PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus E-420

aga666
12.11.09, 22:52
Witam
Planuje kupno lustrzanki i zastanawiam się właśnie nad e-420, jakie są Wasze opinie o tym aparacie? Mam również pytanie odnośnie stabilizacji obrazu, czy jej brak jest bardzo odczuwalny?
Aparatem planuje robić zdjęcia krajobrazów, portrety.
Jestem(a właściwie będę) zupełnie początkującym użytkownikiem, więc proszę o opinie w języku zrozumiałym dla laika:wink: (poszerzam swoją wiedzę w miarę możliwości i czasu, ale jeszcze nie wszytko wiem i rozumiem :cool:).
Serdecznie dziękuje za wszelkie informacje.
Pozdrawiam

grizz
12.11.09, 22:57
Fajny, zgrabny aparacik. W krajobrazach i portretach braku stabilizacji nie odczujesz.

AdSR
12.11.09, 23:44
Fajny, zgrabny aparacik. W krajobrazach i portretach braku stabilizacji nie odczujesz.

Sam używam E-420 i też tak myślę. Parę razy brakowało mi trochę stabilizacji, ale to jest stosunkowo nowy wynalazek, bez którego ludzie dawniej sobie radzili całkiem dobrze. :) Przy portretach i krajobrazach równie dobrze możesz sobie pomóc statywem, bo scena nie ucieka i można się na spokojnie przymierzyć. Ostatnio używam monopoda - drgania eliminuje nieznacznie, ale bardzo wygodny w terenie.

aga666
13.11.09, 10:38
Witam ponownie
Mam jeszcze jedno pytanko, e420 jest w zestawie z dwoma obiektywami 14-42 i 40-150 czy może lepiej kupić e520 14-45mm? są one w podobnej cenie, poza tym e520 ma stabilizacje obrazu, więc z tąd moje pytanie.
Dziękuje za dotychczasowe odpowiedzi.
Serdecznie pozdrawaim

marecki
13.11.09, 10:42
Chyba zależy to wyłącznie od ciebie do czego ci ten aparat potrzebny jest. Jak chcesz mieć tele to chyba jednak 40-150 będziesz potrzebował. O różnicach pomiędzy E-420 a E-520 jest aż nadto informacji nie tylko na forum. Jeśli chodzi ci o jakość zdjęć to chyba różnice są niezauważalne. E-420 to fajny bardzo podręczny sprzęt. E-520 bardzo uniwersalny ale nieco większy i droższy. Natomiast różnica pomiędzy KIT'em 14-45 a 14-42 jest chyba namacalna na korzyść tego drugiego, mniejszego i lżejszego.

aga666
15.11.09, 23:00
Witam!
Ostatecznie zakupiłam Olympusa E-520 double kit i jest to wybór jak najbardziej trafiony:grin:
Dziękuje wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam
:esystem: