Zobacz pełną wersję : E-420 czy E-450
Witam.
Mam dosyć spory dylemat. Zmieniam system i chciałem kupić jedną z tych dwóch puszek. Będzie ona pracowała w tandemie wraz z 2.8/25 i metz 48af-1.
Czy różnica pomiędzy tymi dwoma puszkami jest znacząca, czy warto dorzucać te 200zł do nowszego brata? Mało jest w sieci opinii na temat E-450 więc do końca nie mam się do czego odnieść.
Może koledzy i koleżanki doradzą mi w tej kwestii?
Pozdrawiam
Krystian
RadioErewan
12.01.10, 05:50
Jak dla mnie, to warto przycelować w e-520 zamiast e-450. Różnica w rozmiarach symboliczna, a stabilizacja nie do przecenienia (dodatkowo e-520 nieco obszerniejsze menu).
Pozdrawiam
Różnica między E-420 i E-450 jest subtelna. TUTAJ (http://optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=2&add0=629&add1=902) przykładowe porównanie parametrów.
Do uwag Radka dodam że w E-520 jest za co złapać, uchwyt w E-4xx do najwygodniejszych nie należy - ale to subiektywne odczucie więc najlepiej sam sprawdź w jakiejś Miejskiej Macalni.
Także polecę Ci 520. Stabilizacja wiele daje a zwłaszcza w moim przypadku, gdzie ręce latają jak oszalałe. Ja w sumie i tak na LV ostrze ręcznie więc trochę żałuje, ze nie wziąłem 510, ale spoko 520 jest dobrym wyborem.
Różnica między E-420 i E-450 jest subtelna. TUTAJ (http://optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=2&add0=629&add1=902) przykładowe porównanie parametrów.
Do uwag Radka dodam że w E-520 jest za co złapać, uchwyt w E-4xx do najwygodniejszych nie należy - ale to subiektywne odczucie więc najlepiej sam sprawdź w jakiejś Miejskiej Macalni.
Rzeczywiście subiektywne - dla mnie E-4xx to jedyne aparaty, które mi się wygodnie trzyma. :) Natomiast jeśli Twój budżet pozwala na E-450, to E-520 chyba będzie lepszym wyborem - stabilizacja obrazu i kilka dodatkowych dedykowanych przycisków mogą się przydać.
Darekw1967
12.01.10, 11:37
Witam.
Mam dosyć spory dylemat. Zmieniam system i chciałem kupić jedną z tych dwóch puszek. Będzie ona pracowała w tandemie wraz z 2.8/25 i metz 48af-1.
Czy różnica pomiędzy tymi dwoma puszkami jest znacząca, czy warto dorzucać te 200zł do nowszego brata? Mało jest w sieci opinii na temat E-450 więc do końca nie mam się do czego odnieść.
Może koledzy i koleżanki doradzą mi w tej kwestii?
Pozdrawiam
Krystian
Witaj !
A jaki miales poprzedni system ;)
Pozdrawiam
Witam
Moje zdanie jest takie że jeśli chodzi o porównanie 420-450 to brałbym tego pierwszego zwłaszcza że 450 ciężko jest kupić z drugiej ręki 420 można wyłapać za około 800 w świetnym stanie na gwarancji ewentualnie w cenie nowej 450 z dwoma kitami.
Porównanie z 520 już wypada trochę ciężej. Ja osobiście swojej 420 nie zamieniłbym na nic innego:grin: po prostu kocham Ją. Jedyne czego mi w niej brakuje (czasem) to właśnie stabilizacja, ale w obwodzie mam jeszcze E3, więc jeśli to ma być jedyne body to może rzeczywiście warto się zastanowić nad jakąś 520, zwłaszcza że do tego zestawu ma być jeszcze zapinana lampa.
Z drugiej strony takie 4XX z naleśnikiem stanowi piękny zestawik i jeśli to ma być podstawowy obiektyw to kwestia niewygodnego gripa nie ma tu racji bytu. Ja 420 używam głównie z 35 i muszę przyznać że trzyma mi się je świetnie pod warunkiem że odpuścimy sobie pasek na szyję, a będziemy używać krótkiego paska na prawy nadgarstek.
Rzeczywiście subiektywne - dla mnie E-4xx to jedyne aparaty, które mi się wygodnie trzyma. :)
W mojej łapie wygodnie trzyma się E-3 nawet z 50-200, 2-3 godziny łażenia z tym klamorem w dłoni (bez paska) jest do zrobienia :)
Witaj !
A jaki miales poprzedni system ;)
Pozdrawiam
:nikonbe: :D
Tylko, że e-520 nie do końca mi pasuje, a raczej mojej drugiej połowie. Chodzi o to aby rozmiarami był jak najbardziej zbliżony do kompaktu.
D80, którego mam i sprzedaje, mimo obrazka jaki generował, nie odpowiada mi gabarytowo.
Kolejna sprawa. Czy ta stabilizacja w systemie Olympus jest niezbędna?? Ja w D80 nie używam VR, no chyba, że wieczorem, gdy nie mam ze sobą lampy. Z ręki bez większych problemów na ogniskowej 35mm jestem w stanie utrzymać 1/25 s bez poruszenia zdjęcia.
Kolejna sprawa. Czy ta stabilizacja w systemie Olympus jest niezbędna??.
Jest taka jak w każdym systemie - pomaga w niektórych sytuacjach, ale da się bez niej żyć :)
Zwłaszcza jeżeli wcześniej nie miałes aparatu/szkieł stabilizowanych.
Tylko, że e-520 nie do końca mi pasuje, a raczej mojej drugiej połowie. Chodzi o to aby rozmiarami był jak najbardziej zbliżony do kompaktu.
Skoro gabaryty grają rolę o E-420/450 lub E-620
Kolejna sprawa. Czy ta stabilizacja w systemie Olympus jest niezbędna?? Ja D80 nie używam VR, no chyba, że wieczorem, gdy nie mam ze sobą lampy. Z ręki bez większych problemów na ogniskowej 35mm jestem w stanie utrzymać 1/25 s bez poruszenia zdjęcia.
Stabilizacja nie jest niezbędna W E-SYSTEMIE tylko przy fotografowaniu ;) Oczywiście można się bez niej obyć przy niskich ogniskowych i pewnej ręce, tym bardziej że masz już w tym wprawę. Kwestia upodobań.
O E-620 też myślę. Tylko, że za różnicę w cenie mogę kupić Metza, a stabilizacja raczej mi tego nie odda.
Do tego ta 12 mpx matryca wydaje mi się ciut gorsza od 10 mpx.
O E-620 też myślę. Tylko, że za różnicę w cenie mogę kupić Metza, a stabilizacja raczej mi tego nie odda.
Do tego ta 12 mpx matryca wydaje mi się ciut gorsza od 10 mpx.
matrycę ma e-620 lepszą.
matrycę ma e-620 lepszą.
A czy ta matryca znacząco się różni od tej w E-450. Jeśli chodzi o oddanie kolorów, DR, poziom szumów do ISO 800(większego i tak nie używam)?
A czy ta matryca znacząco się różni od tej w E-450. Jeśli chodzi o oddanie kolorów, DR, poziom szumów do ISO 800(większego i tak nie używam)?
Popatrz sobie na zdjęcia na dpreview.com czy gdzie tam lubisz i sam oceń.
Raven_Design
12.01.10, 18:04
Jeżeli rzeczywiście chciałbyś, aby korpus miał małe gabaryty i przez to odrzucasz E-520 - weź E-420.
Chociaż będę się opierał, że stabilizacja daje sporo. Przemyśl to więc jeszcze.
A tak na marginesie... E-520 to przecież nie aż taki duży aparat - a komfort daje nieporównywalnie większy.
RadioErewan
12.01.10, 18:07
A tak na marginesie... E-520 to przecież nie aż taki duży aparat - a komfort daje nieporównywalnie większy.
Różnice wymiarów nie przekraczają 10 mm w dwóch osiach.
Muszę się jeszcze przejść do Miejskiej Macalnii (fajna nazwa swoją drogą:D). Wszyscy odradzają mi e-4xx. A czy jest jakiś forumowicz który foci jednym z tych aparatów wraz z naleśnikiem. Chętnie pooglądałbym zdjęcia. To co znalazłem na flickr.com ciężko ocenić.
Nie traktował bym tego jako odradzania. Po prostu przedstawiają zalety innych modeli ;) Ja sam kupiłem jako drugie body E-620 z dwoma plaskitami głównie ze względu na stabilizację. Jakoś tak nieswojo się bez niej czuję... Do ruchomego LCD przywykłem w E-3, bardzo mi się spodobało podświetlanie przycisków. Się tak złozyło że praktycznie nie miałem jeszcze okazji porządnie go potestować więc o walorach matrycowych Ci nic nie powiem, ale sporo jest na Forum miłośników nowej (12 mpx) matrycy.
RadioErewan
12.01.10, 19:22
Muszę się jeszcze przejść do Miejskiej Macalnii (fajna nazwa swoją drogą:D). Wszyscy odradzają mi e-4xx. A czy jest jakiś forumowicz który foci jednym z tych aparatów wraz z naleśnikiem. Chętnie pooglądałbym zdjęcia. To co znalazłem na flickr.com ciężko ocenić.
Przy niewielkich różnicach cen to e-520 jest po prostu lepszym wyborem. Ma to, co wycięto z serii 4xx. Różnice rozmiarów są naprawdę niewielkie.
Pozdrawiam
Przy niewielkich różnicach cen to e-520 jest po prostu lepszym wyborem. Ma to, co wycięto z serii 4xx. Różnice rozmiarów są naprawdę niewielkie.
Pozdrawiam
No ale dochodzą jeszcze aspekty czysto estetyczne. Nie będę jedynym użytkownikiem tego aparatu.(http://i.fotomaniak.pl/2008/09/e-420-still-leathercase_xl.jpg) :D Jakość zdjęć między tymi dwoma puszkami(e-450 e-520) jest niezauważalna jak dla mnie. Symboliczny grip także nie jest mi straszny.
Ale w sumie nadal nie znam odpowiedzi na moje pierwsze pytamie:???:
Jak napisałeś o E-420 i naleśniku od razu pomyślałem o tym skórzanym przepienknym etui :) A co do pytania o to czy warto dopłacać do E-450 to IMHO tak ale tylko w wypadku korzystania z filtrów artystycznych - praktycznie jedynej różnicy między 420 i 450.
A takie małe pytanko niezwiązane z tematem. Jestem fanem programu do obróbki Capture NX2. Czy będę mógł obrabiać w nim rawy z Olka?
NightCrawler
12.01.10, 20:55
Nie będzie otwierał ORF.
Działa tylko z raw'ami nikona oraz z tiff'ami i jpg'ami.
No ale dochodzą jeszcze aspekty czysto estetyczne...
Ta... Też kupiłem kiedyś E-410, o decyzji zaważyły właśnie walory estetyczne (nie były najważniejsze, ale przechyliły szalę). Po kilku dniach, jak już się na ten aparat napatrzyłem i zacząłem robić zdjęcia, to marzyłem tylko o lepszej ergonomii (i wcale nie chodzi o rozmiar czy brak gripa, tylko o stabilizację, drugie kółko, więcej pól AF, iso co 1/3 EV i szybkość AF). W końcu się go pozbyłem... Ale fakt, ładny był.
Niedawno zmieniłem E500 na 620 i muszę stwierdzić, że 500 była wygodniejsza w trzymaniu, ale stabilizacja 6XX daje się odczuć. Z kolei gdybym miał kupić 4XX to chyba pozostałbym przy jakimś kompakcie lub zdradził olka z N3000 lub N5000. Zdjęcia robię amatorsko więc nie mam wielu wymagań. Do 6xx mam gripa i w pomieszczeniach rekompensuje to brak wyrażnie wyprofilowanego uchwytu, z kolei w plenerze mniejszy rozmiar jest dla mnie poręcniejszy.
I po co głupi się pytałem.:D
Powoli zaczynam mieć sieczkę w głowie.:-P
Byłem nastawiany na jednego z dwójki e-420 lub e-450 z 2.8/25 i Metza 48, a przez Was w myśli mi świta e-620. Tylko nie wiem czy stabilizacja zrekompensuje mi brak lampy, bo niestety 4000zł na wydaniu nie mam...
Syd Barrett
13.01.10, 01:09
Byłem nastawiany na jednego z dwójki e-420 lub e-450 z 2.8/25 i Metza 48, a przez Was w myśli mi świta e-620. Tylko nie wiem czy stabilizacja zrekompensuje mi brak lampy, bo niestety 4000zł na wydaniu nie mam...
są tańsze lampy, np tumax, są używane.. a nawet można przerobić starą lampę, żeby pracowała z nowym olkiem. ja mam taką uniwersalną do praktici, olka i kanona :) automatu to nie ma ale jak to już ktoś wyżej napisał 'da się z ty żyć';)
pozdrawiam i powodzenia w zakupach
jest też ep-1 i ep-2. Małe, ciekawie wyglądające i zdjęcia podobno całkiem całkiem.
:esystem2:620 z dwoma kitami kupisz już od 2400
:esystem2:620 z dwoma kitami kupisz już od 2400
Tylko, że mi na 2.8/25 zależy. Dlatego sprzedaje D80 ponieważ z kitem, a nawet z 50/1.8 to za duży zestaw aby go zabrać np. na impreze.
Body e-620 to koszt ok 2000zł, szkiełko 819zł, lampa 904zł. Do tego filtr, karta, pokrowiec i juz jest tak szybko licząc 4000zł.
NightCrawler
13.01.10, 12:39
A myślałeś o zakupie szkła i lampy z 2 ręki? Czasami można wyrwać naprawdę rewelacyjne ceny...
Witam.
Przez około 4 miesiące użytkowałem E-420 i właśnie na gwiazdkę zamieniłem na E-450. Po głowie chodził mi E-620 lecz kasa zrobiła swoje/ 620 około 2200zł a 450 kupiłem w promocji kilka dni przed Świętami na e-cyfrowe z wysyłką za 1410zł./ Zmiany może nie są zbyt duże, ale:
- o niebo lepszy wyświetlacz /dokładniej oddaje kolorystykę/
- 3 filtry artystyczne /mała rzecz a cieszy:grin:/
- odnoszę wrażenie, że aku trzyma dłużej/do sprawdzenia/
- nowy procesor/ulepszony/
- według testów i mojego odczucia, aparat ma lepsza kolorystykę zdjęć/w 420 była za ostra czerwień/
- no i na koniec to co wszyscy lubią najbardziej:grin: /aparat ma mniejsze szumy/
Fizyczne rozmiary zostały bez zmian, ja używam go razem z ZD14-54II i jak na razie jestem zadowolony.
Moja rada jest taka: jeśli masz kaskę na różnice w cenie to bierz E-450.
>>TUTAJ<< (http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/531832) masz ceny dla E-620 z dwoma kitami. Naprawdę warto.
>>TUTAJ<< (http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/531832) masz ceny dla E-620 z dwoma kitami. Naprawdę warto.
Jasne że warto ale Ketstian już da razy pisał że chce z naleśnikiem :)
Witam.
Przez około 4 miesiące użytkowałem E-420 i właśnie na gwiazdkę zamieniłem na E-450. Po głowie chodził mi E-620 lecz kasa zrobiła swoje/ 620 około 2200zł a 450 kupiłem w promocji kilka dni przed Świętami na e-cyfrowe z wysyłką za 1410zł./ Zmiany może nie są zbyt duże, ale:
- o niebo lepszy wyświetlacz /dokładniej oddaje kolorystykę/
- 3 filtry artystyczne /mała rzecz a cieszy:grin:/
- odnoszę wrażenie, że aku trzyma dłużej/do sprawdzenia/
- nowy procesor/ulepszony/
- według testów i mojego odczucia, aparat ma lepsza kolorystykę zdjęć/w 420 była za ostra czerwień/
- no i na koniec to co wszyscy lubią najbardziej:grin: /aparat ma mniejsze szumy/
Fizyczne rozmiary zostały bez zmian, ja używam go razem z ZD14-54II i jak na razie jestem zadowolony.
Moja rada jest taka: jeśli masz kaskę na różnice w cenie to bierz E-450.
Na takie porównanie czekałem.
Już jestem pewien co kupić. Dzięki Marek:esystem: