Zobacz pełną wersję : Adapter Olympus OM - Nikon
Czy ktoś spotkał się z adapterem umożliwiającym podpięcie do Nikona tych genialnych obiektywów Zuiko OM ?
do Canona i owszem ale do Nikona jedynie soczewka albo bez nieskończoności.
...no ale gdzie widziałeś taki adapter, nieważne czy z soczewką czy bez ?
na ebayu patrz.
ew możesz zastosować przejściówkę z OM na 4/3 (albo canona)
i druga z 4/3(canona) na Nikona... hardkor ;)
Myślałem o tym, tylko jaki to będzie miało wpływ na efekt końcowy ?
Nie powinno miec żadnego.
na ebayu patrz.
ew możesz zastosować przejściówkę z OM na 4/3 (albo canona)
i druga z 4/3(canona) na Nikona... hardkor ;)
ale to chyba działa w odwrotną stroną tzn obiektywy Nikona w Canonie tak ale odwrotnie ?
No i im więcj adapterów między szkłem tym bardziej nieskończoność pa pa, a większe macro.
605602608- pogadaj tutaj - to polski producent adapterów może skleci coś jak najcieniej.
Rafał Czarny
5.01.10, 09:53
Nie powinno miec żadnego.
Bez sensu. Z jedną przejściówką bez soczewki nie ostrzy na nieskończoność. Z dwoma będzie jeszcze gorzej. Zestaw, który radzisz nadaje się do makro.
Dzięki za podpowiedzi, zadzwoniłem pod podany numer, i to co się dowiedziałem wygląda następująco: Jeżeli ktośchce się bawić w stare obiektywy po przez adapter, bez narażenia się na niemiłe niespodzianki (wady optyczne, problemy z ostrzeniem, itd.) TO JEDYNYM SYSTEMEM KTÓRY SIĘ DO TEGO NADAJE JEST MICRO 4/3. Ten Pan posiada bardzo dużą wiedzę, wyłożył mi wszystko jak chłopu na miedzy. Powiedział, że micro 4/3 ma potężne możliwości w tym względzie, i można podpiąć praktycznie wszystko. W Nikona nie warto się bawić wogóle, Canon z/w na bagnet jest jeszcze warty zachodu. No to chyba wiem wszystko. Jeszcze raz dzięki.
Bez sensu. Z jedną przejściówką bez soczewki nie ostrzy na nieskończoność. Z dwoma będzie jeszcze gorzej. Zestaw, który radzisz nadaje się do makro.
Przejściówki na Canona tez mają soczewkę?
Powiedział, że micro 4/3 ma potężne możliwości w tym względzie, i można podpiąć praktycznie wszystko.
Na szczęście Samsung pokazał NX wiec będzie lepiej.
Przejściówki na Canona tez mają soczewkę?
OM nie ma soczewki.
Małe kompendium OM > gwint nikona można znaleźż tutaj.
http://www.leitax.com/OlympusOM-lens-for-Nikon-cameras.html
Kompendium piękne, nie zdążyłem się w nie jeszcze zagłębić, po trochę to przerobie. Z tego co ten fachowiec mówił, adapter ze soczewką nie ma większego sensu, bo wprowadza duże wady optyczne. Obiektywy szerokokątne również odpadają, ze względu na ostrzenie (jedynie do macro), najlepiej sytuacja wygląda z tele (ten Pan wszystko mi wytłumaczył, jaka ogniskowa, jaka przysłona i co na tym uzyskamy), warto zadzwonić, a może ktoś kto się na tym lepiej zna, na podstawie wiedzy tego Pana zrobi takie kompendium na temat adapterów.
To prawda, nikon przy innych starszych obiektywach leży, dla tego prawdopodobnie już nie długo biore jakiegoś używanego e510 dla m42 w ramach uzupełnienia zestawu
Na początku na micro 4/3 patrzyłem z góry, bo myślałem nie ma jak solidna lustrzanka w ręce, ale teraz zaczynam dostrzegać ogromny potencjał tego wynalazku. Mały śliczny i solidny aparacik, który można zabrać wszędzie, z genialną optyką OM lub M42 to jest warte uwagi. Jak kiedyś będę miał wolą kasę to chyba sobie fundnę PEN-a, ale tego co dopiero się pokaże z nową matrycą Panasonica.