Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jesienne igraszki

buzka
7.11.09, 10:31
Zapraszam do obejrzenia i oceny. Fotki w klimacie parkowym, robione na spacerze z moją małżowinką gdzieś na godzinę przed zachodem słońca. Proszę o kreatywną krytykę :)
1.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/11/616957-1.jpg
źródło (http://onephoto.net/files/photos/616957.jpg)
2.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/11/616956-1.jpg
źródło (http://onephoto.net/files/photos/616956.jpg)
3.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/11/616955-1.jpg
źródło (http://onephoto.net/files/photos/616955.jpg)
4.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/11/616958-1.jpg
źródło (http://onephoto.net/files/photos/616958.jpg)

Andrzejsjz
7.11.09, 10:42
Witam cię Buzka.
To są twoje początki?
No to może po kolei:
1.Krzywe, ciemne i kadr dziwny. (Brak mi drugiego oka modeli na zdjęciu)
2.Krzywe - jak by się miała przewrócić. Kolory za to fajne, no i uśmiech!
3.Słabo oświetlona twarz.
4.Perspektywa ciekawa- Ach te patyki czasami nie mamy wpływu na nie.

Nie ma się co oszukiwać Powoli dojdziesz do wprawy. Poczytaj trochę i popatrz na zdjęcia innych. Nikt ci nic nie powie że zrobiłeś podobne zdjęcie do nie niego. Powodzenia w dalszym foceniu.

MartinP
7.11.09, 10:52
nie wiem czy to tylko moje wrażenie ale chyba nieostre troszkę te zdjęcia, ostrzyłeś je Buzka po zmniejszeniu?

Dawid
7.11.09, 11:08
Hmmm...IMHO:
1. jakoś krzywo,kadr~~
2.też jakoś krzywo,spódnica obcięta,twarz przepalona
3.za ciemno i nie ostro
4.pomysł był

Czekam na więcej :)

diabolique
7.11.09, 11:17
"Jeśli wiesz czego chcesz, konstruktywna krytyka zawsze się przyda, ale nie daj się zwieść przypadkowym poradom czy opiniom. Idź do przodu ale z otwartą głową." (za: Aneta Nowicka)

Te wyliczanki błędów do niczego nie prowadzą.

JacekO
7.11.09, 11:19
Jesienne igraszki - moim zdaniem:
1.-ten układ -nie.
2.-układ do zaakceptowania ale wydaje się mało ostre i za jasne.
3.-ciemno.
4.- dobry pomysł ale wolałbym bardziej wyeksponowaną twarz.
To oczywiście opinia początkującego amatora.:)
Pozdrawiam.

Karol
7.11.09, 12:18
buzka (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=12048) - w kwestii formalnej - założyłeś już dwa wątki zdjęciowe, lepiej chyba swój dorobek czy naukę prezentować w jednym wątku - łatwiej śledzić postępy i jest porządek na forum. Niektórzy klubowicze dorobili się w ten sbosób imponujących wątków.

Co do zdjęć - spodziewałem się więcej po igraszkach w tytule ;-) a tak na poważnie:
1 - bardzo sztywne zdjęcie... (modelka)
2 - zdecydowanie lepiej, przyjemny jesienny portret, najlepsze z czwórki
3- ładne światło ale trochę niewykorzystane...
4- nie powala ale w sumie przyjemne

Te zdjęcia dużo tracą, wymagają podostrzenia przy zmniejszaniu o czym już pisano. Jak nie wiesz jak się za to zabrać (zmniejszenie, wyostrzenie) na początek polecam mały fajny, program - sns-resizer, więcej wygooglasz. Podoba mi się, że kombinujesz z kadrowaniem, poza tym wybrałeś praktycznie idealną porę dnia do takich zdjęć - piękne, miękkie, ciepłe światło. Jak na początek bardzo zachęcające foty, nie od razu Kraków zbudowano...

buzka
7.11.09, 12:23
1. i 2. są "krzywe" bo takie miały być. A czy to źle? hmmm...

Co do światła na 1. i 2. - światło jest "zastane", ale faktycznie naświetlenie jakby pomiędzy jednym i drugim byłoby trochę lepsze.

3. fota była od słońce, dopalana lampą wbudowaną, która daje zupełnie inną barwę niż zachodzące słońce... Słabszy błysk=ciemna twarz, mocniejszy błysk = nienaturalne zdjęcie. Co radzicie? Może zakup jakiejś blendy czy cuś na takie okazje?

iszi
7.11.09, 13:07
"Krzywe kadry" w tym wypadku czy 1/10 milimetra obciętej spódniczki mi nie przeszkadzają. Zdjęcia przyjemne w odbiorze biorąc pod uwagę to że dopiero zaczynasz i uczysz się pracować z aparatem. Błędy, które widzę to światło (ale to już wiesz) i brak ostrości. Do zmiany rozmiaru zdjęć polecam program o którym pisał Ktotek
Zachęcam do przeczytania
http://www.fotografia.kopernet.org/fotografiaportret.html
http://www.fotal.pl/jak-wykonac-portretkluczowe-cechy-i-swiatlo/

oraz do obejrzenia
https://galeria.olympusclub.pl/thumbnails.php?album=4518

pozdrawiam

buzka
7.11.09, 21:47
Ok. To teraz z zupełnie innej beczki, bo widzę, że straciłem nieco Wasze zainteresowanie :twisted:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/11/617028-1.jpg
źródło (http://onephoto.net/files/photos/617028.jpg)

Dawid
7.11.09, 23:19
Mnie nie widzi się , głównie przez światło :(

Wiejo
8.11.09, 08:17
Z prób z portretem to 2 i 3 sympatyczne. Na 1 w moim odczuciu poza jakby trochę za poważna i nie pasująca do otoczenia. Na 4 gałąź pod brodą której czerń odciaga uwagę od głównego motywu. Z całosci widać przemyślane podejście do tematu i jednak wciągające odbiorcę próby. Na ostatnim efektowna kropelka i zatrzymanie oraz barwa sie powiodła natomiast światło w kręgach wody za mocne tak, że jego biel kłóci się z rytmem wodnych kręgów.

buzka
8.11.09, 08:48
Krople oświetlałem światłem z lampy błyskowej na kablu (samoróbce :cool:) odbitym od czerwonego papieru. Jednak mimo wielu prób ustawienia nie dało się uzyskać fotki bez białych odbić. Muszę popróbować jeszcze z jakąś strumienicą i dyfuzorem na lampę oraz może z bardziej matowym ekranem (używałem śliskiego papieru). W tygodniu pozbieram materiały i jeszcze raz popróbuje :)

JacekO
8.11.09, 10:46
Trzymam kciuki za następne próby z kropelką. Sam kiedyś chciałem coś takiego zrobić ale efekt marny. Ciekaw jestem następnych fotek i zastosowanej techniki.

buzka
10.11.09, 00:57
Zgodnie z obietnicą kolejne próby z kapiącą wodą :mrgreen:
6.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/11/617416-1.jpg
źródło (http://onephoto.net/files/photos/617416.jpg)
7.

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/11/617421-1.jpg
źródło (http://onephoto.net/files/photos/617421.jpg)

Jutro może zdążę jeszcze pare fociszy wstawić, dziś już sił nie starczy, idę wysączyć browarka po ciężkiej pracy...

Dawid
10.11.09, 07:34
Już lepiej :) Jak dla mnie jeszcze za ciemno pokombinuj z mocniejszym światłem :)

JacekO
10.11.09, 09:08
Podoba mi się efekt(kształt) jaki uzyskałeś na 7. Tylko chyba ciut jaśniejsze mogłoby być.

nataszach
10.11.09, 09:14
podoba mi sie 6 i 7, ale faktycznie 7 ciemno :-)

buzka
13.11.09, 22:00
Kolejna próba z wodą...

diabolique
13.11.09, 22:14
Taka trochę droga donikąd...
Albo raczej zabrnąłeś w ślepy zaułek.

Wiejo
13.11.09, 23:21
Sam efekt dobry ale brak jest gry światła przez co zdjęcie jest bez wyrazu.

Dawid
14.11.09, 00:53
Popracuj nad światłem, bo zdjęcia są za ciemne :wink:

buzka
21.11.09, 01:23
Ok. No więc wziąłem do siebie "pracę nad światłem".. Oto efekty:
(7. - świeca; 8. - budzik)

k@czy
21.11.09, 04:05
nie bardzo wiem, co to jest to pierwsze, ale budzik wyglada monumentalnie. ladne, miekkie swiatlo i masz niezle makro :) podoba sie.

nataszach
21.11.09, 11:46
Witaj,
Jak dla mnie świeca za ciemna wyszła, czegoś brakuje tej fotce...
Budzik genialny - podoba mi się kadr, kolorystyka i sam pomysł :-)

Dawid
21.11.09, 12:37
Ja również na budzik :)

buzka
21.11.09, 13:27
Hmm. Tak sobie myślałem że świeca będzie komentowana jako za ciemna... Chciałem nadać klimat tajemniczości i mroku w kontraście z wyniosłością i blaskiem świecy na świeczniku... Może ja mam jakieś zboczenie na punkcie ciemnych zdjęć? :oops: Może macie jakieś propozycje jak uatrakcyjnić tę fotkę? Nie wiem, może troszkę jaśniejsze tło? stopniowane? hmm... Bo mocniejszego światła na samej świecy próbowałem - jak dla mnie już za ostre.

Agulka
21.11.09, 17:37
Ja tak, jak przedmówcy - wybieram budzik. Podoba mi się to zdjęcie, chociaż nie ukrywam, że z przyjemnością zobaczyłabym ten sam kadr z poruszonym młoteczkiem.

Wiejo
21.11.09, 20:48
Świeca jak pisano za ciemna i wydaje mi sie, że nie wykorzystałeś możliwości zagrania światłem na szklanym świeczniku co w zestawieniu z płomieniem świecy dało by ładną kontrę i wypełniło by obraz. Budzik przyjemny ale od razu podpisuję się pod tym co powiedziała Agulka aby młoteczek terkotał i sfocic ten ruch. Kadr zyskałby zupełnie inny wymiar.

buzka
22.11.09, 11:09
Wiejo - Czy myślisz o tym żeby cały świecznik oświetlic tak jak teraz jest góra? A może wystarczyłoby wykadrować od połowy świecznika?

Ania_
22.11.09, 11:13
Próbuj Buzka, bez eksperymentów nie ma sławy :wink::wink:

waruga
25.11.09, 22:19
Budzik jak najbardziej....!

buzka
27.11.09, 00:24
Ostatnio cuś nie pisałem, ale wiecie jak to jest... Praca, praca, praca... Samo życie....
Oto pare kolejnych fotek, z przerobionym budzikiem zgodnie z sugestiami na czele :mrgreen:
9.

buzka
27.11.09, 00:26
Nastepna fotka z domowego prowizorycznego studia
10.

buzka
27.11.09, 00:29
i kolejne dwie - Most Milenijny we Wrocławiu :)
11. i 12.

waruga
27.11.09, 06:15
Nastepna fotka z domowego prowizorycznego studia
10.

Ciekawy pomysl na fotke i wyszla ok! Co do pozostalych to mnie nie przekonuja..11. 12.

Dawid
27.11.09, 12:10
Powiem Ci to z tego studia mi się podoba :)

nataszach
27.11.09, 17:40
noooo, 10 jak ta lala. Most, zwlaszcza na drugiej fotce szkoda ze przez drzewa i krzaki przysloniety. Ale jakby go tak w nocy z lodki na wodzie...to byloby na co popatrzec :-)

buzka
27.11.09, 19:25
To tak specjalnie mialo byc przez te drzewa i krzaki :D hyhy... Szkoda że sie nie utrwaliła za bardzo mgła która się w tych krzakach przy ziemi zacziła...
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
P.S. Z łódki z wody nie ma żadnych szans - przy czasie otwarcia migawki 30 sekund to niemożliwe chyba jest...

buzka
8.12.09, 23:30
Hey! Dawno tu nie zaglądałem (eech, ten permanentny brak czasu) - widzę że jakoś przycichło, więc wrzucam dla ożywienia atmosfery parę "przy okazji" cykniętych fotek. Zachęcam do "głębszej analizy" :)

waruga
9.12.09, 01:17
Hey! Dawno tu nie zaglądałem (eech, ten permanentny brak czasu) - widzę że jakoś przycichło, więc wrzucam dla ożywienia atmosfery parę "przy okazji" cykniętych fotek. Zachęcam do "głębszej analizy" :)

Fotki 13. oraz 17.
Rozne ujecia drogi... 13. kadr ciekawszy, chociaz leci troche w prawo.. ( ciemno)

buzka
16.12.09, 22:01
Ok, może poprzednio nie porwałem tłumów, takie ot, fotki. A co Wy na to?

18. "Mandaryna"

marecki
16.12.09, 22:11
Mandaryna nawet nawet. Jak dla mnie minus to lekko podsuszony ten owoc.

witia
16.12.09, 22:19
Dycha jest świetna.
Pozdrówka.

helmuth
16.12.09, 22:21
A co Wy na to?
18. "Mandaryna"
Za długo ustawiałeś światła i trochę wyschła :-P

kubi
16.12.09, 22:27
Zegar, spray bardzo na tak :wink:

Dawid
16.12.09, 23:09
Mnie się podoba :)

buzka
18.12.09, 19:33
Mandaryna byla cyknieta jakies 10 min. po przekrojeniu, wiec to raczej nie kwestia wyschniecia... Moze nastepnym razem sprobuje dodatkowo spryskac woda, ajbo nie kroic jej tylko przelamac... A moze to oswietlenie jakies takie jest ze moze ja troche podsuszylo... :/ W kazdym razie temat jest ze tak powiem ZJEDZONY.
Ale rozumiem, ze kompozycyjnie ciekawie?
Bo osobiscie zastosowalem u siebie w komputrze jako pulpit i jak dla mnie jest calkiem calkiem :)

marecki
18.12.09, 19:42
Kompozycyjnie fajnie fajnie choć w tle jedna mandaryna z jakąś lekką wadą rzucającą się w oczy. Poza tym cyknij ten sam kadr następnym razem z różną GO. Ciekawy jestem efektów.

buzka
19.12.09, 11:29
GO u mnie była ustawiona na max. Jasność obiektywu 3.5 nie daje zbyt wielkiego pola manewru w tym zakresie... Chyba, że chodzi Ci o większą głębię - próbowałem, ale zdjęcie wychodzi mniej ciekawe, za dużo się dzieje w kadrze... Pozdro!

buzka
22.12.09, 09:32
Dla odmiany lekko spoznione zdjecia nowoczesnego Św. Mikołaja :), następnie kolejna próba sesyjki z moją Ewcią :)
Fotka 24. powstała w PS przez odbicie prawego oka + dodatkowe przeróbki. Co sądzicie?

bryll
22.12.09, 09:40
mi najbardziej podeszła fotka nr.21 :)

waruga
22.12.09, 16:13
Temat z Mikolajem fajny :-) a seria z "agentka.." swietna !

nataszach
22.12.09, 21:21
buzka, a co się stało z Rudolfem w tym roku?! :)
Przykro mi ale sesja z dziewczyną MSZ to niewypał - widać każdy defekt jej cery, spróbuj wygładzić czy coś...bo modelka urocza a i pomysł z bronią bardzo fajny. Warto popracować :)
Powodzenia

Dawid
23.12.09, 00:48
nataszach ma rację co do cery.W corel paint x2 jest bardzo fajne wygładzenie :) A może pokaż coś z nią w BW ?

Wiejo
23.12.09, 09:11
Temat z Mikołajem w samolociku fajny ale wydaje mi sie, ze obróbką mogłeś wyciągnąć troche światła. Dziewczyna z pistoletem w sumie najbardziej udane to pierwsze i zdecydowało o tym światło, na pozostałych to jednopunktowe świecenie nie sprawia dobrego wrażenia. Ostatnie ukazujące fragment twarzy jest rażąco niedoświetlone.

buzka
28.12.09, 20:10
Ok. Zgodnie z zyczeniami jest w B&W i wygładzone. Dymek gratis :D
Jak tam po swietach? przejedzeni?
A może ktoś z Wrocławia chce sie umówić na wspólne cykanie?

Dawid
29.12.09, 00:02
O niebo lepiej jak dla mnie w porównaniu :)

nataszach
29.12.09, 09:27
Witaj :)
Przejedzeni, przejedzeni :(
Ładnie wygładziłeś jej buzię :) O wiele lepiej teraz to wygląda.
Ale chyba coś się z jakością fotki podziało, bo u mnie jakieś straszne ziarno wyłazi...

buzka
7.01.10, 23:41
Nataszach i Forever_k3w: Czy takie "wygładzone" twarze są dużo lepsze? No nie wiem, może kwesia gustu, a może siła przyzwyczajeń do zdjęć idealnie wygładzonych laseczek z kolorowych czasopism. Faktycznie może i lepiej wygląda, ale jest "pokaleczone w photoshopie" :)
Druga sprawa: Nataszach, coś mi się wydaje, że ziarno pojawia się mocniej u Ciebie na monitorze. Może jakieś przesadzone ustawienie ostrości? Ja na tamtej fotce nie widze u siebie żadnego ziarna! To samo się tyczy Twoich niektórych fotek, bo wiele razy przepraszałaś za ziarno, którego albo nie było (jak dla mnie), albo było znikomo małe.
Na fotce 27. owoc dzikiej róży (bardzo kiepskie warunki) Tutaj to dopiero było ziarno. Fotka jest mocno obrobiona, a i tak kiepskiej jakości. Pokazuję bardziej ze względów kompozycyjnych niż jakościowych.
Fotka 25. z przygotowań do Sylwestra :), a 26. robiona w sylwestra rano. Widok był przecuuuuudny :grin: W przygotowaniu fotki posylwestrowe w klimacie już zimowym :D
Ufff No to się wypisałem za wszystkie czasy...
Życzę wszystkim samych udanych "strzałów" w 2010r. i jak zwykle zapraszam do komentowania i dyskusji!

Dawid
7.01.10, 23:51
26 Bomba :) Masz Raw? 27 kompletnie nieostra :/
Co do skóry to zależy CO KTO LUBI i kiedy to zastosować :) Ostatnio fociłem dziewczynę której wygładzenia nie robiłem, miała ładną cerę :)

waruga
7.01.10, 23:59
26. jak dla mnie, fajny klimat fotki..

buzka
8.01.10, 00:06
26. RAWów nie mam - ale z 15 różnych ujęc w jpegach - to wg mnie najlepsze :) Zapisuje w najlepszej jakości jpg'ach bo mniej czasochłonna obróbka jest, nie potrzeba "wywoływania" tylko zgrywam i można już oglądać.

helmuth
8.01.10, 00:16
Zapisuje w najlepszej jakości jpg'ach bo mniej czasochłonna obróbka jest, nie potrzeba "wywoływania" tylko zgrywam i można już oglądać.Jeśli Ci chodzi o to, żeby "pstryknąć" i zaraz pokazać, to faktycznie wystarczy.
Jeśli jednak chcesz "dopieścić" swoje zdjęcia, to jednak RAW jest lepszy, daje więcej możliwości poprawienia tego, co nie wyszło w momencie "pstryknięcia" :)

Dawid
8.01.10, 00:27
Wcale aż tak dużo zabawy nie ma :)

buzka
8.01.10, 00:28
Helmuth: True, true, true...
Czasami z rzadka robię RAWy, zwłaszcza jak mi bardzo zależy na rezultacie - np za pół roku na ślubie & weselu mojej siostry na pewno będzie cała seria :)

Dawid
8.01.10, 00:38
Mają jedną wadę .... rozmiar :) Karty się szybko zapełniają :)

helmuth
8.01.10, 00:53
Bez przesady, o jakich kartach mówisz? Miałem 1G i przez rok, zdarzyło mi się tylko kilka (dwa, trzy), kiedy musiałem przejrzeć zawartość karty i wywaleniem tego co i tak się nadawało tylko do wywalenia.
Na kartę 1G, wchodzi ok. 80 RAW-ów. Czy to mało?

jaclas
8.01.10, 01:03
Fot. 26 z mgiełkami świetna.

Dawid
8.01.10, 07:46
Ja robię Raw+Jpeg to na kartach 2 + 4 gb mieszczę ponad 200 zdjęć chyba nie pamiętam dokładnie może koło 250. To mi starcza na 1 sesje czasami na styk :) Na inne wypady typu przyroda itp wystarcza w zupełności :)

buzka
8.01.10, 08:20
Na pewno jeżeli miałbym zapisywać w rawach to duuuuużo częściej musiałbym kasować mniej udane fotki. Teraz stać mnie na luksus zrobienia kilkunastu lub kilkudziesięciu fotek takiej mgiełki - z górami, bez gór, paru serii po trzy fotki pod HDR, które później mogę na spokojnie porównać sobie na kompie.

Poza tym przy foceniu np. w ciemnych pomieszczeniach mam trudności w nastawianiu ostrości. AF w E520 jast w takich warunkach baaardzo zawodny - celuję w osobę, a on mi nastawia ostrość na świeczkę obok, itp... A ocenić ostrość na wyświetlaczu jest trudno - niby zdjęcie OK, a jednak na komputerze się okazuje że ostrość do bani. Wizjer+manual - po pierwsze powolny po drugie nie zawsze wyjdzie idealnie...Więc na takim np. sylwku - im więcej zdjęć cyknę, tym większe szanse na fajnie wyostrzone... :)
A jak to jest w aparatach z wyższej półki? Macie jakąś radę na to?
W soniaku A550 słyszałem że dodano funkcję podglądu 1:1 co byłoby bardzo pomocne przy nastawianiu ostrości.

grizz
8.01.10, 10:04
Wizjer+manual - po pierwsze powolny po drugie nie zawsze wyjdzie idealnie...Więc na takim np. sylwku - im więcej zdjęć cyknę, tym większe szanse na fajnie wyostrzone... :)
A jak to jest w aparatach z wyższej półki? Macie jakąś radę na to?
W soniaku A550 słyszałem że dodano funkcję podglądu 1:1 co byłoby bardzo pomocne przy nastawianiu ostrości.

Przecież jak chcesz ręcznie, to w trybie LiveView masz możliwość powiększenia dowolnego fragmentu obrazu i ostrzenia.

buzka
8.01.10, 14:36
:oops: Grizz - Faktycznie dopiero jak napisałeś zacząłem szukać możliwości powiększenia obrazu livewiev - i znalazłem - przez przycisk OK. Kiedyś próbowałem na szybko, nie znalazłem i potem nie próbowałem nawet szukać :)
Fakt, jest to również opcja w sytuacji kiedy ma się dużo czasu na zrobienie zdjęcia, ale zawsze to jakaś pomoc. Ciekawi mnie tylko jak w porównaniu radzą sobie autofokusy w aparatach różnych firm i może choć trochę wyższej półki... Ktoś ma jakieś doświadczenia?

buzka
8.01.10, 14:44
A oto obiecywana noworoczna seria zimowa:lol:

Lolita
8.01.10, 15:23
3 i 4 mi się bardzo podobają :grin:

NightCrawler
8.01.10, 15:47
3 najbardziej mi podeszła.

helmuth
8.01.10, 16:32
Fajne te lodowe igiełki na 3 i 4 :D

masakrer
8.01.10, 17:19
A dla mnie wszystkie trzy....oprocz pierwszego:-P

waruga
8.01.10, 17:19
Ladna zimowa sceneria 2. i 3. jak dla mnie.

Agulka
8.01.10, 18:45
W kontekście ostatnich zdjęć tytuł wątku trochę się zdezaktualizował ;)
A próbowałeś tak obrócić drugie, żeby linia na zdjęciu "szła" do góry? Ktoś kiedyś napisał na forum (chyba Kasprzyk), że ze względu na to, że czytamy od lewej do prawej to pozytywniej odbieramy zdjęcie na którym układ linii rośnie (z prawego dolnego, do lewego górnego rogu).

I jeszcze jestem ciekawa, czy gdyby osoba na pierwszym zdjęciu mocno odchyliła się w prawo, to czy na zdjęciu wyszłaby prosto? ;)

nataszach
8.01.10, 19:34
jak dla mnie 2 i 4 :)

vitoos
8.01.10, 23:18
Fajne zimowe fotki. Widać, że mrozisko było niekiepskie ;-) 2,3,i 4 naj.

Dawid
9.01.10, 01:05
Ciekawe te kolce lodowe :) :)

buzka
9.01.10, 09:45
W kontekście ostatnich zdjęć tytuł wątku trochę się zdezaktualizował ;)
Myślałem już o tym nie raz, tylko szukam fajnego tytułu dla mojego wątku :) Jak wpadnę na coś to dam znać jakiemuś miłemu adminowi, może zmieni :P

A próbowałeś tak obrócić drugie, żeby linia na zdjęciu "szła" do góry? Ktoś kiedyś napisał na forum (chyba Kasprzyk), że ze względu na to, że czytamy od lewej do prawej to pozytywniej odbieramy zdjęcie na którym układ linii rośnie (z prawego dolnego, do lewego górnego rogu).
Poprubóję, popróbuję... Też czytałem o tym w mądrych książkach, ale jeszcze spotkałem się z opinią, że najpierw oko patrzy na sam środek zdjęcia, potem zaczyna skanować obszary dookoła. Ciekawe są te tematy, zakrawają wręcz na psychologię :D

I jeszcze jestem ciekawa, czy gdyby osoba na pierwszym zdjęciu mocno odchyliła się w prawo, to czy na zdjęciu wyszłaby prosto? ;)
Zastanawiałem się dlaczego tak wyszło. Użyłem z tego co pamiętam dość szerokiego kąta, na zdjęciu dość mocno wypłaszczona jest droga, w rzeczywistości całkiem stroma, a osoba która w rzeczywistosci stoi prosto wydaje się pochylona względem drogi... Na pweno efekt do skorygowania w photoshopie...

buzka
4.03.10, 21:44
Hey. Witam po dluuugiej przerwie. Mój dorobek fotograficzny od ostatniego razu nie powiększył się o ani jedną fotkę wartą pokazania, więc będzie coś z zamierzchłej przeszłości :) Te parę załączonych fotek zrobiłem na wycieczce rowerowej w 2003r. którą baaardzo dobrze wspominam .. Trasa wiodła z Ełku przez Suwałki, jez. Wigry, Czarną Hańczę, Gołdapię, Stańczyki jez. Mamry na Mazurach, (tu kawałek pociągiem do Malborka) i meta nad morzem... Gorąco polecam te tereny... Fotek niewiele i na dodatek żadne z nich reklamówki zachęcające do wyjazdu - ot takie wycieczkowe pstryki. Natknąłem się na nie robiąc porządki...

N1ka
4.03.10, 22:26
hej,
z pokazanych najbardziej przypadło mi do gustu jezioro (fotka 7), MSZ po lekkiej obróbce i zmniejszeniu ilości nieba w stosunku do wody byłby jeszcze fajniejsze.
Ze zdjęcia zatytułowanego "dach malbork" można by zabójcze puzzle zrobić ;)
Pozdrawiam serdecznie

waruga
4.03.10, 23:00
Z wycieczki rowerowej...3. jak dla mnie...

Lolita
5.03.10, 00:13
Ja niestety nie jestem w stanie strawić taką ilość zdjęć, a tym bardziej odnieść się do każdego z osobna :roll:

buzka
5.03.10, 08:42
Hehe Lolita - na niestrawności polecam miętę :D
Wiecie, że te wiadukty w Stańczykach były wtedy do kupienia za symboliczną złotówkę?! Pod warunkiem oczywiście - że kupujący przeprowadzi ich remont... Jak na razie słyszałem, że są faktycznie kupione i jedyne co się z tego tytułu stało, to wstęp na górę stał się płatny... :D
Na budce biletowej pewnie pisze: Zbieram na remont HEHE :D:D:D

buzka
18.03.10, 22:40
Widzę, że znalazłem kiepski temat do dyskusji, bo odzew zerowy. :cry:
No więc dosyć wspominek, wracamy do bieżących zajęć - czyli focenia ciąg dalszy. Oto Sikorka Bogatka - Wrocławianka pełnym dziobem :mrgreen:
Fotka nr 45

Tomashhh
18.03.10, 23:18
skrzywdziles sikorke:-P obciales jej ogonek, wypaliles w okol. oczka, "przerysowales" galazka... :cry:

buzka
22.03.10, 20:43
Sie normalnie czepiasz... :D To byla pierwsza moja ptasia fotka z tak bliska, musialem sie pochwalic... :D
Teraz przedstawiam pana Kowalika. (zdj. 46)

Tomashhh
22.03.10, 20:57
sie nie czepiam!:-P to tylko moje zdanie:-P i ze tamten ptaszor byl taki Twoj pierwszy, to trza bylo od razu mowic:-P:grin: a co powiesz na taka wersje tego nowego ptaszora?? tak na szybciutko zrobione, bo MZ Twoja wersja jest za jasna i zbyt malo kontrastowa:-P i z ostroscia to trafiles od d*** strony:mrgreen: i to doslownie, bo kuperek jest ostry, a oczko i dziubek juz niebardzo

nevra
22.03.10, 21:35
Kowalik ładny, ale co z ostrością? Mam wrażenie, że główka jakoś mało ostra...

buzka
22.03.10, 22:00
Taa.. Generalnie jestem przerazony jesli chodzi o ruchliwosc tych malych stworzonek... Drobny ulamek sekundy po nastawieniu ostrosci (jesli juz uda sie nastawic) ptaszor juz zmiania pozycje, wiec chyba trzeba po prostu trzepac 1500 zdjec z nadzieja, ze pare sie wybierze, albo juz nie wiem co... Przeslony wiekszej nie dam, bo tlo przestanie byc rozmyte, bedzie brzydko. Pozostaje chyba faktycznie liczyc na reflex i szczescie, a co nie wyjdzie podostrzac na komputerze... :D

nataszach
22.03.10, 22:02
"...wiec chyba trzeba po prostu trzepac 1500 zdjec z nadzieja, ze pare sie wybierze, albo juz nie wiem co..."

Albo focić te wypchane, gwoździem do deseczki przybite :)

buzka
22.03.10, 22:03
Tomashhh, Twoja wesja jest faktycznie fajnniejsza kolorystycznie i kontrastowo, ale trza by ja faktycznie dopracowac bo teraz znowu brzuszek niedoswietlony jest... :)
nataszach - Normalnie kradniesz mi pomysly <lol><lol><lol>

Tomashhh
22.03.10, 22:07
buzka, ja tylko "pi razy drzwi" chcialem Ci pokazac ze przeswietlona jest Twoja wersja. ta moja, tak jak pisalem, to na szybciutko byla cyknieta

nataszach
22.03.10, 22:22
Tomashhh, Twoja wesja jest faktycznie fajnniejsza kolorystycznie i kontrastowo, ale trza by ja faktycznie dopracowac bo teraz znowu brzuszek niedoswietlony jest... :)
nataszach - Normalnie kradniesz mi pomysly <lol><lol><lol>

Nie kradnę, nie kradnę - ja czytam Ci w myślach...boisz się? :)

buzka
22.03.10, 22:29
brrrr :shock:

nataszach
22.03.10, 23:33
Boooo!!!!

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/03/wiedzma-1.jpg
źródło (http://grimma.blox.pl/resource/wiedzma.jpg)

waruga
22.03.10, 23:47
Odlotowa...:-)

nataszach
22.03.10, 23:55
Odlotowa...:-)

Przyspiesza od 0 do 100 km/h w czasie 8,3 sekundy i rozpędza się maksymalnie do 210 km/h. Średnie zużycie wynosi 8,6 l/100 km, ale jazda po mieście podnosi „apetyt” do 11,4 l/100 km

Nie, nie dam się nią przelecieć :P

NightCrawler
23.03.10, 00:51
To chyba jakieś wycieki na starość ma ;)

nataszach
23.03.10, 19:05
To chyba jakieś wycieki na starość ma ;)

Jaka starość? Jakie wycieki? :)

buzka
24.03.10, 20:01
No dobrze już zostawmy stare rozklekotane miotły, przenieśmy się w krainę przedwiosennego wschodu Słońca. Z wielkim bólem zwlokłem się z łóżka w sobotni poranek (poprawka: zwlekałem się właściwie w nocy) i popędziłem na pobliskie rozlewiska na wschód Słońca. Mgły, której się spodziewałem, nie było ani grama, a chmury sięgały dość wysoko ponad horyzont - oczywiście najwyżej akurat na wschodzie... :evil:
Efekty zobaczcie sami.

bartek86
25.03.10, 10:53
47 za dużo tych gałęzi
48 szkoda niewyraźnych ptaszków ale efekt ciekawy
49 dla mnie najlepsze.

buzka
17.04.10, 20:28
Głową go nie przebijesz...

nataszach
17.04.10, 20:36
51 - za kolory, kadr, ciepło i klimacik :)

Wiejo
18.04.10, 07:32
Trzcinka z lecacymi nad nią w tle ptakami ładna oraz murek z perespektywą ciekawy bo zastosowana głębia fajnie go uplastycznia.

buzka
18.04.10, 13:46
Dzięx za miłe słowa. :D
Teraz foteczka z wczorajszego pobytu na modelarskim lotnisku.

Saboor
18.04.10, 14:47
49 dla mnie najlepsze.
Bardzo fajny kadr

Tomashhh
19.04.10, 11:48
samolocik calkiem fajny:) ale moze by tak pociągnąc to zdjecie w mniej wiecej takim kier?:roll::)

helmuth
19.04.10, 15:58
Brawo Tomek! :grin:

buzka
19.04.10, 23:14
Po prostu wykadrowalem... Jesli chodzi o obrobke to bym zrobil lekkie kierunkowe poruszenie lasu, co doda wrazenia ruchu :D Ale to jak chęco przyjdą :D
(chęci miałem na myśli) Ale dzięki, Tomashhh wygląda lepiej :)

bartek86
20.04.10, 08:28
I tak wielkie brawa uchwycenia małego samolociku co zapiernicza jak głupi :wink:

buzka
20.04.10, 17:44
Uwierz, ptaki są pod tym względem duuuużo mniej hmmm... Atrakcyjne?
(Nie dość, że szybkie to jeszcze ZBYT zwrotne)

buzka
20.04.10, 18:44
Próbowałem dziś pobawić się ze zdjęciem z "nieudanego" wschodu Słońca, które jednak "coś w sobie ma..."
Najlepiej wg mnie wygląda z efektem jak poniżej. Jakieś sugestie? :)

acidmk
20.04.10, 18:50
Jak dla mnie 53 eleganckie B&W, a z 53a albo czegoś nie kumam, albo zygzaki widzę... kurcze idę do domu :wink:

buzka
20.04.10, 21:26
Może i eleganckie... Mówię, że coś w nim jest... może na siłę chcę coś udziwnić... a może... coś takiego? :)

Tomashhh
20.04.10, 21:29
kombinujesz, szukasz, grzebiesz w tych fotach... i bardzo dobrze, kto szuka nie bladzi:grin:

acidmk
20.04.10, 21:58
Może i eleganckie... Mówię, że coś w nim jest... może na siłę chcę coś udziwnić. :)
Zobacz że to zdjęcie wyglądało jak przez szybę samochodową z podgrzewaniem...tak mi się skojarzyło :-P

Thomasso
21.04.10, 11:08
Może i eleganckie... Mówię, że coś w nim jest... może na siłę chcę coś udziwnić... a może... coś takiego? :)

No to mi sie podoba nawet, albo podobaloby sie baaardzo jakby tych badylow po prawej na pierwszym planie nie bylo.

Tom

Wiejo
21.04.10, 20:56
Samolocik zabawny. Wczesny wschód przez niezbyt dobrany kadr nie przekonuje. Sporo gałęzi przecinajacych widok. Użycie filtrów lub wzorków nie podniosło wrażeń z odbioru. Może gdyby na sepii była mniejsza kaszka taka bardziej fotograficzna. Trzeba próbować bo inaczej skąd ma przyjść wiedza.

buzka
21.04.10, 22:53
Ok. Zachęcony do dalszych experymentów wyprodukowałem jeszcze cosik takiego. Jak myślicie? :)

helmuth
22.04.10, 23:58
Zachęcony do dalszych experymentów wyprodukowałem jeszcze cosik takiego.Się uparłeś :-P
Z g...a bata nie ukręcisz! :wink:
Napisał Ci Wiejo

Wczesny wschód przez niezbyt dobrany kadr nie przekonuje.
Nie ma co, na siłę próbować :grin:

Thomasso
23.04.10, 11:08
Ok. Zachęcony do dalszych experymentów wyprodukowałem jeszcze cosik takiego. Jak myślicie? :)

Nie no.. te galezie na pierwszym plane wprowadzaja taki chaos, ze nie ma co kombinowac. Co do mgly i oswietlenia to ja bym poprobowal z tego cos na LDRa zrobic ;-) Ale bez tych galezi na pierwszym.
Cos w ten desen.
32278

Tom

buzka
24.04.10, 13:51
hmm... Ty wiesz Thomasso... podoba mnie sie to co zrobiłeś... mimo że tak sie na te gałęzie uparłem - w sensie jakiegoś tam obramowania... Chyba mam trochę problem z udziwnianiem zdjęć - za dużo kombinuję. Prostota, prostota czystość... Ład i porządek...
W każdym razie tematem się zmęczyłem więc zarzucam. Znalazłem sobie nowy - wesołe miasteczko nocą, niedługo wrzucę foteczki. :)
Dzięki za zaangażowanie, bata nie ukręciłem, ale g..no całkiem interesujące było :)

Thomasso
24.04.10, 19:24
hmm... Ty wiesz Thomasso... podoba mnie sie to co zrobiłeś...

A dziekuje :)

mimo że tak sie na te gałęzie uparłem - w sensie jakiegoś tam obramowania... Chyba mam trochę problem z udziwnianiem zdjęć - za dużo kombinuję. Prostota, prostota czystość... Ład i porządek...
W każdym razie tematem się zmęczyłem więc zarzucam. Znalazłem sobie nowy - wesołe miasteczko nocą, niedługo wrzucę foteczki. :)

Czekamy zatem na efekty.
Taaa.. Ja sie uparlem dzis na makro i kwiatki i robaczki. Poleglem - wszystko nieostre :P Ale sie nie poddam!

Tom

buzka
24.04.10, 21:00
Okey, oto zapowiadana zmiana tematu. :)

helmuth
24.04.10, 21:15
No nie wiem które wybrać :shock:
Ale trochę najpierw pomarudzę :-P
Prosi się by było prosto (56 i 57) i trochę mniej światła na dole (57 i może 56). Poza tym nieźle, jakbym miał wybrać to 56 albo 58 :roll:

Thomasso
24.04.10, 21:20
56 i 58 bardzo ciekawe. 56 chyba bardziej. Bardzo fajne i w ogole cos innego. Brawo! :) 56 to bym nawet nie prostowal - takie jak jest, jest pelne predkosci, czuc dynamike.

Tomek

masakrer
24.04.10, 22:56
A dla mnie 57 i 58, nawet bez prostowania :wink:

waruga
24.04.10, 23:39
Jak dla mnie 57 oraz 58

buzka
25.04.10, 11:33
Ciekawe, czy nie lepsze byłyby robione o zmierzchu, a nie nocą. Tło może ciekawsze by było... No i może faktycznie można by było przyciemnić te dolne jasne partie (56, 57). Perspektywa mnie akurat nie przeszkadza... :) Dzięki za opinie!

Karol
25.04.10, 20:29
Wesołe miasteczko bardzo dobre. Faktycznie o późnej szarej godzinie powinno być ciekawie.

bartek86
26.04.10, 08:32
56 i 57 super

buzka
26.04.10, 23:20
Dziś byłem o zmierzchu w wesołym miasteczku... :( Niestety właśnie zaczęło się zwijać, więc nici zdalszych prób (jak na razie)

buzka
27.04.10, 17:59
Cisza... Znaczy czas dorzucić oliwy do ognia. Zatem fotka z niedzielnego otwarcia toru wyścigowego na Partynicach. Tylko jedna, bo szybko się zmyłem...

buzka
1.05.10, 16:03
A co powiecie na trochę przeróbek? Ten fragment brzózki aż się o to prosił... :D Ktoś jest dobry w PS? (pewnie da się to zrobić 100x lepiej - ale na tyle tylko pozwoliły im umiejętności :) )

buzka
6.06.10, 10:58
W związku z licznymi powodziami w ostatnim czasie również i ja podjąłem się tematu, choć było to już prawie tydzień po zalaniu, w małym miasteczku Jelcz-Laskowice pod Wrocławiem.
Temat jak dla mnie osobiście o tyle ciężki, że dla miejscowych fotoreporter jest znienawidzonym pasożytem, intruzem, żywiącym się na czyimś nieszczęściu. To uczucie widoczne jest w prawie każdej napotkanej twarzy... (których nawet nie ośmieliłem się fotografować, w trosce o sprzęt i własne zdrowie..) W każdym razie podziwiam fotoreporterów...

W zdjęciach chciałem jak najbardziej oddać dramatyzm sytyuacji. Czy mi się udało? Oceńcie sami.

buzka
6.06.10, 11:01
Jeszcze jedno, zagubiło mi się... :)

acidmk
6.06.10, 11:24
Jak dla mnie wrażenie robią 5 i 6. Nie oceniam obróbki, mam wrażenie że 5 za jasna jest.

Generalnie te dwie fotki pokazują co tam się dzieje.

Igorra
6.06.10, 12:10
A mnie się podoba 4, 5, 8 :)

buzka
21.11.10, 14:06
Huh ghuh... Ale tu się zakurzyło.... Strrraszniście :)
Zapraszam więc do dyskusji, pododaję kilka fotek z serii Nocny Wrocław:

73:

buzka
21.11.10, 14:08
74 i 75:

Artur
21.11.10, 14:37
dla mnie 75
podoba mi sie, ze byli piesi na 1 planie...

pozdrawiam

buzka
21.11.10, 19:31
76 i 77:

buzka
21.11.10, 20:32
@Artur - Dzięki, za koment :) Czekałem tam właśnie na przechodniów, choć o tej porze o nich trudno... Tego wieczora cykałem foty przez jakieś 2 godziny, w ciągu których zrobiło się zimno i baaardzo mgliście :D (klimat fajny ale moje paluchy odmówiły posłuszeństwa)
Reszta fociszy jeszcze w trakcie obróbki. Będę w każdym razie wrzucał kolejne... :)

nataszach
21.11.10, 21:12
Witam po jakże nieznośnie długiej nieobecności :)
Serię z powodzią uważam za całkiem udany reportażyk. Może nie jestem obiektywna, emocje biorą górę gdy pomyślę że moich rodziców też to spotkało, ale naprawdę chwyta za serce widok zniszczeń dokonanych przez wodę, a tym bardziej ludzka bezsilność wobec żywiołu. Co więcej, uważam że kolorystka zdjęć jak najbardziej oddaje klimat tamtych wydarzeń.
Seria nocna - podoba mi się 75 i 77 - zwłaszcza to odbicie w wodzie.
Z niecierpliwością czekam na kolejne :)
Pozdrawiam

bernard74
21.11.10, 21:40
Seria faktycznie udana ale fota 75 robi na mnie ogormne wrazenie - gratki.

Artur
21.11.10, 21:58
z ostatniej wrzuty 77
zastanawiam sie dlaczego umieściłes 76...

pozdrawiam

buzka
22.11.10, 01:20
hmm.. 76. prawdę powiedziawszy po prostu wydało mi się mieć coś w sobie, więc wrzuciłem by poznać zdanie innych... :) Rozumiem że zainteresowania nie budzi. A poniższe? Czysta zabawa z odbiciami, z rzeczywistym mostem na górze wydaje się być nienaturalne, góra za bardzo ciąży... A tutaj... hmm jak myślicie?

77.

buzka
22.11.10, 01:32
Od razu przeskakuję do następnej miejscówki - parku japońskiego, gdzie zainspirowała mnie gra promieni wśród coraz gęstszej mgły. (niestety wszystkie foty zza płotu, bo park zamknięty już był...)

77. 78. 79.

helmuth
22.11.10, 01:43
Ostatnie z ostatniej wrzutki (79), najbardziej mnie "przyciągnęło" :grin:
Trochę bym jednak przyciemnił, żeby bardziej podkreślić tajemniczość, niesamowitość tego miejsca.

buzka
22.11.10, 01:56
Thx helmuth - poprawione. Spróbuję jeszcze kiedyś posiedzieć nad nim, bo tyż mi się podobywuje :)

rol6
22.11.10, 09:21
Ostatnia seria bardzo ciekawa - klimatyczna, a 79. również mnie najbardziej przypadło do gustu.

nataszach
22.11.10, 09:41
Bardzo fajna ostatnia wrzutka :)
Pozdrawiam

bernard74
22.11.10, 10:29
Super seria , klimatycznie , piekne swiatlo. - pozdrawiam:)

buzka
22.11.10, 14:12
Kończę - przedostatnia wrzuta z serii :) Robi się na prawdę mgliście i zimno...
Na zdjęciach - mostek w ogródku japońskim.

80. 81.

Saboor
22.11.10, 16:50
świetne, tylko trochę ciemne, a co Powiesz na to:

41119

41120

buzka
22.11.10, 17:39
@Saboor Hmm... Mam jaśniejsze wersje tego mostku, owszem, ale ta ciemna podoba mnie się szczególnie, bo właśnie ma jakąś taką tajemniczość w sobie... Nie przeszkadzają te wszystkie haszcze, kamienie i te pe. Widać tylko ich kontur, i to wg mnie wystarczy... Ale może się nie znam... hyhy :D

Saboor
22.11.10, 17:49
@Saboor Hmm... Mam jaśniejsze wersje tego mostku, owszem, ale ta ciemna podoba mnie się szczególnie, bo właśnie ma jakąś taką tajemniczość w sobie... Nie przeszkadzają te wszystkie haszcze, kamienie i te pe. Widać tylko ich kontur, i to wg mnie wystarczy... Ale może się nie znam... hyhy :D
Uhm! Masz rację czarny kontur dodaje tajemniczości, po prostu coś takiego przyszło mi do głowy usiadłem do PS'a i sruu(się stało) i jest:grin:, Wiesz pomyślałem, że można przedłużyć odbicie mostku, dla tego przyciemniłem górę i dorzuciłem taką chorą mgiełkę, rozjaśniając dół.:grin:

P.S.
jak chcesz wywalę

Iza
22.11.10, 21:44
Robisz dużo ciekawych zdjęć, choć ich poziom jest bardzo różny. Zauroczyło mnie jedno z pierwszych to z perfumami no i ostatnie z ogrodu japońskiego. Bardzo fajne klimaty. Saboor oczywiście również świetnie się spisał.

Saboor
22.11.10, 22:11
Robisz dużo ciekawych zdjęć, choć ich poziom jest bardzo różny. Zauroczyło mnie jedno z pierwszych to z perfumami no i ostatnie z ogrodu japońskiego. Bardzo fajne klimaty. Saboor oczywiście również świetnie się spisał.
Iza Dajesz mi miód na moje serce.:grin:
dziękuję.

buzka
22.11.10, 22:46
@Saboor: Taka mgiełka unosząca się na wodzie sprawiłoby mi aż nadto radości. ale niestety - tego wieczora mgła zstępowała raczej z góry... A dorobienie jej w PSie... Hmm... Robota dla miszczów :D

@Iza: Uff. Dobrze że nie było widać jak się zarumieniłem :D Poziom fot w wątku jest faktycznie różny - czasem chcę po prostu znać opinie innych, często mam tak, że się uczepię jakiegoś gniota próbując zrobić z niego nie wiadomo co, zapominając że "z g**na bata nie ukręcisz"... Czasami chcę się po prostu pochwalić :D
W każdym razie witam i zapraszam jak najczęściej :cool:

Artur
23.11.10, 01:21
80 bardzo mi się podoba
81 moim zdaniem za duży bałagan i za daleko, mostek gdzieś w tym ginie
co do przeróbek... rozjasnianie wszystkiego na siłe nie jest najlepszym pomysłem...

rol6
23.11.10, 09:17
Mostek z 80. moim zdaniem jest najlepszy. :grin:

Kadr jest świetny, a kwetia rozjaśnienia-przyciemnienia to już kwestia gustu oglądającego, mnie ciemny oryginał odpowiada.

Saboor
23.11.10, 09:44
80 bardzo mi się podoba
81 moim zdaniem za duży bałagan i za daleko, mostek gdzieś w tym ginie
co do przeróbek... rozjasnianie wszystkiego na siłe nie jest najlepszym pomysłem...
Wiesz Artur? Myślę że to działa w obie strony, chyba się ze mną Zgodzisz?
Umiar jest ze wszech miar pożądanym zjawiskiem.:grin:

Artur
23.11.10, 23:58
Saboor zdecydowanie tak...
wychodzę z założenia, że zdjęcie robimy aparatem a nie komputerem, oczywiście jak każdy obrabiam zdjęcia ale nie wyciągam nic na siłe, wiemy o tym że tego typu działania najczęsciej nie wpływają korzystnie na jego wygląd...
przynajmniej tak jest w Olku, ze wyciąganie z cienia niesie za sobą szum... szumofobem nie jestem ale wole jak go nie ma:wink:
pozdrawiam

buzka
24.11.10, 01:04
No to w takim razie wbijam gwóźdź... programu... (czy tam innej oliwy do ognia...)
I zrobione komputerem, i z dodanym szumem :D

82. (oryginał) 83. (radosna twórczość)

dr_feelgood
24.11.10, 09:07
z tym szumem to bym nie przeginał, jak coś to tylko monochromatycznie.

Saboor
24.11.10, 11:00
No to w takim razie wbijam gwóźdź... programu... (czy tam innej oliwy do ognia...)
I zrobione komputerem, i z dodanym szumem :D

82. (oryginał) 83. (radosna twórczość)
A Weź 83 sepia i ziarno pionowe co?
I kombinuj byle więcej.:grin:

buzka
24.11.10, 12:55
@Saboor: Ziarno pionowe?! Masz na myśli taki niby efekt deszczu?

Saboor
24.11.10, 13:00
@Saboor: Ziarno pionowe?! Masz na myśli taki niby efekt deszczu?
Wrzuć mi proszę na priva ORF'a albo JPG'a ze skrzydełkami to Ci pokażę o co mi chodzi ok?

buzka
26.11.10, 19:19
Kolejna propozycja przeróbki :D
84.

madziazywczak
26.11.10, 21:52
to ostatnie najlepsze

bernard74
26.11.10, 21:58
to ostatnie najlepsze

Owszem :)

helmuth
27.11.10, 01:34
to ostatnie najlepsze

Owszem :)
Tylko coraz mniej aparatu a coraz więcej PS-a :???:

buzka
27.11.10, 01:58
Stety lub niestety (chcąc lub niechcąc) - tak jak kiedyściemnia - stał się on nieodłączną częścią tej sztuki... :)

helmuth
27.11.10, 02:01
Stety lub niestety (chcąc lub niechcąc) - tak jak kiedyściemnia - stał się on nieodłączną częścią tej sztuki... :)Umówmy się, czy robimy grafikę czy zdjęcia :-P

bernard74
27.11.10, 11:08
Stety lub niestety (chcąc lub niechcąc) - tak jak kiedyściemnia - stał się on nieodłączną częścią tej sztuki... :)

to prawda , dzis to nieodlaczna czesc fotografowania , jedni to robia czesciej , mocniej ingeruja inni mniej .Wymyslili te programy to ludzie korzystaja, teraz tylko zostaje pytanie kto jak uzywa, z wyczuciem i smakiem czy przesada i rozmachem :grin:

Saboor
27.11.10, 11:54
Umówmy się, czy robimy grafikę czy zdjęcia :-P
Ochh Ty marudo! Robimy fotografikę z lekką nutką dekadencji. :-PTak dobrze?:mrgreen:

W/g mnie warstwa miecza out i jest ok.