Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: e 330

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

e 330

witam
    zamierzam kupić e 330 - zastanawiam się czy to dobry wybór...
    mam kilka pytań do użytkowników tego modelu:

1. jak długo wytrzymuje bateria przy ciągłej pracy na podlądzie
    2. jak sprawdza się filtr przed zanieczyszczeniem
    3. czy podgląd na żywo powoduje z jakiś przyczyn "straty" w innym obszarze aparatu
    4. CZY JESTEśCIE ZADOWOLENI z kupna e 330 - wasze subiektywne odczucia

pytanie do tych którzy od strony technicznej orientują się bardziej niż ja, podpwiedzcie proszę czy kupić e 330 czy polecacie w tej klasie cos innego

wszystkim z góry dziękuję
    jooann

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    1. Bateria starcza mi na ok 700 zdjęć w temperaturze pokojowej.

2. Po ponad pół roku mam nadal czysto Ale przez to aparat dłużej się włącza, a nie można tego wyłączyć (dla mnie to minus, bo bym włączyła raz na jakiś czas).

3. Nie jest zbyt dokładna ekspozycja i balans bieli, więc radzę się nim nie sugerować, a sam aparat podobno zużywa więcej prądu (choć ja tego nie zauważyłam, o wiele większą różnicę powoduje temperatura...).

4. Ja jestem zadowolona Wybór świadomy i dłuuuugi (tylko 6 miesięcy wybierałam aparat ), a aparacik świetny

Hm, zależy, czy chcesz się związać z Olympusem W podobnej cenie masz D70s czy 400d... Wszystkie aparaty są podobne, tylko tu masz LV. Jeżeli chcesz robić makro, to nawet się nie wahaj E330 ma taki specjalny tryb B, w którym obraz na ekranie można powiększać 10x! Jeżeli np. masz stare obiektywy na m42, to z przejściówką ostrzą na nieskończoność, pomiar światła działa, ale nie ma potwierdzenia ostrości. Przydatny jest też do reporterki, bo dzięki ruchomemu wyświetlaczowi możesz robić zdjęcia ponad tłumem.

Co do obiektywów, niby Olympus jest drogi, ale kupując 14-45 i 40-150 masz świetny start i do większości amatorskich zastosowań wystarczą.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    1. Bateria starcza na dlugo, nie wiem na ile zdjec. W przeroznych testach czytalem, ze jest chwalona za dlugi czas bycia naladowana i brak mniejszego czasu robienia na niej zdjec przy mrozie.
    2. Ja tez mam czysciutko. Ten filtr to swietna sprawa. Aparat mam od konca czerwca. Szkoda, ze nie mozna tego wylaczyc, bo jednak czas wlaczenia to ok. 2s. Jesli jednak masz aparat w torbie, to wlaczas go gdy od razu, gdy go dotkniesz reka i zanim popatrzysz przez wizjer to juz powinien byc wlaczony.
    3. Przede wszystkim LV powoduje, ze wzgledu na drugi korytarz strate ok 30% swiatla wpadajacego przez obiektyw, co powoduje, ze wizjer jest dosc ciemny. Niestety wizjer w E330 jest slaby.
    4. Jestem z niego ogromnie zadowolony! Do moich zastosowan wystarcza bez problemu. Poziom szumow akceptowalny, swietna ergoniomia (nie to co K100D), tryb B w LV (swiena sprawa), dobre wykonanie, swietny przycisk kolko-wybierak (ustawiasz na nim WB, AF, ISO i metering), bardzo dobrej klasy obiektywy, mozliwosc uzycia dwoch lamp jednoczesnie (wbudowanej i zewnetrznej), dwa sloty kart, dobrze lezy w MI rece (nie to co 350D). Co do obiektywow kitowych 14-45 i 40 150 to sa one sporo lepsze od kitowych Nikonow i Canonow. Taka panuje opinia wlasciwie wszedzie. Ponadto teraz E330 w dual kicie mozna kupic za 2777zl! Bardzo tanio!
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    witam
    bardzo dziękuję że tak wyczerpująco odpowiedzeliście na pytania,
    to dla mnie cenne informacje

jeszcze raz wielkie dzięki
    jooann

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Milo slyszec Jakbys mial jeszcze jakies pytania to pisz, sprobujemy odpowiedziec. A tak nawiasem to E330 to bardzo fajny aparat, idealny dla osob, ktore dotad focily kompaktem i chca sie przesiasc na lustrzanke, by miec lepsza jakosc obrazu i wieksze mozliwosci, ale nie chca tracic zalet kompaktu, czyli LV. W E330 jest LV i to w dwoch trybach, ale szczegolnie interesujacy jest tryb B do makro. Tryb A dziala jak w kompaktach. E330 to w pewien sposob polaczenie zalet kompaktu i lustrzanki. Jestem z niego bardzo zadowolony i polecam.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    jooann:

E-330 to obecnie jedyny sensowny OLEK do jakichkolwiek zastosowań zarobkowych. szumami i funkcjonalnością kładzie resztę dostępnych modeli a LV jest idealny do architektury, macro i fotek podwodnych.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    ad.2. Od półtora roku w e-1 mam nawet pyłka na mtrycy... a robiłem zdjęcia w różnych warunkach - kapitalne to to jest.
    Moja luba co chwile łapie jakieś pylisko w swojej minolcie...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    pl
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam
    Wiem, że o kartach pamięci było już parę wątków ale skorzystam z tego tematu i jeszcze raz zapytam
    Czy e-330 obsługuje karty 4 GB ?
    Warto kupować SanDisk Extreme III (Extreme IV za drogi) czy też pozostać przy Ultra II ?
    Aparat wykorzysta potencjał szybszej karty podczas zapisu zdjęć seryjnych ?
    Proszę o jakieś podpowiedzi szczęśliwych posiadaczy e-330.

Pozdrawiam
    c-7070

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    e-1 obsługuje 4gb to kilka lat młodszy e330 też
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    pl
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dzięki za odpowiedź. Teraz pozostaje dobrać odpowiednią szybkość karty CF.
    c-7070

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów