Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Szara połówka Cokina - jaką gęstość wybrać??

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Szara połówka Cokina - jaką gęstość wybrać??

Witam
    Po lekturze dotyczącej filtrów zdecydowałem się na zakup w przyszłości tylko nakręcanych filtrów uv i może polaryzacyjnych - resztę filtrów zdecydowałem się brać z systemu Cokin.
    Przemawiają za tym:
    - współpraca ze wszystkimi posiadanymi obiektywami (adapter na obiektyw kosztuje tylko kilkanaście złotych)
    - mniejsze ceny filtrów - oryginalny cokin (z firmy matki) kosztuje ok 100 zł.
    - możliwość taniego skompletowanie różnych filtrów tematycznych w zależności od potrzeb.
    Cokin może nie jest tak poręczny jak filtry nakręcane ale poza UV i Polarem innych filtrów używa się tylko okazyjnie więc nie jest to problem.

Planuję w najbliższym czasie zakupić szarą połówkę Cokina (oryginalny produkt z Francji) i nie wiem jaką przepuszczalność wybrać na początku. Wybiorę prawdopodobnie filtr z miękkim przejściem z szarego krycia ale nie mam pojęcia czy wybrać np krycie 50% czy 25%....

Proszę o info która połówka z jaką przepuszczalnością będzie bardziej uniwersalna na początku.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Do lustra olympusa - 0,9 ND Soft (czyli 3 działki przesłony), ale nie Cokna tylko Hitecha.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Ja używam równie często Cokin P. 121 S jak i P.121 M, najrzadziej P. 121 L (praktycznie nie używam). Najmocniejszy z nich jest S, najsłabszy L. Cokina można kupić w zestawach, ja kupiłem wspomniane filtry wraz z holderem za jakieś niewielkie pieniądze. Taki zestaw w zasadzie pokrywa moje zapotrzebowanie na szare połówki i coś takiego polecam, jeden filtr do wszystkiego to nie jest dobry pomysł...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria
    Mam jeszcze jedno pytanie:
    Jak wygląda sprawa zakupu tych filtrów Hitech (bo rzeczywiście tylko one są polecane) na Allegro? boję się podróbek tych filtrów.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ostrzeszów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Do lustra olympusa - 0,9 ND Soft (czyli 3 działki przesłony), ale nie Cokna tylko Hitecha.
    Dodam, że najlepiej od Mariusha jeśli jeszcze bawi się w sprzedaż. Hitecha zanabyłem od niego i polecam.. choć jest po ciemnej stronie mocy
    OMD-EM5 II + M. ZD 12-40mm f/2,8 und M.ZD 25 f1,8 + HLD8 oraz nadal E-30... ZD14-54, ZD50 Macro, ZD50-200SWD, ZD 9-18, ZD 14-45, EC-14, EC-20, EX-25, Sigma 30mm f/1,4 EX DC HSM, FL-50, 055X PRO B + 322RC

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Mam jeszcze jedno pytanie:
    Jak wygląda sprawa zakupu tych filtrów Hitech (bo rzeczywiście tylko one są polecane) na Allegro? boję się podróbek tych filtrów.
    Nie ma chyba podróbek Hitechów Spokojnie możesz kupować u allegrowiczów "z renomą".

| OlyJedi Awatar jaclas
    Mieszka w
    TBU
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria
    We wrześniowym numerze DFV napisano, że potrzebny jest 0,6ND soft i 0,9ND hard(na początek). Mariush napisał, że 0,9ND soft.
    Również przymierzam się do zakupów, co więc wybrać?

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jaclas Zobacz posta
    We wrześniowym numerze DFV napisano, że potrzebny jest 0,6ND soft i 0,9ND hard(na początek). Mariush napisał, że 0,9ND soft.
    Również przymierzam się do zakupów, co więc wybrać?
    Filtry hard w praktyce wykorzystywane sa tylko nad morzem. Czasemw innych warunkach. Soft sa bardziej uniwersalne.
    Ja doradzam kupno 0,6 i 0,9 na początek, ale gdyby miał byc to tylko jeden, to do olka raczej 0,9 (do FF - 0,6 ND) - ze względu na mniejszą rozp. tonalną matrycy olka.

| OlyJedi Awatar jaclas
    Mieszka w
    TBU
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria
    Tak własnie myslałem, że ten hard nadaje się bardziej na fotografie morza, gdzie ta granica pomiędzy niebem, a morzem jest linią prostą. Dziękuję za szybką odpowiedź(radę).

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Mogę polecić zakup u Mariusha i jakość filtrów Hitech.
    Warto tylko zdawać sobie sprawę, że Hitech to minimalnie inny wymiar chodzi bardzo ciężko w holderze Cokin i mnie wygina się zaczep do pierścienia przez co łatwo go zrzucić. Tyle, że holder f-my formatt jest drogi.
    Jak ktoś znajdzie taniej niż tu to proszę o namiar.