Zobacz pełną wersję : Czy pozbywać sie E-420?
Witam
mam dość ogóne pytanie:
Czy pozbywać sie mojego E-420 Dual Kit?
Sa w zasadzie tylko 2 rzeczy ktore mnie denerwują:
-dość mocne szumy w słabo oświetlonych scenach
-tragiczny AF + beznadziejne wspomaganie AF lampą błyskową
rozwine troche myśl i powiem że głownie problem jest w fotografowaniu dzieciaka w domu (wspomaganie lampy powoduje ze dziecko sie krzywi a wolny AF ze wychodzi zdjecie 1/10)
wiem że moge dokupic lepszy obiektyw np 12-60 ale to 3,5k PLN (kolega ma i jest przepaść miedzy kitowymi), mogę dokupić statyw ale przy dziecku to potrzebuje czasów krótszych a nie statywu
wracajac do pytanie to chodziło mi o przesiadke np na Nikona D90 ( kosztuje w kicie z 18-105VR tyle co 12-60 :P) czy Canona 500D
ogólnie wiem że dołoże do interesu ale chodzi mi o Wasze opinie czy taka przesiadka (w sumie w tej samej klasie aparatów) poprawi znacznie tez 2 rzeczy które mnie denerwują
Pozdrowienia
Jeśli myślisz że po przejściu na np.D90 zaczniesz robić lepsze zdjęcia to chyba jesteś w lekkim błędzie. Chcesz szybszego AF kup lampkę np. Fl-36 lub Metza 48 i po sprawie. Wspomaganie AF z zewnętrzną lampą jest znakomite. A szumy ? Jak będzie siedział do ISO 800 to nie powinno być chyba tak źle jak mówisz. A taka czułość w zupełności powinna ci wystarczyć. Oczywiście jak masz sporo kasy to zmieniaj. Zapewniam cię że będziesz zadowolony bez względu na co przejdziesz. Liczy się tajemne zjawisko euforii posiadania nowego sprzętu.
PS
Wrzuć jakąś przykładową fotę to coś więcej można będzie powiedzieć.
to może przejdź na jakiegoś kompakta, będziesz miał jaśniejszy obiektyw i film nim nakręcisz, no i będziesz mógł mieć lepszego "zoooooma"
E-420 ma wiele zalet, i można tym robić świetne zdjęcia, chociaż zapewne nie jest to sprzęt do wszystkiego.
Kiedyś miałem E410 z dual kitem, bardzo sobie go chwaliłem, głównie z zastosowaniach turystycznych. Mając jednak E-3 i kilka poważniejszych szkieł sprzedałem E-410 by po kilku m-cach dojść do wniosku, że czasem by się bardzo przydał :???:. Kilka dni temu kupiłem ZD 14-42 (dzięki Romek!) żeby mieć mały i lekki zestaw z E-330. :grin:
Nie bądźmy ironiczni i złośliwi. Wydaje mi się, że najlepiej zobaczyć jakieś przykładowe zdjęcia, które wg ciebie są zaszumione z podaniem EXIF i zobaczymy co jest na rzeczy. Być może masz za duże wymagania i lepiej nie będzie. Co do szybkości AF to już pisałem, wystarczyłaby ci lampka zewnętrzna, która wg mnie w ogóle jest rzeczą niezbędną. Nie wyobrażam sobie używać wbudowanej. To porażka jest jakaś bez względu na puszkę.
Nie tedy droga....
Kupisz Nikona i co ? bedzie lepiej ?
Pewnie będzie z szumami. nie wiem, nie polemizuję
wiem ze Olympus słynie z szumów i tego można nie lubić.
Pewnie Nikon bedzie mniej szumu robił, ale nie wiem. nie mam porównania.
Nie mam bo... nie tędy droga :)
Ok
Ale
1) lepiej jest inwestować w obiektyw niż w aparaty - bo więcej zyskasz kupując nowy obiektyw a nie nowe body
2) Mozesz upolowac 14-54 I w dobrym stanie i wydasz pewnie 1/3 w porywach 1/4 tego co za nowy aparat z nowym obiektywem :) a AF zacznie Ci smigać jak rakieta
3) Ja bym poszedł pewnie w stronę kupienia systemowej lampy błyskowej. Jak to ogarniesz zaczniesz działać cuda ze zdjęciai. Znikną szumy - bo będziesz miał jasno - pojawią się śliczne błyski w oku dziecka itp itd
nie potrzebujesz statywu jak piszesz - to racja. Potrzebujesz .... Światła...
BTW na jakich ISO robisz zdjęcia ? wrzuć jakąś fotkę ale interesuje mnie jakiego ISO uzywasz ?
za 3,5 możesz mieć i obiektyw i lampę i pewnie koło 2000 PLN Ci zostanie w kieszeni jak zapolujsze na 14-54 i fl36 w dobrej cenie
Jak w wyższej cenie - zostanie Ci ponat tysiąc
Powiem tak. Zamieniając lustrzankę na lustrzanke i obiektyw na obiektyw wiele nie zyskasz. Uzupełniając swój sprzęt o lampę i jasne szkło zyskujesz tyle co przesiadajac się z Junaka na Triumpha...
Zakładając ze będziesz chciał i miał chęci i możliwości nauczys sie tego obsługiwać...
Tu masz przykład zdjęcia ruchliwego malucha który wierci się rusza i gania.
zdjecie w ciemnym pomieszczeniu aparatem E510.
kotecek (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-16297)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/11/kotek800-1.jpg
źródło (https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?pos=-16297)
I mimo że ruchliwe stworzenie, ciemne pomieszczenie to zdjęcie zrobione na ISO 100 na 1/100 sekundy.
a lampa nawet nie systemowa tylko jakiś stary philips odbity od ściany lub sufitu...
Problemem - jest nie brak aparat - tylko brak swiatła. Więc lepiej ujarzmić to światło i zacząć je sobie dodawać tam gdzie trzeba. Lampa błyskowa na prawdę zwiększa jakość zdjęcia o kilka klas
Facet pytanie konkretne zadaje a wy mu z kompaktami. Nie ma watpliwosci - d90 bije e4xx na glowe - ale zastanow sie nad 14-54 f2.8-3.5. No i jak doradzaja - zewnetrzna lampa, czy to olka czy metza, byle wspomaganie af dzialalo. Rozejrzyj sie ;)
Mam nadzieje, ze pomoglem,
Bronek
PS - jeszcze tylko dodam, ze jak kupisz d90 z kitem to tylko pogorszysz sprawe... kity Nikona z Olkowymi to jak maluch do toyoty karolki
Widzę co najmniej trzy rozwiązania, które pozwalają pozostać w systemie:
lampa - chyba najlepszy wybór, sam mam na liście zakupów
jaśniejsze szkło - np. 14-54
lepsza matryca - E-620 ponoć mniej szumi (stabilizacja, jak statyw, niewiele pomoże)
Wśród naszych forumowych kolegów znajdzie się pewnie kilka osób, które doskonale sobie radzą bez cudów. Wiem, że kateb robi zdjęcia swojego dziecka E-500 z manualnym Orestorem.
A jak sobie przypomnę, czym i jak focono mnie i moich rówieśników w dzieciństwie, i to z dobrym skutkiem, to aż mi głupio narzekać na jakiekolwiek problemy ze sprzętem.
Darekw1967
25.11.09, 15:16
Witam
mam dość ogóne pytanie:
rozwine troche myśl i powiem że głownie problem jest w fotografowaniu dzieciaka w domu (wspomaganie lampy powoduje ze dziecko sie krzywi a wolny AF ze wychodzi zdjecie 1/10)
wiem że moge dokupic lepszy obiektyw np 12-60 ale to 3,5k PLN (kolega ma i jest przepaść miedzy kitowymi), mogę dokupić statyw ale przy dziecku to potrzebuje czasów krótszych a nie statywu
wracajac do pytanie to chodziło mi o przesiadke np na Nikona D90 ( kosztuje w kicie z 18-105VR tyle co 12-60 :P) czy Canona 500D
ogólnie wiem że dołoże do interesu ale chodzi mi o Wasze opinie czy taka przesiadka (w sumie w tej samej klasie aparatów) poprawi znacznie tez 2 rzeczy które mnie denerwują
Pozdrowienia
Witaj !
Mowisz, ze nie da sie zrobic zdjecia E-420 dziecku ? ;)
A jaka lampe uzywasz ? Chyba nie tej wbudowanej ?
Mam lampe FL-36 i ma ona wspomaganie AF-a i nawet jak
zgasze swiatlo w pokoju to i tak AF ustawi sie na punkt ;)
Co szkiel... Nie porownuj... Nikor 18-105VR do Zuiko 12-60 bo
to szklo do Nikona jest... znacznie gorsze optycznie od Zuiko.
Szumy mowisz sa ... A na jakim ISO fotografujesz ?
Robisz na RAW-ach czy JPG-ach ?
Nawet jak masz pewne szumy na zdjeciu to przeciez nie wykorzystujesz
10 Mpix w 100% i zmniejszasz rodzielczosc pod mniejszy format
i szumy Ci zmniejszaja sie i nie jest to zadnym problemem.
Moim zdaniem najlepiej zainwestuj w lampe i jasniesze szklo.
Calkiem fajne bedzie Zuiko 14-54 ;)
Pozdrawiam
Ech... kolega zadaje bardzo konkretne pytanie, a wy odpowiadacie mu, że jak zmieni system to nie będzie robił lepszych zdjęć!
Dwa KONKRETNE problemy - szumy i wolny AF. Niestety, jasniejsze szkło oraz lampa to półśrodki, myślę, że wiele osób o tym wie.
Ja mam radę taką - kup jeden z proponowanych przez siebie aparatów, popróbuj go przez tydzień. Jeśli nie będzie istotnej poprawy - sprzedasz go, tracą na tym 100-200 zł (to niewielka cena za doświadzczenie). Jesli będzie istotna różnica, to sprzedasz olka.
I tyle.
PS. Reputację poprosze, bo spodobało mi się to i od kiedy wiem jak sprawdzać - sprawdzam codzinenie! :-)
E 420 miał premierę w marcu 08
EOS 500 D w marcu 09
przypuszczam ze aparat wypuszczony w marcu 2010 bedzie miał jeszcze szybszy AF i jeszcze mniejsze szumy niż EOS 500 D
Zatem Jesli logicznym jest wyłozenie 3500 bo EOS500D jest nowszy mniej szumi i malepszy AF - szykuj się zatem bo idąc dalej tym tropem niebawem go sprzedasz ( go czyli 500D ) i kupisz jeszcze mniej szumiący aparat z jeszcze szybszym autofocusem. bo Twoje zdjecia bądą nie az tak bardzo ale zaszumione i nie ostre.
I tak albo mozna gonic za tdealnym aparatem który zrobi wszystko za Ciebie - albo nauczyć się robić zdjęcia :)
Gdybysmy widzieli jakieś zdjęcia autora mozna było by bardzej podstawnie rozmawiać. może robi zdjęcia na ISO 1600.
Ja wychodze z założenia że warto nauczys się robić zdjęcia zanim zacznie się narzekać. Wychodze z założenia że więcej Ci da umiejętne posługiwanie się lampą ze starszym modelem niż nowszy model bez lampy
Ale ile osób tyle opinii.
To ja mam propozycję inną.
Kup sobie lampe i / lub jaśniejszy obiektyw - porób zdjęcia - jeśli okaże się że nie spełnia to Twoich oczekiwań - sprzedaj i kup jeden z proponowanych aparatów :)
Z resztą. chcesz kupić inny korpus - kup - taka rola marketingowców żeby budować potrzeby a potem je zaspokajać.
szmy na pewno bedziesz miał mniesjze to nie ulega wątpliwośći. Czy zdjęcia będziesz robił dobre ? czy AF będzie robił to co chcesz czy to co może - tego nie wiem i pewien już tak bym nie był
piotrek204
25.11.09, 16:27
E420 z dobra lampa (zewnetrzna) da lepszy obrazek w pomieszczeniu niz D3s bez lampy przy kiepskim swietle.
- szklo prawie nic nie zmieni
- jak masz mozliwosc, pozycz lampe
- jak nie masz kup FL-36
- jesli sie nie sprawdzi stracisz 100PLN na eksperymencie z lampa i bedziesz mogl z czystym sumieniem zmienic body
Darekw1967
25.11.09, 16:38
Ech... kolega zadaje bardzo konkretne pytanie, a wy odpowiadacie mu, że jak zmieni system to nie będzie robił lepszych zdjęć!
Dwa KONKRETNE problemy - szumy i wolny AF. Niestety, jasniejsze szkło oraz lampa to półśrodki, myślę, że wiele osób o tym wie.
Ja mam radę taką - kup jeden z proponowanych przez siebie aparatów, popróbuj go przez tydzień. Jeśli nie będzie istotnej poprawy - sprzedasz go, tracą na tym 100-200 zł (to niewielka cena za doświadzczenie). Jesli będzie istotna różnica, to sprzedasz olka.
I tyle.
PS. Reputację poprosze, bo spodobało mi się to i od kiedy wiem jak sprawdzać - sprawdzam codzinenie! :-)
Witaj !
Mowisz szumy i wolny AF.
Wiesz... robilem zdjecia dzieciakom wielu znajomym
znacznie gorszym sprzetem od E-420 i mozna bylo...
wykonac wiele udanych zdjec wiec to nie jest
tak, ze E-420 jest kiepski.
Piszesz ze polsrodek to... miec jasny obiektyw i lampe ale spojrz
na te sprawe, ze to nie chodzi o zawodowe focenie a
amatorskie dla wlasnych domowych celow.
Jak sie kolega postara zrobi swoim E-420 ladne i ostre zdjecia
dzieciakom i tutaj duzo doinwestowac nie trzeba.
Co moge jeszcze powiedziec... Moze Usmiejesz sie ale
E-410 + FL-36R robilem cale Wesele w tym zdjecia nocne
i dalo sie niezle je wykonac.
Rozumiesz... Mariush nie zawsze trzeba armaty to zabicia muchy a
jak sie postarasz... Zrobisz E-420 ladne zdjecia.
Pozdrawiam
dzieki za odpowiedzi i pomocne wnioski/uwagi (te złośliwe też, hehe)
tak poczytałem podyskutowalem ze znajomymi (akurat maja przy sobie Soniaka A700 i Canona 5d + Lki), popatrzyłem na dpreview i kurde za duzo kasy bym musial wydac po przejsciu na inne body, obiektywy Olka te kitowe są dobre a ten 12-60 rewelacyjny, przymierzam się do lampy zewnętrznej FL-36R (używki w cenie nowych więc nie oszczędze)
jednak bedę starał się 'rozbudować' Olka, o lampie już wczesniej myślałem ale teraz wiem że kupie, najwyżej pomyśle czy obiektyw 12-60 ( znajomy ma wiec wiem co i jak) czy 15-54 sporo tańszy ale ...właśnie nie wiem co :) ( co do używek to troche strach kupować 'bez oglądnięcia')
i pewnie bede musiał kupić troche większą kartę i robić raw+jpeg bo czasem jednak trzeba obrobić zdjecie (chociaż ja leniwy jestem i dlatego tak chciałem ładne jpegi)
teraz bedę wypatrywał osprzętu :)
a zdjecia umieszcze jak dotre z pracy do domu
Misiaczek51
25.11.09, 17:06
Witam
mam dość ogóne pytanie:
Pozdrowienia
Jeżeli masz możliwość zmieniaj i nie daj się zwariować opowiadaniom jak to będzie wspaniale jak dokupisz lepszy obiektyw i lampę. Jeśli finanse pozwalają bierz D90 z 18-105 i zobaczysz że fotografowanie zacznie Ci dawać znacznie więcej przyjemności.
Dobrze że zablokowałem sobie reputację ...
Jeżeli masz możliwość zmieniaj i nie daj się zwariować opowiadaniom jak to będzie wspaniale jak dokupisz lepszy obiektyw i lampę. Jeśli finanse pozwalają bierz D90 z 18-105 i zobaczysz że fotografowanie zacznie Ci dawać znacznie więcej przyjemności.
fpotografowane zacznie dawać wiecej przyjemności?
Bez jaj. Zmiana sprzetu srawi przyjemność. Fajnie jest sobie kupic nowy gadżet.
Ale fotograficznie nic ona nie wniesie, nie w sytuacji, kiedy pytający się zastanawia czy zmieniać. Jakby potrzebował technicznej zmiany, to by sam o tym wiedział i wiedziałby co chce. W innym przypadku to jest tylko wymiana zabawki (czego nie krytykuje, bo sam lubie zabawki ;))
...
...
Może po prostu jest za mało światła w pomieszczeniu gdzie fotografujesz?
Możesz pokazać jakieś przykładowe zdjęcia, te które nie wyszły i te z których jesteś zadowolony w tych złych warunkach?
E-420 ma taką, a nie inną matrycę. Szumi na wysokich czułościach i to bardzo widocznie. Ale tak mi teraz przyszło do głowy: może fotografujesz w trybie 'Auto'? Przy lustrzance spróbuj zrezygnować z tego trybu. Większe szumy na niektórych zdjęciach mogą być powodowane tym, że aparat "wskakuje" na wyższe ISO (często maksymalne) kiedy jego pomiary pokażą, że tak trzeba. A wtedy brak dostatecznej ilości światła powoduje taki, a nie inny pomiar i mamy zdjęcie w 1600 ISO, z czasem 1/10 sekundy (przy tym pewnie fotografowana postać wyjdzie poruszona).
Jednak to moje spekulacje bo nie wiem czy na pewno używasz trybu 'auto' i jakie faktycznie jest oświetlenie w pomieszczeniu. Potwierdzenie tych informacji i jakiś materiał dowodowy z pewnością uściśli poradę z mojej strony.
Przy okazji dopiszę, że w lustrzance warto poeksperymentować w trybach od P, A, S, M. Wyłączyć AutoISO w menu aparatu. Samemu dobierać czułość. Ale przede wszystkim, jeśli to możliwe, doświetlać to co się chce fotografować, jeśli warunki zastane są, mówiąć krótko, kiepskie.
Co do ZD 12-60, to rzeczywiście cena może być zaporowa. Jednak jest ZD 14-54. Tak samo jasny obiektyw, o nieco krótszym zakresie względem ZD 12-60. Jednak niezmiernie uniwersalny.
Generalnie lustrzanka to droga "impreza" z punktu widzenia spodziewanych efektów. Zwykle zaczyna się od body, kitów, a później przychodzą lampy, zmiana obiektywów, etc. Raczej należy to zaakceptować.
...
Pozdrowienia
Poprawi z pewnością jaśniejszy obiektyw i/lub światło błyskowe. Jeśli światła brakuje to nawet wysokie ISO nie poprawi zdjęć, bo z czego zrobi się światłocień jak źródła światła są marne i poustawiane w dziwnych miejscach (w domu zwykle wiszące, górne światło jest jedynym źródłem).
Jedno co wiadomo na pewno. Warto pouczyć się fotografowania, trochę poeksperymentować. W sprzęt zawsze można zainwestować, ale jego automatyka nigdy do końca nie jest przewidywalna w trudnych warunkach oświetleniowych.
lepsza matryca - E-620 ponoć mniej szumi (stabilizacja, jak statyw, niewiele pomoże)
Raczej ta sama matryca, tylko zabawa krzywymi w silniku jpeg.
Do światła zastanego w pomieszczeniach - tylko stalka (np 30mm Sigmy).
Na pewno nie ta sama.
Misiaczek51
25.11.09, 17:29
Ale fotograficznie nic ona nie wniesie, nie w sytuacji, kiedy pytający się zastanawia czy zmieniać.......... W innym przypadku to jest tylko wymiana zabawki (czego nie krytykuje, bo sam lubie zabawki ;))
Łatwiej osiągnąć lepszy efekt. Aby nie było nieporozumień - mówię raczej o stronie technicznej zdjęć bo ich estetyka to zupełnie inna kwestia. A zabawki ja też lubię.
Rafał Czarny zawsze powtarzał jedną rzecz.
żeby nie daść się zwariować i nie popadać w zbiorową histerię i jak masy lecieć za tym co pokazali na reklamie OH nowa lustrzanka OH nowe wyniki na dpreview OH kupie aparat nowy i bedę miał przyjemność z fotografowania
kupić tańsze niezbedne rozwiazanie a za zaoszczędzone pieniądze pojechać na plener robić zdjęcia
jest w tym jakas mądrość
ogólnie co do szumów to może troche demonizuje bo jak nie ma światła to trzeba włączać lampę (a ja jednak wole bez lampy), staram sie mieć ISO100 no czasem ISO200, a głównie robie z priorytetem przysłony
ale AF nie odpuszcze, że jest fatalny ( z 12-60 i niebo lepszy) , a co do nieudanych zdjeć dziecka to na wielu fotkach po 15tym przedbłysku mała chodzi 20 sekund z 'krzywą' miną i i zdarza sie że mimo błysków i starań AF nie da rady i po 10s braku reakcji aparatu sam odpuszczam przycisk bo mała już w drugim pokoju :)
aha na suficie 4x23W pseudoekologicznych swieczek :P
Na pewno nie ta sama.
A fakt mój błąd, ta 12mpix..z tym ze lepsza to ona nie jest.
EDIT:
generalnie nie warto zmieniać E-420 na inne E z tego samego segmentu.
buahahahaha :)
po 15 przedbłyskach :)
moze uda Ci sie z kimś z forum ugadać żeby potestować 420 z 1454
jak powali Cię na kolana tak jak 12-60 to masz dużą oszczędność już na starcie
Misiaczek51
25.11.09, 17:39
, a co do nieudanych zdjeć dziecka to na wielu fotkach po 15tym przedbłysku mała chodzi 20 sekund z 'krzywą' miną i i zdarza sie że mimo błysków i starań AF nie da rady i po 10s braku reakcji aparatu sam odpuszczam przycisk bo mała już w drugim pokoju :)
Wyłącz to idiotyczne nibywspomaganie bo dziecku krzywdę zrobisz. Włącz trochę wiiecej zewnętrznego światła, używaj jednego pola AF a zobaczysz że da się ostrzyć. Ciekawe jaką byś miał minę po 15 błyśnięciu?
Bierz nikona i się nie zastanawiaj. Co nie oznacza, że ja bym brał.
Darekw1967
25.11.09, 20:23
Do światła zastanego w pomieszczeniach - tylko stalka (np 30mm Sigmy).
Witaj !
Na pewno nie ta sama.
Zrob sobie RAW-a z E-420 i to samo dla E-620 a zobaczysz
ze obie matryce calkiem inaczej chodza i dla E-620 jest
znacznie wieksza rozpietosc tonalna.
Pozdrawiam.
Wystarczy że podepniesz 14-54 a zobaczysz że da się bez żadnego wspomagania. 12-60 oczywiście też ale pomiędzy 14-54 i 12-60 już takiej przepaści nie ma w prędkości jak kitem a 14-54. Jak korzystasz z ISO do 200 to nie wiem gdzie ty tam szum wypatrzyłeś.
No i na koniec podsumowanie, bierz nikona ;)
Misiaczek51
25.11.09, 20:58
Witaj !
Na pewno nie ta sama.
Pozdrawiam.
Jeżeli stwierdziłeś to organoleptycznie to znaczy że optyczni bredzą. U nich 620 przy ISO 100 ma rozpiętość o 1EV niższą. I bądź tu madry i wierz testom!
Przepraszam za pomyłkę, pewnie inaczej "chodzą".
Tutaj widać dokładnie tą przepaść technologiczną i zarazem postęp (zakładam ze w E-620 jest ta sama matryca co w E-30, różnice mogą być homeopatyczne na korzyść E-30 vs E-620).
http://dxomark.com/index.php/eng/Image-Quality-Database/Compare-cameras/(appareil1)/300|0/(appareil2)/315|0/(onglet)/0/(brand)/Olympus/(brand2)/Olympus
Darekw1967: prosiłbym na przyszłość żebyś zachował ciąg przyczynowo skutkowy w wątku.
szkoda, że za propozycję zakupu kompaktu dostało mi się aż tak po reputacji, nie żałujcie sobie i tym razem
propozycja nie była złośliwa bo na prawdę przy dziecku to jest dobre rozwiązanie, w kiepskich warunkach oświetleniowych mój canon a720 radzi sobie trochę lepiej niż e-510 z kitem, więc albo jasny obiektyw albo dobry kompakt, bo nie wiem czy lustrzanka z innego systemu z kitowym obiektywem poradzi sobie lepiej
za kompaktem przemawia też możliwość nagrania krótkiego filmu, nie każdą sytuację z udziałem dziecka da się oddać za pomocą najlepszego technicznie zdjęcia
pozostało jeszcze kilka punktów reputacji, dla kilku osób złych za kompakt jeszcze wystarczy :)
Misiaczek51
25.11.09, 22:47
...... bo nie wiem czy lustrzanka z innego systemu z kitowym obiektywem poradzi sobie lepiej
Poradzi sobie lepiej.
ale AF nie odpuszcze, że jest fatalny ( z 12-60 i niebo lepszy) , a co do nieudanych zdjeć dziecka to na wielu fotkach po 15tym przedbłysku mała chodzi 20 sekund z 'krzywą' miną i i zdarza sie że mimo błysków i starań AF nie da rady i po 10s braku reakcji aparatu sam odpuszczam przycisk bo mała już w drugim pokoju :)
to jakieś tam światło masz, próbowałeś wyłączyć wspomaganie AF? Bez błyskania lampą przynajmniej e-510 szybciej łapie ostrość, czasami się tylko pomyli, przy włączonej spawarce to trwa, trwa i trwa a i tak się potrafi pomylić równie często, kupiłem używanego metza za 200zł i lampka wspomagania pomaga kiedy jest słabe światło.
tutuaj
http://users.vline.pl/~profesore/test/
wrzucilem 3 zdjecia (bez przerobek, wiec info jest), wiecej nie dalem rady bo upload mam tragiczny
walory artystyczne zerowe zreszta jak i moje umiejetnosci w tej kategori , chodzi glownie o techniczne (zirytowała mnie faktura spodni)
wiem ze mozna z rawa przerabiac jak i samego jpega ale niestety nie mam czasu na zabawy (no moze na kilka waznych zdjec bym mial) i dlatego chcialem zeby zdjecia zrobione z marszu technicznie byly OK a te udostepnione mi sie nie podobaja
co do wylaczania wspomagania AF sluszna uwaga jendak musze troche pokombinowac :) i stracic czas
to ze przydatna jest zew lampa przy pokojowej fotografi to tez fakt i bez wzgledu na aparat
a moze bez kombinowania sie nie da (mowie o technicznej stronie zdjecia) chyba ze budzet sredniej rocznej pensji przeznaczymy na sprzet :)
Misiaczek51
25.11.09, 23:57
tutuaj
http://users.vline.pl/~profesore/test/
wrzucilem 3 zdjecia (bez przerobek, wiec info jest), wiecej nie dalem rady bo upload mam tragiczny
walory artystyczne zerowe zreszta jak i moje umiejetnosci w tej kategori , chodzi glownie o techniczne (zirytowała mnie faktura spodni)
wiem ze mozna z rawa przerabiac jak i samego jpega ale niestety nie mam czasu na zabawy (no moze na kilka waznych zdjec bym mial) i dlatego chcialem zeby zdjecia zrobione z marszu technicznie byly OK a te udostepnione mi sie nie podobaja
co do wylaczania wspomagania AF sluszna uwaga jendak musze troche pokombinowac :) i stracic czas
to ze przydatna jest zew lampa przy pokojowej fotografi to tez fakt i bez wzgledu na aparat
a moze bez kombinowania sie nie da (mowie o technicznej stronie zdjecia) chyba ze budzet sredniej rocznej pensji przeznaczymy na sprzet :)
Pierwsza fotka O.K. Sympatyczna i technicznie O.K
Druga wyraźnie poruszona ale pewnie po części za sprawą ogniskowej (137 mm i czasu 1/80 a chyba w 420 stabilizacji nie ma) i ruchu modelki. Iso 400 a szum do przełknięcia - chociaż silny to jednorodny, przypominający ziarno z analogów.
Trzecia - ISO 200 a szum w cieniach (spodnie i spódnica) brzydki.
Ten typ tak będzie miał. Pomoże w jakimś zakresie RAW i samodzielne wywoływanie + ręczne odszumianie (jak kogoś to szczególnie bawi i ma czas). Przy przewadze zdjęć rodzinno - pamiątkowych może to być denerwujące a wtedy warto poważnie rozważyć zmianę systemu na taki który m.in. generuje lepsze JPEG.
a moze bez kombinowania sie nie da (mowie o technicznej stronie zdjecia) chyba ze budzet sredniej rocznej pensji przeznaczymy na sprzet
Zakup 2 blendy , srebro - zlota , biała ... ustaw dziecko blisko okna odbij światło białą blendą doświetl srebrno -złotą ...
wyłącz lampe w aparacie , Af centralny , zdjecia rób na świetle zastanym , pomiar matrycowy ,przy kitach f8 wyrobisz z iso 400 na 1/60 -1/30, będziesz zadowolony stracisz ok 200zł ... może jeszcze starczy na tło :wink:
nie będziesz zadowolony z efectu kup jasne szkło ...
czyzbym był przypadkiem dziwnego faceta co do zdjec pamiatkowo-rodzinnych chcial lepszy aparat ? hehe
a co do 1 zdjecia tego ze Zgredkiem (moja corka) to nie podoba mi sie faktura na skorze a szczególnie nożce :)
moze sie czepiam troche, na odbitkach 10x15 wszystko byloby OK ale jednak czasem chce sie wieksze a i jak przegladam zdjecia na kompie to po skadrowaniu trafia sie ze widze 1:1 i wtedy jednak to co mnie drazni widze
psemo widzisz ja chce tak na leniwca, dzieciak siedzi na lozku to biore aparat i robie :) nie zawsze moge prosic sasiadow zeby mi blendy potrzymali hehe, nie mowiac o tym ze jakby zobaczyla cos swiecacego na zloto to by pewnie bym zobaczyl pierwszy sprint w jej wydaniu :) (w koncu to mala kobieta)
Darekw1967
26.11.09, 00:17
Jeżeli stwierdziłeś to organoleptycznie to znaczy że optyczni bredzą. U nich 620 przy ISO 100 ma rozpiętość o 1EV niższą. I bądź tu madry i wierz testom!
Witaj !
Na poczatku tez tak myslalem czytajac optycznych ale jak
zaczalem robic zdjecia E-620 i ze starego E-410 i po obrobce RAW-ow dosc szybko zauwazylem, ze mozna z RAW-a z E-620 ciagnac swiatla i cienie za uszy znacznie lepiej.
Wiec tym bardziej nie rozumiem jak mogli twierdzic ze E-620 ma rozpietosc
tonalna mniejsza jak w praktyce widac ze jest dokladnie odwrotnie ;)
Pozdrawiam
dzieciak siedzi na lozku to biore aparat i robie nie zawsze moge prosic sasiadow zeby mi blendy potrzymali hehe,
oceń sam i nikt mi blendy nie trzymał ... dziecko siedzi w fotelu za pleckami mała poduszka ...
aparat bez znaczenia jeśli braknie światła ... a jasne obiektywy kosztują w każdym systemie :wink:
piotrek204
26.11.09, 11:55
tutuaj
http://users.vline.pl/~profesore/test/ (http://users.vline.pl/%7Eprofesore/test/)
:shock:
Obraz jak na dslr'a fatalny, dobry kompakt w takich warunkach wypluje lepszy.
Przy takiej jakosci na ISO100 i 200 to jednak zmienic puszke proponuje.
1. Pożycz od kolegi/kup lampę. Inny Świat. (Zresztą, zdjęcie kotka już to pokazało). Jasny obiektyw też może coś dać. Mnie wychodziły jako takie zdjęcia Heliosem na ISO 800 w pomieszczeniu. Ale światło świetlówek i tak nie jest przyjemne.
2. Mówiłeś, że masz kolegów z innymi systemami ;D zaproś ich na kawę/piwo z aparatem i pobaw się tym sprzętem w pokoju. Zobaczysz czy o to ci chodzi.
Podsumowując i tak powiem Lampa! i nie błyskać fleszowym wspomaganiem AF ludziom po oczach. Może na polityków to jest dobre, ale działa tylko wtedy gdy obiekt się nie rusza i tobie nie drży ręka, w przeciwnym wypadku niewiele pomaga, a na pewno przeszkadza - ludzie poirytowani, baterie rozładowane...
P.S. Mój E-500 potrafi ostrzyć bez wspomagania AF nawet przy jednej świetlówce, ale robi to na tyle wolno... że nadaje się tylko do robienia zdjęć przedmiotom. Testowane przeze mnie kompakty robiły to o wiele szybciej (np. Sony DSC-cośtam) - bo miały doświetlanie diodą.
--
Zerknąłem na te twoje zdjęcia... ty chyba jaśniejszy obiektyw potrzebujesz ;D Zresztą ja też. Manual/Automat - cokolwiek. A poza tym, wg. mnie jakość do wydruków pocztówkowych super, do A4 już tylko dobra. Szumy kwestia gustu. Dla mnie jakość super.
E 420 miał premierę w marcu 08
EOS 500 D w marcu 09
przypuszczam ze aparat wypuszczony w marcu 2010 bedzie miał jeszcze szybszy AF i jeszcze mniejsze szumy niż EOS 500 D
coś wiesz ?? :-P
Na poczatku tez tak myslalem czytajac optycznych ale jak
zaczalem robic zdjecia E-620 i ze starego E-410 i po obrobce RAW-ow dosc szybko zauwazylem, ze mozna z RAW-a z E-620 ciagnac swiatla i cienie za uszy znacznie lepiej.
Wiec tym bardziej nie rozumiem jak mogli twierdzic ze E-620 ma rozpietosc
tonalna mniejsza jak w praktyce widac ze jest dokladnie odwrotnie ;)
Szkoda czasu na bzdury z Optycznych i DXO.
:shock:
Obraz jak na dslr'a fatalny, dobry kompakt w takich warunkach wypluje lepszy.
Przy takiej jakosci na ISO100 i 200 to jednak zmienic puszke proponuje.
Hmm.. a może było wyciągane?
Zapewne EpicureMark jest znacznie lepszym i bardziej wiarygodnym narzędziem. Dpreview już nie jest wymieniane pośród złych tego świata gdyż robi rzetelne i bardzo dokładne testy silnika jpeg :lol:
Zapewne EpicureMark jest znacznie lepszym i bardziej wiarygodnym narzędziem.
Chcesz rawy z E-30 i E-410? Ta sama scena, to samo oświetlenia, te same parametry ekspozycji. Mam takie, sam robiłem. Wywołaj je sobie w czym chcesz i wrzuć na forum. A potem Ci podlinkuje idiotyczne wyniki z Optycznych i DXO. Co Ty na to? Skończymy temat raz na zawsze.
Dpreview już nie jest wymieniane pośród złych tego świata gdyż robi rzetelne i bardzo dokładne testy silnika jpeg :lol:
A co ma do tego dpreview?
Chcesz rawy z E-30 i E-410? Ta sama scena, to samo oświetlenia, te same parametry ekspozycji. Mam takie, sam robiłem. Wywołaj je sobie w czym chcesz i wrzuć na forum. A potem Ci podlinkuje idiotyczne wyniki z Optycznych i DXO. Co Ty na to? Skończymy temat raz na zawsze.
I pewnie to samo ISO :lol:
A co ma do tego dpreview?
No jak to co, teraz daje "Highly Recommended" :)
I pewnie to samo ISO :lol:
No skoro parametry ekspozycji są identyczne, to iso chyba też, no nie?
No skoro parametry ekspozycji są identyczne, to iso chyba też, no nie?
Ustawiłeś ISO identyczne, ale czy było identyczne?
Ustawiłeś ISO identyczne, ale czy było identyczne?
Nie interesuje mnie to. Po wywołaniu ekspozycja jest taka, jaka być powinna. Czy to jest iso prosto z matrycy, czy podciągnięte programowo, to bez znaczenia. Ważne, żeby efekt końcowy był korzystny.
Nie interesuje mnie to. Po wywołaniu ekspozycja jest taka, jaka być powinna. Czy to jest iso prosto z matrycy, czy podciągnięte programowo, to bez znaczenia. Ważne, żeby efekt końcowy był korzystny.
Korzystny "na oko" w specyficznych warunkach. Podważasz metody laboratoryjne DxO bez uzasadnienia, podważasz pomiary optycznych również bez uzasadnienia i sugerujesz ze twój test domowy jest wyższej wartości niż testy wg procedur wypracowanych przez ludzi którzy z tego żyją.
Pokaz mi w którym momencie twój test jest bardziej wiarygodny, chętnie zrewiduje swoje poglądy.
The e-420 the e-420 the e-420 is on fire.
We don't need no water let the motherfucker burn.
Burn motherfucker burn.
We don't need no water let the motherfucker burn.
Burn motherfucker burn.
Ej no co to ma być, nikt nie mówił ze to zły aparat ;)
Korzystny "na oko" w specyficznych warunkach.
A jakie niespecyficzne warunki sprawią, że "na oko" będzie mniej korzystny? Jestem ciekaw, jakie to mogłoby być warunki.
Podważasz metody laboratoryjne DxO bez uzasadnienia, podważasz pomiary optycznych również bez uzasadnienia i sugerujesz ze twój test domowy jest wyższej wartości niż procedury wypracowane przez ludzi którzy z tego żyją.
Moim uzasadnieniem jest to, co widać. Nie interesują mnie skomplikowane obliczenia "ekspertów", którzy z liczenia do niczego niepotrzebnych rzeczy żyją. One nie mają żadnego przełożenia na to, co widać na zdjęciu. To pozwala mi na wyrażanie subiektywnej opinii, iż są one zupełnie bezwartościowe z praktycznego punktu widzenia.
Pokaz mi w którym momencie twój test jest bardziej wiarygodny, chętnie zrewiduje swoje poglądy.
Proszę bardzo, pokazuję:
https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=299255&postcount=1363
Widać na zdjęciach. Chciałbym Ci wysłać rawy, abyś na ich przykładzie udowodnił mi, że moje oczy się mylą.
Test jest interesujący niemniej jednak sample z E-410 są jaśniejsze, co mniej więcej zgadza się z tym co pokazuje DxO.
Dla Olympus Iso 800
E-410 = 811
E-30 = 501
Dla iso 1600 różnica będzie na pewno duza "niby" na korzyść E-30 z powodu dużo niższego iso faktycznego. To samo uzyskasz ustawiając zaniżone iso dla E-410 + podbicie w sofcie (o ile da się robić skoki iso co 1/3EV).
Wprawny użytkownik RAWow nie odczuje zmiany w jakości obrazu z E-4xx na aktualne E-3/30
Test jest interesujący niemniej jednak sample z E-410 są jaśniejsze, co mniej więcej zgadza się z tym co pokazuje DxO.
Sample z E-410 mają ekspozycję jaśniejszą o 1/3 EV, stąd ta różnica.
Dla Olympus Iso 800
E-410 = 811
E-30 = 501
To akurat nie ma znaczenia, bo te iso 501 jest automatycznie programowo podciągane do iso 800 w wołarce rawów. Efekt końcowy jest taki, jaki powinien być.
Dla iso 1600 różnica będzie na pewno duza "niby" na korzyść E-30 z powodu dużo niższego iso faktycznego. To samo uzyskasz ustawiając zaniżone iso dla E-410 + podbicie w sofcie (o ile da się robić skoki iso co 1/3EV).
Czy będzie to samo, czy nie, to będzie wiadomo dopiero po przeprowadzeniu odpowiedniego testu na rawach. Biorąc pod uwagę banding, jaki wyłazi w wyciąganych cienia w E-410 śmiem przypuszczać, że to będzie dalece nie to samo. No i trzeba to robić, czyli każde zdjęcie robić z mniejszą ekspozycją i potem wyciągać rawy. W E-30 już nie trzeba, na szczęście.
Wprawny użytkownik RAWow nie odczuje zmiany w jakości obrazu z E-4xx na aktualne E-3/30
Chyba niewprawny. Taki może nie odczuje, bo wszystko mu będzie jedno, czy jest banding, czy go nie ma. No chyba, że uważasz, że nie wpływa on na jakość obrazu.
Sample z E-410 mają ekspozycję jaśniejszą o 1/3 EV, stąd ta różnica.
No to nie rozumiem, to co ten test bada dokładnie?
Poniżej zamieszczam cropy 1:1 z rawów wywołanych w RawTherapee, bez ruszania ekspozycji i z wyłączonym wyostrzaniem, bez odszumiania, z korektą ekspozycji +1 w stosunku do wskazań światłomierza ustawionego na ESP, z ręcznie ustawioną ostrością, wszystkie wykonane ZD 14-54 na przysłonie f/6,3:
Czyli jednak ekspozycja nie była taka sama? ESP + 1EV na każdym aparacie?
No to nie rozumiem, to co ten test bada dokładnie?
No jak to: co? Pokazuje różnicę w szumach.
Czyli jednak ekspozycja nie była taka sama?
Parametry ekspozycji były tak ustawione, żeby naświetlenie zdjęć na iso 100 było możliwie jak najbardziej zbliżone. To były wartości wyjściowe, które zmieniałem co 1/3 EV z każdą zmianą iso co 1/3 EV w górę. W związku z tym wszelkie różnice w naświetleniu na wyższych iso wynikają już tylko z samych różnic poszczególnych czułości.
ESP + 1EV na każdym aparacie?
Dokładnie tak, żeby naświetlić bliżej prawej strony histogramu.
Darekw1967
26.11.09, 15:38
Witaj !
Dobrze jest, jak ktos chce cos sprawdzic i zbadac ale
nie mozna slepo wierzyc w kazde slowo i kazdy wniosek
Optycznych jak i innych fotograficznych wyroczni... ;)
Trudno mi uwierzyc w bezstronnosc wszystkich testow
kazdego sprzetu jaki jest testowany tym bardziej, ze
wielu traktuje portale jak wyrocznie... a zycie jest takie,
ze handel i marketing zawsze wsadzi swoje lapy gdzie sie da i chce... pod siebie miec wyniki.
Dlatego warto samemu sprawdzic i kierowac sie wlasnym rozsadkiem
w ocenie czy to co ktos napisal to prawda czy nie prawda.
Pozdrawiam
Parametry ekspozycji były tak ustawione, żeby naświetlenie zdjęć na iso 100 było możliwie jak najbardziej zbliżone.
Czyli sam dokonywałeś kompensacji dla fejkowego ISO.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Dobrze jest, jak ktos chce cos sprawdzic i zbadac ale
nie mozna slepo wierzyc w kazde slowo i kazdy wniosek
Optycznych jak i innych fotograficznych wyroczni... ;)
To postawa godna rycerza, niemniej jednak lepiej żeby nie był to błędny rycerz gdyż wprowadza dezinformacje.
+ 1 EV jest na każdym zdjęciu zarówno z E-410, jak i E-30. To nie jest kompensacja "fejkowego iso", tylko kompensacja ekspozycji wynikająca z takiej, a nie innej pracy światłomierza w obu tych aparatach.
+ 1 EV jest na każdym zdjęciu zarówno z E-410, jak i E-30. To nie jest kompensacja "fejkowego iso", tylko kompensacja ekspozycji wynikająca z takiej, a nie innej pracy światłomierza w obu tych aparatach.
Sorki, ale takie testowanie jest o kant... stołu rozbić.
W celu ograniczenia wpływu różnego działania światłomierza, może lepiej to na manualu zrobić? Te same ustawienia czasu, przysłony i iso ? Pokaż wtedy wyniki...
Twoja procedura testowa pozostawia wiele do życzenia. Myślę ze jakbyś powtórzył ten test w warunkach kontrolowanych, przy identycznym ustawieniu (czas, przesłona, iso) + paski (od białego do czarnego) do kontrolowania czy nastąpił przepal - wtedy można byłoby dyskutować na temat wyników i wyciągnąć jakieś wnioski. Teraz nie widzę takiej możliwości.
Nie pisze tego po to żeby komuś dopiec, albo pokazać ze E-X to szmira, każdy chciałby pewnie widzieć test na którym się można opierać bez cienia wątpliwości.
Edit:
Drugi ;)
Darekw1967
26.11.09, 16:14
To postawa godna rycerza, niemniej jednak lepiej żeby nie był to błędny rycerz gdyż wprowadza dezinformacje.
Witaj !
Fociles E-410 i E-620 ?
Proponuje to zrobic i udac sie w plener to bedziesz wiedzial o czy mowa.
Pozdrawiam
Fociles E-410 i E-620 ?
Proponuje to zrobic i udac sie w plener to bedziesz wiedzial o czy mowa.
Nie muszę lecieć na księżyc żeby wiedzieć ze tam bez skafandra nie przeżyje dłużej niż 10-30sekund.
Darekw1967
26.11.09, 16:44
Nie muszę lecieć na księżyc żeby wiedzieć ze tam bez skafandra nie przeżyje dłużej niż 10-30sekund.
Witam !
Nie zmienia to faktu, ze zdobycie E-410 i E-620 jest
dla Ciebie wykonalne i mozesz wiele spraw
wytestowac i sprawdzic ;)
Pozdrawiam
Przeczytałem sobie cały wątek i jak zwykle kończy sie na tym samym.
Żeby nie przeciągać tej Waszej dyskusji może określilibyście w końcu co polecacie osobie, która watek założyła bo przecież o to chyba chodziło.
Odpowiadając na pytanie z 1 posta mogę potwierdzić, że szum wydobywany przez e420 potrafi wkurzyć. Wiadomo brak światła jak już wiekszość powiedziała. Jednak porównując e420 i d90 to sa 2 różne klasy aparatów. Każdym z nich można zrobić ładne zdjęcia. Jednak jesli nie chcesz zdjęć obrabiać to zdecydowanie polecam nikona. Kup razem z obiektywem 18-105 i bedziesz bardziej zadowolony niż z e420. Mam obydwa więc mam porównanie. Będziesz mieć szybszy af niezłą ogniskową przy tym obiektywie ( choć trochę abberuje), górny wyświetlacz, możliwość krecenia filmów i jeśli dobierzesz sobie odpowiednie ustawienia to jak najbrdziej nie będziesz musiał odszumiać i obrabiac jesli będziesz focił na własne potrzeby.
W celu ograniczenia wpływu różnego działania światłomierza, może lepiej to na manualu zrobić?
Nie, jeśli moim celem było też porównanie działania światłomierza.
Te same ustawienia czasu, przysłony i iso ? Pokaż wtedy wyniki...
Proszę bardzo, zerknij sobie na iso 100 i od iso 800 włącznie w górę. Tam są wszędzie te same wartości przysłony i czasu w obu aparatach. W zakresie od iso 125 do 640 z jakiś powodów światłomierz zadziałał inaczej, z różnicą 1/3 EV.
Twoja procedura testowa pozostawia wiele do życzenia. Myślę ze jakbyś powtórzył ten test w warunkach kontrolowanych, przy identycznym ustawieniu (czas, przesłona, iso)... + paski (od białego do czarnego) do kontrolowania czy nastąpił przepal - wtedy można byłoby dyskutować na temat wyników i wyciągnąć jakieś wnioski. Teraz nie widzę takiej możliwości.
Patrz wyżej.
Fakt spawanie wbudowaną lampą może być denerwujące, ale żeby przez to zmieniać aparat? Wystarczy zakupić zewnętrzną lampe ze wspomaganiem AF i wtedy zobaczysz ile możliwości jest :) Osobiście pierwsze co to pokombinowałbym ze światłem, dużo zastanego i nie zastąpione lampki biurkowe. Przez zmiane systemu możesz tylko i wyłacznie stracić.
na strate finansowa sie godze, co do lampy zewnetrznej tez nie ma watpliwosci ze potrzebna ale faktura z tego zdjecia plenerowego na spodniach nie akceptowalna jak dla mnie i dlatego mysle o zmianie systemu
na strate finansowa sie godze, co do lampy zewnetrznej tez nie ma watpliwosci ze potrzebna ale faktura z tego zdjecia plenerowego na spodniach nie akceptowalna jak dla mnie i dlatego mysle o zmianie systemu
może to głupie pytanie, ale czy przypadkiem nie miałeś ustawionej gradacji na AUTO?
jeśli tak to w innych aparatach wyciąganie cieni czyli np. D-Llighting w Nikonie da podobne efekty...
z tego zdjecia plenerowego na spodniach nie akceptowalna jak dla mnie i dlatego mysle o zmianie systemu
po sprzedaniu E420 z dual kit rozmyślał bym nad
E30 + 14-54 sprawdzi się w 90% twoich zdjeć ...
Jeśli już tak bardzo nie odpowiada Olympus i zmiana systemu nieunikniona twoim wyborem nikon d90 to przemyśl zakup szkiełek
Tamron SP AF 28-75mm f/2.8 XR Di LD (IF),
Sigma 18-50 f/2.8 EX DC,
Nikkor AF-S 50mm f/1.4G vs Sigma 50mmf1.4
na jasne systemowe szkło nikona 24-70 raczej kasy nie wydasz ... zaskoczyć może trafienie z ostrością i Go przy 50mm f1.4 , ale po kilku sesjsch nabiera sie wprawy i nie ma problemu , nie ma sensu wymiana E420 kit na ciemne obiektywy typu 18-105 vr ...
W twoim zasiegu jest też zestaw Canona 450D + Canon EF 24-105mm f/4L IS USM zyskasz dobre szkło i stabilizacje czego nie da nikon z tamronami i sigmami ...
dla mnie wybór byłby taki E30+ 14-54 vs canon 450d + 24-105 :roll:
...ale faktura z tego zdjecia plenerowego na spodniach nie akceptowalna jak dla mnie i dlatego mysle o zmianie systemu
Po wglądzie do tych fotek stwierdzam jednak, że masakra jakaś ci wyszła. Wcześniej ci pisałem, żebyś nie zmieniał body ale nie wiedziałem że aż taka kasz wychodzi z 420. Ja mam sporo starsze body (E-330) i w życiu takiego szumu przy ISO 400, a nawet 800 nie widziałem.