PDA

Zobacz pełną wersję : Antwerpia

excel
23.01.07, 19:15
Witam,

3 fotki wykonane E-10.

Antwerpia - w XVI wieku najważniejsze i najbogatsze handlowe miasto Europy, czego potwierdzeniem sa wspaniale utrzymane koscioly, kamieniczki, pomniki, itd, chluba miasta szeroko propagowana w Europie i na swiecie. Przedstawiam Wam gotycka katedre NMP z poczatklu XIVw. pompatycznie wznoszaca sie nad miastem na Grand Place, otoczona XVI wiecznymi kamieniczkami.
Bardzo mi bylo szkoda, ze nie mam wiecej ujec z wnetrza katedry, ale jak zwykle mi sie udaje trafic na msze, tak i tym razem wszedlem przed podniesieniem, a wiec nie wypadalo lazic turystycznie.
Odwiedzilem rowniez Dom Rubensa. Te fotki pokaze innym razem.

pozdrawiam,
excel

1.
http://i117.photobucket.com/albums/o54/excel_photo/KatedraAntwerpia.jpg

2.
http://i117.photobucket.com/albums/o54/excel_photo/KatedraAntwerpia-1.jpg

3.
http://i117.photobucket.com/albums/o54/excel_photo/WnetrzeKatedryAntwerpia.jpg

WUJEK MARO
23.01.07, 20:17
Muszę potwierdzić, że Antwerpia jest śliczna, podobnie jak Gandawa czy Brugia.
Excel, ale zdjęcia jakieś bez życia, powiedziałbym, że to foty przeciętnego japońskiego turysty.

Smerf Maruda
23.01.07, 20:25
Co to jest na środku kolumn na trzecim zdjęciu?

I chyba właśnie trzecie mi się najbardziej podoba, jeśli miałbym wybierać. Aparat sobie nieźle ze światłem poradził, z ich sporą rozpiętością.

grizz
23.01.07, 20:30
szyba :D

Dag
23.01.07, 23:44

.

ide o zaklad ze to glosniki

excel
24.01.07, 00:16
Muszę potwierdzić, że Antwerpia jest śliczna, podobnie jak Gandawa czy Brugia.
Excel, ale zdjęcia jakieś bez życia, powiedziałbym, że to foty przeciętnego japońskiego turysty.

WUJEK MARO, a wiesz, zgadzam sie z Toba co do jednego - turysta bylem na pewno, Japonczykiem zas nie, tylko ich podgladalem, jak oni to robia. Oto rezultat.

Grizz - zgadles, to zdjecie wykonalem przez szklane drzwi. podczas mszy zamykaja drzwi, aby nie "przeszkadzac turystom". Te fotke udalo mi sie zrobic bezszelestnie. Na wiecej nie mialem odwagi, a szkoda, poniewaz tam wlasnie wisza slynne obrazy Rubensa, m.i. tryptyk "Podniesienie krzyża","Zdjęcie z krzyża". Juz je kiedys widzialem. To piekna sprawa zobaczyc takie dziela na wlasne oczy.

No, teraz macie rozwiazana zagadke.
WUJEK MARO, jak tam kiedys jeszcze wroce, a wroce na pewno, i nie bedzie tak zimno, jak bylo, to przestane udawac Japonca - obiecuje.

pozdrawiam,
excel

kisi
24.01.07, 08:20
Ładne fotki. Nawet nie czuc ducha czasu E10'tki. Ładnie sobie matryca poradzila z rozpietoscia tonalna. To jest swietny przyklad dla wszystkich ktorzy gonia za nowosciami i nowinkami technicznymi.
Ale 3 mi sie najbardziej podoba. Swietnie oddaje klimat (szkoda tych odblyskow z szyby)

WUJEK MARO
24.01.07, 14:13
jak tam kiedys jeszcze wroce, a wroce na pewno, i nie bedzie tak zimno, jak bylo, to przestane udawac Japonca - obiecuje

Tego Ci życzę Excel, tam pewnie można spędzić długie dni na fotografowaniu. Mnie urzekł sam klimat tego miasta - mało aut w centrum, a do tego poruszających się z ograniczoną prędkością, ruch rowerowy, klimat targowisk z owocami i wiele więcej...

Pozdrawiam

Tadeusz Jankowski
24.01.07, 21:02
excel,
Jedyneczka najbardziej mi sie podoba - pokazuje bryłę katedry (bardzo szkoda, że nie całą, ale przypuszczam, że inaczej się nie dało) i nade wszystko wyniosłość, koronkowość wieży. Nieznana u nas w kraju odmiana gotyku - strzelista, bogata w zdobienia. Zauważam piękne światło, które dodaje wibracji tej budowli. Jak napisałeś, fotka pochodzi z 4 Mpx aparatu E-10. Jak widać na przykładzie powyżej, bardzo dobrze daje radę czteromegapikselówka takim widokom. Ekstrapolując ten przykład na 8 i 10 Mpx, mozna zaryzykować tezę, że pozostaje jeszcze duze pole do popisu dla konstruktorów w tym segmencie lustrzanek amatorskich. Widać, że można jeszcze więcej z nich wyciągnąć, skoro z 4 MPx mozna tyle.
Na trzeciej fotce przedstawiającej wnętrze bardzo ciekawy jest odbity w szybie witraż surrealistycznie zawieszony między kolumnami.
Odwiedziłbym to miasto, nawet dla kilku takich fotek.
Pzdr, TJ