Mam aparat e-520 i jestem ciekawa jak (czy da się) zablokować ostrość? chodzi mi na przykład o taką sytuacje: ja ustawiam ostrość i idę np pozować do tego zdjęcia, a osoba obok, żeby już nie musiała nic ustawiać tylko naciska spust?
Mam aparat e-520 i jestem ciekawa jak (czy da się) zablokować ostrość? chodzi mi na przykład o taką sytuacje: ja ustawiam ostrość i idę np pozować do tego zdjęcia, a osoba obok, żeby już nie musiała nic ustawiać tylko naciska spust?
AF przełączasz na manualny (MF) i już.
The question is: What is a Mahna Mahna?
Dziękuję!
Można ospowiednio ustawic przycisk blokady AF / ekspozycji![]()
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
wiele osób nie trzyma spustu do połowy tylko od razu naciska do końca więc zdjęcie jest nie ostre. dlatego pytałam o blokadę ostrości, zebym mogła ją sobie ustawić sama![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
naprawdę dziękuję za rady. bardzo mi pomogły![]()
Jeszcze bardziej Ci pomoże strona 88 instrukcji:
i kolejna:Zamiast spustu migawki można użyć przycisku AEL / AFL do wykonywania operacji z zakresu
automatycznego ustawiania ostrości i pomiarów światła. Wybierz odpowiednią funkcję
przycisku podczas naciskania spustu migawki. Wybierz tryb od [mode1] do [mode4]
w każdym trybie ustawiania ostrości. (W trybie C-AF można wybrać tylko [mode4]).
Podstawowe operacje
[mode1] Do określania zmierzonej ekspozycji podczas ustawiania ostrości. Blokada AE
jest włączana po naciśnięciu przycisku AEL / AFL, co pozwala na niezależną
regulację ostrości i określenie ekspozycji.
[mode2] Do określania ekspozycji po całkowitym naciśnięciu spustu migawki. Jest to
pomocne podczas fotografowania scen ze znacznymi zmianami oświetlenia,
np. na scenie teatru.
[mode3] Ustawienie ostrości przyciskiem AEL / AFL zamiast spustem migawki.
[mode4] Naciśnij przycisk AEL / AFL, aby ustawić ostrość, a następnie naciśnij całkowicie
spust migawki, aby określić ekspozycję