PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zrobic wlasnego AVATARA

Darekw1967
15.01.10, 09:57
Witam !

http://www.youtube.com/watch?v=d-vlBoYWBh8

Pozdrawiam

gibberpl
15.01.10, 10:14
To z tego filmu, na ktory juz od trzech tygodni nie ma miejsc w IMAXie ?

kali999
15.01.10, 10:57
Trzeba polować codziennie, bo właśnie co jakiś czas wrzucają repertuar na kolejne dni lutego, udało mi się na 9 na 19:30 w ostatnim rzędzie na środku w końcu zarezerwować właśnie przed chwilą.:cool:

NightCrawler
15.01.10, 11:07
A ja sobie poszedłem przed nowym rokiem, zamawiając bilety 4h przed seansem i miałem miejsca praktycznie w środkowym punkcie sali.
Aż dziwi mnie, że takie kolejki są...

Qben
15.01.10, 12:04
byłem wczoraj, i zupełnie mi się nie podobał

luc4s
15.01.10, 13:09
Do Imaxa poza Łodzią nie warto na niego iść, bo Imaxy mają analogowy system (Łódź ma jedynie cyfrowy projektor) i ten film tam nie najlepiej wygląda. Lepsze jest kino w jakimś multiplexie, ale warto siadać w pierwszych rzędach, odwrotnie jak na normalnym filmie. Sam byłem w CinemaCity. Efekty fajne, jednak fabuła słaba.

Co do tego filmiku, widać na początku jakiś inny program, którym powiększa oczy. Wie ktos co to za programik?

Swoją drogą Polak potrafi ;)

gibberpl
15.01.10, 13:18
luc4s,

Kamera IMAX nie jest przeciez cyfrowa kamera, wiec to, ze istnieje wersja na cyfrowy projektor jest wynikiem tylko tego, ze ktos prawdopodobnie te klatki filmu zdygitalizowal.

"IMAX Digital

A digital version of IMAX started rolling out in 2008. The new system is a projection standard only; there are no digital IMAX cameras."

i...

"Despite those advantages, one big disadvantage is the resolution of the picture is much lower than normal IMAX. The screens used by digital IMAX installations are also much smaller (28×58 feet) than those found in traditional IMAX cinemas. The digital installations have drawn some confusion based on poor consumer differentiation to the traditional 15/70 IMAX"

Czyli cyfrowy IMAX to taki IMAX dla ubogich. Sorry.

luc4s
15.01.10, 13:24
Tyle, to nie jest film kręcony w technologii Imax, większość scen powstało w komputerze, więc nikt nie musiał nic digitalizować z klatek filmowych. Nie byłem w Imaxie na nim, ale przed projekcją przewertowałem kilka wątków na forach fanatyków kina i powtarzam co oni tam pisali. Nie jestem ekspertem od kina.

Mirek54
15.01.10, 13:37
Co do tego filmiku, widać na początku jakiś inny program, którym powiększa oczy. Wie ktos co to za programik?

Swoją drogą Polak potrafi ;)

Mam nadzieje,ze sie nie nabijasz.Odpowiem Ci.To nie jest zaden inny programik.Wszystko to jest CS.Powiekszac oczy mozesz -Filtr-skraplanie.I w tym filmiku jest to wlasnie ta opcja.

NightCrawler
15.01.10, 13:40
Luc4s - Tego samego się doczytałem, choć podobno w Imaxie wrażenie z efektów lepsze (jak by nie było większy ekran + lepsze nagłośnienie robią swoje), ale sama jakość filmu lepsza w 3d Digital.
Sam film nie jest zły - efekty naprawdę fajne, a fabuła - Pocahontas XXI w. jak to określiła moja luba po zakończonym seansie.

gibberpl
15.01.10, 13:52
Tyle, to nie jest film kręcony w technologii Imax, większość scen powstało w komputerze, więc nikt nie musiał nic digitalizować z klatek filmowych. Nie byłem w Imaxie na nim, ale przed projekcją przewertowałem kilka wątków na forach fanatyków kina i powtarzam co oni tam pisali. Nie jestem ekspertem od kina.

To jest faktycznie niezly myk, bo naprzyklad wiem z mat dodatkowych dolaczanych do wydan BR, ze kilkanascie scen filmu Batman: Mroczny Rycerz bylo krecone kamera IMAX i potem dygitalizowano klisze filmowa w celu postprocessingu i dorobienia efektow specjalnych. Notabene wlasnie na planie tego filmu rozwalono jedna z kamer IMAX (jest chyba 6 na swiecie) - scena poscigu pod trasa metra w Gotham.

Mysle, ze tutaj chodzi o rozdzielczosc materialu wyjsciowego. Jasne, ze jak robili Avatara to generowali pliki o wysokiej rozdzielczosci porownywalnej do tej, ktora dysponuje IMAX, aby wygladalo to b. dobrze na duzych ekranach.

luc4s
15.01.10, 13:52
Mam nadzieje,ze sie nie nabijasz.Odpowiem Ci.To nie jest zaden inny programik.Wszystko to jest CS.Powiekszac oczy mozesz -Filtr-skraplanie.I w tym filmiku jest to wlasnie ta opcja.

Przez moment tam jest jakieś inne okno otwarte, ten filtr jest w nowym okienku? Nie używam tak nowej wersji PSa, więc nie wiem.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

To jest faktycznie niezly myk, bo naprzyklad wiem z mat dodatkowych dolaczanych do wydan BR, ze kilkanascie scen filmu Batman: Mroczny Rycerz bylo krecone kamera IMAX i potem dygitalizowano klisze filmowa w celu postprocessingu i dorobienia efektow specjalnych. Notabene wlasnie na planie tego filmu rozwalono jedna z kamer IMAX (jest chyba 6 na swiecie) - scena poscigu pod trasa metra w Gotham.

Mysle, ze tutaj chodzi o rozdzielczosc materialu wyjsciowego. Jasne, ze jak robili Avatara to generowali pliki o wysokiej rozdzielczosci porownywalnej do tej, ktora dysponuje IMAX, aby wygladalo to b. dobrze na duzych ekranach.

Przy tym filmie zastosowano specjalny układ kamer stereoskopowych, które Cameron z ekipą przez półtora roku wcześniej testował przed nakręceniem filmu. Tak wyczytałem, nie wiem czy były one analogowe, czy cyfrowe. Myślę, że jak by to były zwykłe kamery Imax to nie potrzebne byłyby testy, bo kto jak kto, ale Cameron pod tym względem doświadczenie ma ogromne.

Dar-i-jush
15.01.10, 13:56
O filmie powiem tyle, że warto zobaczyć jako ciekawostkę wersję 3D. Momentami mi się obraz rozjeżdżał, ale ogólnie fajna zabawa. W 2D efekty są dobre, ale najbardziej doceni je ktoś, kto interesuje się technologią i na nim wrażenie zrobią komputerowo wygenerowane postaci, które trzymają przynajmniej poziom Golluma z Władcy Pierścieni. Dla kogoś innego będzie to postać jak postać, ot aktor ucharakteryzowany na niebieskiego kosmitę. Bez zagłębiania się w szczegóły wykonania. Ładny świat, taka kosmiczna dżungla ze światełkami.

Niestety fabuła jest słaba. Przewidywalna od początku do końca. Dlatego polecam tylko jako ładną, kolorową ciekawostkę w technologii 3D.

A w zaprezentowanym filmie jest istotna niedoróbka - włosy.:wink:

Mirek54
15.01.10, 14:00
Przez moment tam jest jakieś inne okno otwarte, ten filtr jest w nowym okienku? Nie używam tak nowej wersji PSa, więc nie wiem.

Tez nie uzywam CS4 ,ale w CS3 tez ten filtr otwiera sie w nowym oknie

zaus
15.01.10, 14:19
Taki Avatar to z założenia miała być epicka opowieść, której ważniejsza od fabuły jest forma, czyli przedstawiony świat, barwy, dynamika, akcja i wrażenia jakich dostarcza samo delektowanie się obrazem. Każdy kto idzie na Avatara z innym nastawieniem skazany jest na porażkę ;)

k@czy
15.01.10, 19:47
film jak film, ale przed byla reklamowka nowego -wyslali kamere IMAXa na orbite i sfilmowali sceny naprawy (chyba) teleskopu Hubble'a. czym mi troche popsuli Avatara, bo zaczalem sie slinic jak dziecko na widoki z orbity .... :) na to trzeba koniecznie isc. a co do siedzenia na dole- jak sa za wysokie fotele to leb boli od odpychania sie i zadzierania glowy, zeby zobaczyc co jest na gorze ekranu :)

MartinP
15.01.10, 20:41
zamiast bawić się w PSucie wystarczy swoje zdjęcie wklejone tutaj: http://www.mcdonalds.pl/avatar/morphing/
Polecam wykonać to każdemu bo możecie mieć ubaw z efektów a zajmie Wam to tylko chwilke :)
Pozdrawiam
P.S. Swojego nie pokażę bo wyszedł ze mnie najbardziej obleśny avatar w naszej galaktyce ;)

authalia
19.01.10, 14:22
Wow, fantastycznie gość przerobił panne w avatara.
Chyba sama będę musiała przysiąść nas PSem i wyczarować swoją dziewczynę Jake'a. Nie pamiętam jak się nazywała :P

marwis
19.01.10, 18:33
zamiast bawić się w PSucie wystarczy swoje zdjęcie wklejone tutaj: http://www.mcdonalds.pl/avatar/morphing/
Polecam wykonać to każdemu bo możecie mieć ubaw z efektów a zajmie Wam to tylko chwilke :)
Pozdrawiam
P.S. Swojego nie pokażę bo wyszedł ze mnie najbardziej obleśny avatar w naszej galaktyce ;)
efekty tego są takie sobie... myślę, że uzyskany przez Ciebie efekt jest typowy dla tej strony...
swojego też nie pokażę:wink: