci się udało, jeżeli natomiast zamysłem Twoim były klimat związany z dożywającym swoich dni, niegdyś pięknym, technicznym dziełem sztuki - to nie bardzo. Zdjęcie jest niesymetryczne (więcej z prawej), obciąłeś komin i kawałek rury na dole, w kadrze panuje bałagan (ten dom z tyłu taki ni w gruchę, ni w pietruchę), kolory i faktura również nie bardzo. Jak już masz takie śmieciowisko, warto spróbować to pomaskować bądź stemplując, bądź rozmywając, bądź jedno i drugie + suwaczki od kontrastu + jakaś cudowna wtyczka do PS\GIMP'a, która doda klimatyczności.
2/3. Trochę za wąsko na górze/z boku i delikatnie popalone.
4. Największy potencjał i największa porażka. Widać że słońce przygrzało bo wszędzie jest jakaś tak dziwna poświata a ten przepał na dole daje po oczach jak lampa na przesłuchaniu.
5. Moim zdaniem najlepsze gdyby wyciąć ten śmieć po lewej + wajcha na górze była w całości a nie w połowie.
6. Nie mam zdania bo nie wiem o co biega.
Też jestem początkującym, ale powoli zaczynam pojmować o co chodzi w tej całej zabawie i nawet moje bardzo niewprawne oko łapie już pewne ewidentne błędy które dostrzegam i które starałem się opisać powyżej.
Pozdrowienia:
Tadzik
PS To co napisałem to tylko bardzo subiektywna opinia o Twoich zdjęciach, nie musisz brać jej pod uwagę. Jak kiedyś będzie Ci się chciało zajrzeć do mnie, liczę na bardzo surową ocenę prezentowanych tam dokonań bez poklepywania po plecach.
Ja tez w zasadzie poczatkujacy,wiec wytykac nie bede bo sie nie znam,ale-Zawsze mam jakies ale.Taki juz jestem.Moze popracuj nad obrobka detalu,pokaz go w kadrze zeby reszta nie istniala.Wydziel go,wytnij,zrob cos co oddzieli go od reszty.Zwracaj uwage na elementy istotne w maszynie dawniej dzialajacej.Kazdy z nas jest po troche mechanikiem:wink:Ja tez,oczywiscie ,ze jestem.Tylko edukacje zakonczylem jak doszlo do mnie ze austenit zmienil sie w perlit i na wegiel nie zwracal uwagi bo podobno jego ilosc byla nieistotna dla niego.Znaczy sie tego Austenitu.Poszedlem w kierunku produkcji produktu placzacego i smiejacego sie czesto.
A moze tak tego zawora potraktuj,co??53104 Tylko moze wyprostuj jeszcze :wink:
tadzik1231
19.08.11, 20:51
Mirku jesteś moim GURU :mrgreen:, ja nie mam takiego skilla żeby kilkoma ruchami pędzla/suwaczka uzyskać podobny efekt. Jeszcze tylko więcej czerwieni w czerwieni i czapki z głów. Swoją drogą wskaż nam kierunek (bez szczegółów, żeby było ciekawiej).
PS O ile dobrze pamiętam to ten Perlit i Austenit ma coś wspólnego z metaloznawstwem i wykresem żelazo - węgiel (pierwszy rok na PG, wykłady z Krokodylem :???:).
I na koniec:
... ja Ciebie też.
.... , ja nie mam takiego skilla żeby kilkoma ruchami pędzla/suwaczka uzyskać podobny efekt. Jeszcze tylko więcej czerwieni w czerwieni i czapki z głów. Swoją drogą wskaż nam kierunek (bez szczegółów, żeby było ciekawiej).
No jakos mnie sie tak wyszlo,sam nie wiem jak i dlaczego-udalo sie.
Trza czytac tutki Sabooooooora,wszystko po kolei jak w szkole.On juz nas nauczy wszystkiego o manierach nie zapominajac.Bedziemy znali obrobke i gentelmenic bedziemy wokolo siebie.
muszę przyznać, że w tym konkretnym wypadku obróbka Mirka dodała uroku temu zaworowi i fotka zyskała na niej :)
madziazywczak
20.08.11, 10:15
Napisałeś że krytyka mile widziana, więc wywołałeś wilka z lasu. Nie rozumiem dlaczego w wątku dla początkujących zamiast wytykać ewidentne błędy poklepujemy się po plecach utwierdzając twórcę/twórców w przekonaniu iż podąża słuszną drogą. Z wykształcenia i zamiłowania jestem inżynierem mechanikiem, kocham maszyny i za temat masz u mnie wielki plus ale:
1. Jeżeli chciałeś pokazać kupę złomu to Ci się udało, jeżeli natomiast zamysłem Twoim były klimat związany z dożywającym swoich dni, niegdyś pięknym, technicznym dziełem sztuki - to nie bardzo. Zdjęcie jest niesymetryczne (więcej z prawej), obciąłeś komin i kawałek rury na dole, w kadrze panuje bałagan (ten dom z tyłu taki ni w gruchę, ni w pietruchę), kolory i faktura również nie bardzo. Jak już masz takie śmieciowisko, warto spróbować to pomaskować bądź stemplując, bądź rozmywając, bądź jedno i drugie + suwaczki od kontrastu + jakaś cudowna wtyczka do PS\GIMP'a, która doda klimatyczności.
2/3. Trochę za wąsko na górze/z boku i delikatnie popalone.
4. Największy potencjał i największa porażka. Widać że słońce przygrzało bo wszędzie jest jakaś tak dziwna poświata a ten przepał na dole daje po oczach jak lampa na przesłuchaniu.
5. Moim zdaniem najlepsze gdyby wyciąć ten śmieć po lewej + wajcha na górze była w całości a nie w połowie.
6. Nie mam zdania bo nie wiem o co biega.
Też jestem początkującym, ale powoli zaczynam pojmować o co chodzi w tej całej zabawie i nawet moje bardzo niewprawne oko łapie już pewne ewidentne błędy które dostrzegam i które starałem się opisać powyżej.
Pozdrowienia:
Tadzik
PS To co napisałem to tylko bardzo subiektywna opinia o Twoich zdjęciach, nie musisz brać jej pod uwagę. Jak kiedyś będzie Ci się chciało zajrzeć do mnie, liczę na bardzo surową ocenę prezentowanych tam dokonań bez poklepywania po plecach.
tadzik znów. już w jednym wątku wyraziłeś co cię gryzie nie trzeba niczego poprawiać.
a wątek z takim tytułem jest już od początku jego założenia :)
zawór po poprawie mirka dużo lepszy
tadzik1231
20.08.11, 11:09
Mnie nic nie gryzie, jestem szczęśliwym człowiekiem. Po prostu opisuję świat takim jaki on jest i jak go widzę a nie takim jak byśmy chcieli żeby był. Czy to co napisałem w punktach od 1 do 6 jest nieprawdą ?
Witajcie,
Bardzo dziękuję za wszystkie ślady Waszej obecności. Pokazując zdjęcia w portalach foto zawsze liczyłem na konkretne uwagi i komentarze. Pewnie że miło jest przeczytać że fotki są zajefajne i nic nie trzeba robić, ale wtedy człek niesiony lenistwem przestanie się starać dążyć do czegoś nowego...lepszego może nawet.
Wątek mój celowo ma taki tytuł, prowokuję chcąc poznać opinię innych na temat moich (czasem zapewne nieudanych) prób pokazania rzeczy które mnie zachwycają.
@tadzik1231 Masz wiele racji w tym co piszesz. Bardzo dobrze że krytykujesz, szukasz innych sposobów pokazania danego kadru. chwała Ci za to że masz jeszcze chęci i w jakimś sensie odwagę głośno mówić że coś Ci się nie podoba...wyciągam z tego wiele wniosków ucząc się przy okazji. Większość forumowiczów albo tutaj (galeria początkujących) nie zagląda...albo ogląda zdjęcia i odchodzi. Jeszcze raz dziękuję za cenne wskazówki...masz chłopie oko :)
@Mirek54 jak zwykle pokazałeś mistrzostwo w suwaniu suwaczkami :) Piękny ten zaworek...taki inny jak by nie mój :-P
Ech...daleka droga przede mną jeszcze w nauce obróbki fotek :)
@Jarmana, @Madziazywczak, @ROl6 bardzo dziękuję za odwiedziny i opinię
tadzik1231
20.08.11, 12:21
Posiadam jedną powszechnie nieakceptowaną cechę - zawsze mówię to co myślę. Jak ktoś kto ma nogi prostowane na beczce, włoży obcisłe spodnie a następnie zapyta mnie "i jak ?", usłyszy odpowiedź iż wytłukł sobie w domu wszystkie lustra. Z reguły mogę taką osobą dopisać do listy ludzi którzy mnie nie lubią, ale nie mam z tym problemu.
Chciałbym żeby wątek dla początkujących był tym czym powinien być a nie li tylko miejscem prezentacji mniej bądź bardziej udanych zdjęć.
Życzę Ci uporu w dążeniu do celu:
Tadzik
PS spróbowałem drogi Mistrza, nie jest tak fajnie jak u Niego, ale na usprawiedliwienie swoje: jednak jestem ignorantem, obróbka zajęła mi całe 5 minut.
53154
Witajcie,
Dzisiaj jeszcze klika kolejowych klimatów :)
532745327553276532775327853279
Pierwsze i ostatnie fajne, reszta mi się nie podoba.
madziazywczak
22.08.11, 09:37
doczepie się bardzo ostrego światła na zdjęciach. przez to na 4 i 5 trawa wygląda bardzo niekorzystnie i razi w oczy.
2 moim zdaniem nic nie przedstawia. do tego ostrość gdzieś uciekła. i nie mogę jej znaleźć. 3 także nieciekawe.
4 ma jakąś dziwną GO. jest na torach i później góra czerwonej lokomotywy. w 4 poprawiłabym troszkę kadrowanie. albo brązowy wagon by wyleciał albo pokazałabym go całego.
5 najlepsza z całej wrzutki. doczepie się tylko do tego ostrego światła.
do 1 i 6 nie umiem się odnieść. może tylko powiem że na 1 bardzo przepalone niebo wyszło
tadzik1231
22.08.11, 09:48
Dla mnie tylko 6 do czegoś się nadaje ale przegiąłeś lekko z obróbka, trawa jest nienaturalna za to niebo zostało szaro-bure. Poczytaj sobie o selektywnej technice poprawiania zdjęć i DRI + o filtrach na obiektywy (CPL/szary/połówkowy).
Oczywiście to moje subiektywne odczucia, jak zwykle :lol:
Pozdrowienia:
Tadzik
Tutaj link do podstaw DRI, może się przyda: http://www.fotal.pl/hdr-driczyli-techniki-zwiekszania-zakresu-tonalnegocz-2/
Dzięki za ponowne odwiedziny i komentarze, choć surowe to sprawiedliwe.
Tak jak napisałem na początku, te zdjęcia to opowieść o moich wakacjach i miejscach w których byliśmy. Niestety pogoda w tym roku nie rozpieszcza :(
Pewne wydarzenia dzieją się niezależnie od pochmurnego nieba bądź mocnego wypalającego niebo i otoczenie słońca.
Kontynuuję więc swoja opowieść.
Zupełnie przez przypadek trafiłem na zespół garaży w Sanoku gdzie jak zobaczycie pracują prawdziwi artyści :)
532815328253283532845328553286
tadzik1231
22.08.11, 15:18
Nie przejmuj się krytyką tylko rób swoje, to tak jak z nauką jazdy na nartach: skręcać w lewo prawo i zatrzymać się potrafisz po 45 minutach z instruktorem, jeździć zaczynasz po kilku sezonach. Wszytko wymaga praktyki.
Muralki fajne, ale ja chyba już stary jestem i muszę zmienić okulary bo wszytko jakieś takie mydlane mi się wydaje. Może trochę podostrzyć po zmniejszeniu i kontrast dołożyć żeby lepiej się ogladało ?
Jak zwykle pozdrowienia :cool::
Tadzik
Jeszcze perspektywa (3, 4), widać że stałeś pod kątem do ściany. Dach krzywy, wyprostować do dołu i ciachnąć na górze, krzaczory przeszkadzają ale w tym wypadku taki ich urok.
Krytyka jest do przełknięcia jeżeli wnosi coś do tematu a nie jest tylko zwykłym czepialstwem. Staram się nie czepiać, ale jak kiedyś przegnę to zawsze możesz mi zripostować - ja na 100% się nie obrażę :mrgreen:. Lubię jak coś się dziej, nie cierpię stagnacji - ta ostatnia zabija.
Nie wiem czy mi się wydaje ale ostra jest trawa przed ścianą a nie murale. Z tej wrzutki ostatnie jest najlepsze, nie ma w kadrze zbędnych elementów jak na innych zdjęciach.
madziazywczak
22.08.11, 16:26
Nie wiem czy mi się wydaje ale ostra jest trawa przed ścianą a nie murale. Z tej wrzutki ostatnie jest najlepsze, nie ma w kadrze zbędnych elementów jak na innych zdjęciach.
też mam takie wrażenie. ogólnie miejsce ma potencjał.
acidmk (https://forum.olympusclub.pl/members/12403-acidmk) następnym razem weź ze sobą kosę i wytnij całe zielsko :). hehe
a tak na poważnie to może warto troszkę podrobić te zdjęcia. agresywniejsze zrobić te postacie
dr_feelgood
22.08.11, 18:23
Nigdy nie karuj tak jak zdjecie 2 i 3 z ostatniej wrzutki, no bo to ani grafitti ani trawa. Zdecyduj sie, bo zielen mozna dac albo jako motyw przewodni, albo wrzucic w glebie ostrosci przed tematem. generalnie podobaja mi sie ostatnie foty, ale wymagaja dopieszczenia, mozna z nich wiecej wyciagnac. Niedawno jechalem okolicy szkoda ze nie nalem tegoz miejsca, przydoby sie kilka zdjec stamtąd.pozdr
Dzięki za opiernicz, jest motywujący nie powiem :P Przysiadłem jeszcze raz przy ostatnich fotkach...i o tak mi wyszły:
533035330453305533065330753308
Idę w dobrym kierunku?
dr_feelgood
22.08.11, 18:52
jak dla mnie w dobrym, tylko szczególiki. zobacz zdjęcia nr 2 - kłosy trawy sa do wyretuszowania bo kompletnie nie pasują tu :) takie szczególiki własnie :)
No tak, przy dwójce to jest do zrobienia :P z innymi qpa zabawy :)
53309
tadzik1231
22.08.11, 19:22
Nie jestem artystą i trudno mi odtworzyć utracone fragment, jest tu paru specjalistów którzy są w stanie zrobić coś takiego perfekcyjnie. Ja bym to widział jakoś tak:
53324
no, no...
wspólnymi siłami to z tego dzieła sztuki wyprodukujecie ;)
a swoja droga fajnie acidmk (https://forum.olympusclub.pl/members/12403-acidmk) że zamieściłeś te fotki, bo warto wiedzieć że czegoś takiego można szukać będąc w okolicy, a to niezła ciekawostka i atrakcja :)
Nie sądziłem że można aż tak poprzerabiać :) Ja używam tylko lightroom'a ale może wreszcie przekonam się też do Gimpa??
Poniżej reszta fotek muralowych, to ostatnie murale...ale jeszcze nie ostatnie z okolic Sanoka ;)
533155331653317533185331953320
Starałem się ciąć maksymalnie i ściągać kolory traw i krzaków.
tadzik1231
22.08.11, 19:57
no, no...
wspólnymi siłami to z tego dzieła sztuki wyprodukujecie ;)
My się tu proszę Pana uczymy, w końcu to wątek dla zielonych :lol:
Nie sądziłem że można aż tak poprzerabiać https://forum.olympusclub.pl/images/smilies/icon_smile.gif Ja używam tylko lightroom'a ale może wreszcie przekonam się też do Gimpa??
Dwa ostatnie, dawaj resztę jak jeszcze masz i nie przejmuj się jakością bo malunki fajne.
Dwa ostatnie, dawaj resztę jak jeszcze masz i nie przejmuj się jakością bo malunki fajne.
To wszystko niestety z murałów Sanockich...naprawdę robią wrażenie! Na żywo 100% lepsze :)
Nie sądziłem że można aż tak poprzerabiać :) Ja używam tylko lightroom'a ale może wreszcie przekonam się też do Gimpa??
Poniżej reszta fotek muralowych, to ostatnie murale...ale jeszcze nie ostatnie z okolic Sanoka ;)
533155331653317533185331953320
Starałem się ciąć maksymalnie i ściągać kolory traw i krzaków.
już się pogubiłam,nie wiem czy to inne kadry czy poprzerabiane, ale w tej wrzutce zatrzymało i mnie intryguje 4 :)
już się pogubiłam,nie wiem czy to inne kadry czy poprzerabiane, ale w tej wrzutce zatrzymało i mnie intryguje 4 :)
Jarmana inne, nowe lepsze :) Znaczy z tego właśnie dnia ale same murale inne :)
Jak dla mnie to 1 i 5 najlepsze z tej serii :grin:
Mnie też oczy tej laski hipnotyzują na max'a :)
Jak dla mnie piatka z ostatniej wrzutki.
Witajcie,
Dzisiaj kontynuujemy wycieczkę śladami moich wakacji. Czas na Baligród i kirkut żydowski jaki przypadkiem udało nam się znaleźć.
53449534505345153452534535345453455
tadzik1231
25.08.11, 12:51
Tak, 6 najlepsze i gdybyś trochę inaczej kadrował ( nieco mniej z lewej, nieco więcej z prawej) to MZ było by świetne. Jak zwykle to tylko moje subiektywne spojrzenie na temat :lol:
Pozdrowienia:
Tadzik
Mnie najbardziej podobają się 3. i 7. :grin:
Bardzo dziękuje za odwiedziny i komentarze :) Dzisiaj druga część fotek z Baligrodu.
534985349753499535005350153502
A zobacz to 2. w tej wersji. Może się nie spodobać, ale tak jest bardziej dobitnie może ? :
Twoja też fajowa ;) bardziej zimne, chłodne ale dobitne. Dzięki !
Bardzo fajna seria z pomnikami, ciekawe miejsce i ładne ujęcia, szczególnie te po obróbce, bo dodaje im jakiejś takiej tajemniczości
Bardzo dziękuję wszystkim odwiedzającym i oceniającym za wizytę. Dzisiaj ostatnia część zdjęć z Baligrodu, w następnej części Kraków :)
535485354953550535515355253553
Jak zwykle zapraszam do komentowania.
Z tych wszystkich ostatnich zdjęć tylko 3. i to z poprawkami będa do mnie akceptowalne. Musisz mieć pomysł jak pokazać stary cmentarz. Pokazuj szczegóły z bliska z rozmytym tłem, pokazuj światło na kamieniach, pokazuj w ciekawym świetle, nie w środku dnia, ale najważniejsze to mieć pomysł jak i po co ta robisz.
Pozdrawiam AP.
Ja również jestem za trójką - fajnie pokazałeś uplyw czasu.
Witajcie, dziękuję bardzo za odwiedziny i komentarze.
@apz Miejsce jest ciekawe i zapewne ma większy potencjał ale dane mi tam było być około godziny 15.00 jednego dnia i już. Niestety nie zawsze możemy czekać na złote godziny w każdym z miejsc w których jesteśmy :( Chciałem jednak pokazać to miejsce ze względu na jego wyjątkowe jak widać nadgryzione zębem czasu pomniki.
@rol6 dziękuję za ślad Twej obecności :)
Dzisiaj zaczynamy nową cześć naszej wędrówki po Polsce, Kraków. Zamieszkaliśmy w wynajętym mieszkaniu na Salwatorze, z okna naszego mieszkania roztaczał się piękny widok na Wisłę i Wawel :) Dzisiaj pokażę Wam klika kadrów z naszych wędrówek po starym mieście i rynku Krakowskim.
5363253633536345363553636
tadzik1231
28.08.11, 23:13
Tak se popiszę co by pustki nie było:
1. To taki portret tyle że kwiatka, przesłonę miałeś na f/6,3 ustawioną. Może trzeba było ją jeszcze trochę otworzyć, tło by się bardziej rozmyło?
3,4,5. Podoba się ale ostrość jest na gołębiach a nie dziewczynce a to ona jest głównym tematem zdjęć.
madziazywczak
30.08.11, 09:19
dwa pierwsze mogą być ale uważam że jak się robi kwiatka to raczej tło nie powinno tak mocno rzucać się w oczy
3-5 wogóle mi się nie podobają. brak ostrości, bałagan w kadrze. a dziewczyna skupia wzrok na sobie tylko dlatego że ma różową sukienkę.
@tadzik1231, @madziazywczak bardzo dziękuję za wasze opinie, pierwsze to taka zabawa była...jak Kraków może wyglądać z perspektywy kwiatka. 3, 4, 5 to zupełnie inna bajka...nie ustawiana sesyjka na rynku Krakowskim gdzie wszystko można sobie dograć tylko zjawa, mała księżniczka która pojawiła się tam znikąd i zafascynowała mnie na 110%. Te fotki to krop ogromny gdyż akurat założony miałem 12-60 a Ona daleko strasznie była. Ech...co tu opowiadać chciałbym żebyście to zobaczyli :)
Dzisiaj kilka zdjęć z Krakowskiego Kazimierza.
53825538265382753828
Zamiast tej kaczki czy tam cytryny mogles sie pokusic co tam ciekawego w odbiciach w tych kaluzach jest.Swiatlo bylo lagodne,pogoda nie psula tafli wody.Nic tylko focic i podgladac.
Zamiast tej kaczki czy tam cytryny mogles sie pokusic co tam ciekawego w odbiciach w tych kaluzach jest.Swiatlo bylo lagodne,pogoda nie psula tafli wody.Nic tylko focic i podgladac.
A o tym nie pomyślałem, rzeczywiście :)
To było zaraz po bardzo ulewnym deszczu więc chmurki za softbox robiły. Ech...człowiek całe życie się uczy...i tak głupi umiera.
Mirku! On jest facet, a cytryna egzotyczna była ..., to tak łagodna forma tunelowania. A odbicia, no cóż to świetna zabawa i trochę inna fotografia.
Pozdrawiam AP.
że niby czego tunelowania? Chcesz się bić ?? :)
Cytryna, jak dla mnie, i tak najlepsza z ostatniej wrzuty. :wink:
Witajcie,
Dziękuję za ostatnie odwiedziny i komentarze.
Dzisiaj nowe miejsce, konkretnie ruiny zamku w Olsztynie. Zapraszam do zwiedzania i komentowania :)
538885388953890538915389253893
Wybieram dwojeczke i piatke :-)
Mnie jakos te kadry specjalnie nie porywaja. Trzeba sie troche nagimnastykowac aby ciekawie pokazac takie obiekty.
Ostrosc tez szwankuje, bynajmniej tak mnie sie wydaje.
Wiem...paskud jestem :mrgreen:
Mnie też ostatnia wrzuta wydaje się mało ostra. A jako kadr to najbardziej odpowiada mi 5.
Trójka całkiem fajna, trochę mało ostra. Szóstka mogła być lepsza, trochę za dużo nieba, horyzont powinien być w 1/3 od góry kadru. Reszta kiepska.
madziazywczak
2.09.11, 09:51
u mnie też one są nieostre. najlepsze to 2 zdjęcie (osoby do występlowania). 3 byłoby fajne gdyby nie to że ostrości nie ma ani na pierwszym planie ani na wieży. niestety jest ona gdzieś pośrodku (chyba w okolicy tego krzaka) i przez to źle się to zdjęcie ogląda.
Witajcie,
Rzeczywiście ostrość gdzieś uciekła, nie jestem pewny czy to moja wina czy nowego mechanizmu forum :lol:
Dziękuję za rady i pomysły trzeba poćwiczyć z tymi kadrami jeszcze.
No nic, te wyostrzyłem mocniej...zobaczymy jak teraz będzie.
540375403854039540405404154042
Moze jeszcze trojka,ale czworka jest niczego sobie.Reszta do szuflady na pamiatke.
Wybieram trojeczke i czworeczke :-)
Jak dla mnie to tylko trojka i jeszcze bym nad nia troche popracowala, dopiescila :wink:
Jak dla mnie to tylko trojka i jeszcze bym nad nia troche popracowala, dopiescila :wink:
Ach,Tobie to tylko pieszczoty w glowie:-PA nie wystarczy tylko te tecze wyciagnac bez tej gry wstepnej:wink:
o tak?54055,i te kulory trochi pomieszac.:wink:
Ach,Tobie to tylko pieszczoty w glowie:-PA nie wystarczy tylko te tecze wyciagnac bez tej gry wstepnej:wink: i te kulory trochi pomieszac.:wink:
Wiesz Mirek, ja pieszczoch jestem :grin: Ale wlasnie o takie cos mi chodzilo.
Nawet jesli to bylo bez gry wstepnej to dobrze dopiesciles.
Dziękuję za Wasze opinie i komentarze, moim zdaniem wersja Mirka jest zbyt cukierkowa...ale ja początkujący jestem...nie znam się.
Dzisiaj ostatnie z Olsztyńskiej serii. Zapraszam do komentarzy :)
5407754078540795408054081
Dziękuję za Wasze opinie i komentarze, moim zdaniem wersja Mirka jest zbyt cukierkowa...ale ja początkujący jestem...nie znam się.
W kwestii podobania się nie ma początkujących i zaawansowanych ;)
Bardzo odpowiada mi ostatnie zdjęcie - masz może jeszcze z trochę późniejszej pory?
@grizz Dzięki za odwiedziny i opinię, niestety ale to ostatnie zdjęcie które się nadawało. Reszta była już nie do utrzymania z ręki bez poruszenia :( A statyw został w Częstochowie. Ale to już do działu na co się ostatnio wkurzyłem.
Daj spokój, nie ma się co wkurzać. Zdjęcia bardzo udane. Klimat miejsca bardzo ładnie pokazany. A zapomniany statyw, to tylko impuls do ponownego odwiedzenia Ogrodzieńca w przyszłości.
Wszystkie zdjęcia z ostatniej wrzuty mają fajny klimat. Mnie najbardziej podoba się czwarte.
Ze statywem byłoby jeszcze lepiej, ale i tak możesz się cieszyć z tego co masz - byłeś w fajnym miejscu, miałeś dobre światło i powstała z tego ciekawa fotorelacja. :grin:
moim zdaniem wersja Mirka jest zbyt cukierkowa...ale ja początkujący jestem...nie znam się.
Moim tez,ale to dla pieszczochy bylo:-P.Ja tez poczatkujacy i sie nie znam,wiec witam w klubie:wink:.
Zatem z Mirkiem mamy klub początkujących :) Ktoś jeszcze się pisze? :P
Bardzo dziękuję za Wasze oceny i komentarze. Kluczem było tutaj światło :) im później tym lepiej.
Dzisiaj pierwsze kadry z ostatniego etapu naszych wakacji w Toruniu. Te robione akurat XZ-1 z ręki :)
Drugie i trzecie z instalacji światło\dźwięk z nowego runku Toruńskiego.
5426654267542685426954270
Zdjęcie nr 2 bardzo dobre i ciekawe :grin:. Reszta średnio mi przypadła do gustu.
z tej ostatniej wrzutki urzekło mnie 2, jest super. 3 też całkiem, a w 4 jest pomysł, ale tak nie do końca pasuje mi w kadrze, mam na myśli głównie to obcięcie czubka choć nie wiem jak to wyglądało w rzeczywistości wiec wymądrzać się nie będę
1,2,3 niezłe ale coś mi WB nie styka a może to mój monitor ?
Pozdrowinia:
Tadzik
Bardzo dziękuję za ostatnie komentarze. Dzisiaj ciąg dalszy Torunia, ech piękne to miasto jest !
543235432454325543265432754328
1- Lepiej by wyglądało gdybyś stanął dokładnie na wprost napisu.
2 - Brak symetrii i ostrości, można było podciągnąć trochę niebo.
3 - Wieża się wali bo przez wieki siadła z jednej strony, ale ten dom po prawej powinien być prosty + ostrość.
4 - Nie bardzo wiem o co chodzi.
5 - Takie obiekty MZ powinny być kadrowane dokładnie symetrycznie + ostrość.
6 - Ciekawe :roll:
Subiektywnie i z uśmiechem :grin::
Tadzik
Hej kolego sympatyczny :wink:
Focąc budynki pamiętaj o symetrii i perspektywie. Gdzie stanąć, jak stanąć, by potem jak najmniej poprawiać.
Wiem, wiem... łatwo mówić :wink: Nieraz wydaję mi się, że się dobrze ustawiłam, a po tem patrząc na fotę to... :shock:
Qurka, mogłam jeszcze krok w prawo i było by git :???:
Ale nawet jak coś leci w tą czy tą to wyprostować raz, dwa i już :grin:
Pzdr.
Hej kolego sympatyczny :wink:
Focąc budynki pamiętaj o symetrii i perspektywie. Gdzie stanąć, jak stanąć, by potem jak najmniej poprawiać.
Wiem, wiem... łatwo mówić :wink: Nieraz wydaję mi się, że się dobrze ustawiłam, a po tem patrząc na fotę to... :shock:
Qurka, mogłam jeszcze krok w prawo i było by git :???:
Ale nawet jak coś leci w tą czy tą to wyprostować raz, dwa i już :grin:
Pzdr.
Lolita witaj ponownie :)
Że która fotka konkretnie? Jeśli trójeczka to słynna krzywa wieża w Toruniu :P Długo kombinowałem jak to pokazać i wg. mnie tak jest najlepiej. Prostowane słowo!
ostatnie zdjęcie uratował ten ktoś kto spreparował ludzika... pozostałe dla mnie nieciekawe.
Witam,
Dzisiaj kilka kolejnych zdjęć z Torunia. Jak zwykle zapraszam do ocen i komentarzy.
544055440454403544025440054401
Dzisiaj przedstawiam ostatnią już serię zdjęć z Torunia. Zapraszam do odwiedzin i komentowania.
5446454463544625446154460
Witajcie,
Odświerzam wątek aby całkiem nie zarósł pajęczyną :)
Dzisiaj kilka zdjęć z Pułtuska, kampania wyborcza na całego.
568885688756889
Z przedostaniej wrzutki okienko zamurowane cool :-) W Pultusku nie maja slupow ogloszeniowych, bo u mnie sa :-)
Aha! Zamurowane fajne, tylko wyprostuj i "zdejmij" trochę niebieskiego.
Okienko - jak poprzednicy, żal mi tych drzew.
Witajcie,
Bardzo dziękuję za odwiedziny i dobre słowo :)
Rzeczywiście bardzo się zdziwiłem tą Pułtuską modą na ogłoszenia do drzew przyczepiane. Byliśmy tam tydzień przed wyborami i walkę wyborczą widać było na prawie każdym drzewie :(
Dzisiaj coś innego, jesień znaczy w pełni :)
569375693856939569405694156942
Fajna jesienna wrzutka, szostka ekstra :-)
Dzięki a odwiedziny i komentarze.
Dzisiaj chciałem Wam pokazać kilka zdjęć z wczorajszego dnia niepodległości. Chcieliśmy pokazać naszej 7 letniej córce o co chodzi z tym świętem...no i się nie udało :( Po raz kolejny udowodniono że nie może być normalnie, a szkoda.
1.57083 2.57085 3.57086 4.57088 5.57090 6.57089 7.57087 8.57084
Witajcie,
Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Dzisiaj chciałem Wam pokazać jeszcze kilka zdjęć z 11.11 ale w zupełnie innym klimacie. Ufam że się spodobają :)
5721957220572215722257223
Jak zwykle czekam na komentarze i sugestie :)
Witajcie,
Dzisiaj kolejne zdjęcia, tym razem z Warszawskich łazienek. Ciekawe czy się Wam spodobają.
57748577495775057751577525775357754
Witam
Pozwolę sobie na kilka słów "krytyki"...
Analizując cały wątek hmmm co mogę powiedzieć...
Brawo za rozwój postęp jest ewidentny i w dobrym kierunku :wink:
Alenie patrzę na to co było tylko na to co jest...
fot 4 11/11 trochę za wysoki kadr przez co widać kawałek jakiejś zbędnej kratki pomysł sam w sobie ciekawy szczególnie biorąc pod uwagę podwójne odbicie. Jednak najważniejsze są odpryski na lakierze w połączeniu z całą reszta :shock:
Oby tak dalej.
Pozdr.
Wiewióra ok. spróbuj oziębić delikatnie liście, to wylezie w pełnej krasie.
pozdrawiam
Wiesz, że to ja?
58311____58312
Dzisiaj chciałem Wam pokazać jeszcze kilka zdjęć z 11.11 Przyjrzałem się z zaciekawieniem.
W pierwszych trzech, te rury przeszkadzają ale gdyby pokombinować :roll: Mogły by się stać atutem, trzeba by tylko poszukać odpowiedniego kadru, stanąć w odpowiednim miejscu. Wydaje mi się, że największy potencjał ma drugie.
Natomiast w ostatnim, MZ, pokazałeś za dużo. Lepiej (chyba) byłoby skupić się na odbiciu, może tak?
58310
Witajcie,
Bardzo dzięki za odwiedziny i komentarze :) Już myślałem że nikomu nic się nie widzi ;) a tutaj taka niespodzianka!
@jokw Dzięki za słowa pochwały, choć wiem dobrze że jeszcze masa pracy przede mną.
@Saboor znacznie lepiej po przygaszeniu kolorków, rudą teraz widać :) ale boję się zapytać co z tą rudą że to niby Ty? ;)
@helmut miejsce gdzie robiłem te zdjęcia z odbiciami to jakiś dziwny twór, walec dookoła od wewnątrz pokryty lustrami. Szukałem ciekawszego kadru dłuższą chwilę ale moja kochana córcia postanowiła że ona to na czekoladkę chce iść i nic ja moje knucia nie obchodzą...tak to już z tymi młodymi jest. Dawno tam nie byłem, ale obiecuję że jeśli jeszcze stoi on ten walec to wrócę tam z pociechą na smyczy aby uciec nie mogła ;) Fajowo wyciąłeś ostatnie, ja na to nie wpadłem niestety.
Witajcie,
Bardzo dzięki za odwiedziny i komentarze :) Już myślałem że nikomu nic się nie widzi ;) a tutaj taka niespodzianka!
@jokw Dzięki za słowa pochwały, choć wiem dobrze że jeszcze masa pracy przede mną.
@Saboor znacznie lepiej po przygaszeniu kolorków, rudą teraz widać :) ale boję się zapytać co z tą rudą że to niby Ty? ;)
@helmut miejsce gdzie robiłem te zdjęcia z odbiciami to jakiś dziwny twór, walec dookoła od wewnątrz pokryty lustrami. Szukałem ciekawszego kadru dłuższą chwilę ale moja kochana córcia postanowiła że ona to na czekoladkę chce iść i nic ja moje knucia nie obchodzą...tak to już z tymi młodymi jest. Dawno tam nie byłem, ale obiecuję że jeśli jeszcze stoi on ten walec to wrócę tam z pociechą na smyczy aby uciec nie mogła ;) Fajowo wyciąłeś ostatnie, ja na to nie wpadłem niestety.
Noo coo ...! lubię rude :-D
Noo coo ...! lubię rude :-D
A nie, jeśli to o to chodzi o kobiałki znaczy to rozumiem...i ja też na rude przychylnym okiem spoglądam ;-)
Witajcie,
Dzisiaj kilka zdjęć z ...magazynu. Ciekawy jestem Waszych opinii, wszystkie zdjęcia z XZ-1 przy ISO 400 oraz 200 myślę sobie że maluch daje radę :)
5857758578585795858058581
Witajcie,
Dzisiaj kilka zdjęć z ...magazynu. Ciekawy jestem Waszych opinii, wszystkie zdjęcia z XZ-1 przy ISO 400 oraz 200 myślę sobie że maluch daje radę :)
5857758578585795858058581
Pierwsze interesujące miejsce , ale... czytałeś kiedyś o mocnych punktach? Zastanów się czym chciałbyś przyciągnąć uwagę widza. Uwago dotyczy też 2 i 3. Na dwójce za duzo ludzi - tłum nawet , na troce przepał. czwórkę kadrował bym inaczej, może pionowo, piętka krzywa wymaga poprawki.
Pozdrawiam AP.
1 z 5 ok reszta jakby przepalona
@waruga - Dzięki za odwiedziny i opinię :)
@apz - przemyślałem raz jeszcze te fotki i wyszło mi coś takiego:
5861658617
@brudnyhary Dzięki za opinię, w takim miejscu gdzie źródłem światła są lampy jarzeniowe strasznie trudno zrobić fotkę bez przepału źródła światła :(
Nr 1 z magazynowych. A moze sprobowac cz-b i z mocnymi kontrastami? Tak se kombinuje...
T.
Nr 1 z magazynowych. A moze sprobowac cz-b i z mocnymi kontrastami? Tak se kombinuje...
T.
Dzięki Thomasso za odwiedziny, pogrzebałem chwilę w LR i wyszło mi coś takiego:
58621
Jak myślicie?
nie kusilo Cie, zeby zamalowac nazwe producenta zaworu?:-P moze mam mala fobie, bo naogladam sie identycznych zaworkow (w kolorze niebieskim) tego producenta u siebie w pracy, ale na Twoim miejscu zamalowalbym:wink:
pogrzebałem chwilę w LR i wyszło mi coś takiego:
58621
Jak myślicie?
Witam!Moje zmysły lepiej odbierają te szarości, no i szybciej rejestrują mocne punkty, poziome linie regałów zbiegające się w prostokątnym elemencie ściany i przejście w linię lamp.
Pozdrawiam!
@Thomasso Dzięki za pomysł :) Twoja wersja również wygląda fajowo :)
@Tomashhh Nigdy nie robiłem w zaworach ;) więc logo zostało bo było...żadnych negatywnych skojarzeń
Dzisiaj część druga moich zmagań, zapraszam do oglądania i oceniania:
5865558656586575865958660
@Thomasso Dzięki za pomysł :) Twoja wersja również wygląda fajowo :)
@Tomashhh Nigdy nie robiłem w zaworach ;) więc logo zostało bo było...żadnych negatywnych skojarzeń
Dzisiaj część druga moich zmagań, zapraszam do oglądania i oceniania:
5865558656586575865958660
Interesujące, ascetyczne, ale i zawierające kolor wnętrze. Fajny plener. Ciekawa propozycja na zimowy wieczór.
Pozdrawiam AP.
przejście w linię lamp.
Pozdrawiam! przetarłem okulary:oops: i z lamp zrobiły się dysze zaworów.
...więc logo zostało bo było...żadnych negatywnych skojarzeń
nie o skojarzenia mi chodzilo, a raczej o cos w rodzaju kryptoreklamy, ja po prostu byl zamalowal i tyle :)
pozdr :)
nie o skojarzenia mi chodzilo, a raczej o cos w rodzaju kryptoreklamy, ja po prostu byl zamalowal i tyle :)
pozdr :)
No nie przesadzajmy i nie popadajmy w paranoie rodem z UE :)
T.
no skadze znowu, zadne takie:grin:
Zamalował, nie zamalował...oto jest pytanie :P
Dziekuję Wam bardzo za odwiedziny i rady!
Dzisiaj tylko jedno zdjęcie...kiczowatego zachodu słońca...lub czegoś na podobę zachodu.
58801
zaskoczyło mnie to wyjście ewekuacyjne w prawym górnym rogu : D... nie widzę nic co by mnie skłoniło do spojrzenia na to zdjęcie drugi raz :)
zaskoczyło mnie to wyjście ewekuacyjne w prawym górnym rogu : D... nie widzę nic co by mnie skłoniło do spojrzenia na to zdjęcie drugi raz :)
Zgadam się , tym niemniej obciął bym 2/3 parkingu i przyciemnił niebo o 1 - 1,5 EV.
Dzięki za odwiedziny i opinie. dzisiaj troszkę inaczej, ale chyba na czasie :)
59078590795908059081
Znaczy, że dwa kolejne z dzisiejszych zabaw wrzucam :)
1.59551 2.59552
oczy dziewczynki mocniej niż mocno podkreślone... fotograf w oczach kotka a za nim zestaw okienny.. : )
Witajcie,
Czas na wiosenne fotki :)
Poniżej trzy nowe zdjęcia z poniedziałkowego spacerku.
1.62799 2.62800 3.62801
Bardzo ciekaw jestem Waszych uwag.
Ostatnie ciekawe. Pozdrawiam.
za przedmówcą potwierdzam że ostatnie wygląda nieszablonowo - niebieski z zielonym w tych tonacjach dobrze się ogląda. Pozdrawiam. : )
na drugim i trzecim świeci bardzo , faktycznie w tym ostatnim jest coś, niebanalny kadr, ale chyba jeszcze by wymagało dopracowania, coś mocnego w GO i do tego te fajne maziaje, pzdr
mi najbardziej odpowiada 1. - w 2-ce - zabałaganione tło; 3-ka była by ekstra jak by jakiś niebieski kwiatek bardziej był widoczny i ostry na tle tych maziajów, bo własnie same maziaje bez punktu skupiającego uwagę mi nie leżą, a te ostre kwiatki na dole to takie mało widoczne a ten po środku kompletnie rozmazany...
pzdr :grin:
Dzięki za komentarze i porady.
Dzisiaj jeszcze kilka ze świątecznego popołudnia.
1) 63220 2)63221 3)63222 4)63223 5)63224
Ostatnia fotka ma swoja wymowe, dlatego najbardziej mi sie podoba.
Dzisiaj wrzucam kilka kolejnych, wiosennych zdjęć.
Czekam na Wasze opinie, rady.
1.65116 2.65117 3.65118 4.65119 5.65120 6.65121
Witajcie,
Dzisiaj chciałem zaprosić Was na wycieczkę na zamek w Ogrodzieńcu.
1.66262 2.66263 3.66264 4.66265
Na 1. ostrość zdaje się uciekła z centrum.
Bardzo dziękuje za odwiedziny, jedynka rzeczywiście troszkę uciekła z GO :(
Dzisiaj troszkę zdjęć wnętrza zamku.
5.66301 6.66302 7.66303 8.66304 9.66305
Jak dla mnie to dwojka oraz czworka :-)
Dzisiaj chciałem Wam pokazać kolka zdjęć z nad Bałtyku, okolice Jelitkowa.
1.67325 2.67324 3.67323 4.67322 5.67321
Ciekawe czy Wam się spodobają.
Zdjęcia się spodobały, więc wrzucam kolejne ;)
6.67456 7.67453 8.67455 9.67454 10.67457
Trójka najlepsza, ale brakuje mi jakiejś postaci, korzenia, muszli - czegoś w mocnym punkcie, co jednocześnie pokazywałoby wielkość przestrzeni, tak jak na pozostałych. Krzywizny tu mi jakoś nie pasują.
Zgadzam się z Nevrą, przydałby się jakiś akcent :)
Mysi, Nevara i Waruga bardzo dziękuje za pozostawienie uwag co do moich zdjęć.
Przyznam ze frustrujące dosyć jest wrzucanie coraz to nowych zdjęć które pozostają bez żadnego komentarza. Bo albo są tak słabe ze nikomu nie kce się napisać nawet ze kiepsko, lipa itp...albo sam już nie wiem co.
Dobra...ponarzekałem sobie a teraz do dzieła. Oto zdjęcia ze skansenu w Sanoku, ciekawe czy się Wam spodobają.
Część pierwsza Wejście oraz początek rynku Galicyjskiego:
1. 68450 2.68451 3.68452 4.68453 5.68454 6.68455 7.68456
Witam! Z ostatniej serii wyróżniłbym zdjęcia nr 3,4 i 5 (dla mnie najlepsze). Byłyby jeszcze lepsze gdyby nie pojawiające sie cienie, które moim zdaniem odciągają wzrok od głównego motywu zdjęć. Pozdrawiam.
Ostatnie zdjecia nie sa jak piszesz kiepskie, tylko raczej takie... zwyczajne :-) Poludniowe swiatlo jest fajne do robienia pamiatkowych zdjec wakacyjnych, nie da ono jakichs ciekawych efektow, poprobowalbym jednak zdecydowanie pory porannej, albo przedwieczornej, kiedy cienie bede dluzsze, ale swiatlo zdecydowanie lagodniejsze. Jesli idzie o kadry, to prawde powiedziawszy z reguly za duzo w nich sie dzieje. Uzywasz duzo rybiego oka, to bardzo szeroki kat, warto wiec zwrocic uwage co Ci wchodzi w zdjecie, warto ustawic tez cos na pierwszym planie i poprowadzic przez ten obiekt do bardziej odleglego, wowczas odbiorca bedzie mial lepsze wrazenie przestrzeni jaka objales. Dobrym zaczatkiem jest nr 5, ale dom po prawej nieco odwraca uwage odbiorcy od tego bialego, po lewo - moze lepiej bylo tu przesunac kadr wlasnie w lewo?
Wszystkie zdjęcia robione były od godziny 17 do jakiejś 20. W związku z tym cienie o których piszecie. Próbowałem jednak uczynić je ciekawszymi poprzez wzory geometryczne jakie tworzą np. latarnia na trójce, powtarzający się gont na 5 czy cień drugiego dachu na 7. Widać muszę to jeszcze poćwiczyć. Następne zdjęcia będą miały coraz ładniejsze światełko, obiecuję... zmierzch się zbliża :)
A teraz i sam rynek:
8.68458 9.68459 10.68460 11.68461 12.68457 13.68462 14.68463 15.68464
Sylwiusz wszystko napisał - na zachwyty nad wakacyjnymi pstrykami to mogą liczyć tylko "forumowi koledzy posiadający innych forumowych kolegów" - co jakości koleżeńskich forumowych fot w żadne sposób nie podwyższa. Nadużywasz fisza - mnie to irytuje.
Zdjęcie 14 zmarnowane - figurka wygląda fajnie, tło drewniane ma ciekawą fakturę. Trzeba było podejść bliżej i pstrykać to do oporu, z różnych punków widzenia. Może nawet ten fisz by się przydał.
Najsensowniejsze jest zdjęcie nr 15 - klasyczny motyw i klasyczne, proste kompo. Tylko po cholerę zostawiłeś tę szparę po lewej? Koło i tak masz ucięte. Jak ucinasz to też z głową - albo cale koło, albo połowę - żeby kikuty nie wychodziły. I mocniejsza obróbka by się przydała - żeby wyeksponować graficzną prostotę kompozycji, warto by np. kolory trochę przyciemnić i schłodzić, kontury poprawić itd.
Z ostatniej serii zdecydowanie nr 15ty, a gdybyś zrobił tak jak zasugerował dzarro to przynajmniej dla mnie byłoby rewelacyjne - ale to się przeciez da zrobic w PSie. Rybie oko faktycznie jest bardzo widoczne. Nie wiem czy przegladałeś zdjęcia z wątku m4/3? Tam są świetne zdjęcia robione obiektywem 7mm.
Ryneczek fajny, i można sobie pozwolić na wariacje:
68481_68482
/.../. Nadużywasz fisza/.../
Zdjęcie 14 zmarnowane - figurka wygląda fajnie, tło drewniane ma ciekawą fakturę. Trzeba było podejść bliżej i pstrykać to do oporu, z różnych punków widzenia. Może nawet ten fisz by się przydał.
Właśnie, fiszaj ... może albo wyczarować piękne krzywizny, albo zniszczyć kadr. Z takim trzeba ostrożnie.
Miałeś dużo miejsc do fajnych kadrów, tu zasada: raz spojrzeć 2,3,4,5,6 wreszcie wypatrzysz to (mniodne) i strzelaj.
Ech...bardzo lubię moją rybkę ale muszę się jeszcze wiele nauczyć żeby robiła zawsze to co chcę :)
Dzisiaj pasieka oraz kilka kadrów ogólnych.
16.68648 17.68649 18.68650 19.68651 2068652 2168653 22.68654
Podoba mi sie ostatnia seria. Na zdjęciu nr 16 masz w tle jakis piekny budynek. Zrobiłeś mu zdjecie? Myslę, że tak :-)
Podoba mi sie ostatnia seria. Na zdjęciu nr 16 masz w tle jakis piekny budynek. Zrobiłeś mu zdjecie? Myslę, że tak :-)
No właśnie kręciło się tam tyle ludzi że nie było sposobności zrobienia zdjęcia samemu kościółkowi :(ale...mam takie jedno:
23.68672
Dzisiaj troszkę zdjęć samych chałup Łemków:
24.68673 25.68674 26.68675 27.6867628.68677 29.68678 30.68679 31.68680
Ciekawy reportaz ze skansenu, sporo dobrych kadrow, choc cos dziwnego stalo sie z #25, jakby jeden kanal przesunal sie?
Dziękuję za odwiedziny i ślady Waszej bytności :)
sylwiusz, 25 jest delikatnie poruszone, wstawiłem je bo podoba mi się miękkość jaka powstała z tegoż poruszenia :)
Dzisiaj kilka zdjęć z części skansenu poświęconej wydobyciu ropy, dwa następne ogólne oraz panorama Sanoka z drugiego brzego Sanu.
32.68708 33.68709 34.68710 35.68712 36.68713 37.68711
tadzik1231
21.08.12, 22:39
Nie wiem czy mnie może już oczy okłamują ale trzy ostatnie są takie - nie wiem jak to określić, "miękkie", "płaskie". Może przez ostre słońce, ja zawsze noszę ze sobą polara. Inaczej bym też kadrował: 35 ( cień PD), 36 (domek kurde centralnie na środku), 37 (ten bloczek z prawej taki ni w gruchę, ni w pietruchę), ale to tylko moje subiektywne :)
Pozdrawiam:
Tadzik
Ciekawe foty wrzuciles...
Zdjęcia nr 28 i 29 bardzo mi się podobają...
Witajcie po krótkiej przerwie,
Bardzo dziękuję za Wasze odwiedziny i słowo krytyki lub pochwały z Waszej strony. Bardzo cenne są dla mnie wszystkie Wasze komentarze.
Dzisiaj, kolejna część mojej wędrówki po Sanockim skansenie a mianowicie kościółek.
38.69440 39.69441 40.69445 41.69444 42.69442 43.69443
Jak dla mnie to (42) ma swietny klimat :-)
Przykro mi - ale moim zdaniem to słabe są te (ostatnie)zdjęcia, bardzo słabe. Najciekawszy byłby ten kiczyk z pajęczynką - gdyby nie biała plama zajmująca, bagatela, jedną trzecią kadru.
Pomijając oczywiste braki kompozycyjne czy wynikające z nieumiejętność zaaplikowania poprawnej ekspozycji - jest to moim zdaniem efekt robienia zdjęć w skansenach i innych zabytkowych deptakach lub sanktuariach. Ja bym się przeszedł po blokowisku, ulicy lub wsi, łące, ogrodzie - w zależności gdzie autor mieszka. Znacznie ciekawsze motywy tam można znaleźć - od biedy można też fotografować w sypialni albo z balkonu.
Mnie się podoba właśnie to, ze nie siedzisz w domu i nie robisz zdjeć własnego podwórka tylko ruszasz w trasę i pokazujesz inny swiat. Na cześci zdjęć wydaje mi się, ze swatłomierz wprowadził Cie w błąd i ekspozycja trochę się rozjechała. Popracowałbym nad tym elementem. Moim zdaniem fajnie mogło być zdjęcie nr 43 ale coś w ekspozycji nie wypaliło. Z ostatniej serii najbardziej podoba mi się nr 42 ale moim zdaniem 43 miałaby szanse stac sie najlepszą gdyby nad nim popracować. Pozdrawiam.
Rób zdjęci, pokazuj i nie przejmuj się. Kup sobie ze dwie książki o fotografii i staraj się w zwykłych pstrykach zaaplikować wiedzę zawartą w tekście. Za jakiś czas zobaczysz iż zaczynasz zwracać uwagę na rzeczy które wcześniej Cię absolutnie nie obchodziły. Ja powoli zaczynam :)
Pozdrawiam i życzę wytrwałości i cierpliwości:
Tadzik, też początkujący :wink:
Bardzo dziękuję za Wasze odwiedziny, oceny jak to oceny nie zawsze są pochlebne. Nie ze wszystkim się zgadzam, cieszę się jesli komuś się podoba :)
Dzisiaj ostatnia część mojej relacji z Sanockiego skansenu...dom, plebania księdza proboszcza.
44.69546 45.69547 46.69548 47.69549 48.69550 49.69551 50.69552 51.69553
Ja poczekam - jak wrzucisz coś z Warszawy.
Z ostatniej serii najbardziej podoba mi się nr 45 - bardzo fajna kompozycja. Podobała mi sie cała relacja i czekam na następne :-)
Witajcie,
Dzięki za odwiedziny! Dzisiaj pokażę Wam kilka kadrów z naszej wizyty w Zamościu. Wszystko działo się w ostatni weekend wakacji, ale naprawdę szczerze polecam Zamość na weekendowy wypad!
1.69737 2.69738 3.69739 4.69740 5.69741 5.69742 7.69743
Zapraszam do oglądania :)
Dorzucam jeszcze kilka kadrów z Zamościa.
8.69781 9.69782 10.69783 11.69784 12.69785 1369786 14.69787
mało pociągająca wizja Zamościa - miejscami za ciemno - sztampowo - na plus 9tka tyle że brakło szerokiego kąta : )
Ostatnia wrzutka najlepsza z tego co widziałem - 11 i 12 to już bardzo, bardzo. Zwłaszcza 12 bardzo ładna kompozycja wypatrzona - wyrafinowana powiem nawet. W 9* za dużo bzdetów po prawej. Gdyba ławka była ujęta bardziej diagonalnie w a tle były tylko te elementy architektoniczne mogłoby być dużo lepiej.
---------- Post dodany o 22:19 ---------- Poprzedni post był o 22:13 ----------
PS. Tej 12 to Ci zazdroszczę, kurka. Super się te linie komponują - rura od skrzynki gazowej, kable, pień drzewa. Dobra robota.
Dzięki Wam za odwiedziny, komentarze. Dzisiaj część kolejna Zamościa...będzie troszkę sztampowo, lecz chyba nie do końca ;P
16.69809 17.69810 18.69808 19.69811 20.69812 21.69813
Zapraszam do oglądania i komentowania :)
Podoba mi sie zwłaszcza nr 9 fajnie pokazałeś pierwszy plan. Trochę kadr popsuli ludzie i samochody po prawej stronie. Przy tego typu "opowiadających zdjęciach" w naturalny sposób chciałoby się aby było szerzej ale w tym przypadku chyba jeszcze by to lepiej wygladało gdyby kadr był bardziej okrojony. Podoba mi się jeszcze to, że na wielu zdjęciach zaakcentowałeś mocny pierwszy plan.
Zdjęcie nr 12 pokazuje jak różne mogą być ludzkie gusta bo dla mnie jest najgorsze. Lubię gdy zdjęcie coś opowiada albo przynajmniej skłania oglądającego do jakiejś refleksji - przy tym zdjęciu nic takiego nie miało miejsca i mam wrażenie, że mogło powstać w każdym polskim mieście lub miasteczku. Gdyby na ławeczce ktoś ciekawy odpoczywał to bym przynajmniej mógłbym wyobrazić sobie jak tam się mieszka. Za to 11 mi się podoba, wiec czasami gusta mogą być podobne :-)
Nie wiem czy to celowo tak wrzucasz - czy chcesz, żeby każdą fotę ktoś oceniał? Z ostatniej grupy wybija się 20 - reszta poprawna ale nie chwyta za serce i inne części ciała. Jak w 20 by niebo było takie jak w 21 byłoby jeszcze lepiej :wink:. Ja robisz prosty kadr to proponuję konsekwentnie szukać selekcji, uproszczeń - np. drzwi, okno, samochód - albo tylko same drzwi(czasem jakiś kabelek albo skrzynka do pary) - jak zaczniesz tak patrzeć, to się okaże, że - czy to Zamościu czy Warszawie -znajdujesz na ulicy setki kompozycji. Na początku będą może i nudne i nijakie ale z czasem możesz nauczyć się wyłapywać coraz ciekawsze rzeczy, jak w nr 12, dodawać nowe elementy itd. Takie szukanie prostych "płaskich" ujęć pomaga później w różnych bardziej skomplikowanych kompoyzcjach.
Oceny Wasze są tak różne jak samo postrzeganie świata przez różnych ludzi :) Ale zabrzmiało...
Wrzucam zdjęcia partiami aby na raz nie wrzucić np. 20 zdjęć z jednego wypadu, miejsca. Nudno by było.
dzarro spróbuj popatrzeć na te zdjęcia (ułożone zresztą chronologicznie) jako na spacer śladami kadrów które nie uwiecznione znikną bezpowrotnie.
Tak traktuję fotografię, jako ślad, migawkę z jakiegoś momętu życia, miejsca w którym jestem. Żadne z tych zdjęć nie jest ustawiane, "oszukane".
Biorę co jest, patrzę i szukam tegj jednej chwili.
Biorę co jest, patrzę i szukam tegj jednej chwili.OK, ale jeśli nie znalazłeś to wywal a nie pokazuj na forum :-P
Jaką chwilę znalazłeś w 10 albo 18? :roll:
Z całej zamojskiej serii, 2, 4, 20, do mnie trafiają. Jeszcze może 9, gdybyś nie spaprał kadru. Dlaczego tak ciasno i krzywo? Mogłeś cofnąć się parę kroków? Mogłeś przesunąć się trochę w bok? Miałbyś i ławkę całą i budynek nie zasłonięty ławka a tak ... :?
.... spróbuj popatrzeć na te zdjęcia (ułożone zresztą chronologicznie) jako na spacer śladami kadrów które nie uwiecznione znikną bezpowrotnie.
Tak traktuję fotografię, jako ślad, migawkę z jakiegoś momętu życia, miejsca w którym jestem. Żadne z tych zdjęć nie jest ustawiane, "oszukane".
Biorę co jest, patrzę i szukam tegj jednej chwili.
Widzisz.Tu gdzies po drodze popelniles blad.Jesli juz naklaniasz widza pod jakim katem ma gadac z fotkami to jest niedobrze.
Jest prosta zasada.Ty wstawiasz,foty gadaja,widz z nimi dyskutuje.Jesli fota nie zagada to ty jako autor nie prubuj jej tlumaczyc.Z tego chleba juz nie bedzie.Co najwyzej zakalec.
Dawaj nastepne.
tadzik1231
10.09.12, 00:05
Ja tak od siebie bo też początkujący. Byłem w różnych dziwnych i ciekawych miejscach na świecie i oczywiście robiłem tam (chyba jak każdy) zdjęcia. Teraz gdy przeglądam je to z chęcią cofnął bym czas - fotki są wspaniałym wspomnieniem z wyjazdów i to tyle w temacie. Po zdobyciu odrobiny wiedzy o fotografii najchętniej wywalił bym ten cały dorobek na śmietnik - krzywe, walące się domy bez ładu i składu, horyzonty wyglądające jak równia pochyła, brak jakiekolwiek dbałości o kadr i kompozycję, ot takie pstryki turysty z małpką w ręku.
Teraz robię mniej zdjęć, ale zanim nacisnę spust migawki staram się przez chwilę pomyśleć. Jak już wszytko jest do bani to po prostu odpuszczam, albo potem mozolnie w trakcie obróbki naprawiam to co jest możliwe do naprawienia i zachowuję fotkę tylko dla siebie. Masz ciekawe miejscówki, więc staraj się je ciekawie pokazać. Wiem że to trudne, ale nikt nie mówił że będzie łatwo. :mrgreen:
Pozdrawiam:
Bez złośliwości i podtekstów - Tadzik :wink:
Hmmm...długo zastanawiałem się nad tym o czym piszecie, na początku oczywiście człek buntuje się, bo to niesprawiedliwe, bo nikt go nie rozumie itp.
Przeczekałem jednak falę buntu :D ponoć emocję gaszą kaganek rozumu.
Jeśli przejrzycie wcześniejsze moje zdjęcia okaże się że ja chyba nie potrafię inaczej, w sensie ilości zdjęć pokazujących konkretne miejsce. Krążąc z aparatem podoba, fascynuje mnie tak wiele różnych rzeczy że nie sposób oprzeć się i nie spróbować pokazać ich tak jak ja je widzę. Zdjęcia architektury zdecydowanie nie pokazują emocji. Tego co fotografujący czuje robiąc dane zdjęcie. I tutaj pies jest pogrzebany...ok nie zanudzam.
Dzisiaj ostatnie ze zdjęć choć nie samego Zamościa a zwierzaków z ogrodu zoologicznego w Zamościu:
22.69972 23.69973 24.69974
tymczasowy_
11.09.12, 14:26
acidmk, dam Ci radę.
Kup sobie taką czarną taśmę izolacyjną do elektryki i zaklej pierścień zooma w 12-60 na 12mm i rób zdjęcia jakiś czas.
Potem zrób to np na 17mm.
Potem na 25mm.
A na koniec na 60mm.
Zobaczysz, ze po 1/2 roku będziesz robił o wiele lepsze fotki. A na pewno bardziej świadomie bedziesz używał poszczególnych ogniskowych.
PS
Dlaczego taką taśmę a nie inną:
1. Jest wytrzymała
2. Czarna będzie się dobrze komponować z obiektywem.
3. Nie zostawia kleju na gumie, czyli nie pobrudzi obiektywu.
tadzik1231
11.09.12, 22:06
Rób zdjęcia i nie przejmuj się. Jak już je "wywołasz" obejżyj na dużym monitorze i porównaj do innych dobrych zdjęć widzianych np w sieci. Za jakiś czas zaczniesz selekcjonowac i zwracać uwagę na rzeczy które do tej pory wogóle Cię nie obchodziły. Ja tak robię i zaczyna to przynosić (powoli) jakieś efekty :)
Witajcie,
Dzięki za ostatnie rady i porady :D
Dzisiaj jesienne zdjęcia, tak jak radził tymczasowy_ ze stałą ogniskową. Wybrałem moją ulubioną czyli 50 :P
1.74401 2.74400 3.74399 4.74402 5.74403
Jak dla mnie trojeczka i czworeczka :-)
Jak ja lubię takie klimaty, zdecydowanie nr 3 :)
3 i 5 ze względu na kompozycję - podoba mi się.
Waruga, Mysikrolik , MeWash Bardzo dziękuję za wizytę i komentarze :D