PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa czy szkło?

m_kola
30.12.09, 16:58
Mam E510 w dual kicie+ZD35. Najczęściej używam 14-42 w domu (czy w ogóle pomieszczeniach) i takie ogólne pstryki. Nie żyję z tego i nie zamierzam:)
Brakuje mi ostatnio światła dlatego zacząłem się zastanawiać czy zainwestować w Metza 48AF-1 czy może lepiej dorzucić i zakupić 14-54? Szkło wychwalane pod niebiosa przez wszech i wobec dlatego zastanawiam się.
Co poradzicie?

Misiaczek51
30.12.09, 17:28
Podobny temat był kiedyś wałkowany. Nie ma jednoznaczej rady. W konkretnym przypadku, gdy focisz w pomieszczeniach, moim zdaniem lampa jest niezastąpiona. Wymiana obiektywu to za mało i tematu nie załatwi. Metz 48 jest dobrym wyborem. Nie miałem z nim zadnych problemów.

dudzio
30.12.09, 17:34
ja ostatnio kupiłem metza 48 AF-1 i odpowiem ci po doświadczeniach że ja bym wybrał LAMPĘ! przy niej kitowe obiektywy dostają życia :)

MartinP
30.12.09, 19:38
lampa ... a dlaczego? a dlatego że Twoje domowe zdjęcia nabiorą nowego wymiaru, otworzy się przed Tobą zaje..fajny świat zabawy ze światłem no i wskrzesisz swoje ZD 35 bo przy niewielkich dodatkowych kosztach (uwolnienie lampy z sanek) poszalajesz z lampką w macro. Pozdrawiam i życzę na nowy roczek samych słusznych wyborów :)

m_kola
30.12.09, 21:39
Nooo to jestem zaskoczony, raczej myślałem, że skłonicie się ku słoikowi:)
Nie napisałem, że mam teraz lampę Metz 36 c-2.
Nie dość, że manualna to jeszcze słabsza od wyżej rozważanego metza. No sam nie wiem..

Rafał Czarny
30.12.09, 21:45
Za przedpiszcami - jeśli dużo focisz w pomieszczeniach to 14-54 niewiele Ci pomoże. Mądrze użyta lampa to potęga.

grizz
30.12.09, 21:53
To jeszcze powiedz co w tym domu focisz...

m_kola
30.12.09, 21:55
Ludzików. Ot takie domowe pstryki, czasem na jakiejś sali latające z prędkością światła dzieciaki.

herbie_mp
30.12.09, 21:55
Lampa - Twój obecny zestaw dostanie drugiego oddechu...
Potem szkło, wtedy to lampa dostanie ponownego kopa!!!

:wink:

grizz
30.12.09, 21:57
Ludzików. Ot takie domowe pstryki, czasem na jakiejś sali latające z prędkością światła dzieciaki.

Eee to zdecydowanie lampa.

Muminek
30.12.09, 22:56
Jeśli dodatkowa porada pomoże co kupić, to doradzam lampę obiektywy już Masz

Darekw1967
30.12.09, 23:20
Mam E510 w dual kicie+ZD35. Najczęściej używam 14-42 w domu (czy w ogóle pomieszczeniach) i takie ogólne pstryki. Nie żyję z tego i nie zamierzam:)
Brakuje mi ostatnio światła dlatego zacząłem się zastanawiać czy zainwestować w Metza 48AF-1 czy może lepiej dorzucić i zakupić 14-54? Szkło wychwalane pod niebiosa przez wszech i wobec dlatego zastanawiam się.
Co poradzicie?

Witaj !

Lampa zdecydowanie o ile robisz sporo fot w pomieszczeniach.

Pozdrawiam

Pieciek
31.12.09, 01:47
ja również uważam ze lampa :)) chociaz może nie mam doświadczenia, ale sam wiem, że odkąd kupiłem fl-50r nie mam problemu z poruszonymi zdjęciami, a i fakt, że działa bezprzewodowo - ustawiasz lampe na statywie w jednym rogu pokoju palnikiem w sufit, sam latasz po pokoju (powiedzmy "u cioci na imieninach") i trzaskasz :)

Candela
31.12.09, 03:10
Byłem w podobnej sytuacji. Wybrałem lampę i różnicę było widać. Na obiektyw zawsze możesz poczekać i sobie dokupić. tym bardziej, że potrzeba jaśniejszego obiektywu nie jest Ci niezbędna. Ja mam FL36r i jestem z niej bardzo zadowolony (najczęściej focę swoje małe w domu)

giekon
31.12.09, 11:27
Sam ostatnio stałem przed takim pytaniem,czy zd35 cz lampa.Wybrałem lampę fl36r i bardzo zadowolony jestem.A funkcja wyzwalania jej za pomocą lampy wbudowanej daje tyle radości:] :esystem:

MAF
31.12.09, 12:02
Sam ostatnio stałem przed takim pytaniem,czy zd35 cz lampa.Wybrałem lampę fl36r i bardzo zadowolony jestem.A funkcja wyzwalania jej za pomocą lampy wbudowanej daje tyle radości:] :esystem:

Tylko czy E-510 którego ma pytający ma możliwość zdalnego wyzwalania lampy?

Tak, czy inaczej też uważam że lampa jest lepszym wyborem, nawet jak nie będzie się dało jej wyzwalać zdalnie to można obrócić palnik i odbijać światło od sufitu, ścian, czy od jakiegoś kartonika nawet.

Jeśli szkło to tylko dające duży zysk na świetle, a zatem nie 14-54, tylko jakąś stałkę 1.4, ale to chyba tylko Sigma 30mm lub 50mm.

Sam używam z powodzeniem lampy z kitem i zdjęcia wychodzą w pomieszczeniach zupełnie fajne - tylko pod warunkiem odbijania światła, a nie walenia na wprost.

zigger
31.12.09, 12:08
Skoro podobny temat byl juz walkowany (i to pewnie nie raz), to ten obecny ma w swej wymowie troche z glosowania, wiec i ja w tym przypadku oddaje glos na lampe :-)

m_kola
31.12.09, 12:23
Lampę jak pisałem mam ale oprócz braku TTL i słabszej mocy doskwiera mi bardzo brak możliwości obracania palika w poziomie dlatego teraz pozostaje mi jedynie wybrać najlepszą ofertę z dostępnych i cieszyć się nową zabawką:)
Dzięki wszystkim!:)