PDA

Zobacz pełną wersję : Pentax k7

EuroLiberty
21.12.09, 20:03
Jak 14-35 sprawuje się?

Jeszcze nie wiem. Kupiłem, a odbiorę w przyszłym tygodniu. Bardzo jestem ciekawy jak wypadnie w konfrontacji z AF-S 24-70.

:shock:

Pozdrawiam

W tym celu zamieściłem wezmiankę o swoim zakupie :mrgreen: By zobaczyć te oczyska :lol:

Stara miłość nie rdzewieje ;)

Kto powiedział, że nie można mieć dwóch żon? Trzeba jedynie wierzyć we właściwego Boga ;-)

Na allegro od jednego użytkownika?

Ano.

Co Cię wzięło na system 4/3?

W nadchodzącym roku planuję blisko miesięczny mega wyjazd. Wykoncypowałem sobie, że E-3 z 12-60 SWD i 50-200 SWD będzie najlepszym rozwiązaniem na planowaną wyprawę.

Brałem również pod uwagę Pentaxa K7. K7, to najfajniejszy dslr traveller na runku. Co, się dzieje z marketingiem Pentaxa? K7 IMO, to mega wypasione lustro. Wielki wizjer, ogromne możliwości, świetne wykonanie, świetna ergonomia (uchwyt mimo malusich rozmiarów poezja). Mieć takie cacko w ofercie i nic z tym nie robić? Idiotyzm. W każdym razie Pentax pokazał Olympusowi jak powinien wyglądać następca E-3. Ostatecznie obiektywy Olympusa oraz nadarzająca się okazja zakupu przesądziły o wyborze.

PS. do powyższego. Pentax ma bardzo ciekawą ofertę. Obiektywy SDM 16-50/2.8, 50-135/2.8; 60-250/4.0 i parę innych w połączeniu z K7 tworzą ofertę, która może spokojnie rywalizaować z każdym systemem. HOYA musi jedynie zwolnić cały dział marketingu odpowiedzialny za promocję produktów Pentaxa i zatrudnić profesjonalistów.

Obecnie jest bardzo dobry czas na zakup e-systemu. Wielu zaawansowanych użytkowników rezygnuje z e-sytemu na rzecz konkurencji. Olympus nie robi nic, by ich zatrzymać więc sprzętu w atrakcyjnych cenach na rynku wtórnym coraz więcej. Chciałem kupić 12-60 SWD, ale skoro trafiła się okazja kupiłem 14-35 SWD. Wielkie bydle, ale przeżyję. Zakupu 35-100 nie planowałem. Nie lubię tak dużych obiektywów więc zapewne prędzej czy później trafi na giełdę.

Jest jeszcze coś. Nikon dał ciała z 24-70. Uwielbiam ten obiektyw, ale ma on pewną bardzo niebezpieczną wadę. Przy nawet nieznacznym uderzeniu może dojść do zablokowanić obiektywu. Odpowiedzialna za zablokowanie jest płytka z elektroniką, która została przymocowana nieodpowiednim klejem. Mojemu nic nie dolega, ale pochlastałbym się, gdyby padł mi obiektyw podczas wyjazdu, który tak starannie planuję. Z ceną 70-200 VR II też przyszaleli. Najdroższy zakres na rynku.

Ot i będę miał dwa systemy. Może Olympus mnie nagrodzi i wsadzi do następcy E-3 matrycę innego producenta niż Panasonic? ;-) Aparatu nie musi projektować. Pentax zrobił, to za niego. K7, to dla mnie ideał.

Pozdrawiam

geo
21.12.09, 20:17
heheh, w sumie miałem bardzo podobny pomysł(e-3/k7) padło na nikona 24-70 to super szkło ale narazie nie widzę uzasadnienia w cenie tego zestawu z de700 i jakości obrazowania, chodzi mi o niskie iso. Mam nadzieję ze pogoda mi pomoże i zrobię parę fajnych zdjeć.

EuroLiberty
21.12.09, 21:14
heheh, w sumie miałem bardzo podobny pomysł(e-3/k7) padło na nikona 24-70 to super szkło ale narazie nie widzę uzasadnienia w cenie tego zestawu z de700 i jakości obrazowania, chodzi mi o niskie iso. Mam nadzieję ze pogoda mi pomoże i zrobię parę fajnych zdjeć.

Piszesz o D700 i 24-70? Wiesz... oszacowywanie wartości jaką ma dla nas przedmiot pożądania, to bardzo subiektywna część rytuału jego zakupu. Dla mnie przykładowo 70-200 VRII nie jest wart 8k PLN, co nie zmienia faktu, że sporo osób już nim robi zdjęcia i wcale nie zawodowo. Zaś D700 z 24-70 uważam za rewelacyjny zestaw jak najbardziej wart swojej ceny. Teraz będę miał możliwość porównania AF-S 24-70 z 14-35 SWD, ktory w sklepie też swoje kosztuje (sic!!!).

PS. Gdyby nie okazja, to kupiłbym K7. Na alledrogo jest nowy K7 za 3,5k i szczerze, to bardzo bym chciał, by następca E-3 był jego klonem.

MicSzu
21.12.09, 21:34
PS. Gdyby nie okazja, to kupiłbym K7. Na alledrogo jest nowy K7 za 3,5k i szczerze, to bardzo bym chciał, by następca E-3 był jego klonem.

Co w tym K7 widzisz ciekawego?

EuroLiberty
21.12.09, 22:23
Co w tym K7 widzisz ciekawego?

Wszystko. Proponuję znaleść sklep, gdzie oferują K7 i samemu się przekonać. Trzeba zobaczyć na własne oczy jak mały, a solidny jest, to korpus. I wizjer... jak, to jest możliwe, że Pentaxowi udaje się wepchnąć w tak małe body taki wizjer?

http://www.dpreview.com/reviews/pentaxk7/

Poszukałem specjalnie dla Ciebie filmu na którym mógłbyś zobaczyć jak mały jest, to korpus. Ludzie się podniecają G1 i GH1, a dslr może być równie mały tylko producentowi musi na tym zależeć.

http://www.ephotozine.com/article/Pentax-K7-11613

Żyłem w nieświadomości, że istnieje tak mały i solidny dslr o tak BARDZO WYSOKIEJ funkcjonalności. Winę za ten stan rzeczy ponosi Pentax.

Rafał Czarny
21.12.09, 22:32
Faktycznie fajny jest ten Pentak. Czytałem o nim wielki artykuł w jakiejś fotogazecie i zachwytom nie było końca.

EuroLiberty
21.12.09, 22:49
Faktycznie fajny jest ten Pentak. Czytałem o nim wielki artykuł w jakiejś fotogazecie i zachwytom nie było końca.

Rafał uwierz... jest się czym zachwycać. Szczerze nie rozumiem postępowania Pentaxa. K7 otwiera im drogę, którą chciał iść Olympus. Małe, a wielkie. Jak, to możliwe, że reklamy K7 nie biją w oczy z każdego sida fotograficznego? Tym bardziej, że testerzy mimo braku "dopingu" ze strony Pentaxa i tak pieją nad tym korpusem z zachwytu.

IMO, to jeden z najlepszych cropowych dslr'ów na rynku. Co, tam... dslr'ów w ogóle.

qbic
21.12.09, 22:53
Tyle że K-7 matryce ma biedną.

EuroLiberty
21.12.09, 22:58

qbic dla kogo biedną? Ty masz dość mocno wyśrubowane wymagania. Dla mnie wystarczająco dobrą, by nie musieć dywagować nad zasadnością zakupu K7. W ten sposób kwitując dojdziemy do drzwi Centrum SONY (to nie uwaga do Ciebie... tak mi się przypomniało z dyskucji o SONY na nikon.org.pl :-)), które jako jedyne nie skrzypią.

qbic
21.12.09, 23:01
które jako jedyne nie skrzypią.

Od A850 już skrzypią ;)

grizz
21.12.09, 23:05

kto by sie matryca przejmował ;)

voovoo2
21.12.09, 23:46
Podobno ten "biedniejszy" Pentax k-mx ma matrycę bogatszą:-) Tak gadaja na forum Pentaxa.

RadioErewan
21.12.09, 23:53
Fajnie że sobie dyskutujecie o wyższości świat bliższych nad dalszymi. Może urządzę wam na ten temat specjalny wątek? Po co zaśmiecać "co sobie ostatnio kupiłem"? Hmmm?

droplet
22.12.09, 00:42
Fajnie że sobie dyskutujecie o wyższości świat bliższych nad dalszymi. Może urządzę wam na ten temat specjalny wątek? Po co zaśmiecać "co sobie ostatnio kupiłem"? Hmmm?

RE będę wdzięczny jak ich wrzucisz do innego wątku. Bardzo mnie temat ciekawi. Pentaxa raczej nie kupię bo producenci obudów podwodnych nie lubią tej firmy.

grizz
22.12.09, 00:45
Wydzieliłem.

outback
22.12.09, 03:15
RE będę wdzięczny jak ich wrzucisz do innego wątku. Bardzo mnie temat ciekawi. Pentaxa raczej nie kupię bo producenci obudów podwodnych nie lubią tej firmy.

tez mnie to ciekawi, czemu nie lubia?

RadioErewan
22.12.09, 03:20
Im większa sprzedaż korpusów, tym większy rynek dla producentów akcesoriów.
Pentax naprawdę ma kłopoty ze swoim marketingiem. Wiara w globalny marketing (jak Panasonic), brak kasy na marketing, jak... właściwie to jak Pentax. :-)

MicSzu
22.12.09, 09:24
Wszystko. Proponuję znaleść sklep, gdzie oferują K7 i samemu się przekonać. Trzeba zobaczyć na własne oczy jak mały, a solidny jest, to korpus. I wizjer... jak, to jest możliwe, że Pentaxowi udaje się wepchnąć w tak małe body taki wizjer?

Heh--> z tego co wyczytałem to w kwesti budowy nie wiele zmienione zględem K10/20 a co za tym idzie--> nic specjalnego--> a co do wizjera jeli jest DUZO wiekszy niż w K10/20 to może i faktycznie jest fajny ale jeśli nie to ZERO mojego zachwytu---> jak dla mnie tam wizjery sa tylko przeciętne bo nawet E-3 ma większy i bardziej ''przejzysty''.... Jedyne co fajne/nie fajne w tym korpusie to jego rozmary--> nie wyobrazam sobie pracowac na korpusie (bez gripa) mniejszym niż E-3....

Pozdrawiam.

Michu (Pentax)
22.12.09, 11:07
Generalnie to nie lubię udzielać się w wątkach czysto technicznych, bo to prócz rodzenia wojenek systemowych i wzbogacania organizmu o doznania onanistyczno-sprzętowe do niczego nie prowadzi, ale stek bzdur w powyższym poście tyczącym K7 woła o pomstę do nieba.
Budowa K7 - owszem, Optycznie twierdzą, że niewiele się różni od serii K1-/20. Ale wystarczy spojrzeć na wymiary i wygląd tych korpusów celem porównania, by jednak zmienić zdanie.
Wizjer. Co prawda porównanie m.in. do E30:
http://www.dpreview.com/reviews/pentaxk7/Images/vfcomp3.png(za Drpeview).

Ale tu chodzi bardziej o porównanie do Najkona. Rzeczywiście taka porażka?
O ergonomii dyskutować nie zamierzam, bowiem jest to kwestia indywidualna. Mogę jedynie napisać coś od siebie. K7 jest mały. Ale rewelacyjnie leży w ręce. Potwierdza to każdy, kto miał możliwość potrzymania tego body - piszę tu głównie o osobach z innych systemów.

W kwestii matrycy K7.
Ponownie zachęcam do zapoznania się z wynikami testu na DpreView.
Dynamika zbliżona do D300(s), lepsza od Kamunia 50D. Szumy (w RAWach) na tym samym poziomie, co Najkon D300(s) czy Kamuń 50D.
Dlatego pisząc o kiepskiej matrycy w tym body należy uznać bezpośrednich konkurentów za również kiepskie. Czy tak jest w rzeczywistości?

Narzekania na matrycę w K7 narodziły się po wyjściu modelu entrylevel K-x, który ma prawdopodobnie nową matrycę Sony. Pierwsze wrażenia sugerują przewagę nad innymi puszkami APS-C o ok. 2 EV w kwestii szumów, oraz rewelacyjną dynamikę. Wydaje się to nieomalże nieprawdopodobnym wynikiem i dlatego nie podejmuję się rozstrzygać, czy tak jest w rzeczywistości. Jakkolwiek sample na imaging-resource zdają się potwierdzać tę tezę. Od siebie mogę tylko dodać tyle, że widziałem sample użytkowników na ISO 6400 czy 12800 przy fatalnych warunkach oświetleniowych i efekty robiły piorunujące wrażenie. Poczekajmy jednak na testy przeprowadzone przez uznane serwisy, by móc swą wypowiedź opierać na faktach a nie gdybaniu.

jungli
22.12.09, 14:24
I Michu sie znalazl.... czy tez zagubil...

Ode mnie jak kto chce sluchac, starego Pentaxianina slow kilka o K7:

maly, lezy w miare, chyba, ze sie ma bochenki albo dlugie paluchy, to zapomnijcie o K7,
matryce pomijam, udalo mi sie z niej ladne neutralne kolorki wyciagnac wiec nie ma co narzekac, nie to co zolto zielony Najkon,
szumy zostawiam szumofobom dla mnie rozmowa kompletnie bez sensu,
egronomia jak to w P na poziomie, cieszy,
AF.... P sie chwali, ze dogonili D300, dla mnie to taki zart i to nie na miejscu, nadal jest gorzej, a D300, to korpus juz wiekowy, wiec i chwalic sie w przypadku dogonienia N nie ma czym,
mniej wpieniajacych kroczkow AFa w trybie low light, tzw doostrzania, ktore w k10i k20 doprowadzaly mnie do szalu,
Ogolnie udana puszka ale nie kupie, dlaczego? kupuje sie system, a tu jest bieda i chore ceny.

Przypomina mi sie rozmowa z kolega Pentaxiarzem, ktoremu oddalem swoje 5D i po 2 dniach uzytkowania, wczesniej cala paleta stajni P powiedzial:
Jak Pentax moze tak karac uzytkownikow swoim AF...

wszystko w temacie, wroce do P jak wyjdzie FF, wtedy 31ltd i 77ltd i nic wiecej mi nie potrzeba i zaden system mnie nie interesuje...

pozdroofka

Darekw1967
22.12.09, 14:49
I Michu sie znalazl.... czy tez zagubil...

Ode mnie jak kto chce sluchac, starego Pentaxianina slow kilka o K7:

maly, lezy w miare, chyba, ze sie ma bochenki albo dlugie paluchy, to zapomnijcie o K7,
matryce pomijam, udalo mi sie z niej ladne neutralne kolorki wyciagnac wiec nie ma co narzekac, nie to co zolto zielony Najkon,
szumy zostawiam szumofobom dla mnie rozmowa kompletnie bez sensu,
egronomia jak to w P na poziomie, cieszy,
AF.... P sie chwali, ze dogonili D300, dla mnie to taki zart i to nie na miejscu, nadal jest gorzej, a D300, to korpus juz wiekowy, wiec i chwalic sie w przypadku dogonienia N nie ma czym,
mniej wpieniajacych kroczkow AFa w trybie low light, tzw doostrzania, ktore w k10i k20 doprowadzaly mnie do szalu,
Ogolnie udana puszka ale nie kupie, dlaczego? kupuje sie system, a tu jest bieda i chore ceny.

Przypomina mi sie rozmowa z kolega Pentaxiarzem, ktoremu oddalem swoje 5D i po 2 dniach uzytkowania, wczesniej cala paleta stajni P powiedzial:
Jak Pentax moze tak karac uzytkownikow swoim AF...

wszystko w temacie, wroce do P jak wyjdzie FF, wtedy 31ltd i 77ltd i nic wiecej mi nie potrzeba i zaden system mnie nie interesuje...

pozdroofka

Witam

Pentax ma wolniejszy AF od Canona i Nikona ale
szybszy od Olka ;)

Pozdrawiam

grizz
22.12.09, 14:55
Witam

Pentax ma wolniejszy AF od Canona i Nikona ale
szybszy od Olka ;)

Pozdrawiam

szybszy od e-3/e-30?

Szybszy od e-620?

damnian
22.12.09, 15:00
Jak to dobrze że mam 4 letnia puche z matrycą 6 mpx a przebiegu to nawet nie zlicze. Te nowinki techniczne i pierdoły co lepsze co gorsze. Użyteczność sprzetu foto dla mnie osobiście to obiektywy. I w sumie to tyle..

Michu (Pentax)
22.12.09, 19:02
Ech te wyścigi...
Mam entryelvel puszkę K-m. Bo mi do szczęścia nic więcej nie potrzeba w sumie. I już przy tym modelu nie narzekam na AF. Jest może troszeczkę gorszy od Najkona D80. Że zabytek? Być może. Ale mi to wystarcza. Nie pragnę mieć najszybszego z możliwych afów, dziesiątek pól i tym podobnych osiągnięć najnowszej technologii. Puszki (wszelkich systemów) już jakiś czas temu osiągnęły poziom zadowalający każdego przeciętnego użytkownika. Nakręcana batalia o nowe lepsze jutro służy tylko i wyłącznie wyciskaniu kasy z nas - klientów.
Mam szklarnię marzeń, puszkę, która mi wystarcza. I prawdę powiedziawszy jedyne na co mogę narzekać, to niewystarczająca ilość czasu na fotografowanie.
Ale to już inny problem.
Jungli...
Z tą oceną AFu Kasiedem byłbym ostrożny. Będąc na ślubie Ijona w Kakowie miałem możliwość porównania szybkości i dokładności K7 w konfrontacji z Najkonem D700 (użyczył Karmazyniello). Warunki były tragiczne (klimatyczna piwnica knajpki oświetlona jedynie małymi świeczkami plus mini halogen skierowany w sufit). I nie zauważyłem przewagi jednego nad drugim. Owszem, sceny były statyczne i sprawdzałem tylko AF-S, ale szybkość i dokładność zarówno w jednym jak i drugim korpusie na tym samym poziomie.
Dla odmiany kolega MacRayers miał możliwość porównania Kamunia 5D MkII do swojej Kasiedem i jego zdaniem szybkość porównywalna, z niewielkim wskazaniem na K7 (głównie ze względu na diodę wspomagającą) w naprawdę ciężkich sytuacjach.

jungli
22.12.09, 19:33
Michu,

Oczywiscie na AF-S to wiekszosc puszek ostrzy podobnie, mialem macalem juz chyba lwia wiekszosc wszelakich puszek, we wszelakich systemach, cos pewnie o tym wiesz i musze powiedziec, ze takie moje wrazenia, o trybie ciaglym nie bede sie wypowiadal, bo Najkon nadal odjechany od konkurencji okrutnie. Pentax ma ogromne braki systemowe, ceny z kosmosu, zero marketingu i moim zdaniem systematycznie idzie na dno, czekanie na FF w P juz od pewnego czasu jest pozbawione sensu, a twierdze, ze wiele osob mogloby to przyciagnac, bo P ma tez swoje zalety w porownaniu do innych firm.

Dlaczego jestem tez na forum Olka? Lubie system, aktualnie mecze G1 (znow) tym razem doczekalem sie przejsciowki na contaxa G i juz za tydzien dowiem sie, czy szkla Zeissa maja moc na malej matrycy. Tedy droga, gdy inni spia taki sobie Panasonic wyskakuje i ugrywa sporo, bardzo sporo dla siebie.

Mialem tez E3, zeby nie bylo, ze ciagle truje o innych systemach, uwazam, ze pucha pozbawiona wad i idealna dla mnie pod warunkiem wsadzenia innej matrycy ale to juz nie nazywaloby sie Olympus, tak cholernie mi szkoda, ze ta puszka ma slaby punkt.

pozdroofka @ll
nie dajmy sie zwariowac, robmy fotki byle czym i cieszmy sie z tego.

Aktualnie moja pierwsza i chyba jedyna milosc S3Pro i G1.

EuroLiberty
22.12.09, 22:02
Pentax ma ogromne braki systemowe, ceny z kosmosu

W ten sposób można ocenić KAŻDY system.

Akurat w przypadku Pentaxa obiektywów chyba nie brakuje, a ceny normalne jak u każdego producenta.

Michu (Pentax)
22.12.09, 22:17
Serafin - w przypadku konfrontacji z D700 nie pamiętam już - to było kilka miesięcy temu.
Przy porównaniu z Kamuniem były to gwiazdki z SDMem: 55, 16-50 i 50-150 oraz Sigma 30/1.4.
Jungli.
A czy tak naprawdę odstaje? Dla amatora ma standardową ofertę począwszy od kitów, poprzez szkła ze stałym światłem f4 do uszczelnianych gwiazdek f2.8. Stałki? Owszem, to trochę irytujące, że nie ma jasnych stałek w aktualnej ofercie, a Limitedy są w takich a nie innych cenach. Z drugiej strony, Mike Johnston uważa Limitedy za szkła na tym samym poziomie co Zeissy:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=711

qbic
22.12.09, 22:31
Z drugiej strony, Mike Johnston uważa Limitedy za szkła na tym samym poziomie co Zeissy:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=711

Wypowiedzi o obiektywach rodem z gazetek dla audiofilów.
Przez to ze nie dla każdego obiektywu są dostępne informacje o transmisji czy o jakości bokehu - wkrada się element bełkotu.

grizz
22.12.09, 22:48
Wypowiedzi o obiektywach rodem z gazetek dla audiofilów.
Przez to ze nie dla każdego obiektywu są dostępne informacje o transmisji czy o jakości bokehu - wkrada się element bełkotu.

Jak wyglądają dane o jakości bokehu?

I co to w ogóle jest JAKOŚĆ BOKEHU?
:shock::shock::shock:

qbic
22.12.09, 23:10
http://www.photozone.de/canon_eos_ff/415-canon_50_18_ff?start=1

Na dole tej strony jest przykład jak wygląda bokeh z tego obiektywu.

Kiepski bokeh możesz zawsze symulować sobie odpowiednio wyciętą tekturą założoną na obiektyw.

Ciekawy art na ten temat:

http://www.dyxum.com/dforum/tp-bokeh-studies_topic28088.html

geo
22.12.09, 23:14
Jak wyglądają dane o jakości bokehu?

I co to w ogóle jest JAKOŚĆ BOKEHU?
:shock::shock::shock:

zeissy podobna maja najładniejszy tak mówią nikt jeszcze tego nie udowodnił tak jak z definicja plastyki obrazu ale zawsze fajnie se ponaduszać klawisze...

Michu (Pentax)
23.12.09, 00:19
Qbic - na naszym forum jest wątek poświęcony bokehowi - tylko przykłady, liczy już ponad 340 stron. Tu zaś masz przemyślenia jednego z użytkowników wraz z przykładami:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=600740#600740

domi
23.12.09, 02:02
zeissy podobna maja najładniejszy tak mówią nikt jeszcze tego nie udowodnił tak jak z definicja plastyki obrazu ale zawsze fajnie se ponaduszać klawisze...

Akurat co do bokeh to ludzie naskrobali tyle rzeczy, że można przyjąć naprawdę wiele kryteriów oceny jak np jakość rozmycia, tworzenie obważanków, odwzorowanie punktów świetlnych, rozdwajanie obrazu itd, itp.
Do sonego np jest do wyboru dobre kilka obiektywów 85/1.4, a dokładniej: MAF 85/1.4, MAF 85/1.4G, MAF 85/1.4GD, MAF 85/1.4LE, Zeiss 85/1.4, Samyang 85/1.4 itd. Przez przejściówę można jeszcze dopiąć kilka szkieł jak np znanego i lubianego heliosa 85/1.5. Każdy z tych obiektywów ma zupełnie inny bokeh. Zeiss jak dla mnie przegrywa z każdym MAF-em (ale tylko w kryterium bokeh).

jungli
23.12.09, 10:12
W ten sposób można ocenić KAŻDY system.

Akurat w przypadku Pentaxa obiektywów chyba nie brakuje, a ceny normalne jak u każdego producenta.

Zartujesz prawda? Kup uzywane gwiazdki, kup uzywane limitedy, kup uzywane lampy itd, zwroc uwage na cene nowych i dostepnosc, zwroc uwage na braki systemowe podstawowych szkiel jak 85mm, 35mm, 24mm, 135mm, porownaj ceny systemowych zoomow spacerowych, dlugich szkiel itd.

Niestosowny zart, tyle powiem.
Inna sprawa, ze niektore z 'gwiazdek' wcale nie blyszcza... w P nie ma sensownej alternatywy i albo przeplacasz na stajnie P albo kupujesz taniej kundle.

pozdroofka

Michu (Pentax)
23.12.09, 11:02
Inna sprawa, ze niektore z 'gwiazdek' wcale nie blyszcza... w P nie ma sensownej alternatywy i albo przeplacasz na stajnie P albo kupujesz taniej kundle.
Stanowczo przesadzasz Jungli.
Z tego, co się orientuję, to obecnie jakość gwiazdek nie jest negowana. Owszem, po ukazaniu się były problemy z jakością techniczną 16-50. Miałem możliwość używania przez jakiś czas trzech z czterech szkieł oznaczonych * i mogę powiedzieć, że nie miałem najmniejszych zastrzeżeń do czegokolwiek związanego z optyką czy jakością wykonania.
Na chwilę obecną Pentax produkuje szkła tylko pod cropa i ta oferta jest w miarę spójna i kompletna. Owszem, można się przyczepić do pewnych braków, ale to chyba można uczynić w każdym systemie w mniejszy lub większy sposób.
Ostatnia premiera szkła serii D FA (macro 100) a nie DA, zdaje się sugerować tworzenie szklarni pod pełną klatkę. Jak będzie w rzeczywistości - czas pokaże.
Pentax od zawsze był małą firmą. I nigdy nie zapowiadał walki z gigantami rynku foto o palmę pierwszeństwa. Dlatego mnie akurat nie dziwią braki w szklarni w stosunku np. do Kamunia. I chyba nie o to chodzi. To w końcu firma niszowa i mi akurat to odpowiada.
W kwestii szklarni jeszcze...
Po wielu latach fotografowania doszedłem do wniosku, że tak naprawdę potrzebuję do focenia tylko 3 szkieł: czegoś szerokiego, standardu i portretówki. I akurat w tym systemie otrzymuję dokładnie to w formie znakomitych Limitedów serii FA. Oczywiście, gdybym fotografował pokazy lotnicze czy podpatrywał dziką przyrodę byłbym zmuszony zmienić system. Ale przy zabawie w portrety którą uprawiam, Pentax daje mi to, czego potrzebuję. I do życia nie jest mi potrzebna świadomość, że w systemie nie ma 300/2.8, 200/2.0 czy 200-400/4. Macałem te szkła (Nikon) - pomijając cenę, nigdy ich bym nie kupił - to potwory pod względem gabarytów.

EuroLiberty
23.12.09, 12:28
Kup uzywane gwiazdki, kup uzywane limitedy, kup uzywane lampy itd, zwroc uwage na cene nowych i dostepnosc, zwroc uwage na braki systemowe podstawowych szkiel jak 85mm, 35mm, 24mm, 135mm, porownaj ceny systemowych zoomow spacerowych, dlugich szkiel itd.

Nikon zatem ma OGROMNE braki systemowe, a ceny z mega przestrzeni kosmicznej. Nie ma 24/1,4, nie ma 35/1.4, nie ma 85/1.2, nie ma 100-400/4.5-5.6, nie ma ŻADNEGO obiektywu z f/4.0 i nie ma masy innych obiektywów, których listy wiszą po forach internetowych.

Trzy obiektywy, które kryją zakres używany przez 99,9% fotografów:
Pentax P-DA SMC 16-50mm f/2.8 ED SDM
Pentax P-DA SMC 50-135mm f/2.8 ED SDM
Pentax P-DA 60-250mm f/4 ED SDM

Jak komuś potrzeba jasnej stałki do ptaszków ma P-DA SMC 200mm f/2.8 ED IF SDM. Masz obiektywy ze stałym f/4.0, których nie chce mi się zwyczajnie wymieniać. Masz jasną portretówkę o której chyba zapomniałeś w swoich wyliczeniach P-DA 55mm f/1.4 ED SDM.

Ja zaś kupiłbym bezwzględnie P-FA SMC 31mm f/1.8.

Jeśli odniosłeś się do swoich postów, to muszę się z Tobą zgodzić. Piszesz tak jakby w innych systemach było do dyspozycji wszystko i za darmo. W którym, to systemie dobry obiektyw kosztuje mniej niż 4-5k PLN? Widzę, że błądzę, bo za każdy jasny zoom musiałem zapłacić 4-6k PLN. Mało jest na rynku wtórnym obiektywów Pentaxa? Niby używane NAJNOWSZE konstrukcje Nikona, to walają się po Allegro i e-bay'u? I zapewne ludzie sprzedają je za 50% wartości. jungli dam Ci 6k PLN i kup dla mnie używane AF-S 24-70/2.8 oraz AF-S 70-200/2.8 VR. Ok... idę Ci na rękę. W ich miejsce może być AF-S 28-70/2.8 oraz AF-S 80-200/2.8. Stare jak świat więc z tego, co piszesz nie powinieneś mieć problemów z zakupem.

Zejdź na ziemię.

Pentax ma całkiem okazały system, któremu czegoś brakowało. Tym czymś IMO jest K7. Jak Olympus będzie miał w swojej ofercie odpowiednika K7, to ja odzyskam wiarę w e-system. O, to w nim przecież chodziło... małe, a wielkie.

Pozdrawiam
k@mil

qbic
23.12.09, 12:42
Qbic - na naszym forum jest wątek poświęcony bokehowi - tylko przykłady, liczy już ponad 340 stron.

To ze ludzie generują 340 stron na jakiś temat jeszcze nic nie znaczy.

EuroLiberty
23.12.09, 12:43
Po wielu latach fotografowania doszedłem do wniosku, że tak naprawdę potrzebuję do focenia tylko 3 szkieł: czegoś szerokiego, standardu i portretówki.

Ja mógłbym mieć jedynie zoom f/2.8 z zakresem 24/28-70mm. AF-S 70-200 VR poszedł dawno w inne ręce. Nad nowym się zastanawiałem tylko dlatego, że MÓGŁBY!?! się kiedyś przydać. Od taka wada charakteru.

Oczywiście, gdybym fotografował pokazy lotnicze czy podpatrywał dziką przyrodę byłbym zmuszony zmienić system.

Nie jestm przekonany czy musiałbyś. Mógłbyś, ale który system dałby Ci więcej bez konieczności sprzedania mieszkania?

jungli
23.12.09, 13:18
Juz o tym pisalem w przypadku wypuszczenia FF przez P z dobrym AF wracam i wystarcza mi szkla 31 i 77 ltd.

Z Michem sie zgodze, otoz tez uzywam tylko 3 szkiel standardu, portretowki i czegos szerszego, czasem mi sie to zmienia na tele ale to zaleznie od sytuacji...

Natomiast co do ilosci uzywanych obiektywow snijcie dalej...

porownajcie sobie drodzy koledzy allegro/ebay i ilosciowe oferty topowych szkiel gwiazdki/afsy/lki, porownajcie sobie ceny dla zjadaczy chleba, czyli sprzetu uzywanego i dalej nie ma roznicy? zadnej? ilosciowej i cenowej?

dream on....

Co do gwiazdek krotka jest slaba optycznie, pomijam wczesniejsze problemy z kontrola jakosci, dluzsza jest niezla, ale powolna jak zolw i slabiuchna pod ostre swiatlo jedynie do nowej trzeciej nie mam zastrzezen. Stalki to inna sprawa natomiast uzywki mozecie miec problem zakupic a ceny nowych powalaja na kolana.

Nawet nie wiecie z jakim utesknieniem czekam na FF w Pentaxie, co pewnie nie nastapi zbyt predko jesli wcale...

Te potwory nikona czy canona przewaznie sa robione pod pelna klatke, ktora jest w systemie i jest tam z czego wybierac, niestety....
A 16-50 * to niby malutka i leciutka jest w porownaniu do takiego 17-55 2.8?

Kazdy system ma takie czy inne braki, natomiast Pentax przestaje coraz bardziej sie liczyc na rynku foto, wroce do serwisow aukcyjnych

1.Canon
2.Nikon
3.Sony
4.Olympus
5.Pentax......

Wkurza mnie to, ze tak swietna firma powoli sie zapada....

Kupuje sie system, a pentax szarego Kowalskiego niestety nie ma czym przyciagnac procz fajnej puszki K7 w srednio fajnej cenie oraz gamy kundli bo na systemowki nas nie stac.

Wyzej notowane systemy maja bardzo bogata game obiektywow wlasnych, nie trzeba sie kundlic by pstrykac, wlaczajac to Sonego ze spuscizna Minolty, swietne tanie szkielka...

Pstrykajcie sobie czym chcecie, wazne zeby pstrykac a nie siedziec i googlowac mtfy i inne glupoty, swoje wiem, bylem wszedzie, przerzucilem lwia wiekszosc szklarni w kazdym systemie i pozostane niezmienny w osadach.

pozdroofka

qbic
23.12.09, 13:21
Wyzej notowane systemy maja bardzo bogata game obiektywow wlasnych, nie trzeba sie kundlic by pstrykac

Ze niby Tamron i Sigma robią kiepskie szkła ?

jungli
23.12.09, 14:08
No i co teraz bedziemy lapac za slowka?

Przyklad uzywki:

system N

N 18-70 vs Sigma 17-70, mozna mnozyc w kazdym rozbudowanym systemie, oczywiscie sa pewne wyjatki....

tlumaczyc chyba nie musze o co chodzi?
cena/jakosc?

nie chce mi sie odpowiadac na zaczepki ide robic swiateczne potrawy...

pozdroofka

EuroLiberty
23.12.09, 14:10
porownajcie sobie drodzy koledzy allegro/ebay i ilosciowe oferty topowych szkiel gwiazdki/afsy/lki, porownajcie sobie ceny dla zjadaczy chleba, czyli sprzetu uzywanego i dalej nie ma roznicy?

Moment. Poproszę jeszcze raz. Kup dla mnie używany AF-S 28-70/2.8 oraz AF-S 80-200/2.8 mieszcząc się w 6k PLN. 6k na dwa szkiełka, to dla zjadacza chleba chyba wystarczająco dużo, by zjadacz mógł kupić sobie dwa, stare, używane obiektywy? Jeśli masz z tym problem, to kup mi przynajmniej odpowiedniki z f/4.0.

Co do gwiazdek krotka jest slaba optycznie, pomijam wczesniejsze problemy z kontrola jakosci, dluzsza jest niezla, ale powolna jak zolw i slabiuchna pod ostre swiatlo jedynie do nowej trzeciej nie mam zastrzezen.

EF 24-70/2.8 jest miękki na brzegach, EF 70-200/2.8 mógłby być ostrzejszy w ogóle, AF-S 24-70/2.8 po nawet nieznacznym uderzeniu potrafi się zablokować, AF-S 70-200/2.8 VR pod FF winietuje i jest słaby na brzegach, a nowy VRII na mniejszych odległościach bardzo znacząco skraca ogniskową.

O narzekaniach na SONY i Olympusa nie będę się rozpisywał. Z litości nad sobą.

I masa, masa, masa narzekań. Czasami bardziej, czasami mniej uzasadnionych. I nie ma w nich niczego nienormalnego. W Twoich narzekaniach również. I ja potrzebuję czasami ponarzekać chociaż nauczyłem się kontrolować tę potrzebę.

Nawet nie wiecie z jakim utesknieniem czekam na FF w Pentaxie[...]

Pewnie z nie mniejszym niż userzy w e-systemie.

Te potwory nikona czy canona przewaznie sa robione pod pelna klatke, ktora jest w systemie i jest tam z czego wybierac, niestety...

I pewnie każdy user systemu Nikona i Canona ma już w torbie lustro FF? To, co napisałeś jest w dużej mierze wadą obu systemów. Mają sporo zaawansowanych body-crop i olbrzymie braki w zaawansowanych konstrukcjach optycznych konstruowanych wyłącznie z myślą o nich.

Kazdy system ma takie czy inne braki, natomiast Pentax przestaje coraz bardziej sie liczyc na rynku foto[...]

To, fakt.

Wyzej notowane systemy maja bardzo bogata game obiektywow wlasnych[...]

Wybacz. Bla, bla, bla...

Pstrykajcie sobie czym chcecie, wazne zeby pstrykac a nie siedziec i googlowac mtfy i inne glupoty[...]

Co do gwiazdek krotka jest slaba optycznie[...] - ...a ludzie jakby tego nie zauważali i robią nim fantastyczne zdjęcia. Chyba za dużo czytasz Optycznych.

[...]swoje wiem, bylem wszedzie[...]

Popracuj nad sobą, a osiągniesz spokój ducha. Zacznij od zmiany nastawienia. Nie szukaj minusów. Zacznij szukać plusów.

Pozdrawiam w świątecznym nastroju.

piotrek204
23.12.09, 14:45
I pewnie każdy user systemu Nikona i Canona ma już w torbie lustro FF? To, co napisałeś jest w dużej mierze wadą obu systemów. Mają sporo zaawansowanych body-crop i olbrzymie braki w zaawansowanych konstrukcjach optycznych konstruowanych wyłącznie z myślą o nich.

W C i N system jest krojony od zawsze pod 35mm i w ta strone bedzie zmierzal. Pojawienie sie cropow bylo spowodowane tylko i wylacznie matrycami. Dlatego powstaly obiektywy zastepcze cropowe. Pentax podobnie jak i olek nie jest systemem dla osob ktore docelowo planuja FF. K7 mnie nie interesowal, poczytalem wiecej o nim. Faktycznie zapowiada sie na rewelacyjna puszke. W dziedzinie rozmiarow pokazal ze u Olka to tylko puste slowa.
http://a.img-dpreview.com/reviews/pentaxk7/Images/sidebyside-001.jpg

jungli
23.12.09, 15:44
EuroLiberty, (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=7510)

Pierdoly opowiadasz, skaczesz z elek na afsy i jak to sie ma do pentaxa?

kolega kupil wlasnie do 5d 24-70L i 70-200L za odpowiednio 2,9 i 2,8k
drugi kolega wlasnie zmienil puszke z d300 na d700 i zakupil 24-70 afs i 702--vr odpowiednio 3,3k i 4,4k, to teraz przepraszam jak to sie ma do pentaxa zapytam raz jeszcze? gdzie jest taki odpowiednik w pentaxie? nie kazdy ma ochote uzywac 16-50 mi bardziej odpowiada zakres 24-70...

no gdzie takie szkla w pentaxie zapytam....?

80-200 widzialem pare ofert ostatnio od 1,9-2,6k zaleznie od wersji....

twoje bla bla bla narzekaczu ile szkiel ma nikon, canon, a ile pentax? w czym mozna wybierac?

nigdy nie wertowalem testow i innych *******, jakbys troche mnie znal z np innych forow, to wiedzialbys, ze jestem praktykiem, a nie teoretykiem, kupuje sam szklai puszki, bo lubie miec i przetestowac osobiscie, a nie ufac stronniczosci portali itd.

Zyjesz w swoim swiecie, zyj dalej, gdyby nie swieta zaryzykowalbym stwierdzenie Micha 'dziecko neostrady' narzekasz i sam stwierdzasz, ze to lubisz,a mi piszesz o znalezieniu spokoju ducha, ktorego juz dawno znalazlem u boku S3pro...

dream on....

nie pisz prosze ja juz skonczylem....

pozdroofka

damnian
23.12.09, 16:09
Pentaxa też kiedyś rozważałem, ale zobaczyłem ile to systemowych szkieł mają do zaoferowania i w jakich cenach to szybko dałem sobie spokój..

EuroLiberty
23.12.09, 17:04
Pentaxa też kiedyś rozważałem, ale zobaczyłem ile to systemowych szkieł mają do zaoferowania i w jakich cenach to szybko dałem sobie spokój..

I jaki teraz masz system? Chyba nie e-system?

Pierdoly opowiadasz[...]

Ja mogę jedynie stwierdzić, że dużo piszesz o sprzęcie, którego w rękach widocznie nie miałeś. W innym wypadku nie srałbyś na Pentaxa gloryfikując przy tym inne systemy.

80-200 widzialem pare ofert ostatnio od 1,9-2,6k zaleznie od wersji...

Taaaaa. Na pewno AF-S. Nawet zajechane dalej kosztują w okolicach 4k PLN.

twoje bla bla bla narzekaczu ile szkiel ma nikon, canon, a ile pentax? w czym mozna wybierac?

Powyższego nie mogę zrozumieć. Domyślam się oczywiście, ale nie mam pewności. Gdybyś pisał mniej emocjonalnie, to łatwiej byłoby odczytać sens Twoich wypowiedzi. Przezabawnym jest, gdy człowiek, ktory w tym wątku wyłącznie narzeka nazywa innych narzekaczami.

nigdy nie wertowalem testow i innych *******, jakbys troche mnie znal z np innych forow, to wiedzialbys, ze jestem praktykiem, a nie teoretykiem

Zapewne. Kolejny "praktyk", który doszedł do wniosku, że FF jest panaceum na wszystko, a świat sprzętu fotograficznego zaczyna się i kończy na systemach Canona i Nikona.

Zyjesz w swoim swiecie, zyj dalej, gdyby nie swieta zaryzykowalbym stwierdzenie Micha 'dziecko neostrady' narzekasz i sam stwierdzasz, ze to lubisz,a mi piszesz o znalezieniu spokoju ducha, ktorego juz dawno znalazlem u boku S3pro...

Wiesz... ja mogę mimo świąt zaryzykować twierdzenie, że pisząc ostatniego posta z nerwów oplułeś się i spociłeś pod pachami. Uwierz mi, że "dziecko neostrady", które Ci, to pisze nie denerwuje się przy tym i nie wyzłoszcza. Z jednego powodu. Ja wiem, że nie każdemu starcza inteligencji, by do końca dyskutować na argumenty.

nie pisz prosze ja juz skonczylem....

Wybacz, ale o tym zdecyduję sam. Faktem jest, że rozmowa jest z Tobą utrudniona, ale ja wiele ostatnio zrozumiałem. Podchodzę do ludzi z większą wyrozumiałością. Może masz inne talenty?

Pozdrawiam Cię jungli z za modemu neostrady...

damnian
23.12.09, 18:12
EuroLiberty mój system to aparat i kilka szkieł ;)

epicure
23.12.09, 18:22
Miałem K-7 w rękach i miałem wrażenie, jakbym trzymał E-520 zalanego w środku cementem - trochę zbyt ciężki, jak na swój rozmiar i mały palec ześlizguje się z gripa. Moim zdaniem trochę na siłę poskąpili tego centymetra wysokości body, przez co grip nie jest taki, jaki bym chciał. No ale koniecznie chcieli mieć najmniejszą puszkę w klasie, to mają. Nijak to nie wpływa pozytywnie na wygodę użytkowania, bo ten centymetr mniej jest naprawdę niczym dla kogoś, kto w torbie dźwiga kilka szkieł i innych szpejów - taka "miniaturyzacja" go nie ratuje. Co innego, jakby Pentax wyprodukował K-7 wielkości E-620, to bym im wtedy składał pokłony. Ale tak, to nie...

domi
23.12.09, 22:15
Epicure: cała fajność tego body w rozmiarze, a że solidne to i ciężkie. Ogólnie jednak to jest jeden z lepszych key-ficzerów tego korpusu i zdecydowanie bardzo fajnie on wyszedł

EuroLiberty: widać okrutnie Twoje pro-pentaks nastawienie, mógłbyś chociaż zdobyć się na odrobinę obiektywizmu jak Michu. Niestety fakty są mniej kolorowe niż je przedstawiasz. Szczególnie u nas oferta pentaksa nie jest za wielka i wiele w niej braków. Jak komuś odpowiadają limitedy to złoży super zestaw. Osobiście chciałbym porządne szkła f/2.8 i podstawowe stałki i tego niestety nie ma za bardzo (porządne = przynajmniej w sporej mierze usmy czy tam sdmy, solidnie wykonane itd).

Jungli: nasz rynek jest wyjątkowo niewdzięczny jeśli chodzi o pentaksa, wtórny prawie że nie istnieje z nowościami. Gorzej jest chyba tylko w e-systemie, ale ile to młodszy system? Trudno jednak operować w cenach jeśli wyboru po prostu nie ma.

piotrek204: nie porównywałbym tak bardzo rozmiarów w takim zestawieniu. Nikt się nie przejmował wielkością przy d300, ale to nie puszka, która miała inne wyznaczniki. Tak samo 50D czy E-30. Jak ktoś u olka poprosi małe to dostanie e-420, bo to ten jest malutki i zgrabny. Oczywiście znajdą się tacy którym wypaśne małe body będzie odpowiadać, a znajdą się tacy, którzy będą chcieli jednak duże. W każdym razie dla mnie jedno jest pewne - to body powinno było wyjść najpóźniej zamiast k20d. Dzisiaj to trochę już za dużo poślizgu przy takiej cenie.

qbic: niestety zarówno tamron jak i sigma odstają pod względem optyki od optyki systemowej. U tamrona optycznie jest fajnie, ale mechanika to tragedia np zupełny brak USM czy też plastikowe wykończenia. Sigma wprawdzie dorobiła się HSM, ale ten jest wyjątkowo wolny niestety. Większość sigma z kolei za to odstaje optycznie. Obie te firmy raczkują też w temacie stabilizacji w szkle i wyniki są narazie takie sobie.

michu: jedno pełnoklatkowe szkiełko wiosny nie czyni, niestety na to w pentaksie przyjdzie jeszcze poczekać, bo niestety brakuje najbardziej podstawowych obiektywów. Jak kogoś stać na pełną klatkę cyfrową dziś to stać na zoomy f/2.8, stałki f/1.4 itd. Makrówka jest szkiełkiem dodatkowym, wręcz do specjalnych zastosowań.

qbic
23.12.09, 22:46
qbic: niestety zarówno tamron jak i sigma odstają pod względem optyki od optyki systemowej. U tamrona optycznie jest fajnie, ale mechanika to tragedia np zupełny brak USM czy też plastikowe wykończenia. Sigma wprawdzie dorobiła się HSM, ale ten jest wyjątkowo wolny niestety. Większość sigma z kolei za to odstaje optycznie. Obie te firmy raczkują też w temacie stabilizacji w szkle i wyniki są narazie takie sobie.

Pokaz mi odpowiednik Sigmy 12-24, na rynku nie ma lepszej 50tki niż "nowa" Sigma....
Ta "systemowość" jest mocno przereklamowana.

Iwo
23.12.09, 22:46
to teraz przepraszam jak to sie ma do pentaxa zapytam raz jeszcze? gdzie jest taki odpowiednik w pentaxie? nie kazdy ma ochote uzywac 16-50 mi bardziej odpowiada zakres 24-70...

no gdzie takie szkla w pentaxie zapytam....?
Sigma 24-70mm f/2.8 EX DG Asp. Macro Pentax http://www.ceneo.pl/67250

domi
23.12.09, 23:11
Pokaz mi odpowiednik Sigmy 12-24, na rynku nie ma lepszej 50tki niż "nowa" Sigma....
Ta "systemowość" jest mocno przereklamowana.

Mam tę nową 50/1.4 sigmy i właśnie jej HSM miałem na myśli. Cichy, precyzyjny, ale nawet makrówki na śrubokręt mam szybsze. Obudowę też życzyłbym sobie nieplasticzaną. Przy cenie wyższej niż standard trochę czuję się zawiedziony.
Co do 12-24mm to szkło bez odpowiednika i Tobie pewnie pasuje jako szerokie. Najbliżej temu obiektywowi do 14-24 nikona i wiem że żałujesz 2mm, ale dla mnie np o wiele cenniejsze jest światło. Ogólnie pominąwszy światło i jakość optyczną to znów fizycznie te obiektywy dzieli przepaść niestety.
Sigma jak chce to potrafi zrobić ciekawy obiektyw, ale niestety nawet w serii EX daleko im do większości systemowych szkieł. Ich strategią jest albo zadziwić, albo produkować coś bardzo taniego i takiego sobie. Dodam, że moja makrówka z serii EX zaliczyła niestety 4 razy serwis :(

EuroLiberty
24.12.09, 00:18
Polecam tym wszystkim ssssnawcom rozwodzącym się nad jakością optyki systemowej wątek http://nikon.org.pl/showthread.php?t=102684&page=25

Pięknie i beznadziejnie potrafi być w każdym systemie.

Dlatego nie zabiorę systemu Nikona tam, gdzie zamierzam lecieć, bo krew, by mi trysnęła oczami jakby obiektyw siadł podczas wymarzonej wyprawy. I dlatego też pojedzie ze mną E-3 z 14-35 mimo, że body jak i matryca średnio mi pasuje.

PS. Jak mawiają "wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma" lub "u sąsiada trawa zawsze zieleńsza" ;-)

Pozdrawiam

Michu (Pentax)
24.12.09, 10:55
michu: jedno pełnoklatkowe szkiełko wiosny nie czyni, niestety na to w pentaksie przyjdzie jeszcze poczekać, bo niestety brakuje najbardziej podstawowych obiektywów. Jak kogoś stać na pełną klatkę cyfrową dziś to stać na zoomy f/2.8, stałki f/1.4 itd. Makrówka jest szkiełkiem dodatkowym, wręcz do specjalnych zastosowań.
Zdaję sobie z tego sprawę, że premiera jednego szkła o niczym nie świadczy. ALE.
W produkcji wciąż znajdują się Ltd FA (kryjące pełną klatkę). Limited DA 70/2.4 również kryje 35mm. Gwiazdki 55/1.4, 60-250/4, 200/2.8 i 300/4 także. Na dobrą sprawę wraz z premierą fulfrejma wystarczyłoby wypuścić 28-70/2.8 i 70-2002/8 plus odpowiednie kity. A tutaj wystarczyłoby po prostu odświeżyć konstrukcje analogowe - tak, jak miało to miejsce ze wspomnianymi DA: 200/2.8 i 300/4 (konstrukcja optyczna FA). FA J 18-35 wciąż jest produkowany, więc na początek szeroki kąt również jest obłożony, podobnie jak tele FA Jem 75-300.
To tyle odnośnie przemyśleń. Plotki o pełnej klatce na razie odłóżmy (choć zapowiadane plotki mówią coś o 14MPxlowej matrycy!) - zapewne i tak po premierze raczej nie będę myślał o zakupie - na razie całkowicie zadowolony jestem z używania filmu załadowanego do MZ-S.
I jeszcze jedna prośba.
Mniej osobistych wycieczek. To tylko sprzęt. Każdy za nas ma (i powinien) mieć na ten temat odrębne zdanie i to nie powinno być powodem frustracji. Cieszmy się tym, co mamy, a energię ukierunkowujmy na realizację pomysłów fotograficznych.

domi
25.12.09, 23:36
Według mnie to pentax mógłby choćby i jutro puścić body pełnoklatkowe i jakoś to będzie. Lepsze przecież takie niż żadne, a cośtam podpiąć się da. Konkurencji nigdy za wiele :)
Co do szkieł to mimo wszystko widać, że pentaks skupia się na cropie i pewnie nieprędko się to zmieni. Niestety braków jest o wiele więcej niż piszesz :/

ps. co do wycieczek osobistych to powiedz, gdzie je widzisz w mojej odpowiedzi? Wyraźnie odpisywałem różnym osobom, uznałem że lepiej bez cytatów, ale co tu złego?

chomsky
26.12.09, 00:10
Pentax posiada ciekawa i tania lustrzaneczke K-x, ktora jakoscia obrazka bije K7. Mozna poczytac opinie na dpreview. Zapewne nie jest tak pieknie zbudowana ale wyposazona jest niezle. No i niezla cena.
Czesc.Ch.

Wieprz
12.02.10, 14:02
http://www.youtube.com/watch?v=1CUlguVGvUE"]http://www.youtube.com/watch?v=1CUlguVGvUE

http://www.youtube.com/watch?v=LLugGgmWuaA"]http://www.youtube.com/watch?v=LLugGgmWuaA

piters1986
12.02.10, 16:27
tak z nudów czytam sobie różne wątki i trafiłem na ten. Tyle narzekań, tyle płaczu, taka tragedia, bo pentax nie oferuje tego co inni. I co z tego? Ktoś mądry ładnie napisał, że najwięksi spełniają oczekiwania profesjonalistów i pod nich robią droższe lepsze produkty. Pentax do tego nie dąży na siłę i bardzo dobrze. Dzięki temu powstał k-7, limitedy FA i DA. P jest po prostu inny i chwała mu za to że nie idzie ścieżką C i N. Nie pcha sie w mały obrazek. Robi bardzo dobry sprzęt a to że w Polsce jest trudno dostępny i drogi to nie wina firmy szczególnie tak niedużej firmy. Można sie przychrzanić że nie mają taki to a takich szkieł, nie mają małego obrazka, nie mają af jak d300 ale za to mają wiele innych zalet dla amatora bo dla niego skierowana jest oferta firmy. C i N nie dali do tej pory żadnej szczelnej puszki dla amatora, nie dali małych stylowych stałek itd. Nikt im tego nie wytyka. Dlaczego? Bo mają inne rzeczy. Czemu nikt nie zarzuca Leice że nie ma zooma 70-200 do M9? A może nie chce mieć? Jak by było nudno na rynku gdyby zamiast limitedów i k-7 pentax produkował FF. Używałem długi czas k100, później k10, teraz nikona f65 pożyczonego bo nie stać mnie na nic innego. Niczego mi nie brakuje jako amatorowi w systemie pentaxa. Jak się dorobię to kupię sobie coś takiego jak k-7 z limitedem DA21, DA40, DA70. Lubię mały i lekki sprzęt. Nikt inny nie da mi takiego zestawu. I niech się ślinią inni na FF i zoomy wielkości własnej nogi mnie to totalnie nie kręci ani nie jest potrzebne. Pentax bardzo dobrze robi nie pchając sie tam gdzie N i C bo jest po prostu za mały.

Benek
19.02.10, 10:25
Miałem K-7 w rękach i miałem wrażenie, jakbym trzymał E-520 zalanego w środku cementem - trochę zbyt ciężki, jak na swój rozmiar i mały palec ześlizguje się z gripa. Moim zdaniem trochę na siłę poskąpili tego centymetra wysokości body, przez co grip nie jest taki, jaki bym chciał. No ale koniecznie chcieli mieć najmniejszą puszkę w klasie, to mają.

Pentax daje ci wybór. Chcesz mieć małą puszkę to kupujesz k-7. Chcesz mieć większą (bo masz np. łapę jak niedźwiedź), kupujesz sobie do k-7 gripa. Uszczelnianego, z szufladką na paluszki, lub drugi akumulator. W czym problem, jeśli ma się wybór? Wolę mały aparat do którego można dokupić grip, niż duży aparat, którego rozmiarów nie da się zmniejszyć. Chyba że sobie odpiłuję brzeszczotem dolną część body:-P

Narzekania, że Pentax nie ma szkieł są po prostu niepoważne. Jedyne czego w Pentaxie brakuje to nowych (bo używane są do trafienia na e-bayu), jasnych supertele typu 400/2.8, 600/4. Ale bądźmy szczerzy - ilu z nas byłoby stać na szkło warte 30-40 koła?

Pentax nie ma też tanich stałek o ogniskowych 30/35 i 75/85. Podkreślam - TANICH - bo jeżeli ktoś ma trochę więcej pieniędzy w kieszeni, może wybierać spośród genialnych optycznie i mechanicznie limitedów (także naleśników) oraz uszczelnianych gwiazdek, typu DA 21/3.2, FA 31/1.8, DA 35/2.8 macro, DA 40/2.8, FA 43/1.9, DA* 55/1.4, DA 70/2.4, FA 77/1.9 itd.

Brakuje komuś szkieł ze światłem 2.8? Proszę bardzo: DA* 16-50/2.8 + DA* 50-135/2.8 + DA 100/2.8 WR macro + DA* 200/2.8. Doskonale wykonane, uszczelniane, ze świetnym bokehem, z napędem SDM (tylko 100/2.8 jest na śrubokręt). W czym problem?

Narzekania, że szkieł i aparatów Pentaxa nie ma w Biedronce, lub u Idiotów jest delikatnie mówiąc mało poważne. Kto dzisiaj kupuje u Idiotów aparat lub obiektyw, skoro w praktycznie każdym sklepie internetowym masz ten sam produkt o 10-30 procent tańszy? A że z dostępnością Pentaxa nie ma problemów, świadczy to, że w praktycznie każdym sklepie internetowym foto, sprzęt Pentax jest dostępny bez problemu, i to zazwyczaj od ręki.

I na koniec - nie ma systemu, który ma wszystko to, co mają inne systemy + coś ekstra. W Pentaxie brakuje profesjonalnych jasnych supertele, brakuje budżetowych (do 1000 zł) stałek 30/35 oraz 85. Brakuje, fakt. Ja jakoś bez nich potrafię żyć. Ale niech mi ktoś powie, czy w jakimś systemie mamy komplecik naleśników o ogniskowych 21/40/70? Albo mikroskopijnej wielkości szeroki kąt 15/4 Ltd, albo szkło typu DA* 60-250/4? Albo systemowy zoom-fish-eye taki jak DA 10-17/3.5-4.5? Albo uszczelniane kity 18-55 WR i 50-200 WR? Podobnie jest z Olkiem - wielu szkieł tu nie ma, ale są takie cudeńka jak ED 14-35/2.0, ED 150/2.0. Wiem - te olkowe szkła są drogie jak diabli, ale są.

A ględzenie, że Pentax nie ma FF jest śmieszny. Po co Pentaksowi FF? Przecież i tak puszka tego typu nie wygryzłaby C i N z rynku profesjonalnych fotografików (podobnie jak nie wygryzie C i N puszka Sony &900). A czy amatorów, którzy chcieliby kupić FF Pentaxa jest na tyle wielu, że interes z FF Pentaksowi by się opłacił? Wątpię. Pentax już dawno temu informował o przyjęciu strategii polegającej na udoskonalaniu obrazu z puszek APS-C dedykowanych amatorom, podczas gdy dla segmentu profi będzie przewidziana budżetowa MF 645D. Ta strategia jest - moim zdaniem sensowna - biorąc pod uwagę sukces k-7, k-x oraz zainteresowanie 645D, którego premiera będzie 11 marca.

Najczęściej zresztą ględzą o braku FF w Pentaksie ci, którzy Pentaksa nie mają, a FF znają z wystawy w Fotojokerze. :-P Ponadto przepaść, która kiedyś dzieliła jakość obrazu dawanego przez FF od APS-C stała się naprawdę płytkim rowkiem, kiedy wyszedł k-x. Budżetowa puszka z poziomem szumów bijącym wszystkie aparaty APS-C na rynku, niektóre FF Canona (np. 5d), czy Sony &850/900. Podobnie rzecz się ma dynamiką obrazu - wystarczy pooglądać testy na dpreview. Nie twierdzę oczywiście, że k-x dorównuje powiedzmy d700, ale naprawdę Pentax tą puszką udowodnił, że można zrobić APS-C z akceptowalnym ISO 3200-6400, co jeszcze pół roku temu wydawało się być foto-science-fiction.

Pozdrawiam serdecznie.:mrgreen:

epicure
19.02.10, 14:00
Pentax daje ci wybór. Chcesz mieć małą puszkę to kupujesz k-7. Chcesz mieć większą (bo masz np. łapę jak niedźwiedź), kupujesz sobie do k-7 gripa.

Rzecz w tym, że bez gripa uchwyt tego aparatu jest dla mnie ciut za mały. Znośny, ale nie idealny. A z gripem będzie już za duży i za ciężki (już bez gripa swoje waży). Wybór jest, ale żaden z tych wyborów nie pasuje do moich upodobań.

marwis
19.02.10, 15:18
Rzecz w tym, że bez gripa uchwyt tego aparatu jest dla mnie ciut za mały. Znośny, ale nie idealny. A z gripem będzie już za duży i za ciężki (już bez gripa swoje waży). Wybór jest, ale żaden z tych wyborów nie pasuje do moich upodobań.
nie jesteś aby trochę marudny?:wink: