Zobacz pełną wersję : Szara połówka Cokina - jaką gęstość wybrać??
Witam
Po lekturze dotyczącej filtrów zdecydowałem się na zakup w przyszłości tylko nakręcanych filtrów uv i może polaryzacyjnych - resztę filtrów zdecydowałem się brać z systemu Cokin.
Przemawiają za tym:
- współpraca ze wszystkimi posiadanymi obiektywami (adapter na obiektyw kosztuje tylko kilkanaście złotych)
- mniejsze ceny filtrów - oryginalny cokin (z firmy matki) kosztuje ok 100 zł.
- możliwość taniego skompletowanie różnych filtrów tematycznych w zależności od potrzeb.
Cokin może nie jest tak poręczny jak filtry nakręcane ale poza UV i Polarem innych filtrów używa się tylko okazyjnie więc nie jest to problem.
Planuję w najbliższym czasie zakupić szarą połówkę Cokina (oryginalny produkt z Francji) i nie wiem jaką przepuszczalność wybrać na początku. Wybiorę prawdopodobnie filtr z miękkim przejściem z szarego krycia ale nie mam pojęcia czy wybrać np krycie 50% czy 25%....
Proszę o info która połówka z jaką przepuszczalnością będzie bardziej uniwersalna na początku.
Do lustra olympusa - 0,9 ND Soft (czyli 3 działki przesłony), ale nie Cokna tylko Hitecha.
Ja używam równie często Cokin P. 121 S jak i P.121 M, najrzadziej P. 121 L (praktycznie nie używam). Najmocniejszy z nich jest S, najsłabszy L. Cokina można kupić w zestawach, ja kupiłem wspomniane filtry wraz z holderem za jakieś niewielkie pieniądze. Taki zestaw w zasadzie pokrywa moje zapotrzebowanie na szare połówki i coś takiego polecam, jeden filtr do wszystkiego to nie jest dobry pomysł...
Mam jeszcze jedno pytanie:
Jak wygląda sprawa zakupu tych filtrów Hitech (bo rzeczywiście tylko one są polecane) na Allegro? boję się podróbek tych filtrów.
Do lustra olympusa - 0,9 ND Soft (czyli 3 działki przesłony), ale nie Cokna tylko Hitecha.
Dodam, że najlepiej od Mariusha jeśli jeszcze bawi się w sprzedaż. Hitecha zanabyłem od niego i polecam.. choć jest po ciemnej stronie mocy ;)
Mam jeszcze jedno pytanie:
Jak wygląda sprawa zakupu tych filtrów Hitech (bo rzeczywiście tylko one są polecane) na Allegro? boję się podróbek tych filtrów.Nie ma chyba podróbek Hitechów :-) Spokojnie możesz kupować u allegrowiczów "z renomą".
We wrześniowym numerze DFV napisano, że potrzebny jest 0,6ND soft i 0,9ND hard(na początek). Mariush napisał, że 0,9ND soft.
Również przymierzam się do zakupów, co więc wybrać?
We wrześniowym numerze DFV napisano, że potrzebny jest 0,6ND soft i 0,9ND hard(na początek). Mariush napisał, że 0,9ND soft.
Również przymierzam się do zakupów, co więc wybrać?Filtry hard w praktyce wykorzystywane sa tylko nad morzem. Czasemw innych warunkach. Soft sa bardziej uniwersalne.
Ja doradzam kupno 0,6 i 0,9 na początek, ale gdyby miał byc to tylko jeden, to do olka raczej 0,9 (do FF - 0,6 ND) - ze względu na mniejszą rozp. tonalną matrycy olka.
Tak własnie myslałem, że ten hard nadaje się bardziej na fotografie morza, gdzie ta granica pomiędzy niebem, a morzem jest linią prostą. Dziękuję za szybką odpowiedź(radę).
Mogę polecić zakup u Mariusha i jakość filtrów Hitech.
Warto tylko zdawać sobie sprawę, że Hitech to minimalnie inny wymiar chodzi bardzo ciężko w holderze Cokin i mnie wygina się zaczep do pierścienia przez co łatwo go zrzucić. Tyle, że holder f-my formatt jest drogi.
Jak ktoś znajdzie taniej niż tu (http://www.formatt.co.uk/stills-filters/hardware-85mm/products.aspx) to proszę o namiar.
Jesli chodzi o przejście soft i hard, to trzeba pamiętać też o tym, że w przypadku obiektywów o małej średnicy (np. 52 mm), filtru z przejściem soft mogą być mało uzywalne (lub w ogóle nieużywalne) - z prostego powodu: przejscie zajmuje większość powierzchni soczewki obiektywu. W takim przypadku lepiej sprawdzają się filtry o rozmarze A.
Jesli chodzi o przejście soft i hard, to trzeba pamiętać też o tym, że w przypadku obiektywów o małej średnicy (np. 52 mm), filtru z przejściem soft mogą być mało uzywalne A.
Masz babo placek. Dopiero teraz to mówisz, jak już do mnie idzie wersja soft.
Masz babo placek. Dopiero teraz to mówisz, jak już do mnie idzie wersja soft.A na jakim obiektywie będziesz go używał? 14-42? Powinno być ok.
A na jakim obiektywie będziesz go używał? 14-42? Powinno być ok.
Tak, między innymi. Co prawda to jest 58 mm i przejście powinno być bardziej widoczne. Teraz do filtra trzeba kupić 14-54 :grin:
Tak, między innymi. Co prawda to jest 58 mm i przejście powinno być bardziej widoczne. Teraz do filtra trzeba kupić 14-54 :grin:14-54 to dobry pomysł :-)
A serio - kupowanie systemu cokin A dla obiektywu 58 mm jest trochę bez sensu.. 58 mm to górna granica używalności cokina A (nominalnie - 62 mm, ale na 62 mm cokin A przestaje być fajny, nie da sie go przesuwać). Ponieważ raczej nie będziesz w przyszłości używał szkieł o mniejszej średnicy niż 58, bardziej "przszłościowe" jest kupno systemu cokin P.
Ja mam obiektywy o średnicy filtra 58 i szara połówka soft 0,6ND generalnie jest za delikatna, z powodów o których pisał Mariush . Częściej używam 0,9 hard, chociaż to twarde przejście nie zawsze się przydaje. Gdybym teraz miała kupić filtr połówkowy to do kitów szukałabym z przejściem średnim. Nie orientowałam się czy są w ogóle dostępne filtry o rozmiarze P medium, ale wydaje mi się, że właśnie 0,9ND medium byłby najczęściej używaną przeze mnie szarą połówką.
Ja mam obiektywy o średnicy filtra 58 i szara połówka soft 0,6ND generalnie jest za delikatna, z powodów o których pisał Mariush . Częściej używam 0,9 hard, chociaż to twarde przejście nie zawsze się przydaje. Gdybym teraz miała kupić filtr połówkowy to do kitów szukałabym z przejściem średnim. Nie orientowałam się czy są w ogóle dostępne filtry o rozmiarze P medium, ale wydaje mi się, że właśnie 0,9ND medium byłby najczęściej używaną przeze mnie szarą połówką.Z tego co wiem, sa tylko dwa rodzaje przejść w tym systemie - hard i soft (hard dla twardzieli, a soft dla miękkich wafli :-))
Wiadomo, że z danym sysemem filtrów najlepiej pracują szkiełka o srednicy "pośrodku" - a więc 67 i 72 dla systemu cokin P. Dla mniejszych jest problem z przejściami - dla większych (jka np. 77 m w mojej eLce 16-35) ze zbyt krótkim filtrem czasami.
Znalazłam taki: http://upload.cyfrowe.pl/cyfrowe/photos/adapter_cokin_p121m_1205954000.jpg
Słowo "medum" nie dotyczy chyba rodzju przejścia, ale siły filtra - http://www.cokin.fr/ico3-p1-6.html
W Cokinie pokomplikowane jest wszystko... w Hitechu jest prosciej :-)
No i przeszedł filtr ND 0.9 -soft. Widzę, że przejście jest mięciutkie, na 58 mm gradacja przechodzi przez całą średnicę szkła. Następny na pewno będzie hard.
Trochę się wstrzymałem od zakupu bo zasialiście w mojej głowie pewne wątpliwości a ja i tak mam jeszcze trochę czasu zanim przyjadę do domu i będę je mógł odebrać.
Mam krótkie pytania żeby się upewnić:
- Kupię Cokin P bo nie ma się co pchać w A - zwłaszcza, że zamierzam sprowadzić sobie lepszy obiektyw w przyszłości. Czy Cokin P dużo lepiej się spisuje z przejściem soft? - na tyle dobrze, że warto brać filtry soft?? boję się, ze przejście hard będzie zbyt "ostre" a fotografuje się w rożnych warunkach terenowych.
- od kogo producenta kupować inne tematyczne (kolorowe) filtry do Cokina? chcę jeszcze kupić filtr niebieski i imitację deszczu a nie chcę niepotrzebnie wydawać pieniędzy na filtry klasy Hitech bo pewnie i tak użyję ich tylko czasami (dla zabawy).