Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : e 330

jooann
9.01.07, 12:15
witam ;)
zamierzam kupić e 330 - zastanawiam się czy to dobry wybór...
mam kilka pytań do użytkowników tego modelu:

1. jak długo wytrzymuje bateria przy ciągłej pracy na podlądzie
2. jak sprawdza się filtr przed zanieczyszczeniem
3. czy podgląd na żywo powoduje z jakiś przyczyn "straty" w innym obszarze aparatu
4. CZY JESTEśCIE ZADOWOLENI z kupna e 330 - wasze subiektywne odczucia

pytanie do tych którzy od strony technicznej orientują się bardziej niż ja, podpwiedzcie proszę czy kupić e 330 czy polecacie w tej klasie cos innego

wszystkim z góry dziękuję

dog_master
9.01.07, 17:11
1. Bateria starcza mi na ok 700 zdjęć w temperaturze pokojowej.

2. Po ponad pół roku mam nadal czysto ;) Ale przez to aparat dłużej się włącza, a nie można tego wyłączyć (dla mnie to minus, bo bym włączyła raz na jakiś czas).

3. Nie jest zbyt dokładna ekspozycja i balans bieli, więc radzę się nim nie sugerować, a sam aparat podobno zużywa więcej prądu (choć ja tego nie zauważyłam, o wiele większą różnicę powoduje temperatura...).

4. Ja jestem zadowolona :) Wybór świadomy i dłuuuugi (tylko 6 miesięcy wybierałam aparat ;)), a aparacik świetny :)

Hm, zależy, czy chcesz się związać z Olympusem ;) W podobnej cenie masz D70s czy 400d... Wszystkie aparaty są podobne, tylko tu masz LV. Jeżeli chcesz robić makro, to nawet się nie wahaj :) E330 ma taki specjalny tryb B, w którym obraz na ekranie można powiększać 10x! Jeżeli np. masz stare obiektywy na m42, to z przejściówką ostrzą na nieskończoność, pomiar światła działa, ale nie ma potwierdzenia ostrości. Przydatny jest też do reporterki, bo dzięki ruchomemu wyświetlaczowi możesz robić zdjęcia ponad tłumem.

Co do obiektywów, niby Olympus jest drogi, ale kupując 14-45 i 40-150 masz świetny start i do większości amatorskich zastosowań wystarczą.

suchar
9.01.07, 20:46
1. Bateria starcza na dlugo, nie wiem na ile zdjec. W przeroznych testach czytalem, ze jest chwalona za dlugi czas bycia naladowana i brak mniejszego czasu robienia na niej zdjec przy mrozie.
2. Ja tez mam czysciutko. Ten filtr to swietna sprawa. Aparat mam od konca czerwca. Szkoda, ze nie mozna tego wylaczyc, bo jednak czas wlaczenia to ok. 2s. Jesli jednak masz aparat w torbie, to wlaczas go gdy od razu, gdy go dotkniesz reka i zanim popatrzysz przez wizjer to juz powinien byc wlaczony.
3. Przede wszystkim LV powoduje, ze wzgledu na drugi korytarz strate ok 30% swiatla wpadajacego przez obiektyw, co powoduje, ze wizjer jest dosc ciemny. Niestety wizjer w E330 jest slaby.
4. Jestem z niego ogromnie zadowolony! Do moich zastosowan wystarcza bez problemu. Poziom szumow akceptowalny, swietna ergoniomia (nie to co K100D), tryb B w LV (swiena sprawa), dobre wykonanie, swietny przycisk kolko-wybierak (ustawiasz na nim WB, AF, ISO i metering), bardzo dobrej klasy obiektywy, mozliwosc uzycia dwoch lamp jednoczesnie (wbudowanej i zewnetrznej), dwa sloty kart, dobrze lezy w MI rece (nie to co 350D). Co do obiektywow kitowych 14-45 i 40 150 to sa one sporo lepsze od kitowych Nikonow i Canonow. Taka panuje opinia wlasciwie wszedzie. Ponadto teraz E330 w dual kicie mozna kupic za 2777zl! Bardzo tanio!

jooann
10.01.07, 10:18
witam ;)
bardzo dziękuję że tak wyczerpująco odpowiedzeliście na pytania,
to dla mnie cenne informacje :D

jeszcze raz wielkie dzięki

suchar
10.01.07, 17:41
Milo slyszec :) Jakbys mial jeszcze jakies pytania to pisz, sprobujemy odpowiedziec. A tak nawiasem to E330 to bardzo fajny aparat, idealny dla osob, ktore dotad focily kompaktem i chca sie przesiasc na lustrzanke, by miec lepsza jakosc obrazu i wieksze mozliwosci, ale nie chca tracic zalet kompaktu, czyli LV. W E330 jest LV i to w dwoch trybach, ale szczegolnie interesujacy jest tryb B do makro. Tryb A dziala jak w kompaktach. E330 to w pewien sposob polaczenie zalet kompaktu i lustrzanki. Jestem z niego bardzo zadowolony i polecam.
Pzdr

KaarooL
15.01.07, 19:15
jooann:

E-330 to obecnie jedyny sensowny OLEK do jakichkolwiek zastosowań zarobkowych. szumami i funkcjonalnością kładzie resztę dostępnych modeli a LV jest idealny do architektury, macro i fotek podwodnych.

grizz
15.01.07, 19:19
ad.2. Od półtora roku w e-1 mam nawet pyłka na mtrycy... a robiłem zdjęcia w różnych warunkach ;) - kapitalne to to jest.
Moja luba co chwile łapie jakieś pylisko w swojej minolcie...

matzone
16.01.07, 15:09
Witam
Wiem, że o kartach pamięci było już parę wątków ale skorzystam z tego tematu i jeszcze raz zapytam :oops:
Czy e-330 obsługuje karty 4 GB ?
Warto kupować SanDisk Extreme III (Extreme IV za drogi) czy też pozostać przy Ultra II ?
Aparat wykorzysta potencjał szybszej karty podczas zapisu zdjęć seryjnych ?
Proszę o jakieś podpowiedzi szczęśliwych posiadaczy e-330.

Pozdrawiam

grizz
16.01.07, 15:44
e-1 obsługuje 4gb to kilka lat młodszy e330 też :D

matzone
16.01.07, 16:00
Dzięki za odpowiedź. Teraz pozostaje dobrać odpowiednią szybkość karty CF.

avzi
16.01.07, 17:01
Dzięki za odpowiedź. Teraz pozostaje dobrać odpowiednią szybkość karty CF.

Rozważ też dodatkowy zakup karty Olympus xD, dzięki której można korzystać m.in. z funkcji panorama. Ja na razie mam tylko te kartę (z serii H o poj. 1GB) i chodzi wystarczająco szybko.

salvadhor
16.01.07, 17:17
Producenta karty, jak i samą kartę możesz wybrać wg. tego testu prędkości zapisu na E-330 :
http://myolympus.org/E330/writetime/

dog_master
16.01.07, 19:59
Nie nie nie, tylko nie xd! Dostałam ostatnio 1gb szybkiego i roznica do CF Extreme III jest ogromna! Tylko CF!

suchar
16.01.07, 20:47
xD sa bardzo niepolecane przez wszystkich, gdyz sa duzo wolniejsze w zapisie. Przy jpg'ach ma to male znaczenia, ale przy RAW juz tak. Na dodatk ta funkcja panoramy to jakas lipa, skladanie jej w Olympus Masterze tym bardziej, a dodatkowe efekty w Olympus Masterze dostepne tylko po wprowadzeniu kodu z karty xD Olympus sa nic nie warte. Robienie jakis kreskowek ze zdjecia albo przerabianie ich na cos co wyglada jak obraz z painta wydaje mi sie malo interesujace...

salvadhor
16.01.07, 21:19
Nie zaniżajcie tak do końca wartości kart xD. Olki mają dwa sloty na karty i to jest pewna przewaga - kartę xD można użyć jako magazyn podręczny. Czyli mamy kartę CF i xD, fotki robimy i zapisujemy na karcie CF, a po jej zapełnieniu - kopiujemy materiał lub jego cześć na kartę xD. Co prawda, przy prędkościach kart xD to może nieco trwać - ale jak ktoś nie lubi wyciągać i zamieniać w locie kart, to kusząca opcja ( 1 GB przy kopiowaniu na xD typu H zajmuje chyba około 5 - 6 min. ).

KaarooL
16.01.07, 23:06
E-330 + XD to porażka. szkoda kasy i zużytego przez dodatkową kartę prądu. działa toto jakieś 8x wolniej niż CF a na pewno żre fazę...

do E-330 optymalna jest karta CF SanDisk III, która daje prawie dwukrotnie szybciej od wersji II. 2GB to minimum do formatu RAW.

Hawki
19.01.07, 06:48
Mam Sandisk Extreme III 2GB, zapłaciłem 299zł, ale zadowolony jestem bo śmiga jak szalona :D

KaarooL
19.01.07, 11:37
2GB dobre na początek, wersja III będzie pomykać jak należy.

gdybym miał zakupić E-330 to bez 6GB by się nie obyło.

YxasoR
20.01.07, 00:00

Ciekawe czemu aż 6GB. Z E-500 4GB to ok 800 zdjęć jpeg!!

RadioErewan
20.01.07, 00:03

500 mega w E330 to 37 klatek, 1 giga - 77.

Pozdrawiam

YxasoR
20.01.07, 00:31

500 mega w E330 to 37 klatek, 1 giga - 77.

Pozdrawiam
Ale RAW. 4GB już stykają, ale ważniejsze żeby szybko zapisywały...

RadioErewan
20.01.07, 00:36
Nieeeee, ja sobie "chwalę" 512 MB/36 klatek. Palec robi się trochę lżejszy.
A czy RAW czy nie RAW, to zdarza się od wielkiego dzwonu, że włączam JPG :-).

Pozdrawiam

YxasoR
20.01.07, 00:46
Nieeeee, ja sobie "chwalę" 512 MB/36 klatek. Palec robi się trochę lżejszy.
A czy RAW czy nie RAW, to zdarza się od wielkiego dzwonu, że włączam JPG :-).

Pozdrawiam
No właśnie, trzeba oszczędzać swoje aparaty, bo nie wiadomo kiedy następcy wyjdą :razz: :mrgreen: ;)

RadioErewan
20.01.07, 00:47
No właśnie, trzeba oszczędzać swoje aparaty, bo nie wiadomo kiedy następcy wyjdą :razz: :mrgreen: ;)
Chciałes napisać "Kiedy dyski twarde o pojemności 1TB będą kosztować 300 zł"?
To tak, z tego punktu widzenia to jest oszczędność.

Pozdrawiam

YxasoR
20.01.07, 00:51
Chciałes napisać "Kiedy dyski twarde o pojemności 1TB będą kosztować 300 zł"?
To tak, z tego punktu widzenia to jest oszczędność.

Pozdrawiam
To też jest problem. 100GB koszyuje majątek, a co dopiero 1TB. W Mac Pro jest możliwość 3TB, za 16 tyś......$ :roll:

m_o_b_y
14.02.07, 00:27
Nie zaniżajcie tak do końca wartości kart xD. Olki mają dwa sloty na karty i to jest pewna przewaga - kartę xD można użyć jako magazyn podręczny. Czyli mamy kartę CF i xD, fotki robimy i zapisujemy na karcie CF, a po jej zapełnieniu - kopiujemy materiał lub jego cześć na kartę xD. Co prawda, przy prędkościach kart xD to może nieco trwać - ale jak ktoś nie lubi wyciągać i zamieniać w locie kart, to kusząca opcja ( 1 GB przy kopiowaniu na xD typu H zajmuje chyba około 5 - 6 min. ).

Dokładnie tak !
Karta xD nadaje się, jako dodatkowy magazyn fotek, do kopiowania z CF.
Sama xD, to nieporozumienie, a w dodatku nie jest tania.
Pozdrówka

jooann
16.06.07, 16:29
cześć wszystkim :)
dziękuję za zainteresowanie i pomoc:)

stałam się posiadaczką e330 - testuje, ucze się jak dobrze wykorzystać jego możliwości.
na razie wydaje mi się że ma w niektórych sytuacjach problem ze złapaniem ostrości (nawet przy krótkich czasach), napiszcie prosze czy też macie bądz mieliście takie odczucia, oczekiwałam "żylety"?

pozdrawiam was ciepło:)

suchar
17.06.07, 14:32
Masz 14-45? Czy wczesniej uzywalas kompaktu? 14-45 jest troche mydlany, to obeiktyw kitowy i zazwyczaj dobrze jest troszke wyostrzyc w programie. Kompakty, przeciwnie do lsutrzanek, wyostrzaja czesto zdjecia firmware'owo, dlatego po przesiadce na lustrzanke z kitem mozna sie zdziwic. Oczywiscie lepsze szkla sa ostrzejsze same z siebie.

kowal73
17.06.07, 15:24
miałem podobne odczucia na początku zabawy z e 330. Zawiedziony byłem obiektywem 40-150 stara wersja. Po pewnym czasie ta plastyka szkła spodobała mi się.
pozdrawiam

willow32
17.06.07, 15:54
cześć wszystkim :)
dziękuję za zainteresowanie i pomoc:)

stałam się posiadaczką e330 - testuje, ucze się jak dobrze wykorzystać jego możliwości.
na razie wydaje mi się że ma w niektórych sytuacjach problem ze złapaniem ostrości (nawet przy krótkich czasach), napiszcie prosze czy też macie bądz mieliście takie odczucia, oczekiwałam "żylety"?

pozdrawiam was ciepło:)

wszystko przyjdzie z czasem :) cierpliwosć, cierpliwość i jeszcze cierpliwosć, to jest potrzebne żeby robić dobre zdjęcia. A zdjęcia wyostrzaj w sofcie, mozesz to zrobić lepiej, precyzyjniej niż robi to program w aparacie ;)

pozdrawiam

jooann
17.06.07, 20:19
:) wiem że cierpliwość to podstawa :)
a zdjęcia chcę robić dobre "czysto fotograficznie" bez wspomagania :)

pozdrawiam ;)

...mam e 330 z obiektywami 14-42 i 40 - 150,
zestaw kupiłam całkiem niedawno więc cały czas jeszcze się poznajemy :)

pozdrawiam :)

grizz: nie pisz posta pod postem

KaarooL
17.06.07, 21:08
joann:

wydaje mi się że ma w niektórych sytuacjach problem ze złapaniem ostrości

gratuluję... na początek jednak zimne wiaderko...

skoro masz już sprzęt, to musisz poczytać na necie i zakupić chociaż jedną porządną książkę o fotografii. jeśli nie wiesz jaką, napisz do mnie PW a podam tytuł najlepszej jaką miałem w rękach. kupiłem niedawno kumplowi i jest w niej wszystko, co potrzebujesz wiedzieć. cena ok. 70 pln. aha, knigi NG są przy tej pozycji słabe (moje zdanie).

kupiłaś niezły aparat, ale średniawe obiektywy. są ciemne (wartość F), co nie pomaga aparatowi w ostrzeniu, zwłaszcza gdy jest ciemnawo. E-330 pokazuje pazury z obiektywami klasy 14-54, 11-22, 50-200 czy 50@2.0. z tanimi szkłami jest dobry do nauki czy zabawy, ale do pracy to tak jak samochód z łysymi oponami i tego nie przeskoczysz.

kowal:

Zawiedziony byłem obiektywem 40-150 stara wersja

z tego co wiem, dobre egzemplarze 40-150 mkI są ostre jak żyletka już od F4.5. w końcu japan...

jooann
17.06.07, 21:24
:) hy myślę że podstawowe informacje o fotografi posiadam :)
napisz prosze co twoim zdaniem w tych książkach jest takiego przydatnego - jakiś przykład, coś czego mogę nie wiedzieć, bo może rzeczywiście brakuje mi wiedzy a błędnie myślę że ją posiadam:)

dziękuję i pozdrawiam

Ania_
17.06.07, 22:13
Ja polecam książki National Geographic. Ciężko mi wymienić wszystkie zalety... hm może tak najogólniej - pokazują to na co sama bym nie wpadła ;)

A poza tym fajnie widzieć na forum kolejną kobietę :mrgreen:

m_o_b_y
17.06.07, 23:07
Ja polecam książki National Geographic. Ciężko mi wymienić wszystkie zalety... hm może tak najogólniej - pokazują to na co sama bym nie wpadła ;)

A poza tym fajnie widzieć na forum kolejną kobietę :mrgreen:

W NG publikują najlepsi fotograficy, więc oglądanie tych zdjęć może rzeczywiście być artystycznie inspirujące.
Pozdrówka

KaarooL
18.06.07, 07:34
uwierzcie mi że widziałem knigę na wyższym poziomie i przydatniejszą do nauki niż dzieła NG. a do tego nieco tańszą.

joann:

- podstawy ekspozycji
- kontrola głębi ostrości
- kadrowanie
- ujmowanie różnych tematów
- itp.

skoro piszesz o tym, że aparat robi nieostre zdjęcia, to albo brak Ci elementarnej wiedzy, albo obiektyw nadaje się do wymiany. stawiam na to pierwsze. lubię czytać wywody profesjonalistów, wyżeraczy bo to pomaga, nie każdy musi lubić...

jooann
18.06.07, 08:08
:) dzień dobry
...ja stawiam na to drugie (chociaż mam nadzieje że nie jest tak, że będę musiała wymieniać obiektyw...), a książki na pewno warto czytać.
na razie nie mam zbyt wiele czasu ale postaram się umieścić kilka fotek z olka i nie tylko,
liczę wtedy na wasze szczere opinie :)

pozdrawiam ciepło:)

nostar
22.06.07, 01:59
witam. mam pytanko do szcześliwych posiadaczy e-330. Czy posiadacie instrukcje obsługi w wersji elektronicznej po polsku?? aparat mam kupić w stanach więc nie mam co liczyć na wyjaśnienia w rodzimym języku a czasem można przeczytać coś pożytecznego czekam na newsy

kowal73
22.06.07, 10:00
witam. mam pytanko do szcześliwych posiadaczy e-330. Czy posiadacie instrukcje obsługi w wersji elektronicznej po polsku?? aparat mam kupić w stanach więc nie mam co liczyć na wyjaśnienia w rodzimym języku a czasem można przeczytać coś pożytecznego czekam na newsy

http://www2.olympus.pl/consumer/208_manuals.cfm?prodID=P_N2513992

rpoznan
23.07.07, 05:41
Kowal73 podałeś link....dzięki za to....tylko mam problem,bo nie mogę zassać tej instrukcji na kompa....czy też tak masz?Dzięki i pozdrawiam.R.

dziobolek
23.07.07, 06:07
Kowal73 podałeś link....dzięki za to....tylko mam problem,bo nie mogę zassać tej instrukcji na kompa....czy też tak masz?Dzięki i pozdrawiam.R.

Nie ma problemów - ściąga się, otwiera się w Adobe Acrobat Reader i można to czytać i zapisać na kompie.
Korzystałem z przeglądarki Opera 9.22

Pozdrówka