Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: E-420 czy E-450

| OlyJedi Awatar Ketstian
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

E-420 czy E-450

Witam.

Mam dosyć spory dylemat. Zmieniam system i chciałem kupić jedną z tych dwóch puszek. Będzie ona pracowała w tandemie wraz z 2.8/25 i metz 48af-1.

Czy różnica pomiędzy tymi dwoma puszkami jest znacząca, czy warto dorzucać te 200zł do nowszego brata? Mało jest w sieci opinii na temat E-450 więc do końca nie mam się do czego odnieść.

Może koledzy i koleżanki doradzą mi w tej kwestii?

Pozdrawiam
    Krystian

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Jak dla mnie, to warto przycelować w e-520 zamiast e-450. Różnica w rozmiarach symboliczna, a stabilizacja nie do przecenienia (dodatkowo e-520 nieco obszerniejsze menu).

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Różnica między E-420 i E-450 jest subtelna. TUTAJ przykładowe porównanie parametrów.
    Do uwag Radka dodam że w E-520 jest za co złapać, uchwyt w E-4xx do najwygodniejszych nie należy - ale to subiektywne odczucie więc najlepiej sam sprawdź w jakiejś Miejskiej Macalni.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Awatar giekon
    Mieszka w
    Gdansk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Także polecę Ci 520. Stabilizacja wiele daje a zwłaszcza w moim przypadku, gdzie ręce latają jak oszalałe. Ja w sumie i tak na LV ostrze ręcznie więc trochę żałuje, ze nie wziąłem 510, ale spoko 520 jest dobrym wyborem.
    Zenit 12xp + Panasonic Fz50 + E520 + grip + 14-42 + OM 50mm f/1.8 + 40-150 + FL36R

| OlyJedi Awatar AdSR
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    Różnica między E-420 i E-450 jest subtelna. TUTAJ przykładowe porównanie parametrów.
    Do uwag Radka dodam że w E-520 jest za co złapać, uchwyt w E-4xx do najwygodniejszych nie należy - ale to subiektywne odczucie więc najlepiej sam sprawdź w jakiejś Miejskiej Macalni.
    Rzeczywiście subiektywne - dla mnie E-4xx to jedyne aparaty, które mi się wygodnie trzyma. Natomiast jeśli Twój budżet pozwala na E-450, to E-520 chyba będzie lepszym wyborem - stabilizacja obrazu i kilka dodatkowych dedykowanych przycisków mogą się przydać.
    Bo w życiu trzeba być twardym, jak bułka z Biedronki.
    Flickr | Panoramio

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ketstian Zobacz posta
    Witam.

Mam dosyć spory dylemat. Zmieniam system i chciałem kupić jedną z tych dwóch puszek. Będzie ona pracowała w tandemie wraz z 2.8/25 i metz 48af-1.

Czy różnica pomiędzy tymi dwoma puszkami jest znacząca, czy warto dorzucać te 200zł do nowszego brata? Mało jest w sieci opinii na temat E-450 więc do końca nie mam się do czego odnieść.

Może koledzy i koleżanki doradzą mi w tej kwestii?

Pozdrawiam
    Krystian
    Witaj !

A jaki miales poprzedni system

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świętokrzyskie
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Witam
    Moje zdanie jest takie że jeśli chodzi o porównanie 420-450 to brałbym tego pierwszego zwłaszcza że 450 ciężko jest kupić z drugiej ręki 420 można wyłapać za około 800 w świetnym stanie na gwarancji ewentualnie w cenie nowej 450 z dwoma kitami.
    Porównanie z 520 już wypada trochę ciężej. Ja osobiście swojej 420 nie zamieniłbym na nic innego po prostu kocham Ją. Jedyne czego mi w niej brakuje (czasem) to właśnie stabilizacja, ale w obwodzie mam jeszcze E3, więc jeśli to ma być jedyne body to może rzeczywiście warto się zastanowić nad jakąś 520, zwłaszcza że do tego zestawu ma być jeszcze zapinana lampa.

Z drugiej strony takie 4XX z naleśnikiem stanowi piękny zestawik i jeśli to ma być podstawowy obiektyw to kwestia niewygodnego gripa nie ma tu racji bytu. Ja 420 używam głównie z 35 i muszę przyznać że trzyma mi się je świetnie pod warunkiem że odpuścimy sobie pasek na szyję, a będziemy używać krótkiego paska na prawy nadgarstek.

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez AdSR Zobacz posta
    Rzeczywiście subiektywne - dla mnie E-4xx to jedyne aparaty, które mi się wygodnie trzyma.
    W mojej łapie wygodnie trzyma się E-3 nawet z 50-200, 2-3 godziny łażenia z tym klamorem w dłoni (bez paska) jest do zrobienia
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar Ketstian
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Witaj !

A jaki miales poprzedni system

Pozdrawiam

Tylko, że e-520 nie do końca mi pasuje, a raczej mojej drugiej połowie. Chodzi o to aby rozmiarami był jak najbardziej zbliżony do kompaktu.

D80, którego mam i sprzedaje, mimo obrazka jaki generował, nie odpowiada mi gabarytowo.

Kolejna sprawa. Czy ta stabilizacja w systemie Olympus jest niezbędna?? Ja w D80 nie używam VR, no chyba, że wieczorem, gdy nie mam ze sobą lampy. Z ręki bez większych problemów na ogniskowej 35mm jestem w stanie utrzymać 1/25 s bez poruszenia zdjęcia.
    Ostatnio edytowane przez Ketstian ; 12.01.10 o 14:36

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ketstian Zobacz posta
    Kolejna sprawa. Czy ta stabilizacja w systemie Olympus jest niezbędna??.
    Jest taka jak w każdym systemie - pomaga w niektórych sytuacjach, ale da się bez niej żyć
    Zwłaszcza jeżeli wcześniej nie miałes aparatu/szkieł stabilizowanych.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów