Zobacz pełną wersję : pierwsze focenie OLKIEM E-520
Witam!!! pokazuje zdjęcia do waszej oceny , proszę o porady co robię źle a co jest ok.
Dzięki
1 Nadia
26188
2 Nadia
26181
3 Nadia
26182
4 Kot i Nadia
26183
5 Wielbłąd
26184
6 Kura
26185
7 Koncert KONOPIANS
26186
8 Koncert KONOPIANS
26187
Dzięki za oceny .
i sorki za centralne zdjęcia .
Pozdrawiam:grin:
Najbardziej chyba irytuja te centralne kadry, poza tym lekko nieostre ostatnie 2 zdjecia, ale ja sie tego nie lubie czepiac bo sam mam nie ostre ;p.
Poza tym jakbym mial wybierac to pierwsze zdjecie chyba najbardziej mi podeszlo, no pomijajac ten centralny kadr i ze jest za duzo u gory a za malo na dole. :) Ale spoko, foc dalej, napewno bedzie lepiej.
Pozdrowienia
Po pierwsze dawaj mniej zdjęć :) łatwiej ocenić :) centralnie to nie zawsze błąd, 7 i 8 central mógł by być lecz gorzej z techniką :) Czekam na więcej prac panuj nad kadrami :)
Skoro sam przepraszasz za centralne kadry, to znaczy, ze wiesz iz powinienes to zmnienic :roll:
Na pewno na nastepnych fotkach bardziej zwrocisz na to uwage , jak rowniez postarasz sie nie obcinac raczek dzieciom i nozek zwierzetom:wink::grin:
2 ostatnie nie ostre , ciemno było jak diabli , a co do centralnego ustawienia to wiem że tak nie należy robić . Postaram się następne zdjecia zrobić lepiej .
Dzięki za ocenę, o to mi chodziło .
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
jak rowniez postarasz sie nie obcinac raczek dzieciom i nozek zwierzetom:wink::grin::) ciężko mi uchwycić córkę w odpowiedni kadr , nie jest jeszcze świadoma że tata chce jej zrobić ładne fotki i ma pięknie zapozować :roll:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
dzięki za rady następne fotki mam nadzieje będą lepsze.
Fotka 4. zrobiona pod okno dlatego za duzo swiatla, ciekawy temat... a reszte to juz poprzednicy powiedzieli.
dziewczynka bardzo przyjemna, jednak musisz popracować nad kadrem, tłem...
Wbudowanej lampie błyskowej mówimy nie! :wink:
1 obcięte rączki nózki - kompozycja centralna
2 wydaje mi się że przy takim zdjęciu ciaśniejszy kadr mógł by być atutem
ale nie wiem )
4) Było by fajnie gdyby w takim zdjęciu mieć ujęcie z drugiej strony. tak aby było iwdać oczka i kota i nadii
5)kompozycja centralna - straszny bałagan w kadrze - z tyłu. można było ratować się małą głębią ostrości albo innym kadrowaniem - ciaśniejszym
6) kura jak kura - do tego centralnie skadrowana :)
dwa ostatnie kiepskie - w przedostatnim kadr nie przemawia.
w obydwu kiepska konwersja na czarnobiałe
Na pewno walcz z centralnym kadrem. Oczywiście sa momenty kiedy takie kadrowanie się sprawdza, ale tu
jest to typowy błąd początkującego :)
Dziękuje wszystkim za rady , oceny i podpowiedzi postaram się o nich pamiętać przy kolejnych zdjęciach.
Dzięki jeszcze raz.
kolejna porcja fotek do waszej oceny :)
9 Kopalnia Saturn
26206
10 Kopalnia Saturn
26207
11 Kopalnia Saturn
26209
12 Kopalnia Saturn
26208
Zmniejszaj proszę zdjęcia przed publikacją na Forum !!
Nie ma potrzeby umieszczania tak wielkich zdjęć. Zmniejsz do jakiegoś 800 czy 100 na dłuzszym boku...
Tytuł tego wątku trochę mylący a w galerii sporo fotek.
Z ostatniej wrzuty jako najlepsze (MSZ) wybrałbym nr 10 .
Ps. Może zmień tytuł do albumu w galerii ten jest bardzo mylący.:)
Ok. Poprzednio w Twojej galerii było sporo fotek ale grizz wszystko naprawił.
Ps. Może zmień tytuł do albumu w galerii ten jest bardzo mylący.:)
To był błąd w skrypcie. Już jest ok.
[QUOTE=ljuk11;571524]kolejna porcja fotek do waszej oceny :)
10. Kopalnia Saturn
Swiatlo jest ciekawe!
jak dla mnie 10, no i moze jeszcze 9 ale trzeba dopracowac :-)
10 jak najbardziej trafiles w 10 :-PZ 12 tez dobrze kombinowales ale nie dopracowales.
jak dla mnie 10, no i moze jeszcze 9 ale trzeba dopracowac :-)
10 jak najbardziej trafiles w 10 :-PZ 12 tez dobrze kombinowales ale nie dopracowales.
Dzięki za oceny są dla mnie bardzo ważne , jak możecie to napiszcie co dopracować w 9 i 12 .
kolejne strzały w moim wykonaniu tylko tym razem Nikon D80 .
Jak w poprzednich wątkach czekam na wasze oceny .
13 Czeladź nocą
26345
14 Czeladź nocą
26346
15 Czeladź nocą
26347
pierwsze na nie i krzywe trochę :)
14 i 15 na tak ze wskazaniem na 14 :)
pierwsze na nie i krzywe trochę :)Budynek jest lekko krzywy i tak wyszła ta fotka , chodnik i schody są prosto:)
cześć ljuk11,
Zdecydowanie 15 Czeladź to jak do tej pory twoje najlepsze zdjęcie w tym wątku. 14 też mi się podoba.ale chyba lepiej byłoby w pionie, bez billboardu np.
Widzisz, tak to jest - najpierw czepiają się centralnych kadrów, a jak już nie masz centralnego, to że budynki krzywe... ech ;) a do 13 nie podszedłeś centralnie, to masz krzywo. Architektura dobrze jeśli jest przedstawiona tak, jak chciał architekt - czyli jeśli to prosty dom, to niech i na zdjęciu będzie prosty.
Może się walić, ale wówczas nie pokazuj dołu - wycinek, czy fragment góry /dachu - może się walić(ale nie musi).
Nadia - w zieleniach w swoim różowym sweterku wygląda świetnie - popracuj nad kadrem (posłuchaj! Dobasa) i będziesz mógł mieć sporo dobrych zdjęć swojej córeczki.
Jeśli wiesz, ze zdjęcia są kiepskie, ale chcesz je pokazać - to zamieść dodatkowo pytanie, jakiej pomocy oczekujesz - jak można ci pomóc, wówczas będzie łatwiej - i tobie zdobywać wiedzę, i innym podchodzić do zdjęć.
pozdrawiam,
Budynek jest lekko krzywy i tak wyszła ta fotka , chodnik i schody są prosto:)Musimy wierzyć na słowo, że krzywy ale nie znaczy, że musi być krzywo na zdjęciu (patrz załącznik):grin:
Nie to jest największą wadą tego zdjęcia. Budynek jest niedoświetlony a lampy i wejście przepalone. Gdybyś zrobił zdjęcie wcześniej, kiedy jest jeszcze trochę światła dziennego, mógłbyś wyeliminować te błędy.
[QUOTE=ljuk11;572228]kolejne strzały w moim wykonaniu tylko tym razem Nikon D80 .
Jak w poprzednich wątkach czekam na wasze oceny .
15 Czeladź noc
Najbardziej udana...
Pozostale fotki nic nie wnosza..!
jakaś taka nieostra ta czeladź - budynek. Niestety, nie ma zmiłuj się, do zdjęć nocną porą tylko statyw i to ciężki, stabilny + wyłącz stabilizację i trochę mniejsze iso (200-400), bo lekko szumi. Przy pozostałych chyba majstrowałeś z photoshopem, bo kolory "przecukierkowane", mało subtelne i zbyt pastelowe. Pozdrawiam!
Sawa Widzisz, tak to jest - najpierw czepiają się centralnych kadrów, a jak już nie masz centralnego, to że budynki krzywe... ech :wink:Dobrze niech się czepiają o to chodzi, rady bezcenne jak dla mnie:grin:
Sawa Nadia - w zieleniach w swoim różowym sweterku wygląda świetnie - popracuj nad kadrem (posłuchaj! Dobasa) i będziesz mógł mieć sporo dobrych zdjęć swojej córeczki.W sumie o zdjęcia Nadii najbardziej mi chodzi bo nie mam innej modelki żebym mógł jej robić fotki :) żona nie chce pozować :wink:
helmuth Musimy wierzyć na słowo, że krzywy ale nie znaczy, że musi być krzywo na zdjęciu (patrz załącznik):grin:
Nie to jest największą wadą tego zdjęcia. Budynek jest niedoświetlony a lampy i wejście przepalone. Gdybyś zrobił zdjęcie wcześniej, kiedy jest jeszcze trochę światła dziennego, mógłbyś wyeliminować te błędy.Były to pierwsze foty lustrem jeszcze nie moim tylko pożyczonym . Dzięki za uwagi .
zaus jakaś taka nieostra ta czeladź - budynek. Niestety, nie ma zmiłuj się, do zdjęć nocną porą tylko statyw i to ciężki, stabilny + wyłącz stabilizację i trochę mniejsze iso (200-400), bo lekko szumi. Przy pozostałych chyba majstrowałeś z photoshopem, bo kolory "przecukierkowane", mało subtelne i zbyt pastelowe. Pozdrawiam! Był statyw ale nie był zbyt stabilny , o wyłączeniu stabilizacji to nie wiedziałem że tak lepiej:shock:, majstrowałem przy kolorach , wydawało mi się że właśnie kolory są ok :wink:
Dzięki wszystkim za tak cenne uwagi jak coś popstrykam i będzie mi się wydawało że warto się podzielić to się podzielę:)
Wbudowanej lampie błyskowej mówimy nie! :wink:
;) to jest dobra rada ;)
Witam po krótkiej przerwie daje do waszej oceny kilka fotek z udziałem mojej żony :)
16 Wife
26863
17 Wife
26864
Czekam na wasze opinie.
Dzięki
Pozdrawiam:grin:
16. swiatlo z prawej strony fotki daje jasna plame....( ustawienie oswietlenia nie do konca przemyslane) Co do pozostalych fotek, to takie zblizenia nie zawsze przynosza efekt zadawalajacy.
Ze światłem się bawiłem dlatego taka jasna plama , co do zbliżeń to oczy też mi się nie podobają , ale myślałem że 17 jest w miarę.
Dzięki waruga za opinie .
Pozdrawiam
Nie wiem czy masz zewnętrzną lampe, ale spróbuj techniki odbijania błysku od czego tylko się da a nie kieruj wprost wtedy zniwelujesz te nie ciekawe cienie i zmiękczysz światło :)
modelka super też bym ją pofocił ;)
oj pamart ty podrywaczu , jak chcesz pofoce twoją żone :):)
kolejne zdjęcia zimowe do waszej oceny , nie wiem czy wam się spodobają czekam na wasze opinie.
18.zima
27141
19 zima
27142
Dzięki
Pozdrawiam
A czym to drugie robione?
a czym to drugie robione?
e-520 + 40-150
18. fajny ten akcent zimowy... fotki niezle...!
18. fajny ten akcent zimowy... fotki niezle...!
18 też mi się wydaje fajna w miarę :)
19 dałem bo myślałem że ktoś zwróci uwagę na biedronkę. :grin:
19. zauwazylem, ale nie bylem pewien czy to biedronka, bo o tej porze roku..:-)
fajnie jak by ta biedronka byla odwrocona do nas ale ogolnie niezly klimacik pozdro
fajnie jak by ta biedronka byla odwrocona do nas ale ogolnie niezly klimacik pozdro
no cholera namawiałem , prosiłem , błagałem ją żeby się odwróciła ale uparła się i tyle , a tak na serio to biedronkę dopiero wypatrzyłem jak zdjęcia zrzuciłem na dysk :wink:
dwa wcześniejsze zdjęcia i dwa kolejne były wykonane na kursie fotoprzygoda http://www.foto-przygoda.com/. Polecam kurs dla początkujących.
20. Zima - trochę przerobione
27188
21. Takie tam słupki
27190
Oczywiście zdjęcia czekają na wasze oceny.
słupki hmm obcięty to razi. msz krok w tył pół kroku w prawo i było by super :)
20 - podoba mi sie ta obrobka :)
21 - szkoda ze uciete i ze krzywo
20 - podoba mi sie ta obrobka :)
21 - szkoda ze uciete i ze krzywo
20 jest to efekt "cross process" i trochę swojej inwencji
21 no nie da się ukryć że ucięte i krzywe. :)
Dzięki za wasze uwagi.
20 jest to efekt "cross process" i trochę swojej inwencji
21 no nie da się ukryć że ucięte i krzywe. :)
Dzięki za wasze uwagi.
tak czy siak - 20 naprawde udana :)
Witam
Wstawiam dwie fotki świątecznych ozdób do wasze oceny.
22.Choinkowa kokarda
27448
23.Choinkowa Pani.
27449
Wszystkie komentarze mile widziane.
Choinkowa pani!
w tej pierwszej coś swiatło mi sie nie podoba.. za ciemno.
23.dla oka fajna..
22. za ciemna fotka...
pierwsze za ciemne w drugim czegoś mi brakuje.:roll:
22 ciemne, ale Choinkowa Pani czemu nie- Święta idą :)
Póki co, najbardziej podoba mi się nr 20 :). Słupki byłyby wypas, ale gdyby były prosto i, hmmm... może mały krok prawo i zdjęcie przyciąć w kwadrat? Tak mi się teraz pomyślało...
Pozdrawiam i powodzenia w dalszym foceniu :).
no te słupki nie daje mi spokoju , pojadę i jeszcze raz zrobię fotkę , tym razem prosto. :lol:
A tak serio dzięki wielkie z wasze uwagi , staram się wszystkie zapamiętać .
Pozdrawiam
ps
ciesze się że niektóre fotki wam przypadły do gustu.
Witam wszystkich po świętach, mam nadzieje że minęły w zdrowiu i spokoju. ;)
Byłem dzisiaj na spacerze i zrobiłem kilka zdjęć.
Zdjęcia oczywiście do waszej oceny.
24.Łabędzie
27578
25.Listki
27579
26.Chodzik
27580
24.Łabędzie jak dla mnie.... szczegolnie okaza, ktory nurkuje..:-)
Jak dla mnie nie zachwycają, nie mają tego czegoś choć chodzik z potencjałem :)
A ja mam zgryz z tym chodzikiem... bo coś w sobie ma, ale jest też coś, czego nie potrafię ubrać w słowa, żeby Ci powiedzieć co jest nie tak... kucnąć? szerzej?
dzięki za wasze opinie .
Kolejne 3 zdjęcia z rajdu WOŚP
27.
28005
28.
28004
29.
28003
oczywiście zdjęcie do waszej oceny.
pozdrawiam
Auta do mnie nie przemawiają. Gdybyś wychwycił coś ekstra, jakąś ciekawą lub śmieszną sytuację... Albo coś dynamicznego. A tak to wszystko kojarzy mi się wyłącznie z nicnierobieniem służb drogowych.
Masz coś ekstra?
Listki zbyt mało wyraźne, za duży śmietnik w tle. Łabądki fajne, bardzo je lubię, ale na forum zostały chyba skazane na drugą ligę. Wszyscy je mają. I większość przestała lubić.
nr 1 może być
warunki były chyba dość trudne, ale myślę że tło można było lepiej wybrać - szczególnie dla nr 2
Ach ... fajne warunki na małe panoramowanie ... no niestety nie wyszło ... a szkoda ...
Pozdrawiam.