Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Kompakt - pomoc w wyborze

Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Question Kompakt - pomoc w wyborze

Witam, liczę na waszą pomoc, sugestie i rady. Z olimpusem 590 uz pracuje mi się nieźle, lecz ostatnio napaliłam się na takie cacucho http://www.optyczne.pl/949-Fujifilm_...a_aparatu.html. Teraz pytanie opchnąć 590 i doinwestować w fuji? moze zostac przy oly?
    główne tamaty jakie mnie interesują to makro, portrety, zwierzeta i różne szybko poruszające się rzeczy ( 590 nie zawsze sie sprawdza)

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Nie ma sensu zamieniać na tego fuji.

Zwłaszcza za jego cenę.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Raven_Design
    Mieszka w
    Zawiercie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Również uważam, że byłby to nierozsądny krok. Masz bardzo przyzwoity kompakt.
    Zdjęcia, jakie uzyskujesz nie będą się wiele różnić od tych "wychodzących" z tego wynalazku Fuji.
    Jeżeli nie zadowala Cię już jakość to może czas bardziej pomyśleć o zakupie lustra - kosztem pozornej uniwersalności zestawu.
    .

| OlyJedi Awatar marwis
    Mieszka w
    Gdansk
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ten fuji to nie jest zły aparat, być może lepszy niż 590UZ, ale nie sądzę żeby się opłacało... różnicy w jakości obrazu wielkiej nie będzie a aparat jest DUŻY. Jeśli o zdjęcia akcji, to żaden kompakt się za bardzo nie sprawdzi.
    Za tą cenę można już myśleć o lustrzance (np. e520/620 z 2 obiektywami) albo Panasonicu G1. Niestety będą się mniej nadawały do macro - przynajmniej z kitowymi obiektywami.
    E 410 ZD 9-18, 14-42, 18-180, FL 36R, PS S90

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    powiedzmy, że jednak zrezygnuję z zamiany
    a co z lustrem? co do makro, jakie rzeczy trzeba dokupić i ile średnio zainwestować?
    i tak w najbliższym czasie wiosna/lato mam zamiar kupić raynoxa dcr 250, wiec zobaczymy ja sie sprawi z kompaktem (zawsze można go sobie zostawić i dalej używać)
    słyszałam troche o jakiś mieszkach, pierścieniach pośrednich i innych bajerach które aż tak drogie nie są w porównaniu do horrendalnych cen makro obiektywów.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    a co do operowaniem aparatem w przypadku strzelania fotek obiektom, które szybko się poruszają. jakieś sugestie, porady, linki?
    Szczerze to z takimi właśnie zdjęciami mam największy problem i chciałabym się douczyć
    Ostatnio edytowane przez HDaisy ; 21.01.10 o 21:12 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ełk
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez HDaisy Zobacz posta
    powiedzmy, że jednak zrezygnuję z zamiany
    a co z lustrem? co do makro, jakie rzeczy trzeba dokupić i ile średnio zainwestować?
    i tak w najbliższym czasie wiosna/lato mam zamiar kupić raynoxa dcr 250, wiec zobaczymy ja sie sprawi z kompaktem (zawsze można go sobie zostawić i dalej używać)
    słyszałam troche o jakiś mieszkach, pierścieniach pośrednich i innych bajerach które aż tak drogie nie są w porównaniu do horrendalnych cen makro obiektywów.
    a co do operowaniem aparatem w przypadku strzelania fotek obiektom, które szybko się poruszają. jakieś sugestie, porady, linki?
    Szczerze to z takimi właśnie zdjęciami mam największy problem i chciałabym się douczyć
    Obiektyw makro 35mm to wydatek 580PLN z cashback.Raynox to bardzo mała głębia ostrości,do focenia samych owadzich facjat.A do szybkich zwierzaków,to jednak lustrzanka,jak napisał marwis.
    Ostatnio edytowane przez Adamss68 ; 21.01.10 o 21:37

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    w kompaktach GO jest lepsiejsza niż w lustrach.
    na razie o ruchu rozmawiajmy o kompaktach.
    kupno nowego lustra dopiero za jakiś czas.
    a kwote tych 600zł mogę jakoś przełknąć. Myślałam, że będzie gorzej. Ale i tak nie pozostaje nic innego jak ciułać grosz do grosza, aż będzie kokosza

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    no dobrze sama poszukam gdzieś indziej pomocy (: teraz pytanie co poskładać, żeby ładnie mykało z makro i było równiez wielofunkcyjne + jakie lustro polecacie?
    ze stajni oly lub poza nią. Chodzi mi również o dobre body za nie wygórowaną cenę. (niedługo osiemnacha i może da rade coś wydębić )

| OlyJedi Awatar Raven_Design
    Mieszka w
    Zawiercie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez HDaisy Zobacz posta
    no dobrze sama poszukam gdzieś indziej pomocy (: teraz pytanie co poskładać, żeby ładnie mykało z makro i było równiez wielofunkcyjne + jakie lustro polecacie?
    ze stajni oly lub poza nią. Chodzi mi również o dobre body za nie wygórowaną cenę. (niedługo osiemnacha i może da rade coś wydębić )
    Poleciłbym Ci na początek E-520-stkę (w razie czego dam namiary namiary na bardzo pewny sklep, w którym jest sporo tańsza - bo po co przepłacać w byle "mediamarkcie" etc.). W pudełku będziesz miała obiektyw 14-42mm 1:3.5-5.6. Do tego możesz dokupić od razu 35mm 1:3.5 Makro.
    To taka najmniejsza linia oporu jest. Oczywiście, jeżeli chcesz coś z innego systemu to pisz śmiało - również zaproponuje coś niedrogiego i dająego przyzwoite rezultaty. Napisz, proszę ile chcesz przeznaczyć na sprzęt - będę wiedział, czy możemy "poszaleć".
    Bo można tez wybrać makro konwerter, który w połączeniu z teleobiektywem da dość wygodny i fajny zestaw do fotografii przyrodniczej.
    Więc jak?
    .

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    A jak na tle olka wygląda pentax?
    Cenowo nie wygląda aż tak tragicznie (w przeciwienstwie canon, nikon).
    Jak z obiektywami do makro?
    Trzymałam ostatnio w reku pentaxa k10d i był dosc duuuzy i nieporeczny jak na moja kobieca reke, wiec na to tez zwracam uwage - wiem sprawa indywidualna, ale jednak szukam czegos sredniej wielkosci
    Ostatnio edytowane przez HDaisy ; 22.02.10 o 12:27 Powód: Automatyczne scalenie postów