Zobacz pełną wersję : Który UZ kupić?
Witam,
Ostatnio z powodu problemu z kompaktem innej firmy niż Olympus (nie będę wymieniał jakiej) postanowiłem wymienić aparat i kupić sobie nowy.
W taki sposób zaczęła się moja droga przez mękę. Bo stwierdziłem sp-590 fajnie wygląda ale po co komu 26x zoom ?? Nie oszukujmy się nikt tego nie wykorzysta a jak już to jakość będzie straszna.
Jednakże stwierdziłem że proszę was o pomoc w dokonaniu wyboru pomiędzy trzema modelami:
1) SP-590
2) SP-570
3) SP-565
Prosiłbym o odpowiedzi poważne. Mój dylemat polega na tym, że nie wiem czy jest różnia jakaś oprócz zooma i nagrywania filmów pomiędzy tymi modelami co szczerze powiem mnie praktycznie nie interesuje.
Najważniejsze dla mnie jest:
1) jakość obiektywu
2) jakość matrycy
Czy nastąpiły jakieś znaczące zmiany w tych modelach o ile wiem to 590 tylko zwiększyła zoom a reszta to 570 i nawet uboższa (bo mniej programów tematycznych posiada)?
Prosiłbym o wypowiedź się użytkowników posiadających dany model i stwierdzenie lub pomoc w wyborze danego modelu!
Jeśli mogę prosić to również prosiłbym o fotki wykonane danym modelem co też może pomóc w wyborze.
Na zakończenie już powiem że wybór na Olympusa padł bo bardzo dogłębnej analizie i porównaniach z innymi modelami i mam model który uważam za lepszy ale chce poczekać na wasze opinię.
Pozdrawiam
Z wymienionych to SP-565, bo tak na prawdę to to samo co reszta.
Co do UZ ogólnie to wybrałbym Sony HX-1. Świetna optyka, nowej generacji matryca. Bardzo szybki aparacik a do tego kręci całkiem niezłe filmy.
Witam.
Polecam SP-590UZ
Duży ZOOM zawsze się przyda a aparat ma bardzo dobrą stabilizację.
Parę zdjęć jest na mojej galerii.
Aparat posiada wszystko,co potrzeba do amatorskiej fotografii.
zależy do czego aparat jest potrzebny, ale widze, że chyba raczej do amatorskiego fotografowania. Jest między nimi kilka różnic, to prawda.
Sama posiadam 590 i jestem zadowolona. Z ręki na maksymalnym zoomie i dodatkowo z zoomem cyfrowym fotki wychodzą bardzo dobrze, bez poszuszeń (no może czasami troche zaszumi). A zoom przydaje się (przynajmniej mojej osobie) do fotografowania ptaków, rzeczy ktore sa daleko polozone.
590 ma duzo programow tematycznych i dobrze sprawia sie w terenie. Nie jest bateriożerny.
Z innymi modelami też maiłam styczność, ale jednak padło na 590. :)
życzę udanego wyboru.
A można wiedzieć jaki to tajemniczy inny model? :)
A więc tak ... jeśli chodzi do czego mi potrzebny jest aparat to tak jak każdemu kto używa kompaktów to do amartoszczyzny.. bo jednak aby robić zdjęcia idealne to potrzebne są aparaty lepszej jakości (czyt. lustrzanki), więc i mi potrzebny jest aparat który będzie jak sama nazwa mówi kompaktowy, czyli zrobię makro, daleki zdjęcie czy także ładny portret na tym samym obiektywie. Ponadto musi być lekki i poręczny i dlatego kompakt a nie lustrzanka.
Jeśli chodzi o model który jest moim faworytem to jest to SP-570 (choć może SP-565?, ale bardziej skłaniam się do tego pierwszego). Dlaczego?
1) Posiada możliwość ustawienia wszystkiego na manualu
2) Posiada zapis RAW
3) Nie różni się niczym od SP-590!
No różni się ogniskową (zoom 20X a SP-590 26x). Jednak dla mnie taki zoom jest zupełnie nie potrzebny, bo nawet przy robieniu zdjęć dla natury i zwierząt to wystarczał mi do tej pory zoom 5x więc i 20x mi spokojnie wystarczy :) (PS. Także lubię robić zdjęcia ptaszkom). Ponadto jeden użytkownik napisał o filmach ale te mnie nie interesują bo z dziewczyną planujemy również zakup kamerki cyfrowej z zapisem HD więc taka możliwość w aparacie jest mi nie potrzebna i podnosi tylko cenę aparatu.
Jednym słowem czekam dalej na wasze opinię i chętnie przejrzę galerię zrobione tymi modelami co mi pomoże w wyborze :)
Dziękuję także osobom które do tej pory odpowiedziały przez co pomagają mi w wyborze odpowiedniego modelu, bo nie twierdzę że SP-590 niezakupię (szczególnie że obecnie znalazłem ten model za niższą kwotę niż SP-570).
Pozdrawiam
PS. Zojer te fotki w albumie wykonane są wszsytkie za pomocą nowego UZ??
Lajlon twoje jakim są robione?
3) Nie różni się niczym od SP-590!
No różni się ogniskową (zoom 20X a SP-590 26x).
I jeszcze tym, że sp590 nie ma rawów.
Tak naprawdę to technicznie różnice są pomiędzy aparatami chodzi mi tylko o jakość zdjęć czy pomiędzy tymi aparatami jest jakaś znacząca różnica bo:
1) Większy zoom jest mi tak potrzebny jak piwo zamiast wody na pustyni
2) RAW w kompaktach nie jest tej samej wartości jak w lustrzankach a przy PS da się z jpg uzyskać dobre poprawki bez potrzeby sięgania do 5x większych plików RAW, w które aparat i tak ingeruje
Pozdrawiam
Nikt nie pisze, że (chyba) tylko 570 ma manualny pierścień regulacji zoomu.
Dla mnie marny pożytek z 26x zoomu kiedy trzeba czekać aż zrobi bzzzzzzzzzzzzz :)
Moi rodzice mają uz 560 jest fajny, uniwersalny, robi ładne zdjęcia zarówno przyrody jak i u cioci na imieninach, czasem go sobie pożyczam .. ale zanim zrobi bzzzzzzzzzz to sarenka zwieje, ptaszek odleci, robaczek spierdzieli :) nie zawsze ale często ;) warto to rozważyć. Miałam okazję bawić się 570 i było fajnie :)
....
2) RAW w kompaktach nie jest tej samej wartości jak w lustrzankach a przy PS da się z jpg uzyskać dobre poprawki bez potrzeby sięgania do 5x większych plików RAW, w które aparat i tak ingeruje...
chetnie poslucham wyjasnien w tej kwesti :)
Co fakt to fakt, ale jeżeli już polujemy na konkretną zwierzynę to czasem da się przewidzieć. :D (no dobra nie zawsze)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
No tak zapomniałam, że 590 nie ma formatu RAW, za czym ja osobiście mocno nie boleję.
No i tak zoom przy fotografowaniu przyrody nie jest zawsze przychylny. a jak to wyglada w 570? bom ciekawa.
Mam 590 i jestem bardzo zadowolony. Zoom się przydaje i nawet z reki wychodzą dobre fotki a te bzzzzzzzz wcale nie trwa tak długo.Baterie starczają na dużo zdjęc. Mam tylko pytanko czy on robi zdjęcia RAW bo przeczytałem instrukcję i nic na ten temat nie znalazłem?
W zasadzie istotnych różnic nie ma wśród tych modeli, które wymieniłeś. Jak już było pisane, 590 nie ma zapisu RAW, a to bardzo duży minus. Więc wybierz sobie 570 lub 565. Ja mam 565, tylko dlatego, że był tańszy :grin:.
Fotki z niego masz w mojej Galerii OC.
choć z jednej sp590 jest najnowszy z tych trzech to jak widzę oprócz braku zapisu w RAW (co, choć może w codziennej pracy z aparatem nie używasz to może się czasem przydać przy zdjęciach z dużą rozpiętością tonalną :) więc warto mieć tę możliwość) po drugie z tego co wyczytałem nie ma możliwości aktualizacji firmware (choć pewnie do poprzednich także nowsze już nie wyjdą) i jeszcze z tego co gdzieś przeczytałem to sp565 ma możliwość (z przejściówką w zestawie) stosować karty microSD co znosi ograniczenia kart xD... poza tym aparaty na tyle podobne że trzeba się posiłkować takimi szczegółami ;)
Edit: sp590 też ma przejściówkę do microSD i tylko 570 jest zdana na xD
I jeszcze SP-565 nie ma gorącej stopki...
chetnie poslucham wyjasnien w tej kwesti :)
To się k@czy nie doczekasz chyba jednak :wink:
Kolegę poniosło ciut :roll:
Witam.
Duży ZOOM w SP-590UZ czasami się przydaje
Ja proponuję 590. Zastanawialem się nawet nad jego kupnem, ale zdecydowałem się ostatecznie na wymianę na nowy E:esystem:. 590-tką zrobiłem kilka zdjęć i potwierdzam, że ma dobrą stabilizację i robi ładne zdjęcia nawet z dużym zoomem. W nowym E niestety brakuje mi jeszcze zoomu i planuję kupno obiektywu. Kto lubi fotografię przyrodniczą doceni duży zoom, a statyw przy takich zbliżeniach potrzebny jest również lustrzance.
Tak trochę ni z gruchy, ni z pietruchy:wink:... ale nie opłaca się zaczynać nowego wątku...Od użytkowników SP 590, chciałbym się dowiedzieć, czy jest u niego (tak, jak w SP 560) opcja obserwacji w wizjerze, zmian w ustawieniach aparatu w trybie "na żywo"? Chodzi o to, czy podczas obserwacji przez wizjer, widać zmiany wprowadzane w ustawieniach (zmiana czasu, przesłony itp), czy obserwowny widok robi się jaśniejszy, ciemniejszy...
Ano jest.
Qurde! A nie mogli tego zainstalować w E-510?!:lol:
jest jest :)
a co do firmware 590-tki słychać już coś nowego, czy jest głucho i cicho? A może za wcześnie pytam?
1.0 jest najnowszy? pytam bo mi jakieś anomalie z internetem się robia i wyskakuje błąd przy próbio połączenia -_-
jest jest :)
a co do firmware 590-tki słychać już coś nowego, czy jest głucho i cicho? A może za wcześnie pytam?
1.0 jest najnowszy? pytam bo mi jakieś anomalie z internetem się robia i wyskakuje błąd przy próbio połączenia -_-
Witam
1.0 jest najnowszy.
Pozdrawiam.
krismikolow
19.01.10, 21:49
Witam. Jestem pierwszy raz na forum i przypadkowo trafiłem na ten temat. Jestem użytkownikiem sp-565 uz i myślę że to dobra alternatywa. Nie jest już drogi a zdjęcia są jak najbardziej satysfakcjonujące. Ale i tak chce go zamienić na jakieś lustro:) A przy okazji tego sprzedać:) Pozdrawiam
NightCrawler
20.01.10, 00:10
Witam. Jestem pierwszy raz na forum i przypadkowo trafiłem na ten temat. Jestem użytkownikiem sp-565 uz i myślę że to dobra alternatywa. Nie jest już drogi a zdjęcia są jak najbardziej satysfakcjonujące. Ale i tak chce go zamienić na jakieś lustro:) A przy okazji tego sprzedać:) Pozdrawiam
Z ofertami sprzedaży zapraszamy do działu giełda :)
Jestem użytkownikiem sp-565 uz i myślę że to dobra alternatywa...
Ale i tak chce go zamienić na jakieś lustro:) A przy okazji tego sprzedać:) PozdrawiamJa zaczynałem od SP 550UZ, teraz mam e-520 dual kit. Kompakta jednak nie zamierzam sprzedawać. Przy dobrym świetle, zakres ogniskowych w stosunku do wagi, jest naprawdę rewelacyjny :grin:
krismikolow
20.01.10, 21:35
Ja zaczynałem od SP 550UZ, teraz mam e-520 dual kit. Kompakta jednak nie zamierzam sprzedawać. Przy dobrym świetle, zakres ogniskowych w stosunku do wagi, jest naprawdę rewelacyjny :grin:
Ja mam plan przesiąść się na lustrzanke canona i dlatego mój sprzęt jest mi nie potrzebny... A ogniskowe naprawde są super. Od szerokiego kąta po duży zoom.
krismikolow skoro jest taki super i zajefajny to po co go sprzedajesz
Myślę że Panasonic FZ-38 jest również godny rozważenia.Szczególnie jako alternatywa dla SP-590.Osobiście z tych dwóch wziąłbym Panasonica.
Witam
Używam niemal od roku sp570UZ i jestem zadowolony. Wybrałem go ze względu na możliwości ustawień oraz gorącą stopkę. Zdjęcia zarówno na manualu jak i na ustawieniach wewnętrznych czy też auto są dobrej jakości, nie ma problemu z kolorystyką jak to ma miejsce przy Panasonicach. Dodatkowo jako bonus konwerter makro Raynox 250 pasuje na wcisk na obiektyw. Po prostu nasuwa się go i jedziemy. Przy największym zoomie odwzorowanie jest genialne.
Osobiście robię nim zdjęcia bardzo różne. Od portretów, przez krajobrazy, przyrodę a na makro i fotografii akwarystycznej skończywszy. Da się nim zrobić zarówno zdjęcie ptaka jak i owada. I to właściwie bez wchodzenia w manual.
Ponadto dzięki gorącej stopce można zamocować zewnętrzną lampę błyskową, a takaż lampa wyposażona w fotocelę może być wyzwalana przez sam aparat bez względu na to gdzie się ją zamocuje lub trzyma :)
Na mojej stronce na digarcie są zdjęcia robione tym aparatem. Z tym że są to pomniejszone zdjęcia więc nie oddaje to jakości zdjęć jakie można tym aparatem zrobić. Polecam ten aparat. Zarówno dla amatorów jak i ludzi dla których hasło "to nie aparat robi zdjęcie tylko to co jest do niego przyczepione z tyłu" jest mottem ;)