PDA

Zobacz pełną wersję : Kompakt - pomoc w wyborze

HDaisy
21.01.10, 18:55
Witam, liczę na waszą pomoc, sugestie i rady. Z olimpusem 590 uz pracuje mi się nieźle, lecz ostatnio napaliłam się na takie cacucho http://www.optyczne.pl/949-Fujifilm_FinePix_S200EXR-specyfikacja_aparatu.html. Teraz pytanie opchnąć 590 i doinwestować w fuji? moze zostac przy oly?
główne tamaty jakie mnie interesują to makro, portrety, zwierzeta i różne szybko poruszające się rzeczy ( 590 nie zawsze sie sprawdza)

grizz
21.01.10, 19:14
Nie ma sensu zamieniać na tego fuji.

Zwłaszcza za jego cenę.

Raven_Design
21.01.10, 20:22
Również uważam, że byłby to nierozsądny krok. Masz bardzo przyzwoity kompakt.
Zdjęcia, jakie uzyskujesz nie będą się wiele różnić od tych "wychodzących" z tego wynalazku Fuji.
Jeżeli nie zadowala Cię już jakość to może czas bardziej pomyśleć o zakupie lustra - kosztem pozornej uniwersalności zestawu.

marwis
21.01.10, 20:32
Ten fuji to nie jest zły aparat, być może lepszy niż 590UZ, ale nie sądzę żeby się opłacało... różnicy w jakości obrazu wielkiej nie będzie a aparat jest DUŻY. Jeśli o zdjęcia akcji, to żaden kompakt się za bardzo nie sprawdzi.
Za tą cenę można już myśleć o lustrzance (np. e520/620 z 2 obiektywami) albo Panasonicu G1. Niestety będą się mniej nadawały do macro - przynajmniej z kitowymi obiektywami.

HDaisy
21.01.10, 21:10
powiedzmy, że jednak zrezygnuję z zamiany :)
a co z lustrem? co do makro, jakie rzeczy trzeba dokupić i ile średnio zainwestować?
i tak w najbliższym czasie wiosna/lato mam zamiar kupić raynoxa dcr 250, wiec zobaczymy ja sie sprawi z kompaktem (zawsze można go sobie zostawić i dalej używać) :)
słyszałam troche o jakiś mieszkach, pierścieniach pośrednich i innych bajerach które aż tak drogie nie są w porównaniu do horrendalnych cen makro obiektywów.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
a co do operowaniem aparatem w przypadku strzelania fotek obiektom, które szybko się poruszają. jakieś sugestie, porady, linki?
Szczerze to z takimi właśnie zdjęciami mam największy problem i chciałabym się douczyć :grin:

Adamss68
21.01.10, 21:35
powiedzmy, że jednak zrezygnuję z zamiany :)
a co z lustrem? co do makro, jakie rzeczy trzeba dokupić i ile średnio zainwestować?
i tak w najbliższym czasie wiosna/lato mam zamiar kupić raynoxa dcr 250, wiec zobaczymy ja sie sprawi z kompaktem (zawsze można go sobie zostawić i dalej używać) :)
słyszałam troche o jakiś mieszkach, pierścieniach pośrednich i innych bajerach które aż tak drogie nie są w porównaniu do horrendalnych cen makro obiektywów.
a co do operowaniem aparatem w przypadku strzelania fotek obiektom, które szybko się poruszają. jakieś sugestie, porady, linki?
Szczerze to z takimi właśnie zdjęciami mam największy problem i chciałabym się douczyć :grin:Obiektyw makro 35mm to wydatek 580PLN z cashback.Raynox to bardzo mała głębia ostrości,do focenia samych owadzich facjat:grin:.A do szybkich zwierzaków,to jednak lustrzanka,jak napisał marwis.

HDaisy
21.01.10, 22:10
w kompaktach GO jest lepsiejsza niż w lustrach.
na razie o ruchu rozmawiajmy o kompaktach.
kupno nowego lustra dopiero za jakiś czas.
a kwote tych 600zł mogę jakoś przełknąć. Myślałam, że będzie gorzej. Ale i tak nie pozostaje nic innego jak ciułać grosz do grosza, aż będzie kokosza :D

HDaisy
22.01.10, 20:18
no dobrze sama poszukam gdzieś indziej pomocy (: teraz pytanie co poskładać, żeby ładnie mykało z makro i było równiez wielofunkcyjne + jakie lustro polecacie?
ze stajni oly lub poza nią. Chodzi mi również o dobre body za nie wygórowaną cenę. (niedługo osiemnacha i może da rade coś wydębić :))

Raven_Design
22.01.10, 21:17
no dobrze sama poszukam gdzieś indziej pomocy (: teraz pytanie co poskładać, żeby ładnie mykało z makro i było równiez wielofunkcyjne + jakie lustro polecacie?
ze stajni oly lub poza nią. Chodzi mi również o dobre body za nie wygórowaną cenę. (niedługo osiemnacha i może da rade coś wydębić :))

Poleciłbym Ci na początek E-520-stkę (w razie czego dam namiary namiary na bardzo pewny sklep, w którym jest sporo tańsza - bo po co przepłacać w byle "mediamarkcie" etc.). W pudełku będziesz miała obiektyw 14-42mm 1:3.5-5.6. Do tego możesz dokupić od razu 35mm 1:3.5 Makro.
To taka najmniejsza linia oporu jest. Oczywiście, jeżeli chcesz coś z innego systemu to pisz śmiało - również zaproponuje coś niedrogiego i dająego przyzwoite rezultaty. Napisz, proszę ile chcesz przeznaczyć na sprzęt - będę wiedział, czy możemy "poszaleć".
Bo można tez wybrać makro konwerter, który w połączeniu z teleobiektywem da dość wygodny i fajny zestaw do fotografii przyrodniczej.
Więc jak?

HDaisy
22.02.10, 12:25
A jak na tle olka wygląda pentax?
Cenowo nie wygląda aż tak tragicznie (w przeciwienstwie canon, nikon).
Jak z obiektywami do makro?
Trzymałam ostatnio w reku pentaxa k10d i był dosc duuuzy i nieporeczny jak na moja kobieca reke, wiec na to tez zwracam uwage - wiem sprawa indywidualna, ale jednak szukam czegos sredniej wielkosci :)

Raven_Design
22.02.10, 13:36
A tak - na priva nie napisałem Ci nic o Pentax'ie...
Na marginesie - myślałem, że już dawno kupiłaś Olympusa, ale widać nie. :cry: