PDA

Zobacz pełną wersję : Szara połówka Cokina - jaką gęstość wybrać??

Mcarto
18.01.10, 00:18
Witam
Po lekturze dotyczącej filtrów zdecydowałem się na zakup w przyszłości tylko nakręcanych filtrów uv i może polaryzacyjnych - resztę filtrów zdecydowałem się brać z systemu Cokin.
Przemawiają za tym:
- współpraca ze wszystkimi posiadanymi obiektywami (adapter na obiektyw kosztuje tylko kilkanaście złotych)
- mniejsze ceny filtrów - oryginalny cokin (z firmy matki) kosztuje ok 100 zł.
- możliwość taniego skompletowanie różnych filtrów tematycznych w zależności od potrzeb.
Cokin może nie jest tak poręczny jak filtry nakręcane ale poza UV i Polarem innych filtrów używa się tylko okazyjnie więc nie jest to problem.

Planuję w najbliższym czasie zakupić szarą połówkę Cokina (oryginalny produkt z Francji) i nie wiem jaką przepuszczalność wybrać na początku. Wybiorę prawdopodobnie filtr z miękkim przejściem z szarego krycia ale nie mam pojęcia czy wybrać np krycie 50% czy 25%....

Proszę o info która połówka z jaką przepuszczalnością będzie bardziej uniwersalna na początku.

mariush
18.01.10, 00:24
Do lustra olympusa - 0,9 ND Soft (czyli 3 działki przesłony), ale nie Cokna tylko Hitecha.

Karol
18.01.10, 00:44
Ja używam równie często Cokin P. 121 S jak i P.121 M, najrzadziej P. 121 L (praktycznie nie używam). Najmocniejszy z nich jest S, najsłabszy L. Cokina można kupić w zestawach, ja kupiłem wspomniane filtry wraz z holderem za jakieś niewielkie pieniądze. Taki zestaw w zasadzie pokrywa moje zapotrzebowanie na szare połówki i coś takiego polecam, jeden filtr do wszystkiego to nie jest dobry pomysł...

Mcarto
18.01.10, 21:40
Mam jeszcze jedno pytanie:
Jak wygląda sprawa zakupu tych filtrów Hitech (bo rzeczywiście tylko one są polecane) na Allegro? boję się podróbek tych filtrów.

Jamsborg
18.01.10, 21:51
Do lustra olympusa - 0,9 ND Soft (czyli 3 działki przesłony), ale nie Cokna tylko Hitecha.
Dodam, że najlepiej od Mariusha jeśli jeszcze bawi się w sprzedaż. Hitecha zanabyłem od niego i polecam.. choć jest po ciemnej stronie mocy ;)

mariush
18.01.10, 21:59
Mam jeszcze jedno pytanie:
Jak wygląda sprawa zakupu tych filtrów Hitech (bo rzeczywiście tylko one są polecane) na Allegro? boję się podróbek tych filtrów.Nie ma chyba podróbek Hitechów :-) Spokojnie możesz kupować u allegrowiczów "z renomą".

jaclas
19.01.10, 00:16
We wrześniowym numerze DFV napisano, że potrzebny jest 0,6ND soft i 0,9ND hard(na początek). Mariush napisał, że 0,9ND soft.
Również przymierzam się do zakupów, co więc wybrać?

mariush
19.01.10, 00:23
We wrześniowym numerze DFV napisano, że potrzebny jest 0,6ND soft i 0,9ND hard(na początek). Mariush napisał, że 0,9ND soft.
Również przymierzam się do zakupów, co więc wybrać?Filtry hard w praktyce wykorzystywane sa tylko nad morzem. Czasemw innych warunkach. Soft sa bardziej uniwersalne.
Ja doradzam kupno 0,6 i 0,9 na początek, ale gdyby miał byc to tylko jeden, to do olka raczej 0,9 (do FF - 0,6 ND) - ze względu na mniejszą rozp. tonalną matrycy olka.

jaclas
19.01.10, 00:39
Tak własnie myslałem, że ten hard nadaje się bardziej na fotografie morza, gdzie ta granica pomiędzy niebem, a morzem jest linią prostą. Dziękuję za szybką odpowiedź(radę).

droplet
19.01.10, 01:12
Mogę polecić zakup u Mariusha i jakość filtrów Hitech.
Warto tylko zdawać sobie sprawę, że Hitech to minimalnie inny wymiar chodzi bardzo ciężko w holderze Cokin i mnie wygina się zaczep do pierścienia przez co łatwo go zrzucić. Tyle, że holder f-my formatt jest drogi.
Jak ktoś znajdzie taniej niż tu (http://www.formatt.co.uk/stills-filters/hardware-85mm/products.aspx) to proszę o namiar.

mariush
19.01.10, 10:37
Jesli chodzi o przejście soft i hard, to trzeba pamiętać też o tym, że w przypadku obiektywów o małej średnicy (np. 52 mm), filtru z przejściem soft mogą być mało uzywalne (lub w ogóle nieużywalne) - z prostego powodu: przejscie zajmuje większość powierzchni soczewki obiektywu. W takim przypadku lepiej sprawdzają się filtry o rozmarze A.

Huco
19.01.10, 10:52
Jesli chodzi o przejście soft i hard, to trzeba pamiętać też o tym, że w przypadku obiektywów o małej średnicy (np. 52 mm), filtru z przejściem soft mogą być mało uzywalne A.

Masz babo placek. Dopiero teraz to mówisz, jak już do mnie idzie wersja soft.

mariush
19.01.10, 10:55
Masz babo placek. Dopiero teraz to mówisz, jak już do mnie idzie wersja soft.A na jakim obiektywie będziesz go używał? 14-42? Powinno być ok.

Huco
19.01.10, 11:08
A na jakim obiektywie będziesz go używał? 14-42? Powinno być ok.

Tak, między innymi. Co prawda to jest 58 mm i przejście powinno być bardziej widoczne. Teraz do filtra trzeba kupić 14-54 :grin:

mariush
19.01.10, 11:28
Tak, między innymi. Co prawda to jest 58 mm i przejście powinno być bardziej widoczne. Teraz do filtra trzeba kupić 14-54 :grin:14-54 to dobry pomysł :-)
A serio - kupowanie systemu cokin A dla obiektywu 58 mm jest trochę bez sensu.. 58 mm to górna granica używalności cokina A (nominalnie - 62 mm, ale na 62 mm cokin A przestaje być fajny, nie da sie go przesuwać). Ponieważ raczej nie będziesz w przyszłości używał szkieł o mniejszej średnicy niż 58, bardziej "przszłościowe" jest kupno systemu cokin P.

Agulka
19.01.10, 11:29
Ja mam obiektywy o średnicy filtra 58 i szara połówka soft 0,6ND generalnie jest za delikatna, z powodów o których pisał Mariush . Częściej używam 0,9 hard, chociaż to twarde przejście nie zawsze się przydaje. Gdybym teraz miała kupić filtr połówkowy to do kitów szukałabym z przejściem średnim. Nie orientowałam się czy są w ogóle dostępne filtry o rozmiarze P medium, ale wydaje mi się, że właśnie 0,9ND medium byłby najczęściej używaną przeze mnie szarą połówką.

mariush
19.01.10, 11:36
Ja mam obiektywy o średnicy filtra 58 i szara połówka soft 0,6ND generalnie jest za delikatna, z powodów o których pisał Mariush . Częściej używam 0,9 hard, chociaż to twarde przejście nie zawsze się przydaje. Gdybym teraz miała kupić filtr połówkowy to do kitów szukałabym z przejściem średnim. Nie orientowałam się czy są w ogóle dostępne filtry o rozmiarze P medium, ale wydaje mi się, że właśnie 0,9ND medium byłby najczęściej używaną przeze mnie szarą połówką.Z tego co wiem, sa tylko dwa rodzaje przejść w tym systemie - hard i soft (hard dla twardzieli, a soft dla miękkich wafli :-))
Wiadomo, że z danym sysemem filtrów najlepiej pracują szkiełka o srednicy "pośrodku" - a więc 67 i 72 dla systemu cokin P. Dla mniejszych jest problem z przejściami - dla większych (jka np. 77 m w mojej eLce 16-35) ze zbyt krótkim filtrem czasami.

Agulka
19.01.10, 11:54
Znalazłam taki: http://upload.cyfrowe.pl/cyfrowe/photos/adapter_cokin_p121m_1205954000.jpg

mariush
19.01.10, 12:14
Słowo "medum" nie dotyczy chyba rodzju przejścia, ale siły filtra - http://www.cokin.fr/ico3-p1-6.html

W Cokinie pokomplikowane jest wszystko... w Hitechu jest prosciej :-)

Huco
19.01.10, 15:00
No i przeszedł filtr ND 0.9 -soft. Widzę, że przejście jest mięciutkie, na 58 mm gradacja przechodzi przez całą średnicę szkła. Następny na pewno będzie hard.

Mcarto
23.01.10, 16:59
Trochę się wstrzymałem od zakupu bo zasialiście w mojej głowie pewne wątpliwości a ja i tak mam jeszcze trochę czasu zanim przyjadę do domu i będę je mógł odebrać.

Mam krótkie pytania żeby się upewnić:
- Kupię Cokin P bo nie ma się co pchać w A - zwłaszcza, że zamierzam sprowadzić sobie lepszy obiektyw w przyszłości. Czy Cokin P dużo lepiej się spisuje z przejściem soft? - na tyle dobrze, że warto brać filtry soft?? boję się, ze przejście hard będzie zbyt "ostre" a fotografuje się w rożnych warunkach terenowych.
- od kogo producenta kupować inne tematyczne (kolorowe) filtry do Cokina? chcę jeszcze kupić filtr niebieski i imitację deszczu a nie chcę niepotrzebnie wydawać pieniędzy na filtry klasy Hitech bo pewnie i tak użyję ich tylko czasami (dla zabawy).