Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 73

Wątek: Czy pozbywać sie E-420?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Czy pozbywać sie E-420?

Witam
    mam dość ogóne pytanie:
    Czy pozbywać sie mojego E-420 Dual Kit?
    Sa w zasadzie tylko 2 rzeczy ktore mnie denerwują:
    -dość mocne szumy w słabo oświetlonych scenach
    -tragiczny AF + beznadziejne wspomaganie AF lampą błyskową
    rozwine troche myśl i powiem że głownie problem jest w fotografowaniu dzieciaka w domu (wspomaganie lampy powoduje ze dziecko sie krzywi a wolny AF ze wychodzi zdjecie 1/10)
    wiem że moge dokupic lepszy obiektyw np 12-60 ale to 3,5k PLN (kolega ma i jest przepaść miedzy kitowymi), mogę dokupić statyw ale przy dziecku to potrzebuje czasów krótszych a nie statywu

wracajac do pytanie to chodziło mi o przesiadke np na Nikona D90 ( kosztuje w kicie z 18-105VR tyle co 12-60 :P) czy Canona 500D

ogólnie wiem że dołoże do interesu ale chodzi mi o Wasze opinie czy taka przesiadka (w sumie w tej samej klasie aparatów) poprawi znacznie tez 2 rzeczy które mnie denerwują
    Pozdrowienia

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Jeśli myślisz że po przejściu na np.D90 zaczniesz robić lepsze zdjęcia to chyba jesteś w lekkim błędzie. Chcesz szybszego AF kup lampkę np. Fl-36 lub Metza 48 i po sprawie. Wspomaganie AF z zewnętrzną lampą jest znakomite. A szumy ? Jak będzie siedział do ISO 800 to nie powinno być chyba tak źle jak mówisz. A taka czułość w zupełności powinna ci wystarczyć. Oczywiście jak masz sporo kasy to zmieniaj. Zapewniam cię że będziesz zadowolony bez względu na co przejdziesz. Liczy się tajemne zjawisko euforii posiadania nowego sprzętu.

PS
    Wrzuć jakąś przykładową fotę to coś więcej można będzie powiedzieć.
    mente et malleo

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    to może przejdź na jakiegoś kompakta, będziesz miał jaśniejszy obiektyw i film nim nakręcisz, no i będziesz mógł mieć lepszego "zoooooma"
    e-510 + 14-54 + 14-42 + 40-150, dcr-250, metz 36 af-4o, a720 is. super takumar 55 1.8

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    E-420 ma wiele zalet, i można tym robić świetne zdjęcia, chociaż zapewne nie jest to sprzęt do wszystkiego.
    Kiedyś miałem E410 z dual kitem, bardzo sobie go chwaliłem, głównie z zastosowaniach turystycznych. Mając jednak E-3 i kilka poważniejszych szkieł sprzedałem E-410 by po kilku m-cach dojść do wniosku, że czasem by się bardzo przydał . Kilka dni temu kupiłem ZD 14-42 (dzięki Romek!) żeby mieć mały i lekki zestaw z E-330.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Nie bądźmy ironiczni i złośliwi. Wydaje mi się, że najlepiej zobaczyć jakieś przykładowe zdjęcia, które wg ciebie są zaszumione z podaniem EXIF i zobaczymy co jest na rzeczy. Być może masz za duże wymagania i lepiej nie będzie. Co do szybkości AF to już pisałem, wystarczyłaby ci lampka zewnętrzna, która wg mnie w ogóle jest rzeczą niezbędną. Nie wyobrażam sobie używać wbudowanej. To porażka jest jakaś bez względu na puszkę.
    mente et malleo

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Nie tedy droga....

Kupisz Nikona i co ? bedzie lepiej ?
    Pewnie będzie z szumami. nie wiem, nie polemizuję
    wiem ze Olympus słynie z szumów i tego można nie lubić.
    Pewnie Nikon bedzie mniej szumu robił, ale nie wiem. nie mam porównania.

Nie mam bo... nie tędy droga

Ok

Ale

1) lepiej jest inwestować w obiektyw niż w aparaty - bo więcej zyskasz kupując nowy obiektyw a nie nowe body

2) Mozesz upolowac 14-54 I w dobrym stanie i wydasz pewnie 1/3 w porywach 1/4 tego co za nowy aparat z nowym obiektywem a AF zacznie Ci smigać jak rakieta

3) Ja bym poszedł pewnie w stronę kupienia systemowej lampy błyskowej. Jak to ogarniesz zaczniesz działać cuda ze zdjęciai. Znikną szumy - bo będziesz miał jasno - pojawią się śliczne błyski w oku dziecka itp itd

nie potrzebujesz statywu jak piszesz - to racja. Potrzebujesz .... Światła...

BTW na jakich ISO robisz zdjęcia ? wrzuć jakąś fotkę ale interesuje mnie jakiego ISO uzywasz ?

za 3,5 możesz mieć i obiektyw i lampę i pewnie koło 2000 PLN Ci zostanie w kieszeni jak zapolujsze na 14-54 i fl36 w dobrej cenie

Jak w wyższej cenie - zostanie Ci ponat tysiąc

Powiem tak. Zamieniając lustrzankę na lustrzanke i obiektyw na obiektyw wiele nie zyskasz. Uzupełniając swój sprzęt o lampę i jasne szkło zyskujesz tyle co przesiadajac się z Junaka na Triumpha...

Zakładając ze będziesz chciał i miał chęci i możliwości nauczys sie tego obsługiwać...

Tu masz przykład zdjęcia ruchliwego malucha który wierci się rusza i gania.
    zdjecie w ciemnym pomieszczeniu aparatem E510.

kotecek

I mimo że ruchliwe stworzenie, ciemne pomieszczenie to zdjęcie zrobione na ISO 100 na 1/100 sekundy.

a lampa nawet nie systemowa tylko jakiś stary philips odbity od ściany lub sufitu...

Problemem - jest nie brak aparat - tylko brak swiatła. Więc lepiej ujarzmić to światło i zacząć je sobie dodawać tam gdzie trzeba. Lampa błyskowa na prawdę zwiększa jakość zdjęcia o kilka klas

| OlyJedi Awatar brooneq
    Mieszka w
    Gdansk, Poland, Poland
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Facet pytanie konkretne zadaje a wy mu z kompaktami. Nie ma watpliwosci - d90 bije e4xx na glowe - ale zastanow sie nad 14-54 f2.8-3.5. No i jak doradzaja - zewnetrzna lampa, czy to olka czy metza, byle wspomaganie af dzialalo. Rozejrzyj sie
    Mam nadzieje, ze pomoglem,
    Bronek
    PS - jeszcze tylko dodam, ze jak kupisz d90 z kitem to tylko pogorszysz sprawe... kity Nikona z Olkowymi to jak maluch do toyoty karolki
    Ostatnio edytowane przez brooneq ; 25.11.09 o 14:50

| OlyJedi Awatar AdSR
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Widzę co najmniej trzy rozwiązania, które pozwalają pozostać w systemie:

• lampa - chyba najlepszy wybór, sam mam na liście zakupów
    • jaśniejsze szkło - np. 14-54
    • lepsza matryca - E-620 ponoć mniej szumi (stabilizacja, jak statyw, niewiele pomoże)

Wśród naszych forumowych kolegów znajdzie się pewnie kilka osób, które doskonale sobie radzą bez cudów. Wiem, że kateb robi zdjęcia swojego dziecka E-500 z manualnym Orestorem.

A jak sobie przypomnę, czym i jak focono mnie i moich rówieśników w dzieciństwie, i to z dobrym skutkiem, to aż mi głupio narzekać na jakiekolwiek problemy ze sprzętem.
    Bo w życiu trzeba być twardym, jak bułka z Biedronki.
    Flickr | Panoramio

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mcmike Zobacz posta
    Witam
    mam dość ogóne pytanie:
    Czy pozbywać sie mojego E-420 Dual Kit?
    Sa w zasadzie tylko 2 rzeczy ktore mnie denerwują:
    -dość mocne szumy w słabo oświetlonych scenach
    -tragiczny AF + beznadziejne wspomaganie AF lampą błyskową
    rozwine troche myśl i powiem że głownie problem jest w fotografowaniu dzieciaka w domu (wspomaganie lampy powoduje ze dziecko sie krzywi a wolny AF ze wychodzi zdjecie 1/10)
    wiem że moge dokupic lepszy obiektyw np 12-60 ale to 3,5k PLN (kolega ma i jest przepaść miedzy kitowymi), mogę dokupić statyw ale przy dziecku to potrzebuje czasów krótszych a nie statywu

wracajac do pytanie to chodziło mi o przesiadke np na Nikona D90 ( kosztuje w kicie z 18-105VR tyle co 12-60 :P) czy Canona 500D

ogólnie wiem że dołoże do interesu ale chodzi mi o Wasze opinie czy taka przesiadka (w sumie w tej samej klasie aparatów) poprawi znacznie tez 2 rzeczy które mnie denerwują
    Pozdrowienia
    Witaj !

Mowisz, ze nie da sie zrobic zdjecia E-420 dziecku ?
    A jaka lampe uzywasz ? Chyba nie tej wbudowanej ?

Mam lampe FL-36 i ma ona wspomaganie AF-a i nawet jak
    zgasze swiatlo w pokoju to i tak AF ustawi sie na punkt

Co szkiel... Nie porownuj... Nikor 18-105VR do Zuiko 12-60 bo
    to szklo do Nikona jest... znacznie gorsze optycznie od Zuiko.

Szumy mowisz sa ... A na jakim ISO fotografujesz ?

Robisz na RAW-ach czy JPG-ach ?

Nawet jak masz pewne szumy na zdjeciu to przeciez nie wykorzystujesz
    10 Mpix w 100% i zmniejszasz rodzielczosc pod mniejszy format
    i szumy Ci zmniejszaja sie i nie jest to zadnym problemem.

Moim zdaniem najlepiej zainwestuj w lampe i jasniesze szklo.
    Calkiem fajne bedzie Zuiko 14-54

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Ech... kolega zadaje bardzo konkretne pytanie, a wy odpowiadacie mu, że jak zmieni system to nie będzie robił lepszych zdjęć!
    Dwa KONKRETNE problemy - szumy i wolny AF. Niestety, jasniejsze szkło oraz lampa to półśrodki, myślę, że wiele osób o tym wie.

Ja mam radę taką - kup jeden z proponowanych przez siebie aparatów, popróbuj go przez tydzień. Jeśli nie będzie istotnej poprawy - sprzedasz go, tracą na tym 100-200 zł (to niewielka cena za doświadzczenie). Jesli będzie istotna różnica, to sprzedasz olka.
    I tyle.

PS. Reputację poprosze, bo spodobało mi się to i od kiedy wiem jak sprawdzać - sprawdzam codzinenie!

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów