Zobacz pełną wersję : Blokada ostrości
anetterainbow
16.12.09, 22:56
Mam aparat e-520 i jestem ciekawa jak (czy da się) zablokować ostrość? chodzi mi na przykład o taką sytuacje: ja ustawiam ostrość i idę np pozować do tego zdjęcia, a osoba obok, żeby już nie musiała nic ustawiać tylko naciska spust?
AF przełączasz na manualny (MF) i już.
anetterainbow
16.12.09, 23:05
Dziękuję!
a osoba obok, żeby już nie musiała nic ustawiać tylko naciska spust?
Przecież przy naciskaniu spustu ostrość ustawia sie automatycznie ,więc o jakie przestawianie chodzi ?? :roll:
Swoją drogą można jeszcze użyć pilota ...
Można ospowiednio ustawic przycisk blokady AF / ekspozycji ;)
Mam aparat e-520 i jestem ciekawa jak (czy da się) zablokować ostrość? chodzi mi na przykład o taką sytuacje: ja ustawiam ostrość i idę np pozować do tego zdjęcia, a osoba obok, żeby już nie musiała nic ustawiać tylko naciska spust?
W menu ustawiasz AEL/AFL > S-AF > mode 3 - wóczas przycisk AEL (AFL) będzie służyć do ustawienia ostrości a nie spust migawki...
anetterainbow
16.12.09, 23:43
wiele osób nie trzyma spustu do połowy tylko od razu naciska do końca więc zdjęcie jest nie ostre. dlatego pytałam o blokadę ostrości, zebym mogła ją sobie ustawić sama :)
wiele osób nie trzyma spustu do połowy tylko od razu naciska do końca więc zdjęcie jest nie ostre. dlatego pytałam o blokadę ostrości, zebym mogła ją sobie ustawić sama :)
W takim razie może da się w tym modelu ustawić priorytet ostrości. Znaczy, że aparat nie zrobi zdjęcia, dopóki ostrość nie zostanie potwierdzona.
anetterainbow
16.12.09, 23:49
naprawdę dziękuję za rady. bardzo mi pomogły :)
Jeszcze bardziej Ci pomoże strona 88 instrukcji:
Zamiast spustu migawki można użyć przycisku AEL / AFL do wykonywania operacji z zakresu
automatycznego ustawiania ostrości i pomiarów światła. Wybierz odpowiednią funkcję
przycisku podczas naciskania spustu migawki. Wybierz tryb od [mode1] do [mode4]
w każdym trybie ustawiania ostrości. (W trybie C-AF można wybrać tylko [mode4]).i kolejna:
Podstawowe operacje
[mode1] Do określania zmierzonej ekspozycji podczas ustawiania ostrości. Blokada AE
jest włączana po naciśnięciu przycisku AEL / AFL, co pozwala na niezależną
regulację ostrości i określenie ekspozycji.
[mode2] Do określania ekspozycji po całkowitym naciśnięciu spustu migawki. Jest to
pomocne podczas fotografowania scen ze znacznymi zmianami oświetlenia,
np. na scenie teatru.
[mode3] Ustawienie ostrości przyciskiem AEL / AFL zamiast spustem migawki.
[mode4] Naciśnij przycisk AEL / AFL, aby ustawić ostrość, a następnie naciśnij całkowicie
spust migawki, aby określić ekspozycję
Ktotek podał jasne rozwiązanie problemu, czyli "mode3" i naciskanie przycisku AEL/AFL. Ja stosuję prostszy w obsłudze sposób (nie wymagający przestawień w menu), używając dodatkowego przesuwnego wyłącznika na kablu wężyka spustowego. W swoim uchwycie pistoletowym kciukiem włączam i blokuję AF, a palcem wskazującym naciskam spust migawki :)----------------
Można łatwo takim dodatkowym wyłącznikiem uzupełnić wężyk oryginalny. --pozdrawiam
Ja stosuję prostszy w obsłudze sposób (nie wymagający przestawień w menu), używając dodatkowego przesuwnego wyłącznika na kablu wężyka spustowego. W swoim uchwycie pistoletowym kciukiem włączam i blokuję AF, a palcem wskazującym naciskam spust migawki :)----------------
Można łatwo takim dodatkowym wyłacznikiem uzupełnić wężyk oryginalny. --pozdrawiam
Zaiste - istota prostoty - ot. przesuwny wyłącznik na kablu wężyka spustowego przy uchwycie pistoletowym, wszystko własnej roboty... :grin::grin::grin:
Nie próbujcie robić tego w domu... ;-)
ktotek: Da się zrobić w domu bez problemu :)--Wykonanie uchwytu pistoletowego jest trudniejsze, ale sam dodatkowy przesuwny wyłącznik do oryginalnego wężyka to najprostsza robótka. Trzeba tylko połączyć za pomocą wyłącznika dwa przewody w kablu oryginalnym --pozdrawiam
....przesuwny wyłącznik do oryginalnego wężyka ...
koleżanka nie dała rady instrukcji przeczytać, a ty jej każesz w wężyki pistoletowe lutować... jeszcze oryginalne... fuj....wstydź się,,,,, :wink:
k@czy: Dla koleżanki była najlepsza porada ktotka, natomiast moje uzupełnienia są tylko "przy okazji" -- :) --pozdrówka
anetterainbow
17.12.09, 15:20
koleżanka dała rade przeczytać, ale nie dla wszystkich język instrukcji jest prosty i przyjazny. gdyby był, na forum nie byłoby banalnie głupich (jak widocznie dla kolegi) pytań.
jeszcze raz dzięki za odpowiedzi:)
...banalnie głupich ....
skoro tak twierdzisz :)
czyli porada ktotka psu na bude, bo zacytowal fragment nieprzyjaznej instrukcji.... ale mam nadzieje, ze ta z MF od romka1967 zadzialala :)
pzdr
anetterainbow
17.12.09, 21:21
Owszem, pierwsza odpowiedź była wystarczająca ;)
a tak na marginesie, to dziękuję za podpowiedzi nawet te, które pokazują moje przeoczenia (jak te z instrukcji, którą niedawno zgubiłam). natomiast nie rozumiem po co sie udzielać na tym wątku, skoro niektórzy nie dają żadnych rad tylko ironizują?
NightCrawler
17.12.09, 23:25
Tylko dodam i podpowiem, że zagubioną instrukcję można pobrać z netu w ciągu parunastu sekund.
...nie rozumiem po co sie udzielać na tym wątku, skoro niektórzy nie dają żadnych rad tylko ironizują?
musisz irkowi wybaczyc :mrgreen: ale on naprawde mial dobre zamiary :mrgreen: tylko czasami zapomina, ze nie kazdy jest takim slodowym jak on i nie kazdy jak on umie wszystko zrobic z niczego wrecz :)
Tylko dodam i podpowiem, że zagubioną instrukcję można pobrać z netu w ciągu parunastu sekund.
pewnie nie ma dostepu do netu.... ;)
pzdr i ciesze sie, ze jako kolezanka klubowa coraz aktywniej bierzesz udzial w zyciu forumowym :)
pzdr