PDA

Zobacz pełną wersję : wykorzystanie zdjęć w serwisie internetowym i prasie lokalnej

Artur
15.12.09, 19:52
witam forumowiczów
wykorzystano moje zdjęcia:-) bardzo się z tego cieszę dodam na wstepie... i wiedziałem, że tak może się stać, sam je przygotowałem:-) Tekst przygotowała koleżanka, zdjęcia robiłem ja, oczywiście są o tym informację w e-mailach... oboje tak poza tym startowalismy w tych zawodach i jako klub je wygralismy:-)
w Głosie Szczecińskim podpisano je "fot.archiwum prywatne"
w serwisie internetowym
http://www.infoludek.pl/sport/wiadomosci.php?id=3558
nie ma natomiast żadnej wzmianki o autorze...
stąd moje pytanie do znawców tematu, czy gazety oraz serwisy internetowe mają obowiązek umieszczać wzmiankę o autorze zdjęć i tekstu? Nie upieram się na to, żeby ta wzmianka tam była ale oczywiście byłoby miło coś takiego zobaczyć:-)

Ania_
15.12.09, 20:42
Zależy jak się dogadasz tak naprawdę.

Artur
15.12.09, 21:50
prawdę mówiąc to się nie dogadywaliśmy:-)
wysłaliśmy informacje o odbytych zawodach... na końcu była adnotacja kto jest autorem tekstu a kto zdjęć... i tyle... pierwszy raz mnie to spotyka stąd pytanie czy to powszechna praktyka? zastanawiam się czy aby nie musiałbym mieć podpisanej umowy z redakcją gazety zeby taka wzmianka sie pojawiła...
w międzyczasie pojawiła się informacja na innym szczecińskim portalu i tam już jestem wymieniony:-) miło...

Ania_
15.12.09, 21:53
Też mnie to kiedyś spotkało, na zasadzie przysługi. Machnęłam ręką, bo do końca się nie dogadałam z kolegą od portalu. Na drugi raz po prostu najlepiej się wcześniej zapytać czy podpisują i jeśli nie, to zwyczajnie powiedzieć, że zależy nam na podpisie. Nie wszędzie podpisują, czasami tylko inicjałami, czasami adresem strony. Bardzo różnie. Chociaż wypadałoby podać źródło.

Artur
15.12.09, 23:17
prawda jest taka, ze poprawiło mi to humor z rana:-) to jedna z 3 najbardziej poczytnych gazet w Szczecinie...
nastepnym razem o ile taki kiedykolwiek nastapi poproszę o podpisanie:-)
dziekuje Mysikróliku:-)

fruzia
16.12.09, 11:15
Moim zdaniem, gdyby ta gazeta, w której ukazały się Twoje zdjęcia i tekst koleżanki, było bardziej uczciwa to podpisali by zdjęcia Twoim nazwiskiem. Niestety gazety często praktykują wykorzystywanie takich nadesłanych zdjęć i umieszczanie ich jako swoich, bo wiadomo, że jak nie ma autora to najprędzej czytelnik pomyśli sobie, że to zdjęcie z archiwum gazety, a szkoda, bo fajnie by było gdybyś miał już swoją publikację opatrzoną swoim nazwiskiem. Nie wiem tylko czy nie mają w jakimś regulaminie zapisane, że mogą tak robić. Następnym razem poproś ich o podpis Twoim nazwiskiem :)

Wieprz
16.12.09, 12:10
co do zasady jest taki obowiązek. Trzeba wskazać autora utworu (także fotografii).

Artur
17.12.09, 00:55
no jak widać po moim przypadku nie trzeba... ale afery z tego tytułu nie mam zamiaru robić...
dziękuję wszystkim za odpowiedzi